Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:56
missa04
Abone

Mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri

Mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri

Kayıtsız Üye
mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri


Cevap: Mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri

Muhasibi
Cevap:Mevlâna Ve Hacı Bektaşi Veli

Mevlâna’nın yaşadığı devir, tasavvuf vadisinin Anadolu’ya açıldığı. Anadolu’da filizlenip, kökleştiği. dalbudak saldığı bir devirdir. Şeyh Ömer Şühreverdî, Muhyiddin Arabî, Fahreddin İrakî, Necmeddin Dâye gibi tasavvuf büyükleri Anadolu’ya gelmiş, saygı ve sevgi görmüşlerdir. Bu devirde Horasan’dan Anadolu’ya gelerek yerleşen erenlerden biri de Bektaşi tarikatının pîr’i Hacı Bektaşi Velîdir.

Hacı Bektaşi Velî, 1209 yılında Nişapur’da doğmuş, Hoca Ahmed Yesevî’nin halifesi Lokman-ı Perendî’nin dervişi olmuş, onüçüncü yüzyıl ortalarında, birçok mutasavvıflar gibi Anadolu’ya göçerek, bugünkü Hacıbektaş kasabasının bulunduğu Suluca Karahüyük’te yerleşmiştir. Bir süre sonra. Babaî’lerin reisi Baba İshak’ın halifesi olan Hacı Bektaş-ı Velî, Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev II. tarafından Babaî isyanlarının bastırılmasından sonra, etrafına toplanan Türkmen aşiretlerini irşada başlamış, kısa zamanda büyük bir şöhret yapmıştır.

Okudunuz mu?  Akşam namazından sonra çocuklarınızı sokağa çıkarmayın, anlamında bir hadis var mıdır?

Biri Selçuklu devletinin başşehri Konya’da daha çok aydın bir çevreye, diğeri Kırşehir taraflarında halk topluluğuna seslenen bu iki kutup. Mevlâna Celâleddin ile Hacı Bektaşi Velî’nin aralarında manevî bir bağın bulunduğu, birbirlerini tanıdıkları şüphesizdir. Her iki pîr’in de meşrep bakımından ayrılsalar bile yollan aynıdır. Hiçbir zaman tarikat kurucusu olmadıkları halde vefatlarından sonra, kendi adlarına kurulan Mevlevilik ve Bektaşîlik tarikatları aralarındaki rekabet yüzünden, bunları birbirine karsı gibi göstermiş, birbirlerinden ayırmaya çalışmıştır. Bir destan havası içinde Hacı Bektaş’ın menkıbelerinden bahseden velâyetnâme’ye göre. Mevlâna ve Şems-i Tebrizî, Hacı Bektaş’tan feyz alan, ona uyan bir derviştir. Velâyetnâme’ye göre, Hacı Bektaş’ın 133 gösterdiği kerametler. Mevlâna’dan çok üstündür. Mevlevi menkıbelerinde ise, her ikisi arasındaki münasebetler daha ağırbaşlı, daha âlımanedir. Her iki tarafın menkıbelerinde müşterek olan taraf ise. bu iki tasavvuf pir’inin zaman zaman birbirlerine dervişler göndermeleri. gönül anıp gönül vermeleridir.

Okudunuz mu?  Açık resim ve öpüşme sahnesini izlemek orucu bozar mı?

Bu rivayetlerden birine göre. Harı Bektaş müridlerinden Baba İshak’ı Konya’ya göndererek su haberi iletmiştir.

— Eğer hakikat eriyse ve hakikati bulduysa, âleme ne diye gürültü salıyor, yok hakikati bulamamışsa ne diye aramıyor?

Baba İshak. Karahüyük’ten Konya’ya gelmiş ve Mevlâna’nın huzuruna girmişti. Bu yıllar Mevlâna’nın coşkunluk devresidir. Semâ etmekte, gazeller söylemektedir. Baba İshak’ı görür görmez:

Okudunuz mu?  Mezar taşına yazılacak tarih

— Dostu görmediysen ne diye aramıyorsun, sevgiliye ulaştıysan ne diye çalıp çığırmıyorsun?

diye başlayan bir gazeli okumaya başlamıştı. Bu gazeli kendisine ve pir’i Hacı Bektas-ı Velîye bir cevap sayan Baba Ishak, hiçbir şey söylemeden, geri dönmüş. Kırşehir yolunu tutmuştur.

Kırşehir Beyi Nureddin Cacaoglu da Hacı Bektaş-i Velînin müridleri arasındaydı. Yine "Menakıb" kitaplarının verdikleri bilgilere göre. Nureddin Cacaogiu bir gün şeyhi Hacı Bektaş’a:

Okudunuz mu?  Ailedeki huzursuzluk için büyücü hocalara gitmek

— Şeriata uymak ve namaz kılmak gerektir. Halbuki siz bunları yerine getirmiyorsunuz

demişti. Bunun üzerine. Hacı Bektas abdest almak üzere derhal su istemiş. Cacaoğlu da ibriği, çeşmeden doldurarak getirmişti. İbriği döktüğü zaman su yerine kan akmıştı. Cacaoğlu, şaşırmış. Hacı Bektaş-i Velîde:

— Görüyorsun ya, bununla abdest alınmaz., diyerek ibriği itmişti.

Anlatılan bu olay üzerine, Mevlâna şöyle dedi:

— Temizi pislemek, berrak suları kana çevirmek önemli değil. Asl olan, kanı berrak suya çevirmektir. Mürşid ona derler ki şarabı şerbet yapsın. Mürşid odur ki, bakırlaşmış gönülleri tam ayar altına çevirsin. Mürsid. müşkülün hal kapısıdır.

Okudunuz mu?  Vücuttaki kılların temizliği

Olay doğru veya yanlış Mevlâna’nın cevabında Mevlâna’nın rnürşidliginin ta kendisi görülmekte Şenıs’te de bu var. bu anlayış var. O’nun "Mâkalât" adı eserinden alınan şu sözler bu anlayışın tam ve olgun ifadeleri:

— Marifet, kalbin Allahya yönelişi. Allah ile bir olmasıdır. Diriyi öldür, bu marifet değildir. Ölüyü diriltebiliyor, cahili âlim yapabiliyor musun? Ham ruhları pisirebiliyor. ona yeni bir sekil verebiliyor musun? İste ilâhî hüner buradadır.

Mevlâna ile Hacı Bektas-ı Velî arasında geçtiği tahmin edilen olaylar, sohbetler uzar gider. Ne var ki bunlar tarikatlar teşekkül ettikten sonra sövlenrnis "Menakıb" kitaplarına geçmiş sözler. Bunları büyütmek, bunları sürdürmek, her iki mürşidin de ruhlarını üzer.

Okudunuz mu?  Hz. İsa'nın özellikleri nelerdir?

Aslolan fikirdir, mânâdır. Mevlâna, Konya’da bulduğu yüksek kültürlü bir ortamda, fikirlerini, devrin yüksek edebiyat dili olan farsça ile vermiş, eserler ortaya koymuştur. Hacı Bektas’in etrafında ise öz be öz Türkler, göçebe Türkmenler, daha doğrusu Anadolu halkı vardır. Onlara, onların anlayacağı "Türkçe" ile seslenmiştir. Bu sözler zamanında derlenip toparlanmadığı için de büyük eserleri yoktur. Hacı Bektas. bütün edebi gücüyle, hüneriyle eser yazsa bile bunu okuyup anlayacak çevresi yoktur. Bu bakımdan birisi halka, öteki aydına rehberlik etmiş ve birbirlerini tamamlamışlardır. Ama ne yapalım ki, vefatlarından sonra kurulan tarikatlar, onların yollarını ayırmış, birbirlerini kınar, birbirlerini kırar duruma düşmüşlerdir. Mânâ bir tarafa itilmiş. şekiller, kalıplar yerleşmiş, bu sefer de rekabetler başlamıştır.

Okudunuz mu?  Mensubu kalmayan fıkıh mezhepleri nelerdir?

Yoksa devrinde Hacı Bektaş-ı Velî, Mevlâna’ya saygı duyan ve onun gerçek dostları arasında bulunan bir mürşiddir. Devrin mutasavvıfları arasında kutup yıldızı gibi parlayan Mevlâna’yı takdir etmektedir. Hacı Bektaş’ın halifesi Baba İshak’ın torunlarından Elvan Celebinin elimizdeki tek nüsha "Menakıbnâme" sinde Mevlâna şu sözlerle övülmektedir:

Ol Celâl, ol kemal. İbn-i kemâl llnı-ü erıuar içinde bedr-i rnisal Rahmetullahi aleyhi Mevlâna Mahz-i gene i revan idi cana

İste bu sevginin belgesi, işte bir örnek. Söz burada biter

Okudunuz mu?  Ezan nedir, Ezan neden okunur

Cevap: Mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri

yasemin
Mevlana İle Hacı Bektaş Veli

Bir adamcağız kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır. Neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektaş Veli’nin dergahına kurban olarak bağışlamak ister. O zamanlar dergahlar aynı zamanda aşevi işlevi görüyordu. Durumu Hacı Bektaş Veli ‘ye anlatır ve Hacı Bektaş Veli helal değildir diye bu kurbanı geri çevirir. Bunun üzerine adam Mevlevi dergahına gider ve aynı durumu Mevlana ‘ya anlatır. Mevlana ise bu hediyeyi kabul eder. Adam aynı şeyi Hacı Bektaş Veli’ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmediğini söyler ve Mevlana’ya bunun sebebini sorar.
Mevlana şöyle der:
– Biz bir karga isek Hacı Bektaş Veli bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz, ama o kabul etmeyebilir.
Adam üşenmez kalkar Hacı Bektaş dergahına gider ve Hacı Bektaş Veli’ye, Mevlana’nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Hacı Bektaş Veli’ye sorar.
Hacı Bektaş da şöyle der:
– Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise, Mevlana’nın gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir.

Okudunuz mu?  Görgü kuralları ile ilgili skeç örnekleri

Cevap: Mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri

Kayıtsız Üye
Ikisinin de sözleri hem düşündürüyor hem de iyiliğe yönlendiriyor.


Hacıbektaş ve mevlananın ortak sözleri, Mevlananın fikirlerini Hacı Bektaş Velinin fikirlerle nokta ortak noktalarını listeleyiniz, mevlananın fikirleri ile hacı bektaş velinin fikirlerinin ortak noktaları

Bu kategoride yer alan İslamda erkek kadına nasıl davranmalı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mevlana ve hacı bektaş velinin ortak yönleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.