Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:43
Hadisler
Yönetici

Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler

Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler

İnşirah
4281 – İbnu Mes´ud radıyAllahu anh anlatıyor. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün):
"Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu. Ashab radıyAllahu anhüm:
"Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm:
"Hayır, dedi, gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir."
Müslim, Birr 106, (2608); Ebu Davud, Edeb 3, (4779).

4282 – Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Kuvvetli kimse, (güneşte hasmını yenen) pehlivan değildir. Hakiki kuvvetli, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir."
Buhari, Edeb 76, Müslim, Birr 107, (2760); Muvatta, Hüsnü´l-Halk 12, (2, 906).

4283 – Ebu Vail radıyAllahu anh anlatıyor: "Urve İbnu Muhammed es-Sa´di´nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve´yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve:
"Babam, dedem Atiyye radıyAllahu anh´tan anlattı ki, o, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm´ın şöyle söylediğini nakletmiştir:
"Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın."
Ebu Davud, Edeb 4, (4784).

4284 – Ebu Zerr el-Gıfari radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bize buyurmuştu ki:
"Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne ala geçmezse yatsın."
Ebu Davud, Edeb 4, (4782).

4285 – Hz. Mu´az İbnu Cebel radıyAllahu anh anlatıyor. "İki kişi Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm´ın huzurunda küfürleştiler. (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm:
"Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinde zuhur eden öfke giderdi: Eûzu billahi mineşşeytanirracim" buyurdular."
Tirmizi, Da´avat 53, (3448); Ebu Davud, Edebb 4, (4780).

4286– Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Bir adam: "Ey Allah´ın Resûlü! Bana kısa bir nasihatta bulun, uzun yapma! Tâ ki nasihatini unutmayayım" demişti (ve birkaç kere tekrar etmişti). Aleyhissalatu vesselam (bir kelimeyle):
"Öfkelenme!" cevabını verdi!"
Buhari, Edeb 76; Tirmizi, Birr 73 (2021); Muvatta, Hüsnü´l-Hulk 11, (2, 906).

4287 – Sehl İbnu Mu´az İbni Enes el-Cüheni, babası radıyAllahu anh´tan naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Öfkesinin gereğini yerine getirebilecek güçte olduğu halde öfkesini tutan kimseyi, Allah Teâla Hazretleri, Kıyamet günü, mahlukatın başları üstüne davet eder; tâ ki, (onlardan önce) dilediği huriyi kendine seçsin."
Tirmizi, Birr 74, (2022); Ebu Davud, Edeb 3, (4777).

4288 – İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: "Uyeyne İbnu Hısn (Medine´ye) gelince, kardeşinin oğlu Hürr İbnu Kays´ın yanına indi. Hürr İbnu Kays ise Hz. Ömer´in yakınlarındandı. Onun meclisinde yaşlı veya genç bir kısım kurrâ ve fakihler müşavere heyeti olarak bulunurdu. Uyeyne İbnu Hısn:
"Ey kardeşimin oğlu! Emirü´l-mü´minin´in yanına girmem için izin taleb et!" dedi. O da izin istedi. Ancak yanına girince:
"Yeter artık! Ey İbnu´l-Hattab sen bize bol vermediğin gibi, aramızda adaletle de hükmetmiyorsun!" dedi. Hz. Ömer radıyAllahu anh pek öfkelendi. Neredeyse dövmek için üzerine yürüyecekti ki, Hürr radıyAllahu anh atılıp:
"Ey emire´l-mü´minin! Allah Teâla Hazretleri, Resûlüne: "Affı eses tut, ma´rufu emret ve cahillerden de yüz çevir!" (A´raf 199) emretmiştir. Bu adam da cahillerden biridir" dedi. VAllahi, Hürr ayeti okuyunca, Hz. Ömer olduğu yerde kalıp hiçbir şey yapmadı. Hz. Ömer Kitabullah´ın yanında hemen durur, onu koyup geçmezdi (radıyAllahu anh)."
Buhari, İ´tisam 2, Tefsir, A´raf


Cevap: Gadab (öfke)

Hoca
öfke anında hadislerde geçen tavsiyelere uymak gerekir . öfkesini yenen bence nefsini terbiye etmiş sayılır. çünkü çok zordur öfkeyi yenmek.

Okudunuz mu?  Yanında Yemek Yenen, Oruçlu Kimsenin Değeri Ve Kıymeti

La Tağdap!:)


Cevap: Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler

Hoca
Öfke ilacı ile ilgili hadis
Öfke dindiren hadisler

1801. [3:266, Hadîs No: 3355] Ebu Ümame (r.a.) rivayet ediyor: Her türlü Öfke ve ağız kavgasının ilacı, iki rekât namazdır.

Okudunuz mu?  Gazap ile ilgili hadisler

1834. [3:288, Hadîs No: 3417] îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor:
Üç huy vardır ki, onlar kimde bulunursa Allah onu himayesinde barındırır, rahmetini üzerine yayar ve onu Cennetine koyar. Bu huyu taşıyan kimseler: Birşey verildiğinde şükreden, güçlü iken affeden, öfkelendiğinde öfkesine hâkim olanlardır.
hiddet ile ilgili hadis
2016. [3:417, Hadîs No: 3831] Enes’den (r.a.) rivayetle:
Öfkelendiğinde öfkesine hâkim olan halîm kişi, dünyada da efendidir, âhirette de efendidir.

Bu kategoride yer alan Kendisine yapılmasını istemediğin bir şeyi mümin kardeşine yapma - hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gadab (öfke) hiddet ve yapılması gerekenler ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.