Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:51
missa7
Abone

Alara cennetin kapısını açan meleğin ismi

Alara cennetin kapısını açan meleğin ismi

Kayıtsız Üye
alara ismi dinen ne anlamda ve gunahmidir alara ismini vermek


Cevap: alara ismi dinen ne anlamda ve gunahmidir alara ismini vermek?

Fetva Meclisi
Alara İsminin anlamı:
iyilik meleği su perisi , mitolojide bir tanrıçanı ismi, ayrıca cennetin kapısını açan meleğin ismidir.

Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk ailerden çocuklarına Kuran’dan isim verirken dikkatli olmalarını istedi. Çocuklara konulan kimi isimlerin mekruh olduğunu iddia eden Öztürk, çocuklara Macit ve Kevser’in yanı sıra İslam büyüklerinin isminin koyulmasını önerdi.
Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğunu söyledi, çocuklara verilebilecek ve verilemeyecek isimler konusunda fetva verdi.
Allah’tan başka ilah mı olur?
Pek çok ailenin Kuran’da geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Öztürk, Kuran’da geçen her kelimenin isim olarak konulamayacağını ileri sürdü.
Günümüzde yaygın olan ve Kuran’da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, gerçek anlamlarının ise isim olarak verilemeyeceğini söyleyen Öztürk, ailelere uzman kişilere danışma çağrısı" yaptı.
Öztürk, şöyle konuştu:
Aileler çocuklarına Kuran’dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kuran’da geçen her kelimenin isim olmayacağı bilinmelidir. Kuran-ı Kerim’de geçen her kelime ‘Bu Kuran’da geçiyor isim olur’ mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kuran’da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir. Kezban ismi Kuran’da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, ‘yalancı, yalancı’ diye çağırmak zorunda kalırsınız. Aleyna ‘üstümüze bela sıkıntı aksın’, Bekir, ‘deve yavrusu’ demektir. Hz. Ebubekir’in ismi Abdullah’tır Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır. Rumeysa ‘gözü çapaklı kadın’ demektir. Hüreyre, ‘kedicik’ demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde ‘tanrı’ demektir, Allah’tan başka ilah mı olur? Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır. Melis, Yunan mitolojisinde ‘tanrıça’ demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin ‘ücret’ anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz.

Okudunuz mu?  Subhane rabbiyel ala ne anlama geliyor

Samet, Bade, Alara mekruh
Dinen mekruh sayılan isimlerin de olduğunu iddia eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah’a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Julide Farsça’da dağınık, perişan demektir. Cennet bahçesi olarak bilinen İrem ise Allah’ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Hannas ismi şeytanın ismi. Alara, Rosa, İlayda bunlar İslam isimleri değil gayrimüslim isimleridir ve çocuklara konulmamalıdır. Anlamı kötü olan, anlamsız şeyler de çocuklara isim olarak konulmamalıdır.

Okudunuz mu?  Haram para ile sadaka vermek caiz mi günah mı?

İsimler Allah’a kulluğu ifade etmeli
Yrd. Doç. Dr. Öztürk, İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın dedi.
Barış, Mert, Özgür, Sevgi gibi isimlerin kullanılabileceğini, aynı şekilde Kerim, Macit, Zeynep, Hasan, Abdullah, Kevser, Abdurrahman gibi isimlerin çocuklara verilmesinde bir sakınca görmediğini söyleyen Öztürk, isimlerde Allah’a kulluğun ifade edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Çocuklara İslam büyüklerinin isminin verilmesini öneren Öztürk, halk arasında yaygın olan Fatma, Ayşe, Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mustafa, Zeynep gibi isimlerin de çocuklara verilebileceğini söyledi.

Okudunuz mu?  Cuma hutbesinin türkçe ve arapça duaları

cennetin kapısını açan meleğin ismi, cennetin kapisini acan melegin adi, cennet kapisini acan melegin ismi

Bu kategoride yer alan Tevekkül ile ilgili şiirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alara cennetin kapısını açan meleğin ismi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.