Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:35
missa8
Abone

Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisler

Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisleri kaynaklarıyla birlikte paylaşır mısınız


Cevap: Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisler

İnanc
CENNET VE CEHENNEM HADİSLERİ

Hadis No : 5084
Ravi: Ebu Hureyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri ferman etti ki: "Ben Azimu’ş-Şan, salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatırından hiç geçmeyen nimetler hazırladım." Ebu Hureyre ilaveten dedi ki: "Dilerseniz şu ayet-i kerimeyi okuyun, (Mealen): "Yaptıklarına karşılık Allah katında onlar için göz aydınlığı olacak ne mükafaatların saklandığını kimse bilemez" (Secde 17).
Kaynak: Buhari, Bed’ül-Halk 8, Tefsir Secde 1, Tevhid 35; Müslim, Cennet 2, (2824); Tirmizi, Tefsir, (3195)

Hadis No : 5085
Ravi: Sehl İbnu Sa’d
Tanım:Buhari, bir diğer rivayetinde şu ziyadeyi kaydeder: "Sehl İbnu Sa’d anlatıyor -deyip, hadisin aynısını kaydettikten sonra- der ki: "Muhammed İbnu Ka’b dedi ki: "Onlar Allah için ameli gizli tuttular. Allah da onların sevabını gizli tuttu. Kullar yanına gelince onları nimete boğacak." Hadis, bu muhtevada olarak Buhari’de mevcut değildir. Hakim’in el- Müstedrek’inde mevcuttur (413-414)

Okudunuz mu?  Ölüye yüz bin kelimei tevhid okumak

Hadis No : 5086
Ravi: Sehl İbnu Sa’d
Tanım:Ey Allah’ın Resulü! dedim, "insanlar neden yaratıldı?" "Sudan!" buyurdular. "Ya cennet?" dedim, "o neden inşa edildi?" "Gümüş tuğladan ve altın tuğladan! Harcı da kokulu misk. Cennetin çakılları inci ve yakuttan, toprağı da za’ferandır. Ona giren nimete mazhar olur, eziyet görmez, ebediyet kazanır, ölümle karşılaşmaz. Elbisesi eskimez, gençliği kaybolmaz." Aleyhissalatu vesselam sözlerine şöyle devam buyurdular: "Üç kişi vardır duaları reddedilmez (mutlaka kabul edilir): Adil imam (devlet başkanı), iftarını yaptığı zaman oruçlu, zulme uğrayanın duası. Allah, (mazlumun) duasını bulutların fevkine çıkarır ve onlara sema kapıları açılır ve Allah Teala hazretleri: "İzzetime yemin olsun! Vakti uzasa da, duanı mutlaka kabul edeceğim!" buyurur."
Kaynak: Tirmizi, Cennet 2, (2528)

Okudunuz mu?  Doğru cima nasıl olmalı? Helali haramı nedir?

Hadis No : 5087Ravi: Ebu MusaTanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Gümüşten iki cennet vardır. Kapları ve içinde bulunan diğer şeyleri de gümüştendir. Altından iki cennet vardır, kapları ve içlerinde bulunan diğer eşyaları da hep altındandır. Adn cennetinde, cennetliklerle Rablerini görmeleri arasında Allah’ın veçhindeki ridau’l-kibriyadan (büyüklük perdesinden) başka bir şey yoktur."
Kaynak: Buhari, Tefsir, Rahman 1, 2, Bedu’l-Halk 8, Tevhid 24; Müslim, İman 180, (296); Tirmizi, Cennet 3, (

Hadis No : 5088
Ravi: Ebu Musa
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette, mü’min için, içi boş tek bir inciden bir çadır vardır. -Bir rivayette- genişliği altmış mildir. Her köşesinde bir refikası bulunur, hiçbiri diğerini görmez, mü’min bunların herbirini dolaşır."
Kaynak: Buhari, Bed’ü’l-Halk 8, Tefsir, Rahman 1, 2, Tevhid 24; Müslim, Cennet 23, (2838); Tirmizi, Cennet 3

Hadis No : 5089
Ravi: Ebu Hureyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette yüz derece vardır. Her iki derece arasında yüz yıl(lık yürüme mesafesi) vardır."
Kaynak: Tirmizi, Cennet 4, (2531)

Okudunuz mu?  Yüzüme gülüp arkamdan konuşanlar

Hadis No : 5090
Ravi: Ubade İbnu’s-Samit
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette yüz derece vardır. Her bir derecenin diğer derece ile arası, sema ile arz arası kadar geniştir. Firdevs bunların en yukarıda olanıdır. Cennetin dört nehri buradan çıkar. Bunun üstünde Arş vardır. Allah’tan cennet istediğiniz vakit Firdevs’i isteyin."
Kaynak: Tirmizi, Cennet 4, (2533)

Hadis No : 5091
Ravi: Ebu Said
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette yüz derece vardır. Bütün alemler bunlardan birinin içinde toplansalar, hepsini de kuşatır, istiab eder."
Kaynak: Tirmizi, Cennet 4, (2534)

Hadis No : 5092
Ravi: Enes
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette bir ağaç vardır ki, binekli bir kimse yüz yıl gölgesinde yürüse onu katedemez. İstersiniz şu ayeti okuyun: "Daimi gölgededirler, çağlayıp duran su başlarındadırlar" (Vakıa 30-31)."
Kaynak: Tirmizi, Tefsir, Vakıa, (3289), Cennet 1, (2528)

Okudunuz mu?  Bayram namazında müezzinlik nasıl yapılır eğer açık bir şekilde anlatırsanız sevinirim?

Hadis No : 5093
Ravi: Ebu Hureyre
Tanım:Cennette hiçbir ağaç yoktur ki gövdesi, altından olmasın.
Kaynak: Tirmizi, Cennet 1, (2527)

Mumsema.com’dan alıntıdır


Cevap: Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisler

yüzbin
Cennet Ve Cehennemle Ilgili Hadisler

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Cennet ve cehennem, aralarında (ihtilaf ederek Allah nezdinde) dava açtılar. Cehennem:

Ben, mütekebbirler (dünyada büyüklük taslayanlar) ve mütecebbirler (zorbalık yapanlar) için tercih edildim! diye övündü. Cennet de:

(Ey Rabbim!) Bana niçin sadece zayıflar ve (insanlar nazarında) düşük olanlar, (hakir görülenler) girer? dedi. Allah Teala Hazretleri önce cennete hitap etti:

Sen benim rahmetimsin. Kullarımdan dilediklerime rahmetimi seninle ulaştıracağım! Sonra da cehenneme hitap etti:

Sen de benim azabımsın. Kullarımdan dilediğimi seninle azablandıracağım! (Her ikisine yönelerek):

İkiniz(in de vazifesi var! İkiniz de) dolacaksınız! buyurdu. Ancak cehennem, bir türlü dolmak bilmedi. Allah Teala da ayağını üzerine bastı. Derken cehennem:

Okudunuz mu?  Arapça rakamların yazılışı ve okunuşu

Yeter! Yeter! diye inledi. Bu suretle dolmuş olan cehennemin ağzı birbirine kavuştu. Allah mahlûkatından hiçbir ferde asla zulmetmez.

Cennete gelince, Allah onu yeni mahlûkat yaratarak onu dolduracaktır.

Buhari, Tefsir, Kaf 1, Tevhid 25; Müslim, Cennet 35, (2846); Tirmizi, Cennet 22, (2564).
Ebu Sa’id radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Hakkıyla cehennemlik olan cehennemlikler var ya, onlar cehennemde ne ölürler ne de yaşarlar. Lakin günahları -yahut hataları denmiştir- sebebiyle ateşe dûçar olan birkısım kimseler vardır ki, ateş onları tamamen öldürür. Yanıp kömür olduktan sonra, kendilerine şefaat edilme izni verilir. Böylece grup grup getirilirler ve cennet nehirlerine dağıtılırlar. Sonra:

Ey cennet ehli! Bunların üzerlerine su dökün denilir. Bunlar, sel yatağında biten bir ot gibi yeniden biterler.

Müslim, İman 306, (185).
Yine Ebu Sa’id radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Mü’minler cehennemden kurtarılıp, cennetle cehennem arasındaki köprüde bir müddet hapsedilirler. Bu sırada, aralarında dünyada geçmiş olan haksızlıklar kısas edilir. Böylece günahlardan temizlenip paklandıktan sonra cennete girmelerine izin verilir. Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zülcelal’e yemin olsun, onlardan herbiri, cennetteki evini, dünyadaki evinden daha iyi bilir.

Okudunuz mu?  Hicri takvimin çoğu takvime göre (Örneğin Miladi takvim, İbrani takvimi vs.) hata payı var mıdır ?

Buhari, Mezalim 1, Rikak 48.
İmran İbnu Husayn radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Muhammed aleyhissalatu vesselam’ın şefaati ile, birkısım insanlar cehennemden çıkacak, cennete girecektir. Bunlara cehennemlikler denecektir.

Buhari, Rikak 513, Ebu Davud, Sünnet 23, (4740); Tirmizi, Cehennem 10, (2603).
Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Cehenneme giren iki kişinin oradaki bağırtıları şiddetlenecek. Allah Teala Hazretleri: Çıkarın bunları! buyuracak. Onlara:

Niçin bağırıyorsunuz? diye sorulacak. Onlar:

Bize merhamet edesin diye böyle yaptık! diyecekler. Rab Teala:

Benim size rahmetim, gidip kendinizi ateşe atmanız şeklindedir! buyuracak. Onlar gidecekler. Biri kendisini ateşe atacak. Allah da ateşi ona soğuk ve selametli kılacak. Diğeri kalkar fakat kendini ateşe atamaz. Allah Teala hazretleri:

Okudunuz mu?  Rahman ve rahim ne demektir

Arkadaşının attığı gibi, seni de kendini atmaktan alıkoyan nedir? diye sorar. Adam:

Ey Rabbim, beni ondan çıkardıktan sonra oraya bir kere daha göndermeyeceğini ümid ediyorum! der. Allah Teala hazretleri:

Haydi ümidini verdim! der. İkisi de Allah’ın rahmetiyle cennete sokulurlar.

Tirmizi, Cehennem 10, (2602).
İbnu Mes’ud radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Cennete en son giren kimse, bazan yürür, bazan ağlar. Ateş de arada sırada onu yalar geçer. Cehennemi tamamen geçince dönüp ona bir nazar eder ve:

senden beni kurtaran Allah münezzehdir! Allah Teala hazretleri, bana evvelin ve ahirinden hiç kimseye vermediği şeyi verdi! der. Derken ona bir ağaç gösterilir.

Ya Rabbi! der, beni şu ağaca yaklaştır da altında gölgeleneyim, suyundan içeyim! Allah Teala hazretleri:

Ey ademoğlu! Dilediğini versem benden başka bir şey istemezsin değil mi? der. Adam:

Okudunuz mu?  Dini nikahta erkek olmadığı taktirde kadın şahit olacaksa bir mi, iki mi kadın gerekir?

Ey Rabbim, ondan başka bir şey istemeyeceğim! der ve başka bir şey istemeyeceğine dair söz verir. Rabbi de onun özrünü kabul eder. Çünkü o, sabredemeyeceği şeyi görmüştür. Onu ağaca yaklaştırır. Adamcağız, onun gölgesinde gölgelenir, suyundan içer. Sonra adama, evvelkinden daha güzel bir ağaç daha gösterilir. Dayanamayıp:

Ey Rabbim! Beni şuna yaklaştır, gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim, artık senden başka bir şey istemeyeceğim! der. Allah Teala:

Ey ademoğlu! Bana öncekinden başkasını istememeye söz vermemiş miydin? Ben seni yaklaştıracak olsam başka şeyler isteyeceksin! der. Adam, başka şey istemeyeceği hususunda söz verir. Rabbi de onu mazur görür. Çünkü o, sabredemeyeceği şeyi görmüştür. Adamı ona yaklaştırır. Adam onun gölgesinde gölgelenir, suyundan içer.

Sonra ona cennetin kapısının yanında bir ağaç yükseltilir. Bu ağaç diğer ikisinden daha güzeldir. Adam yine:

Ey Rabbim Beni şuna yaklaştır da gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim, senden başka bir şey istemiyorum! der. Rab Teala:

Okudunuz mu?  Peygamberimizin mezarı nerededir ve mezarına ne ad verilir

Ey ademoğlu! Sen ondan başka bir şey istemeyeceğine dair bana söz vermemiş miydin? der. Adam:

Evet, Rabbim! Senden başka bir şey istemeyeceğim! der. Rabbi onu mazur görür. Çünkü o, sabredemeyeceği bir şey görmüştür. Onu bu ağaca yaklaştırır. Adam ona yaklaştırılınca cennet ehlinin seslerini işitir. (Dayanamayıp):

Ey Rabbim! Beni cennete sok! der. Rab Teala:

Ey ademoğlu! Beni senden kurtaracak şey nedir! Dünya kadarını ve beraberinde mislini versem razı olur musun! der. Adam:

Ey Rabbim! Benimle istihza mı ediyorsun? sen ki alemlerin Rabbisin! der.

İbnu Mes’ûd bu noktada güldü ve: Niye güldüğümü sormuyor musunuz? dedi.

Niye güldün söyle! dediler.

Resûlullah aleyhissalatu vesselam da böyle gülmüştü. Niye güldünüz? diye soruldu da:

Rabbülalemin’in, adamın Sen ki alemlerin Rabbisin, benimle istihza mı ediyorsun? demesine gülmesine gülüyorum! dedi.

Okudunuz mu?  Küfürden kurtulmak için duâ

Allah Teala Hazretleri:

Ben seninle istihza etmiyorum. Lakin ben, Azimüşşan dilediğimi yapmaya kadirim! buyurdular.


Cevap: Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisler

r1dv4n06
Ebu Said radıyAllahu anh anlatıyor : "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki :

“ Cennette yüz derece vardır. Bir tanesi bütün âlemleri içine alır. ´´ [Tirmizi, Cennet 4, (2534) Camiussağir – 2315]

Alem : Allah’ın dışında varolan her şeydir.


cehennem ile ilgili hadisler, cennet ve cehennemle ilgili hadisler, cehennemle ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Salavat çekmenin fazileti ve önemi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cennet ve Cehennem ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.