Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Hadisler
Yönetici

Peygamber Efendimizin Oyun Oynamaması İle İlgili Bir Hadis-i Şerif

Peygamber Efendimizin Oyun Oynamaması İle İlgili Bir Hadis-i Şerif

medine28
Bismillâh ve’s-salâtu ve’s-selâmu alâ Rasûlillâh
Allâh’ın resûlü -salât ve selâm üzerine olsun- mealen şöyle buyurmuştur: "Ben oyundan değilim, oyun da benden değildir."
Bu hadîs-i şerîfi Buhâri "El-Edebu’l-Mufrad" adlı kitabında, Beyhakî "El-Âdâb" adlı kitabında Enes b. Mâlikten, Taberânî de Muaviyeden sahîh bir isnad ile rivayet etmiştir.
İmam Şafii -radıyallâhu anhu- bu konu ile bağlantılı olarak şöyle demiştir: "Çünkü oyun, Dîn ve Mürûet ehlinin (Dindâr ve Mürûeti olanların) işinden değildir."
Oyun derken boş sayılan fayda vermeyen şeydir. Ama kişinin eşiyle sevinç vermek için mesela kim hedefe önce varacak diye koşuşması kötü değildir, Peygamber Efendimiz bile bunu Âişe anamızla yapmıştır. Veya ata binip atla tur atmak da kötü değildir, bilakis tavsiye de edilir bu durum. Yani bazı istisnalar var. Kısacası kendisinden fayda gelmeyecek şeyden uzak durmakta fayda vardır.
Oyun derken kesinlikle sünnet olan at biniciliği ve yüzmek buna dahil değildir, onun için dikkatlı olalım. Oyun faydasız olan ve kişinin vaktinin faydasız olarak boş bir şekilde harcamasına vesile olan şeydir. Ama kişinin, çiftten hangisi hedefe daha evvel varacak şeklinde eşiyle koşuşması farklıdır, bu durum eşi sevindirmek için yapılır ve bizzat Peygamber Efendimiz bunu Aişe ile yapmıştır. Başta yaparken bilerek Aişenin geçmesini sağlamıştır. Diğer bir sefer Aişeyi geride bırakıp kendisine mealen: "Bu, ötekine karşılık olaraktır." diye buyurarak ona karşı mülatefe etmiştir. İşte bu tür durumlar hariç tutulur.

Okudunuz mu?  Saç ve bakımı ile ilgili hadisler

peygamber efendimizin oyun ile ilgili hadis, oyun

Bu kategoride yer alan Fatiha süresinin fazileti ve kıymeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber Efendimizin Oyun Oynamaması İle İlgili Bir Hadis-i Şerif Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.