Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:20
Namazlar
Yönetici

Namaz kılmayanın bahaneleri

Namaz kılmayanın bahaneleri

ihramlı
-Önemini bilmemek.

-Allah Gafûr ve Rahîmdir, affeder

düşüncesini yanlış değerlendirmek.

-Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın.

– Zamanım yok iddiası.

-Çalışmak da ibadettir

gerçeğini yanlış anlamak .

-Hiç bitmiyor, usanıyoruz düşüncesi.

-Sihirli formül arayışı.

-Kılacağım ama duaları bilmiyorum.

-Çok yoğun işlerim var.

-Hastayım, nasıl kılayım?

-Elimde yara var, abdestim olmaz.

-Üzerim temiz değil.

-İş yerinde izin vermiyorlar.

-Askerde, misafirlikte ve yolculukta nasıl kılayım?

-Kılacaktım ama unuttum.

-Yer temiz mi, ortam uygun mu, kıble nasıl bulunur?

-Camiye ve abdest yerine uzağız veya bilmiyoruz.

-Benim kalbim temiz, niye namaz kılayım?

-Çok yorgunum, uykum var.

-Çocuk uykusuz bırakıyor, sonra da uyuyup kalıyorum.

-İhtilâm oldum, gusül yapmam gerekir.

-Güneş doğmak üzereydi.

-içi sıcacık, dışarısı soğuk, üşeniyorum.

-Misafirlikte iken nasıl davranayım?

-Saati kurmayı unuttum gibi vs…

Allah cc verdigi 24 saatten 1 saatini Allah’a vermiyen kisiden daha cimri daha nankör kim olabiir.Kardesim nefsini yen içinden gelmezsede namazı kil.
Mahser günü namaz kilmayanin yüzünde nur olmuyacak bir kula ayip olacak bu ceza yetmezmi.
Ey kardes Allahini gücendirme namaz kılmamakla hiç bir kar’in olmadigi gibi günahinda seytana zafer sevinci vermektedir.
Ne olur çevrene aldanipta namazını ihmal etme.

Ne olur Allah’a secde et inanki sen karli çikacaksin.
HADi KARDESiM AL ABDESTiNi TEVBE EDEREK NAMAZINA BASLA

_____________alıntı


Cevap: namaz kılmayanın bahaneleri(lütfen okuyun)

MeZaR
namaz namaz namaz
Allah cc razı olsun insAllah


Yanıt: namaz kılmayanın bahaneleri(lütfen okuyun)

seyit
Ne hikmetse namaz için o kadar bahane buluyoruz
Enteresan!…

Okudunuz mu?  Namazı Kazaya Bırakmak

Soru: namaz kılmayanın bahaneleri(lütfen okuyun)

nursena
hakikatten öyle namaz kılmamamız için ne kadar gerekssiz ve boş bahaneler uydurabiliyoruz,Rabbim bizleri hidayet etsin,Allah cc razı olsun,ihramlı kardeşim.


asena93
yaw Allah bin kere razı olsun emeğine sağlık


__VerD__
< Rabbim bizleri hidayet etsin >
amin nursena haklısın paylaşımın için ALLAH razı olsun ihramlı…


İsmail
_Verd_ eklediği resim namazın hiç bir bahanesinin olmadığını kanıtdır..!


__VerD__
EVET BİLİYORUM BU RESİMDEN BENDE ÇOK ETKİLENMİŞTİM UMARIM HERKESTE ETKİLENİR…


mumsema
< Allah cc verdigi 24 saatten 1 saatini Allah’a vermiyen kisiden daha cimri daha nankör kim olabiir >
evet en nankör kişi Allahın verdiğini, Allah yolunda kullanmayandır. Allah razı olsun


malik eşter
Bismillahirrahmanirrahim.

< amin nursena haklısın paylaşımın için ALLAH razı olsun ihramlı… >
emeğin için Rabbim razı olsun inşAllah,

işte müslüman kavramının içini dolduran bir eylemdir bu, kıyamdır bu kıyam, Allah (c.c.) için,

ama unuttuğunuz bir şey var; şimdi bunlar irticacı mı oluyor, kelimeleri nasıldı allayıp, pullayıp ve de süsleyip insanların önüne koyuyorlar.

selam ve dua ile…


Ecir
Allah razı olsun.Şu mübarek günleri fırsat bilip yeniden silkinmeyi ve namazlarımızı hakkını vererek eda etmeyi nasibetsin Rabbim cümlemize
nefis nefis nefis…


sanal ankebut
Aranızda olmaktan son derece mutluyum..rabbim cümlemizden razı olsun..

Namazı da hakkıyla eda edebilmeyi nasip etsin cümlemize


neva
heryerinde ve zaman kılınabilir.

Okudunuz mu?  Huşu ile Namaz Kılmak

gönülgözü
-Önemini bilmemek. " bu en önmeli sebep ence. Allah razı olsun


ahmet2025
İki elin kanda olsa bile namaz kılacaksın ki gafiller’den olmayalım Rabbbimizi en güzel şekilde tesbih edelim paylaşım için teşekkürler kardeş:)


sabırlı
çok güzel bir uyarı emeğinize sağlık.Allah razı olsun…Rabbim cümlemize hidayet versin..


ELNUR7
ALLAH c.c razı olsun


elif şeyma
"Zamanım yok” iddiası

Namazın mazereti ancak ölüm riski, koma hâli ve bayılma gibi aşılamayacak engeller olabilir. Bunun dışında bizim nefsimizin gösterdiği engeller, çok basit ve kolayca aşılabilecek bahanelerden başka bir şey değildir.
Kimi insanlar, "Niçin namaz kılmıyorsun?” dendiğinde, "Zamanım yok” gibi kargaları güldüren bir bahane uydururlar. Şu saçmalığa bakın: Her şeye zaman var, ama yaratılış gayemiz olan namaz kılmak için zaman yok. Kim inanır buna?
Bir gün taksiyle gidiyorduk. On yaşındaki kardeşim öne oturmuş, şoförle sohbete tutuşmuştu. Bir ara söz namazdan açıldı. Şoför:
— Biz kılmıyoruz, dedi.
Kardeşim çocukluğun verdiği safiyetle:
— Vakit mi bulamıyorsunuz, diye sordu.
Meğer adam çok mert birisiymiş:
—Ne vakit bulamaması oğlum, dedi. Tembellik ve ihmalkârlık.
Bunun üzerine ister istemez güldük. Şoför, saf gerçeği çekinmeden, eğip bükmeden söylemişti. Çünkü namaz kılmayı istedikten sonra zaman bulamamak gibi bir problem olamaz.
Hem söyler misiniz, zaman dediğimiz şeyi yaratan, bizim emrimize veren Allah değil mi? Allah bizi yaratıp, her şeyi emrimize veriyor, namazı emrediyor ve biz kalkıp diyoruz ki, "Ya Rabbi, kılacağım, ama zamanım yok.” Ne kadar tuhaf değil mi?
Rabbimiz bize koskoca bir ömür bağışlamış. Günde 24 saatten birini namaza vermemizi istiyor. O kadar şefkatli ve merhametli ki, 24 saatimizi ibadetle geçirsek, Onu hakkıyla takdir etmiş olamayacağımız belli olduğu halde, O bizden bir saat istiyor.
Acaba kudretli bir zat size 24 altın bağışlasa, sonra onun birini isteyip, "Eğer bunu verirsen bir müddet sonra sana bir çuval altın vereceğim. Vermezsen hapse attıracağım” dese, bu teklifi reddeder miyiz? Asla! Peki namaza nasıl sırt çevirebiliriz?

Önemini Bilmemek

Namazın mazereti ancak ölüm riski, koma hâli ve bayılma gibi aşılamayacak engeller olabilir. Bunun dışında bizim nefsimizin gösterdiği engeller, çok basit ve kolayca aşılabilecek bahanelerden başka bir şey değildir.
Namaz kılmamanın en büyük sebebi, önemini bilmemektir. Namazın ne büyük bir ehemmiyet ve kıymet taşıdığını bilmeyen nice Müslüman, "İşin var, sonra kılarsın”, "Neyse sonra kaza edersin” gibi cümleler kullanırlar.
Oysa namaz o kadar önemlidir ki, insanın yaratılış sebebinin en büyüğü budur.
Düşünün bir kere: Rabbimiz Kur´an´da meâlen, "Ben cinleri ve insanları, ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım” buyuruyor. (Zâriyât Sûresi: 56)
Daha ötesi var mı? Hem Rabbimiz, hem Peygamberimiz (a.s.m.), en büyük ibadetin namaz olduğunu belirtiyorlar. Bu kadar açık gerçek ortada iken farklı bir şey düşünmek mümkün mü?
Bizim ve her şeyin yaratıcısı, bizi dirilten ve öldüren, ahirette bizi hesaba çekerek sonsuz bir mükâfat veya azap verecek olan Allah, çok açık ve net bir şekilde, bizi ibadet ve namaz için yarattığını buyuruyor, ısrarla namazı emrediyor. Bizim farklı bahanelerle namazı terk etmemiz, kendi kendimizi aldatmak ve başımızı kuma sokmak olmuyor mu?
Evet, içinde bulunduğumuz gafletten uyanalım. Namazı vaktinde, hiç kaçırmadan, ezan okunur okunmaz, dosdoğru ve hakkını vererek kılalım. Eğer hemen uyanmazsak, bilelim ki, Cehennemde uyanmak çok geç olacaktır.

"Allah Gafûr ve Rahîm´dir, affeder” düşüncesi

Namazın mazereti ancak ölüm riski, koma hâli ve bayılma gibi aşılamayacak engeller olabilir. Bunun dışında bizim nefsimizin gösterdiği engeller, çok basit ve kolayca aşılabilecek bahanelerden başka bir şey değildir.
Namaz kılmayan insanlardan bazıları ve en başta nefsimiz, "Canım ne olacak, Allah affeder” der. Namazı terk eden nice insan, Rabbimizin af ve mağfiretinin sonsuz olduğunu, Onun her şeyi affedeceğini söyler. Oysa bu, şeytanın bir tuzağıdır.
Elbette Rabbimiz şirkin dışında bütün günahları affeder. Ama nasıl?
Şu ayet meali bizi bu konuda daima uyanık tutmalıdır:
"Ey insanlar! Rabbinizin emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakının. Ve öyle bir günden korkun ki, ne babanın evlâdına, ne evlâdın babasına hiçbir faydası olmaz. Allah´ın vaadi şüphesiz haktır; sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. O çok aldatıcı şeytan da, Allah´ın azabını unutturup sadece affına güvendirerek sizi isyana sürüklemesin.” (Lokman Suresi: 33)
Son cümle apaçık bir şekilde "Nasıl olsa Allah affeder” diyerek, namaza karşı ilgisiz olmanın yanlışlığını ortaya koyuyor.
"Gafûr ve Rahîm” olduğu için namaz konusundaki ihmalimizden dolayı bizi affedeceğini umduğumuz Rabbimiz, açıkça bu konuda bizi uyarıyor, aldanmamızı istemiyor.
Biz şimdi, Rabbimizi Kendisinden daha mı iyi tanıyoruz ki, "Affeder, affeder” diye namazı terk ediyoruz? Sanki, "Allah her ne kadar Kur´an´da 70 defa namazı emrediyorsa da, merak etmeyin O merhametlidir, affeder” diyoruz.
Öncelikle şu gerçeği unutmayın: Rabbimizin merhametine ve affına güvenerek günah işlenmez. Ancak gafletle günah işlenmiş, ama sonunda pişmanlık duyulup af dilenmişse, o başka. Şu uyarıya dikkat edin:
"Allah katında makbul olan tövbe, o kimsenin tövbesidir ki, onlar bilmeyerek kötülük işlerler de, çok geçmeden pişman olup tövbe ederler. İşte onların tövbesini Allah kabul eder. ” (Nisâ: 17)
Demek ki, tövbenin kabul olabilmesi için günahın "bilmeyerek” işlenmesi ve çok geçmeden pişman olunması gerekir. Oysa namazını kılmayan nice insan, hem bile bile bu günahı işliyor, hem de hiç pişman olmadan her gün aynı günahı işlemeye devam ediyor. Eğer bilerek işlese, arkasından samimî bir tövbe edip bir daha işlemese, inşAllah yine affedilir.
Evet, Rabbimizin güzel isimleri içinde en fazla olan, "şefkat, af ve merhamet” manasını taşıyanlardır. Rahmetinin, gazabını geçtiğini belirten de Odur. Kendisine ortak koşmaktan başka her şeyi affedeceğini de belirtmiştir.
O kadar ki, ömrünü günahla geçirdiği halde samimî bir tövbe ettiği için affına mazhar ettiği ve Cennete koyacağı insanlar vardır. Ama, bütün ömrünü iyilikle geçirdiği halde böbürlenip, ibadetiyle övünüp, ayağı kayıp Cehenneme yuvarlananlar da bulunmaktadır.
Gafletle günahı işleyip, sonradan ayılan, kendine gelen, şuurlanan bir insan, "Ben ne yaptım, ne büyük hata işledim” diye sarsılır, ciddi bir pişmanlık duyar ve affedilmesi için yalvarırsa, Rabbimiz affedebilir.
Dikkat edin: "Affedebilir” diyoruz. Çünkü Allah´ın af ve mağfireti hiç kimsenin ipoteği altında değildir. Hiç kimse Ona ait bir yetki hakkında fikir yürütemez, Onu etkileyemez.
Ve en büyük günahlardan birisi, "Allah bana azap etmez” düşüncesi, bir başkası, "Ben nasıl olsa Cennetliğim” anlayışıdır.
Tabiî, "Allah beni affetmez”, "Allah beni Cennetine sokmaz”, "Ben kesinlikle Cehennemliğim” gibi düşünceler de yanlıştır.
Çünkü Allah´ın ikramı, ihsanı, affı, bağışı, adaleti hiç kimsenin etkisi altında değildir. Rabbimiz, her hususta olduğu gibi, bütün fiillerinde de tek, bağımsız ve sorumsuzdur.
Bunun için diyoruz ki, bırakın günah işlemeden önce, samimiyetten uzak ve çelişki içinde, "Allah affeder” diye düşünmek; günahtan sonra içten ve yürekten tövbe ve istiğfar etsek bile neticeyi bilemeyiz. Ne, "Affedildik” dememiz, ne de, "Affedilmedik” diye düşünmemiz doğrudur. Ölünceye kadar affını ümit eder, azabından korkarız.
Bu bakımdan namaz kılmayıp, "Allah affeder” diye düşünmek, büyük hatadır ve namaz için bir özür olamaz.
Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın

Namazın mazereti ancak ölüm riski, koma hâli ve bayılma gibi aşılamayacak engeller olabilir. Bunun dışında bizim nefsimizin gösterdiği engeller, çok basit ve kolayca aşılabilecek bahanelerden başka bir şey değildir.
Namazın bahanelerinden birisi de, henüz genç olmaktır. Gariptir ki, ibadete ve namaza daha bir şevkle sarılmamızı sağlaması gereken gençlik, bazen engelmiş gibi gösterilir. Hatta nefsimiz ve çevremiz, "Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın” diyebilir.
Halbuki yaşlanıncaya kadar yaşayacağımıza dâir kimin garantisi var? Kim Azrail´le sözleşme yapmış ki? Ölüm genç ihtiyar dinliyor mu?
Diyelim bize özel olarak garanti verildi, 100 sene yaşayacağız. Namaza ne zaman başlayacağız? Ölçü nedir? 60 yaşında mı, 80 mi, 90 mı, yoksa ölmeden bir gün önce mi?
Peki ergenlik çağından itibâren yaptıklarımızın hesabı sorulmayacak mı bize? Allah, "Ey yaşlılar, namaz kılınmı diyor, yoksa "Ey iman edenler, namaz kılın” mı diyor?
İslâmı yaşamak yaşlıların işi mi? Peygamberimiz (a.s.m.), her insanın Allah huzurunda gençliğini nerede geçirdiğinden hesaba çekileceğini buyuruyor. Bu gerçekleri bildiğimiz halde nasıl olur da ezan okunurken ilgisiz kalabiliriz?
Evet genç olmak, bizi namaza dört elle sarılmaya sevk etmelidir. Çünkü gençlik, hayırlı işler yapmaya en güzel vasıtadır. Gençlikteki enerji, faaliyet, gayret, güç ve kudret, yaşlanınca bulunamaz. Bu enerji ve heyecanı, Allah yolunda değerlendirmek gerekir.

"Çalışmak da ibadettir” gerçeğini yanlış anlamak

Namazın mazereti ancak ölüm riski, koma hâli ve bayılma gibi aşılamayacak engeller olabilir. Bunun dışında bizim nefsimizin gösterdiği engeller, çok basit ve kolayca aşılabilecek bahanelerden başka bir şey değildir.
Kimi Müslümanlar, namaz kılmamalarına bahane olarak, "Çalışıyoruz ya, çalışmak da bir ibadettir. Ailemizin rızkını kazanıyoruz” diyorlar.
Şu bahanedeki mantıksızlık apaçık ortada değil mi?
Her şeyden önce "ibadet” kelimesi, dinî bir kavram. Bir söz veya fiile "ibadet” diyebilmemiz için onun Allah ve Resulü (a.s.m.) tarafından emredilmesi gerekir.
Kur´an´ın neresinde, "Namaza gerek yok, çalışmanız da ibadettir” diyor? Hangi hadis kitabında, "Çalışırken namaz kılmayın, o da bir ibadettir” diyor?
Aksine Rabbimiz, hiçbir alış verişin kendilerini namazdan alıkoymayan mü´minleri bakın nasıl övüyor:
"Onlar öyle kimselerdir ki, ne bir ticaret, ne bir alışveriş, Allah´ı anmaktan, namazlarını dosdoğru kılmaktan ve zekâtlarını vermekten onları alıkoymaz. Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşetten dönüvereceği bir günden korkarlar. Ta ki, Allah onları yaptıklarının daha güzeliyle mükâfatlandırsın ve lûtfuyla daha da fazlasını versin. Allah dilediği kulunu hesapsız şekilde rızıklandırır.” (Nur: 37-38)
Bu ayetler, geçim için çalışmanın ibadete engel olamayacağını kesin bir şekilde ortaya koyuyor. Hem düşünsenize: Namazı emreden Rabbimiz, bizim çalışacağımızı bilmiyor muydu? Evet, çalışmak ibadettir. Sadece çalışmak değil, yaptığımız her mübah iş, ibadet olabilir. Ama bir şartla: Önce namazı kılacaksınız, sonra güzel bir niyet taşıyacaksınız.
Yani, "Asıl mal sahibi Rabbimdir. Rızkımızı O veriyor. Ancak bu rızkı kazanmak için bizim çalışmamızı emrediyor. Biz de Onun emri ve rızası dairesinde, helâl bir surette rızkımızı kazanmaya çalışıyoruz” diyecek, bu niyetle çalışacaksın. İşte bu niyet ve namazla her yaptığınız davranış ibadet olabilir.
Ama namaz kılmadan, mübah işlerimiz ibadet olmaz. Hem ibadet olsa bile, bir ibadet bir başka ibadete bahane olamaz. Söz gelişi, "Namaz kılamam, zaten oruç tutuyorum veya zekat veriyorum” demek, yanlıştır, çelişkidir. Çünkü namazı da, orucu da emreden aynı zattır. Hiçbir ibadet bir başka ibadete engel değildir. Her birinin yeri ve zamanı ayrıdır.


ELNUR7
ALLAh (c.C) razı olsun

Okudunuz mu?  Namazı terketmenin korkunç sonuçları (Ayeti Kerime ve Hadisi Şerifler Işığında)

safa merve
RABBİM cümlemizi kendine ibadetlerimizi hakkıyla yapmamızı nasip eylesin nefsimizi islah eylesin inşAllah.


Fatıma-Tuana
Allah Razı olsun..Rabbim yar ve yardımcımız olsun Selam ve Dua ıle İnşAllah.


ŞERİATCI
çok güzel gercekden ALLAHG RAZI OLSUNNN..


RüYa90
çevremde sürekli (okuyan kızlar genellikle) okul bitsin öyle namaza başlarım diye düşünüyorlar, okullarında başörtüye izin verilmediği için okulun bitmesini bahane ediyorlar sürekli…kapanmışken doğru düzgün kapanalım, namaza başlamışken de hiç bırakmayacakmış gibi kılalım diyorlar..

Okudunuz mu?  Huşu amacaıyla namazda gözleri kapatmak

oysa bugün varız yarın yokuz neye güveniyorlar anlamıyorum


Hazall.
ALLAH c.c razı olsun
Hakikatten de namaz kılmayanın bahaneleri…


asem
Resul cennetin kapısında bizi beklerken gelenlerin yüzüne bakacak ümmetini nurundan tanıyacak,abdest aldığımız uzuvlarımız parlıyacak ve RESULALLAH bu gelenm benim ümmetimdendir diyecek Allahım bizi mahşer günü eli yüzü nurlulardan eyle amiiinnn….

Okudunuz mu?  Kamet (Arapça yazılışı, Türkçe Okunuşu ve anlamı)

meryemgül1
< -Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın.
>

Bakalım rabbim yaşlanmaya müsade edecekmiki yaşlanınca kılsın
bu laflar hep bahane geçektende
Allah razı olsun bu güzel paylaşım için


benanneyim
Allah razı olsun.Insanlara bence En zor gelen ibadetin namaz oldugunu düşünüyorum. Bu kadar uzun gunlerde bir çok insan Ramazan orucunu tuttu namaz oructan daha zor geliyor. Buna çok sahit oldum .halbuki bu lezzeti insanlar cani gonulden yasayamadiklari için zor geliyor Rabbim bu lezzeti herkese yurekten yasamak nasip etsin …..

Okudunuz mu?  Elbisemize pisleyen kuşun pisliğiyle namaz kılınır mı?

subaru_sti77
şeytanın vesveselerine uymayalım nefsimize yenilmeyelim namaz ALLAHIN emri ALLAH A şükretmek için haydi tüm müslüman lar namaza


oz_kul
namazlarımızı kılalım kurtuluş islamda namazda,
benim kendi düşüncem ülkemizde namaz kılanların sayısı az olduğu için kılan kardeşlerimizde kılmak isteyen kardeşlerimizde azda olsa baskı altında oluyor,bu sözüm daha çok gençler için.

Okudunuz mu?  2 rekât namaz kılmış, tam 4 bin ahiret senesi sürmüş.

DZALBAY
Paylaşım ve katkılar için Allah cc razı olsun.


benanneyim
Ey kul etme dünya nazı kıl namazı, sonra kılarız diyenin dün kıldık namazını..Bu sözü çok beğenmiştim tekrar yazmak istedim..


@hmet
Namazı ertelemek, namaz kılmamak için bahane aramak bir manevi hastalıktır.

Okudunuz mu?  İkindi Namazı Tesbihatı

naqshi
Dün geçti, yarın var mı?
Gençliğine güvenme, ölen hep ihtiyar mı?
İbrahim hakkı hz.


Kayıtsız Üye
selamünaleyküm ben 35 yaşındayım namaz kılmıyorm ama çok istiyorum Allah banada kısmet eder inşAllah dua edin arkadaşlar nefsimi yenecem Allahın izniyle

Bu kategoride yer alan Namazda huşu ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılmayanın bahaneleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.