Anasayfa
14 Aralık 2021, 17:24
missa1
Abone

Emri bil maruf nehyi anil münker nedir

Emri bil maruf nehyi anil münker nedir

Kayıtsız Üye
"Emri bil maruf nehyi anil münker" ne demek kısaca bilgi


Cevap: emri bil maruf nehyi anil münker nedir

Muhasibi
İyiliği emretme, kötülükten sakındırma

Emr-i bi’l-Ma’rûf; iyiliği emretme, Nehy-i ‘ani’l-Münker ise kötülüğü yasaklayıp ondan alıkoyma demektir. Ma’rûf, Kur’an ve sünnete uygun düşen, Allah’ın razı olduğu şeylerdir. Münker de Allah’ın râzı olmadığı, haram kıldığı şeylerdir.
Cenâb-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de iyiliği emredip kötülüğü yasaklamanın farz olduğunu şu âyet-i kerimeyle bildirir: Siz insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah’a iman edersiniz. [1] Bu önemli vazifeyi gücü yettiğince ifa etmek bütün müminlerin görevidir.
Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v): Sizden biriniz çirkin bir iş görürse, onu eliyle değiştirsin; eğer buna gücü yetmezse, diliyle uyarsın; buna da gücü yetmezse, kalbiyle buğz etsin. Bu ise imanın en zayıf derecesidir [2] buyurmuştur.
Âlimler başta olmak üzere herkes gücü nisbetinde bu görevi en güzel şekilde yerine getirmekle sorumludur. Kur’an-ı Hakîm’de: Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır [3] buyrulmaktadır.
İyiliği emredip kötülükten sakındırma görevi ağır bir sorumluluktur. Fahr-i Kâinat Efendimiz bu görevi yerine getirmeyenlerin durumunu şöyle haber vermektedir: Bana hayat bahşeden Allah’a andolsun ki, siz ya iyiliği emreder kötülükten alıkoyarsınız ya da Allah, kendi katından sizin üzerinize bir azap gönderir. O zaman dua edersiniz, fakat duanız kabul edilmez

Okudunuz mu?  Mezara neden çiçek konur

[1] Âl-i İmrân, 3/110..

[2] Müslim, İman , 20.

[3] Âl-i İmrân, 3/104.


Cevap: emri bil maruf nehyi anil münker nedir

melle
Emr-ibil maruf nehyi anil münker nedir? Kısaca

Dini kavram olan bu iki cümle, Allahın tüm müslümanlara emri olan (gücü nispetinde) iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırma görevidir.

Okudunuz mu?  İşaret parmağı yüzük anlamı

münker ne demek, emri bil maruf ile ilgili ayetler, emri bil maruf nehyi anil münker

Bu kategoride yer alan Aklımızdan geçenlerden sorumlu muyuz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Emri bil maruf nehyi anil münker nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.