Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:58
missa3
Abone

Yesevilik ne demektir?

Yesevilik ne demektir?

Kayıtsız Üye
Yesevilik nedir
Yesevilik ne demektir? kısaca bilgi verir misiniz.


Cevap: Yesevilik ne demektir?

rana
Yesevîlik ya da Yesevî’yye Adını, Horasan Melametîliğinin önde gelen temsilcilerinden Yusuf Hemedani’nin öğrencisi olan Hoca Ahmed Yesevî’den alan, İslam’da kadın-erkek denkliğini yaşatan Bektaşîliğin de beslendiği Sufi/tasavvufî ilk Türk tarikâtı.

Okudunuz mu?  Baba parasıyla kurban kesilir mi

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Cevap: Yesevilik ne demektir?

Kayıtsız Üye
YESEVİLİK

"Yesevîlik"; Türkistanlı Ahmet Yesevî’ye nispet olunan tarikatın adıdır. Ahmet Yesevî, şimdiki Çimkent’in doğusunda Sayram kasabasında doğdu. Babası İbrahim adında devrinin şeyhlerinden biri idi. Babasını yedi yaşında iken kaybetti, ablası ile birlikte Yesi şehrine gitti ve buraya yerleşti. İlk tahsilini burada yaptı. Devrinin en ünlü âlimlerinden şeyh Yusuf Hemedanî’ye intisap etti, eğitim ve öğretimini ondan aldı ve hocasının ilk üç halifesi arasına girdi, ilk iki halifeden sonra şeyhinin postuna oturdu. Yesevî, bilgin ve şair bir insandı. Ahmet Yesevî’nin "Divan-ı Hikmet" ve "Fakr-Nâme" adlı eserleri vardır. Ahmet Yesevî’nin genellikle milâdî 1166 veya 1167 yılında öldüğü kabul edilir.

Okudunuz mu?  Sabah ezanında okuna Essalatu hayrun minen nevm anlamı

Nakşibendîlik gibi sahabeden Hz. Ali ve Hz. Ebu Bekir’e dayanan Yesevîlik tarikatı; Orta Asya’da ve Türkler arasında yayıldı, özellikle Türklerin manevî hayatı üzerinde asırlarca etkili oldu. Bu tarikatın esasları şunlardır: 1. Tevhidi esas alan tasavvuf anlayışı, 2. Kur’ân’a ve Sünnete bağlılık, 3. Şerîata dayanan tarikat, 4. Riyazet ve mücadele, 5 Halvet ve zikir.(İ.K.)

Okudunuz mu?  Üzerinde ayet veya hadis yazan kağıt veya levhaları ne yapmak gerekir?

Cevap: Yesevilik ne demektir?

melle
Kısaca Yesevilik nedir?

Türkistan’ lı Ahmet Yesevi’ ye nispet olunan tarikatın adıdır.


DEVRİM
Gayet güzeldi teşekkürler


yesevilik nedir, yesevilik ne demek, yesevilik tarikatı nedir

Bu kategoride yer alan Sevdiklerini annem diye çağırmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yesevilik ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.