Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:34
missa5
Abone

Öfke hakkında hadisler

Öfke hakkında hadisler

Kayıtsız Üye
Öfkeyle ilgili hadisler


Cevap: Öfke hakkında hadisler

Galus
ÖFKE İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

"Kuvvetli kimse, (güneşte hasmını yenen) pehlivan değildir. Hakiki kuvvetli, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir."

Buhari, Edeb 76, Müslim, Birr 107, (2760); Muvatta, Hüsnü’l-Halk 12, (2, 906).

Okudunuz mu?  Mubarek gecelerde eşimizle cinsel iliişki hakkında

Ebu Vail radıyAllahu anh anlatıyor: "Urve İbnu Muhammed es-Sa’di’nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve’yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve:

"Babam, dedem Atiyye radıyAllahu anh’tan anlattı ki, o, Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın şöyle söylediğini nakletmiştir:

"Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın."

Okudunuz mu?  Dizdeki sıvıyı enjektörle alma videosu

Ebu Davud, Edeb 4, (4784).

Ebu Zerr el-Gıfari radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam bize buyurmuştu ki:

"Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne ala geçmezse yatsın."

Ebu Davud, Edeb 4, (4782).

Hz. Mu’az İbnu Cebel radıyAllahu anh anlatıyor. "İki kişi Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın huzurunda küfürleştiler. (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu. Resûlullah aleyhissalatu vesselam:

Okudunuz mu?  Mezar taşına ne yazılır

"Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinde zuhur eden öfke giderdi: Eûzu billahi mineşşeytanirracim" buyurdular."

Tirmizi, Da’avat 53, (3448); Ebu Davud, Edebb 4, (4780).

Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Bir adam: "Ey Allah’ın Resûlü! Bana kısa bir nasihatta bulun, uzun yapma! Ta ki nasihatini unutmayayım" demişti (ve birkaç kere tekrar etmişti). Aleyhissalatu vesselam (bir kelimeyle):

Okudunuz mu?  İzin almadan birinin resmini çekmek caiz mi

"Öfkelenme!" cevabını verdi!"

Buhari, Edeb 76; Tirmizi, Birr 73 (2021); Muvatta, Hüsnü’l-Hulk 11, (2, 906).

Sehl İbnu Mu’az İbni Enes el-Cüheni, babası radıyAllahu anh’tan naklediyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

"Öfkesinin gereğini yerine getirebilecek güçte olduğu halde öfkesini tutan kimseyi, Allah Teala Hazretleri, Kıyamet günü, mahlukatın başları üstüne davet eder; ta ki, (onlardan önce) dilediği huriyi kendine seçsin."

Okudunuz mu?  Cenaze evinde okunacak dua örnekleri verirmisiniz?

Tirmizi, Birr 74, (2022); Ebu Davud, Edeb 3, (4777).

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: "Uyeyne İbnu Hısn (Medine’ye) gelince, kardeşinin oğlu Hürr İbnu Kays’ın yanına indi. Hürr İbnu Kays ise Hz. Ömer’in yakınlarındandı. Onun meclisinde yaşlı veya genç bir kısım kurra ve fakihler müşavere heyeti olarak bulunurdu. Uyeyne İbnu Hısn:

Okudunuz mu?  Türk çayı ile kaçak çay arasındaki fark nedir

"Ey kardeşimin oğlu! Emirü’l-mü’minin’in yanına girmem için izin taleb et!" dedi. O da izin istedi. Ancak yanına girince:

"Yeter artık! Ey İbnu’l-Hattab sen bize bol vermediğin gibi, aramızda adaletle de hükmetmiyorsun!" dedi. Hz. Ömer radıyAllahu anh pek öfkelendi. Neredeyse dövmek için üzerine yürüyecekti ki, Hürr radıyAllahu anh atılıp:

Okudunuz mu?  Vaaz duası turkçe arapça

"Ey emire’l-mü’minin! Allah Teala Hazretleri, Resûlüne: "Affı eses tut, ma’rufu emret ve cahillerden de yüz çevir!" (A’raf 199) emretmiştir. Bu adam da cahillerden biridir" dedi. VAllahi, Hürr ayeti okuyunca, Hz. Ömer olduğu yerde kalıp hiçbir şey yapmadı. Hz. Ömer Kitabullah’ın yanında hemen durur, onu koyup geçmezdi (radıyAllahu anh)."

Okudunuz mu?  İslamda Tebliğ Nedır, Teblığin Esasları Nedır? Teblıg Farz Mıdır?

Buhari, İ’tisam 2, Tefsir, A’raf 5.


Cevap: Öfke hakkında hadisler

Hoca
Öfke geçen hadisler

424, [1:407, Hadîs No: 769] Ebû Zer’den (r.a.) rivayetle: Biriniz ayakta iken öfkelenirse otursun. Öfkesi geçerse ne âlâ. Aksi halde uzansın.

1194. [2:377, Hadîs No: 2080] Atiyye el-Ûft (r.a.) rivayet ediyor: Öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak suyla söndürülür. Öyle ise biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın.

Okudunuz mu?  İncil'de neden Allah değilde Tanrı yazıyor

öfke ile ilgili hadis

Bu kategoride yer alan Çin işkencesi kitabının özeti? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Öfke hakkında hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.