Anasayfa
20 Nisan 2023, 11:04
sizden92
Abone

Şafii mezhebine göre ezan okunmadan 10 dk. önce namaz kılınabiliyor mu ??

Şafii mezhebine göre ezan okunmadan 10 dk. önce namaz kılınabiliyor mu ??

Ravza Sevdam
Selamunaleykum dün akşam evde misafirlerimiz vardı ve yengem yatsı ezanı okundu mu diye sordu,biz de daha 10 dk. var dedik o tamam o zaman kılabilirim dedi.ezan vakti girmeden önce şafiler daha vakti gelmeyen farz namazını kılabiliyorlar mı var mı böyle bir şey ???


Cevap: Şafii mezhebine göre ezan okunmadan 10 dk. önce namaz kılınabiliyor mu ??

imam
Ve aleykumusselam
Bu dedelerimizin bir yöntemiydi.
Aksam yatsi arasi bir saat on dakika dir derlerdi
Bu anlayis kesinlikle yanlistir.

Teknoloji gelisti, ay ce gunes rahatlikla izlenur oldu.
Mutlaka diyanet takvimine uyun.


Cevap: Şafii mezhebine göre ezan okunmadan 10 dk. önce namaz kılınabiliyor mu ??

Ravza Sevdam
Bende şafiiyim ama öyle bir şey yapmıyorum. sonuçta vakit girmeden öğlen, ikindi, akşam namazı da olsa kılamazsın ben böyle öğrendim böyle yapıyorum ama bizimkiler nereden duymuşlar bilmiyorum anlatmaya çalıştım ama kendi bildiklerini yapıyorlar.Bu akşam namazıda olsa vakit girmeden namaz olmaz benim bildiğim.

Okudunuz mu?  Edilen ve bozulan bir yemin için tövbe etmek yeterli mi?

Cevap: Şafii mezhebine göre ezan okunmadan 10 dk. önce namaz kılınabiliyor mu ??

imam
Yatsi için en fazka bekleyecekleri 10-15 dk dir.
Bu kadar sabirsizlik gerekmez, namazlarini tehlikeye atiyorlar


Ravza Sevdam
< Yatsi için en fazka bekleyecekleri 10-15 dk dir.
Bu kadar sabirsizlik gerekmez, namazlarini tehlikeye atiyorlar >

Aynen katılıyorum. Birde bu akşam namazı şafiiler 10 dk önce kılabilirler diye bildiren bir hadis var mı ??


imam
Sadece eski bir uygulama.
Şafii ve hanefi ilmihallerinde durum aynidir.
Kirmizi şafak kaydolduğunda yatsi vakti girer.
Kimsenin şafağa falan baktığı yok sadece atalara bağlılık tir bu.


Ravza Sevdam
çok merak ediyorum bir daha ki sefere soracam hangi hadise dayanarak yapıyorsunuz diye.Acaba atalarımız neye dayanarak yapmışlar ?


Amine
< Bu dedelerimizin bir yöntemiydi.
Aksam yatsi arasi bir saat on dakika dir derlerdi
Bu anlayis kesinlikle yanlistir >

Biz Şafiiyiz babam bildim bileli böyle kılar namazını. Rahmetli dedem de öyle kılardı.Güvendikleri bir şeyh var ona sormuşlar oda kılınabilir demiş.
Ezanı bekliyoruz diye bize kızarlar .

Okudunuz mu?  Vesvese konusunda bu yazılanlar doğru mu ?

Şema
Yatsı namazına 10 dk kala değil,
Akşam yatsı arası 1 saat 10 dk ara verilir ve kılınırdı.
Ki hala kilanlar varmış Allah hidayet versin.
Yatsı için kırmızı şafağın kaybolması gerekir, Kış ile yaz mevsimi arasında en az 20-30 dk fark var.
Bu yöntem yanlış yanlış yanlış
5-10 dk için insan namazını tehlikeye atar mı


musab
Her şeyi ben bilirim havasında olan yaşlılar bunu diyorsa hiç şaşırmam.Her şeyi bilir onlar.Özellikle din konusunu en iyi onlar bilir.Gençlerin bir şey bilme şansı yoktur.


Şema
Geçtir diye birinin dini bilgi yoktur demek ahmakliktir.
Ben gençler biliyorum nice yaşlıların bilgisi bilgisini cebine koyabilecek. ..
Ben gençler biliyorum ismiyle şehrini aydınlatacak…
ben gençler biliyorum ameliyle tüm mahallesine örnek olan..
Ne varsa gençlerde var.
Yaş 70 işi bitmiş derler


musab
Maalesef yaşlıların birçoğu gençleri bilgisizlik suizanında bulunuyor.Dua ederken elimi tutuş şeklime mi karışan dersin,imamın arkasından kaldıran mı dersin,camiye girdiğimde elimde çanta varsa onu koyduğum yerden kaldırtıp başka yere koyduran mı dersin hepsi yaşlılar.

Okudunuz mu?  Şaka yaparken yalan söylemek ?

Bunun sebebi şu;camileri resmen tapulamışlar,buralar bizim mekan diyorlar.Genç birini gördükleri zaman her şeye karışıyorlar.

Bilip de karışsalar,ya da yanlışımı söyleyip de düzeltseler hiç sesimi çıkarmam haklısın derim.

Sabah namazından sonra yapılan sığınma duasında elimi ters çevirmedim diye dürten mi dersin,sünnet namaz kılarken bir adım ileri çıktım diye dürtüp safın hizasına gel diyen mi dersin hepsi yaşlılar.Bilmiyorsun bari karışma Doğru yapan birisini yanlışa yönlendirmeye çalışıyorsun.

Yaş kendini geliştiren için deneyimdir,tecrübedir.Ama kişi 20 yaşındaki namaz kılışıyla 60 yaşındaki namaz kılışı aynıysa orda bir sorun var demektir.

20 yaşındaki okuduğu ayetleri 60 yaşında da okuyorsa orda bir sorun var demektir.

Fazla yazmak istemiyorum,sinirleniyorum çünkü.Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde tam benim yaşımdaydı ve peygamberimizden övgü alan bir padişahtı.


Amine
< Geçtir diye birinin dini bilgi yoktur demek ahmakliktir.
Ben gençler biliyorum nice yaşlıların bilgisi bilgisini cebine koyabilecek.
Ben gençler biliyorum ismiyle şehrini aydınlatacak.
ben gençler biliyorum ameliyle tüm mahallesine örnek olan
Ne varsa gençlerde var.
Yaş 70 işi bitmiş derler >

Yahu arkdaşlar sizler de ne doluymuşsunuz.Sanki fazla yüklenmişsiniz Şem’a kardeş sizler de böyle derseniz.. Genç yaşlı dinler mi ilim irfan..
Bir zat yaşı ilerlemiş diye onun ilminden istifade edilmez mi yani.

Okudunuz mu?  Günde 100 defa esteğfirullah demenin sevabı nedir?

musab
< Yahu arkdaşlar sizler de ne doluymuşsunuz.Sanki fazla yüklenmişsiniz Şem’a kardeş sizler de böyle derseniz.. Genç yaşlı dinler mi ilim irfan..
Bir zat yaşı ilerlemiş diye onun ilminden istifade edilmez mi yani.
>

Evet kendi açımdan konuşacak olursam çok doluyum.Biz yaşlılar ilim bilmez demedik.Bizim lafımız yaşlı olup da ilimden bir haber olan,bir şey bilmediği gibi etrafındaki gençlere karışan yaşlılara.

Ayrıca site yönetimi olarak benimsediğimiz temel kural şu;her hocayı dinle,her hocadan beslen.Acaba bu sitede bozuk ilahiyatçı denilen hocaları,benim kadar dinleyen,ne demek istiyorlar onlar diye araştıran var mı acaba?Pek sanmıyorum açıkçası.Ben onlarla dalga geçmiyorum,hemen olur mu öyle şey demiyorum.Delillerini anlamaya çalışıyorum.Bazen delil olarak ayeti gösterip o konudaki hadisi almıyorlar,bazen ise tamamen kendi yorumlamaları oluyor.

Okudunuz mu?  İçimde kocaman bir boşluk var ve bu kendimi bildiğimden alıkoyma durumunu çözemiyorum

Düşünsene ALLAH’ın evinde,Allahın Rasul’unün sünnetini yapmaya çalışacaksın ama yaşlılar tarafından engellenecek.Bundan daha saçma bir şey olabilir mi?

Ayrıca namaz kılanları incelediğim zaman bariz hatalar görüyorum bu demek oluyorki,bu yaşlıların geneli camiye 5 vakit geliyor;Kuran okuyor ama ilmihal bilgisi yok.Benim hatam yok mu?Tabiki vardır,araştırıp öğreniyorum.

Mesele şu da var;ben sünnet namazda bir adım ileri atıp safın düzenini bozdum diye beni çekiştiren yaşlı,başka gün yanında farz namaz kılarken safı bozan yaşlıya hiçbir şey diyemiyor.Ben bunu çok kez gözlemledim.Meseleyi anlatabildim mi?

Yani gence her türlü karış.Genç doğru yapıyorsa da karış,yanlış yapıyorsa da karış.Ama yaşlıya karışma;çünkü buralar onun mekanı,yanlışını görmezden gel.

Kametin ortasında,namaza tam başlıyacağımız sırada beni imamın arkasındayım diye çekip başka yere koyan oldu.Daha başka bir şey dememe gerek var mı yaşlılar hakkında?Sayfalarda yazabilirim

Okudunuz mu?  Evde Kur'an okunurken gusül abdesti alınır mı ?

Şema
< fazla yüklenmişsiniz Şem’a kardeş sizler de böyle derseniz.. Genç yaşlı dinler mi ilim irfan
Bir zat yaşı ilerlemiş diye onun ilminden istifade edilmez mi yani. >

Akşam namazı vakti için doluyum doğru
Bu kadar teknolojik gelişme katedildi ama hala bazı yaşlılara bunu dinletemiyoruz.
Adam yatsı namazını, yatsı vakti girmeden kılıyor ve buna teşvik ediyor
Sözüm bunlara yoksa yaşı büyüklere çok saygılıyız hamdolsun 🙂
Büyüğünü saymayanda hayır yoktur.


Amine
malt1 sizin talihsizliğinz veyahut imtihanınz olsa gerek yaşlı fakat kemale erememiş yaşlılara denk gelmeniz. Bir ihtimal daha siz o yönlerini kafanıza takmaktan güzel iyi yönlerini görmemiyor olabir misiniz. Neyse daha fazla konu dışına çıkmayalım. Allah doğrularla karşılaştırsın.

Şem’a kardeş sırf bu yorumlardan sonra tekrar sorduk soruşurduk fakat bu sadece bahsettiğim şeyh’in görüşü değil çoğu hocanın görüşü.
ilk yorumum da belirtmiştim ben uymasam da çevrem de öyle namaz kılan çok.Ve vazgeçecek gibi de değiller onları destekleyen görüşler oldukça..

Okudunuz mu?  Mezi Temizleme , Mürted ve Gusül Hakkında ?

sevdiğim bir söz ”Yaşlanarak değil, yaşayarak kemale erilir.Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.” Peyami Safa

Vesselam.


musab
< malt1 sizin talihsizliğinz veyahut imtihanınz olsa gerek yaşlı fakat kemale erememiş yaşlılara denk gelmeniz. Bir ihtimal daha siz o yönlerini kafanıza takmaktan güzel iyi yönlerini görmemiyor olabir misiniz. Neyse daha fazla konu dışına çıkmayalım. Allah doğrularla karşılaştırsın.

Şem’a kardeş sırf bu yorumlardan sonra tekrar sorduk soruşurduk fakat bu sadece bahsettiğim şeyh’in görüşü değil çoğu hocanın görüşü.
ilk yorumum da belirtmiştim ben uymasam da çevrem de öyle namaz kılan çok.Ve vazgeçecek gibi de değiller onları destekleyen görüşler oldukça..

sevdiğim bir söz ”Yaşlanarak değil, yaşayarak kemale erilir.Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.” Peyami Safa

Vesselam. >

Ben çok iyi gözlemciyimdir.Herkesi gözlemlerim.Bir olay daha anlatayım.Akşam namazını kıldık bitti dağılacağız,imam vantilatörü kapattı,yaşlı birisi ordan dur kapatma ben teheccüd kılacağım dedi.İmam da teheccüd gece kılınır,bu saatte kılınmaz dedi.Yaşlı adam sinirli sinirli,ben emekli öğretmenim ben bilirim kılınır dedi.Sonra mesele anlaşıldıki evvavine teheccüd diyormuş.Yaşlı adamanın tavrı her şeyi ben bilirim tavrı.Karşısındaki de 23 yaşında yeni ilahiyatı bitirmiş bir gençti.Karşısındaki 23 değil de,43 olsa o tavırla konuşamazdı.Demek istediğimi anlatabiliyor muyum?Her yaşlı böyle diyemem,demem;ama yaşlıların gençlere olan tavrı hoş değil bunu anlatmaya çalışıyorum.

Okudunuz mu?  Kullardan medet istemek / yardım istemek ?

Bu arada yaşlılara saygısızlık yapmıyorum,yapmamda.


Kayıtsız Üye
Şafii mezhebine göre akşam va yatsı namazı arası 1 saat 10 dk dır.hanefi mezhebinde bu süre 1 saat 20 dk dır. Bu yüzden şafii mezhebinde 10 dk erken kilinabilir.


Şem’a
Bu görüş eskiden uygulanırdı
Diyanet takvimine göre hareket etmek en doğrusudur


Ubeydullah
Şafii yim Bizim orda alimler var birisinde imam Şafii nin yanılmıyorsam bütün kitapları var hem de arapça yaşlı ve baya bilgili naklen anlatıyorum diyanette görevli olarak ağrı dağına çıktılar(belli bir kesimine kadar) akşam namazının vakti için ve galiba diğer vakitler içinde çıkıp vakti tam öğreniyorlar hulâsa diyanet takvimi hem Şafii ye hem de Hanefiye uyuyor yani yatsıyıda akşamıda diğer tüm vakitleride diyanete göre kılın

Okudunuz mu?  Eşime yalan söyledim çok pişmanım

Kayıtsız Üye
şafi mezhebine göre yatsı namazı ezand vaktinden nekar erken kılınır


mum
< Şafii mezhebine göre akşam ile yatsı arası bir saat 10 dakikadır. >
Bu yanlış bilgidir. Dedelerimiz bir saat 10 dakikadır derlerdi çünkü imkanları yoktu ama şimdi imkan var ve diyanetin bu konuda çalışma yapan ciddi uzaman ekibi var
anlış yönlendirmeyin herkes diyanet takvimine göre kılsın ŞAFİİ veya HANEFİ


Ferit Kar
Es SELAMU ALEYKUM VE RAHMETULLAH RABBIMIN RAHMETI KEREMI FAZLI HIMAYESI UMMATI MUHEMMED A.S UZERINE OLSUN INSAELLAHU RAHMAN KARDESLERIM ILMINIZ YOK ISE FAZLA BU KONULARDA TARTISMAYIN ELLAH.C.C MUHAFAZA FETVA BOYUTUNA GIRER VE BASINIZI YAKARSINIZ BU NEDENLE KARDESSIMIN DEDIYI GIBI AKSAM VE YATSI ARASI HANEFI.1 SAAT 20 DAKIKA SAFI ISE 1 SAAT 10 DAKIKA OLMA SEBEBINDEN DOLAYI KILINA BILIR YASLILAR DIYIP GECMEYIN COGUNUZUN NAMAZ VE ISLAMA BAGLI OLMASINA DEDELERIMIZ CEDLERIMIZ VESILE OLMUSTUR VEBALE GIRMEYIN VEBALE GIRMEYIN RABBIMIN REHMETI KEREMI UZERINIZE OLSUN RABBIM YARR OLSUN SELAMETLE..

Okudunuz mu?  Baş ağrısı göz ağrısı halsizlik yorgunluk var

imam
Ferit kar
kardeş ne yazdığın anlaşılmıyor önce Türkçe dilini iyi öğren
şafii ve Hanefi diye iki namaz vakti olmaz
namaz vakti birdir ve diyanet takvimlerinde yazılıdır
dedelerimizin yöntemi o zaman içindi
şimdi asla uygulanamaz


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum bende muş da görev yapmaktayım aynı sorunları görüyorum hatta inanır mısınız ramazan ayında 20 dk vardı yatsıya ezan okundu fesubhanAllah ama suç diyanette uyarmıyor malesef


şafi mezhebine göre yatsı namazı erken kılınırmı, şafilerde yatsı namazı erken kılınırmı, şafilerde ezan okunmadan namaz kılınır mı

Bu kategoride yer alan Yabancı Müzik Dinlemek Caiz Midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebine göre ezan okunmadan 10 dk. önce namaz kılınabiliyor mu ?? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.