Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:45
missa09
Abone

Çevre temizliği islam dini açısından niçin önemlidir?

Çevre temizliği islam dini açısından niçin önemlidir?

Kayıtsız Üye
Çevre temizliği islam dini açısından niçin önemli hakkında eğitici bir yazı yazar mısınız ?


çevre temizliğinin önemi

Hoca
DİNİMİZDE ÇEVRE TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ

Yüce Allah, dünyayı en güzel bir şekilde, her şeyi yerli yerinde yaratmıştır. Aynı zamanda dünyadaki canlı-cansız varlıklar insanın istifadesine sunulmuştur. İnsanında görevi Yüce Allah’ın bu eşsiz nimetinin kıymetini bilmesi ve onu güzel bir şekilde değerlendirmesidir. Yüce Dinimiz çevrenin korunması, çevre temizliği üzerinde önemle durmuştur. Nitekim dinin direği olarak kabul edilen namazın kabul edilmesi için, namaz kılanın ve namaz kılınan yerin temiz hale getirilmesi de namazın farzlarındandır.
Müslüman sadece kişisel temizlikle yetinmemeli, toplumun ortak kullanım alanları olan cami, hastane, okul, kamu alanları, yol ve çeşme gibi yerlerin temizliğine de çok özen göstermelidir. Kur’ an-ı Kerim’de Bakara Suresi 222. Ayeti Kerimede şöyle buyrulmaktadır. …Allah günahlarından tövbe ile arınan ve temizlenenleri de sever [1]

Okudunuz mu?  İbadetler ahlakımızı nasıl etkiler?

Değişen Hayat şartlarında, çağın getirdiği stresten kurtulmak için mesire yerlerine gitmek, temiz hava almak, dinlenmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. Hal böyle olunca da topyekûn çevre temizliği daha da önem arz etmektedir.

İnsanların dinlendiği yerlerin temiz tutulması, buraların iyice korunması konusunda Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır. Lanete uğramış kimseler olmaktan sakının. Ashap; Bunlar kimlerdir diye sorunca Halkın gelip geçtiği yola, gölgelendiği yerlere abdest bozup kirletenlerdir. [2]

Okudunuz mu?  Diplomayı kiraya vermek caiz mi

Her konuda iyi davranmayı emreden dinimiz, başkasına rahatsızlık veren şeylerin de ortadan kaldırılmasını emretmektedir. İnsanlara eziyet verici şeyleri yoldan kaldırmayı sadaka sayan bir dinin mensubu olarak, yaşam alanlarına çöp atmak, tükürmek, insanlara eziyet verici şeyleri ortaya atmak bize hiç yakışmayan davranışlardır. Çünkü yaşadığımız yerde insanları rahatsız etmemiz onların hakkını ihlal etmemiz anlamına gelmektedir. Kul hakkı ise ancak hak yenilen kulların helal etmesiyle mümkündür.
Günümüzde, çevre kirliliğinden dolayı bozulan ekolojik dengenin bir sonucu olarak iklimlerin değiştiğini, özellikle çevre felaketlerinin yaşandığını görmekteyiz. Bu sebeple çevre temizliği günümüzde daha önem arz etmektedir. Bütün toplumlar kendilerine düşen vazifeleri yerine getirmeleriyle güzel bir Dünya hayatı bizi beklemektedir. Yoksa yaşanılacak olan sıkıntıların bizlerin eliyle meydana gelmiş olacağı unutulmamalıdır.
Hutbemi Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in hadisiyle bitiriyorum. Allah temizdir, temizliği sever; kerim ve cömerttir, kerem ve cömertliliği sever. Öyle ise avlularınızı ve boş sahalarınızı temiz tutun…. [3]

Okudunuz mu?  Sakalın iyi çıkması için jilet vurmak

Cevap: Çevre temizliği islam dini açısından niçin önemlidir?

Hoca
011
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

İSLAMDA ÇEVRE BİLİNCİ

Yüce Allah, insanların da içinde bulunduğu kainatı bir düzen ve denge içerisinde yaratmıştır. Yaşamın sürebilmesi için bu düzen gayet mutedil olup, herhangi bir eksiklik mümkün değildir.

Okudunuz mu?  Tesbih çektikten sonra okunan dua

Zamanımızın en önemli sorunlarından birisi Çevre kirliliğine bağlı olarak bu doğal dengenin bozulmasıdır. Bu dengenin bozulması bütün canlılara zarar vermektedir. Hutbemin basında okuduğum ayette İnsanların kendi işledikleri kötülükler sebebiyle karada ve denizde bozulma otaya çıkmıştır (1) şeklinde dile getirilmektedir. Hava, su ve denizlerin kirliliği, yeşilliğin ve ormanların giderek yok olması, bunun sonucunda iklimlerin değişmesi, bu ayette belirtilen durumları açığa çıkarmaktadır. Şüphesiz ki faydamıza sunulan her nimet Allah’ın sorumluluğumuza verdiği bir emanettir. Çevre de bu nimetler arasındadır.

Okudunuz mu?  Cerrahi tarikatına nasıl girilir?

Çevremize karşı sorumluluklarımız pek çoktur özellikle yeşil ve ağacın korunmasının ayrı bir önemi vardır. Ormanlar, ciğerimize çektiğimiz oksijen, topraklarımızı erozyondan koruyan, kökünden, yaprağından,

kerestesinden, meyvesinden, gölgesinden, kokusundan, faydalanılan ilahi bir lütuftur. Bunun içindir ki Peygamberimiz (sav) Kıyamet kopmak üzereyken elinde bir fidan bulunan kimse imkan bulursa onu diksin (2) buyurmaktadır.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin hayatı (özet)

Çevremizi özellikle ağaç ve yeşillikleri koruyup temiz tutmak hem insani hem de dini bir görevdir. Zira çevreyi kirletmek sadece çevreye değil kişinin kendisine ve diğer canlılara karşı da işlemiş olduğu bir cinayettir. Peygamberimiz (sav) bir hadisinde Müslüman Müslümanın elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. (3) Buyurmaktadır. Bunun içindir ki çevremize karşı sorumsuz davranmamız hem insanların bize güvensizliğine, hem de kul ve kamu hakkına tecavüz sayılır. Bütün bunlardan bir gün hesaba çekileceğimizi hiçbir zaman unutmayalım.
HAZIRLAYAN: Nizamettin PENBE

Okudunuz mu?  Ananem yoğun bakımda nasıl dua etmeliyim?

___________________
Rum, 30/41.
Ahmet Bin Hanbel, Müsned III. 191.
Tirmizi, iman, 12.


Cevap: Çevre temizliği islam dini açısından niçin önemlidir?

melle
İslam dini için Mekan ve çevre temizliği niçin önemlidir?

Mekan temizliği ibadetin şartlarındandır. Çevre temizliği ise, İman alametidir.


mekan ve çevre temizliği islam dini açısından niçin önemlidir, mekan ve cevre temizligi islam dini acisindan niçin onemlidir, dinler çevreyi korumaya niçin önem vermiştir

Bu kategoride yer alan Yaşıma göre Çok günahkarım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çevre temizliği islam dini açısından niçin önemlidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.