Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:39
Sure Ayet
Yönetici

Sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler

Sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler

Kayıtsız Üye
Sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler nelerdir Sevgi hakkında ayetler ve hadisler bulur musunuz ?


Cevap: sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler

Ebu Ducane
sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler
"İman edip salih ameller işleyenler için Rahmanolan Allah (gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır."(Meryem19/9 6)

Sevgi ile ilgili hadisler 2012

Sevgi, kalbî bir duygu olması itibariyle mücerred, tezâhürleri bakımından da müşahhas bir durum arzetmektedir. Dolayısıyla gereği yerine getirilmeyen sevgi iddiası, sadece bir sözden ibarettir. Nitekim Allah’ı sevdiklerini söyledikleri hâlde Allah Resûlü’ne ittâba etmeyen kimselerin sevgi iddiaları gerçekçi değildir. Bu hususa Kur’an-ı kerîm’de şöyle dikkat çekilmektedir:

Okudunuz mu?  Naziat Süresi Nüzul Sebebi

" (Resûlüm!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana tâbî olun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın." (Âl-i İmrân 3/31)

Fahri Kâinât -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘in "iman nedir?" sorusuna, kelime-i şehâdeti zikrettikten sonra ,

"Allah ve Resûlü’nün kişiye her şeyden daha sevimli olmasıdır" (İbn-i Hanbel, IV, 11) sözleriyle karşılık vermesi de öncelikli sevginin çerçevesini göstermesi bakımından önem arzeder. Bir başka hadiste ise,

Okudunuz mu?  Kuranda yetim ayetleri, yetim ile ilgili ayetler

"imânın tadını almanın" ancak böyle bir sevgiyle mümkün olabileceği belirtilmiştir. (Buhârî, İman, 9; Müslim, İman, 67)

Kalbin hakiki sevgiyi elde edememesi ise, Allah’ı tanımamak ve O’nun nimetlerine karşı nankörlük etmekten kaynaklanır. Kur’ân-ı Kerîm böyle sevgisiz güruhların helâk edileceklerini ve onların yerine gönülleri sevgiyle dolu toplumların getirileceğini şöyle ifade etmektedir:

Okudunuz mu?  Ayetler ve Hadisi Şeriflerin insana kazandırdıkları

"Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse (bilsin ki) Allah, yakında öyle bir toplum getirecek ki O, onları sever, onlar da O’nu severler…" (el-Mâide 5/54)

Bu âyet, Allah ile kul arasında karşılıklı bir muhabbet bağının gerekliliğini açık bir şekilde vurgulamaktadır. Din, bir teslimiyet ise teslimiyetin esası da muhabbettir. Bu itibarla bizzat Allah’tan muhabbet talebinde bulunmak, kulluğun zarurî bir gereği olmaktadır. Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘in:

Okudunuz mu?  Kuranda anne baba ile ilgili ayetler

"Allâhım! Sen’den sevgini, Sen’i sevenlerin sevgisini ve Sen’in sevgine ulaştıracak ameli talep ediyorum. Allâhım! Sen’in sevgini bana nefsimden, âilemden, malımdan ve soğuk sudan daha sevgili kıl!" (Tirmizî, Deavât, 72) mealindeki duâları da böyle bir talebin gerekliliğine işaret etmektedir.

İnsanın şiddetle muhtaç olduğu Allah sevgisini, kalbimizde duyabilmek için, O’nun yarattıklarını, bilhassa eşref-i mahlukât olan insanı sevmek gerekir. Nitekim Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘in

"Îmân etmedikçe cennete giremezsininiz, birbirinizi sevmedikçe de îmân etmiş olamazsınız " (Müslim, Îmân, 93) buyruğu gerçek îmânın, dolayısıyla gerçek sevginin boyutlarını belirtmesi bakımından önemlidir.

Okudunuz mu?  Kadının yaratılışı ile ilgili ayetler

Kalpte cereyan eden muhabbetin en saf ve katıksız olanı ebeveynin, özellikle annenin çocuğuna gösterdiği sevgidir. Yavrusunun yüzüne bakınca, kalbinde sevgi sıcaklığını, onu özleyince de hasret acısını hisseder. Bir hadîs-i şerifte çocuğu ölen kimse için, Allah Teâlâ’nın, meleklerine:

"Kulumun çocuğunu elinden aldınız, onun gönlünün meyvesini kopardınız " (Tirmizî, Cenâiz, 36) buyrulmak suretiyle bu gerçeğe işaret edilmektedir.

Okudunuz mu?  Ayetel kursiyi bilmeyenler ne okumalı

Netice olarak, insan hissiyâtını son derecede etkileyici bir mahiyete sahip olan sevgi duygusu , bilhassa kalp-Allah ilişkisi bakımından oldukça önem arzeder. Öyle ki Allah ile kul arasında muhabbet kalmamışsa, hayatın da anlamı kaybolmuş demektir. Zira insanın yaratılış gayesi Allah’a kulluk , kulluğun özü de teslîmiyet ise, teslimiyeti gerçekleştiren yegane unsur muhabbettir. Kur’an ve Sünnet’te sevginin kime, neye ve ne ölçüde olması gerektiği gibi meseleler detaylı bir şekilde açıklanmış, bu hususta öncelikle teslimiyetin elde edilmesine vurgu yapılmıştır. Dolayısıyla hesap günü insanı kurtaracak olan kalb-i selîm, bir diğer ismiyle Allah’a teslim olan kalbi elde etmenin temelinde, gönlün Allah sevgisiyle doldurulması yatmaktadır.

Okudunuz mu?  Meleklerle ilgili hadis ve ayetler


ÜSVE-İ HASENE/ÖMER ÇELİK-MUSTAFA ÖZTÜRK-MURAT KA


Cevap: sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler

NuN
Sevgi ayet ve hadisleri

Yahudiler ve hıristiyanlar, "Biz Allah’ın oğulları ve sevgilileriyiz" dediler. De ki: " O halde niçin günahlarınızdan ötürü (Allah ) size azab ediyor?" Hayır, siz de O’nun yaratıklarından birer insansınız. O dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder. Göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin mülkü Allah’ındır. Nihayet dönüş de O’nadır. Maide suresi 18.ayet

Okudunuz mu?  Bakara suresi başı ve sonu

Ve eğer Allah’tan size bir lütuf ve zafer erişecek olsa, sizinle kendisi arasında hiç sevgi yokmuş gibi, bu sefer de hiç şüphesiz şöyle diyecek: "Ah ne olurdu, onlarla beraber olaydım da büyük murada ereydim." Nisa suresi 73.ayet

İnsanlara kadınlar, oğullar, yüklerle altın ve gümüş yığınları, salma atlar, davarlar, ekinler kabilinden aşırı sevgiyle bağlanılan şeyler çok süslü gösterilmiştir. Halbuki bunlar dünya hayatının geçici faydalarını sağlayan şeylerdir. Oysa varılacak yerin (ebedî hayatın) bütün güzellikleri Allah katındadır. Ali İmran suresi ayet 14

Okudunuz mu?  Akılla ilgili ayetler ve hadisler

İnsanlardan kimi de Allah’tan başka şeyleri O’na eş tutuyorlar da onları, Allah’ı sever gibi seviyorlar. Oysa iman edenlerin Allah sevgisi daha kuvvetlidir. O zulmedenler, azabı görecekleri zaman bütün kuvvetin Allah’a ait olduğunu ve Allah’ın azabının gerçekten çok şiddetli bulunduğunu keşke anlasalardı. Bakara suresi – 165.ayet

Okudunuz mu?  Zina hakkında ayetler ve hadisler

sevgi ile ilgili ayetler, Allah sevgisi ile ilgili hadisler, sevgi ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Kuranı kerim de temizlikle ilgili ayetler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sevgi ile ilgili hadisler ve ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.