Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:30
Diyanet
Yönetici

Üç aylar ve regaip kandili hutbe

Üç aylar ve regaip kandili hutbe

Fetva Meclisi
üç aylar ve regaip kandili hutbe

وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ .

وَقال النبي صلي الله عليه وسلم: الَّلهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبَ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَان .

ÜÇ AYLAR VE REGÂİB KANDİLİ

Muhterem Müminler!

Yüce Rabbimizin rahmetini insanlara bol bol ihsan ettiği belli vakitler ve belli mevsimler vardır. Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, manevi bereketi bol olan zaman dilimlerindendir.

Allah’a şükürler olsun ki, milletimizin ‘üç aylar’ diye özel bir önem verdiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarına yaklaşmış bulunuyoruz. İnşAllah; önümüzdeki 22 Mayıs Salı günü üç aylar başlayacak, 24 Mayıs Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece de Regâib kandilini idrak edeceğiz.

Okudunuz mu?  İslamda korunması gereken 5 esas (hutbe)

Üç aylar İslam ümmeti için sevinç, bereket ve mağfiret mevsimidir. Bu aylar içinde bulunan; Reğaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleri Rabbimizin Rahmetinin, affının ve lütfunun yağmur gibi insanlığa indiği zamanlardır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), bu üç aylarda her zamankinden daha fazla ibadet eder ve Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur [1] diye dua ederdi.

Okudunuz mu?  Vaaz: Allah işini iyi yapanı sever (İtgan ve Estetik)

Kıymetli Müslümanlar!

Şüphesiz ki bu mübarek zamanlar, dünyanın ağır meşguliyetleriyle bunalan ruhlarımızı dinlendirmek ve kulluk şuuru ile Yüce Allah’ın merhametine sığınmak için çok büyük fırsatlardır. Bu aylarda yapılacak dualar, tövbe-istiğfarlar, iyilikler ve hayırlarla beraber, sevinç ve üzüntülerin paylaşılması, Rabbimizin katında mükâfatını ve karşılığını fazlasıyla bulacaktır.

İşte Regâib kandili Yüce Rabbimizin, Rahmet ve mağfiretinin, feyiz ve bereketinin, lütuf ve ihsanının, samimi Müslümanlar üzerine, bolca tecelli ettiği, O’nun sınırsız rahmet ve mağfiretinin kazanıldığı değerli gecelerden birisidir. Bir ayet-i kerimede: Rabbinizin affına, genişliği göklerle yer arası kadar olan ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun [2] buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Vaaz: Aile içi ilişkilerde mahremiyet ve sünnete uymak

Muhterem Müslümanlar!

Bu gecede öncelikle yapmamız gereken şey, nefis muhasebesidir. Yani kendimizi hesaba çekmektir. Her şeyin para ile ölçüldüğü, insanlar ve toplumlar arası ilişkilerin bozulduğu, huzurun yerine kargaşanın hâkim olduğu bir dünyada; insanın ruhunu derin acılardan koruyabilmek için, nefis muhasebesine her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Dinimizin ısrarla bize tavsiye ettiği bu nefis muhasebesi ihmal edilirse, insanın varlığı anlamını kaybeder. Bunun toplumdaki yansıması da; arsızlık, hayâsızlık, ahlaksızlık, haksızlık, hırsızlık, yolsuzluk, kin ve intikam duygularının yaygınlaşması, merhametsizlik ve sevgisizlik biçiminde ortaya çıkar.

Okudunuz mu?  Cuma Hutbeleri: Hutbe Duaları

Nefsiyle muhasebesini hakkıyla yapanlarda ve iç dünyasına yönelenlerde görülen ilk değişim ise; bütün kötülükleri terk edip insanlığın sıkıntı ve ıstıraplarını yüreklerinde hissetmeleridir.

Regâib Kandili, sözünü ettiğimiz bu nefis muhasebesinin yapılması için bulunmaz bir fırsattır. Bu gecede içten bir tövbe ile günahlardan arınalım. Kalplerimizden kötü duygu ve düşünceleri silelim. Gönül dünyamızı kirleten haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm gibi kirlere bulaşmaktan sakınalım. Birbirimize, anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşalım. Dünyamızı saran kötülük ve düşmanlıklara karşı birlik ve beraberlik içinde olalım. Gönüllerimizde iyilik, merhamet sevgi ve hoşgörü ışığını yakalım. Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun. Üç aylar ve Regâib kandiliniz mübarek olsun!

Okudunuz mu?  Müezzin-Kayyım nedir, ne iş yapar, nasıl olunur?

HAZIRLAYAN: ŞIRNAK İL HUTBE KOMİSYONU

——————————————————————————–

[1] Hanbel, Müsned, I, 259.

[2] Âl-i İmrân Sûresi 3/133


Cevap: üç aylar ve regaip kandili hutbe

@hmet
Üç aylar ve regaip hakkında cuma hutbesi

ÜÇ AYLAR VE REGÂİB

Aziz Mü’minler!
Üç aylar diye ifade edilen, Recep, Şaban ve Ramazan ayları, mü’minlerin af ve mağfiretle ödüllendirilecekleri kutsal zamanlardır.
Özellikle Recep ve Şaban ayları, Ramazan ayına hazırlık dönemidir. Ramazan ayı da; İçinde Kadir gecesi bulunan günahlardan arınma ve Allah’a (cc) kul olma zevkini tatma ayıdır. Bu ay hakkında Peygamberimiz(sas) : Allah’ım, Recep ve Şabanı hakkımızda mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur (1) diye dua etmiştir. Yine Peygamberimiz, üç ayların ikincisi olan Şaban ayı hakkında da; Şaban ayı, kulların yaptıkları işlerin Yüce Allah’a sunulduğu aydır (2) buyurarak Müslümanlar için bulunmaz bir fırsat olan bu zaman diliminin önemine işaret etmiştir.

Okudunuz mu?  Vaaz: Ruhi ve manevi sağlığımızı korumak

Değerli kardeşlerim!
Bu aylar, duaların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşları ile günahların silinmesi, yapılan ibadetlere karşılık sevapların katlanması bakımından büyük bir fırsattır. Ayrıca bu ayların içerisindeki mübarek geceler, manevi atmosferimizin parlak yıldızları gibidir. Bu gecelerin ilki 17 Haziran Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece idrak edeceğimiz Regaip Gecesidir. Regaip gecesi; Af ve bağış’ın çok olduğu sevapların bolca verildiği gece demektir. Bu mübarek geceler, bizlere Ramazan-ı Şerif-i hatırlatan ve bizleri o günlere hazırlayan önemli gecelerdir.
Muhterem Müslümanlar!
İdrak edeceğimiz üç aylar ve mübarek geceler, öncelikle Rabb’imize, ailemize, milletimize ve ülkemize karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hatalarımızdan ve günahlarımızdan tövbe etmemize vesile olmalıdır. Nitekim Yüce Allah, (cc) engin rahmetine sığınıp tövbe etmemizle ilgili şöyle buyurmaktadır: De ki; (Allah şöyle buyuruyor) Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder, çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (3)

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Cuma Günü Ve Cuma Namazı

Aziz Müslümanlar!
Şunu unutmayalım ki; insan bu dünya da nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde de öyle dirilecek, Allah’ın huzuruna dünyada yaptıklarıyla çıkacaktır. Yaptıkları hayırsa sevinecek, şer ise pişmanlık duyacaktır.
Ancak bu pişmanlığın orada faydası olmayacaktır. Bu hususta Cenab-ı Hak: Ey iman edenler! Allah’tan korkun. Herkes yarına ne hazırladığına bir baksın. Allah’tan sakının çünkü Allan işlediklerinizden haberdardır. (4) buyurmaktadır.

Okudunuz mu?  Küfür Olan Davranış ve Sözler

Aziz Kardeşlerim!
Hayatımızın sonunda ve ahiret yurdunda pişman olmak istemiyorsak, bu mübarek geceler ve aylar, hayatımızın dönüm noktası olmalıdır. İlahi rahmetin zirveye ulaştığı bu manevi mevsimlerde, kişi kendisine çeki düzen vermeli, nefsinin arzularına değil, Allah (cc) ve Resulünün emirlerine uymalıdır. Ana babasına asi olanlar ile akrabalarının ve komşularının hukukuna riayet etmeyenlerin, bu rahmet ikliminde Cenab-ı Hakkın af ve mağfiretinden mahrum olacaklarını unutmamalıyız.

Okudunuz mu?  İmamların devletten maaş alması

1-Ahmet b. Hanbel, Müsned 1/259.
2-Nesâi, Sıyam, 70.
3-Zümer, 39/53.
4-Haşr, 59/18.


regaip kandili hutbesi, 3 aylar ile ilgili hutbeler, üç aylar ve regaip kandili hutbe

Bu kategoride yer alan Köpekler Ezan Okunurken Neden Ulurlar ?? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üç aylar ve regaip kandili hutbe Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.