Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:12
missa94
Abone

Şükür hakkında hadisler

Şükür hakkında hadisler

Kayıtsız Üye
şükür hakkında hadisler


Cevap: şükür hakkında hadisler

Muhammed
Şükür Hakkındaki Hadisler

İbnu Abbas (râ) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında halk yağmura kavuştu. Bunun üzerine Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): İnsanlar bugün iki grup hâlinde sabaha erdiler, bir grubu kâfir, bir grubu mü’mindir dedi. Ve şöyle açıkladı: Bazıları: Bu yağmur Allah’ın bir rahmetidir derken diğer bazısı: Falan falan yıldızın uğuru doğru çıktı dedi. Bunun üzerine şu âyet nazil oldu: Hayır (hakikatler kâfirlerin dedikleri gibi değildir). İşte yıldızların düştüğü yerlere and ediyorum ki, hakikaten bu, eğer bilirseniz büyük bir anddır. Muhakkak o, elbette çok şerefli bir Kur’ân’dır ki siyânet edilmiş bir kitapta (yazılı)dır. Ona tam bir surette temizlenmiş olanlardan başkası el süremez. O âlemlerin Rabbinden indirilmedir. Şimdi siz bu kelâ,mı mı hor görücülersiniz? Rızkınıza (şükür edeceğinize) siz behemahal tekzibe mi kalkışırsınız?.

Okudunuz mu?  Arapça Hamdele Salvele

Abdullah İbnu Gannâm el-Beyâzi (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Kim sabaha erdiği zaman: Allahım, benimle veya mahlukatından herhangi biriyle hangi nimet sabaha ermişse bu sendendir. Sen birsin, ortağın yoktur, hamdler sanadır, şükür sanadır derse, o günkü şükür borcunu ödemiştir. Kim de aynı şeyler akşama erince söylerse o da o geceki şükür borcunu eda eder.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimde ismi geçmeyen peygamberler kimdir

Efendimiz (s.a.s.) buyuruyorlar ki: Mümine şaşarım. Çünkü her gelişme onun hakkında hayırlıdır. Eğer iyi bir şeyle karşılaşır da şükrederse bu iyilik onun hakkında hayır olduğu gibi eğer uğradığı kötülük karşısında sabrederse bu da onun hakkında hayır olur.

Hz. Hasan (r.a.) rivater ettiğine göre peygamber efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki, Allah kuluna, küçük veya büyük bir nimet verirde, kul bu nimete karşılık Elhamdulillah derse kendisine elde ettiğinden daha iyisi verilir.

Okudunuz mu?  Cami ve cemaatin birey ve topluma sağladığı faydalar nelerdir

İbni Abbas (r.a.) rivayet ettiğine göre peygamber Efendimiz şöyle buyurur: iki nimet var ki, insanların çoğu onların değerini bilmez. Bu nimetler vücud sağlığı ve boş zamandır.

Enes bin Malik (r.a.) rivayet ettiğine göre peygamber Efendimiz şöyle buyurur: Allah, yemeğini yedikten ve içeceğini içtikten sonra bu nimetlere karşılık şükreden kulundan kesinlikle razı olur.

Okudunuz mu?  Allah neden siyah insan yarattı

Esma binti Yezid’in (r.a.) rivayet ettiğine göre peygamber Efendimiz şöyle buyurur: Aziz ve celil olan Allah, kıyamet günü eski yeni bütün insanları bir araya toplayınca herkes tarafından işitilen şöyle bir ses duyulur: bu gün burada toplananlar, Allah keremine kimlerin öncelikle layık olduklarını göreceklerdir. Vücutlarını yataklarından uzaklaştırıp ibadet etmeye kalkanlar kalksınlar Bu çağrı üzerine ayağa kalkanların az olduğu görülür.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin aile içi ilşkiler ile ilgili öğütleri

Arkasından aynı ses ticaretin ve alış-verişin Allah’ı zikretmekten alıkoymadığı kimseler ayağa kalksın diye seslenir. Bu çağrı üzerine az sayıda kimsenin ayağa kalktığı görülür. Daha sonra aynı ses rahatta ve darlıkta Allah’a hamd edenler ayağa kalsınlar diye seslenir. Bu çağrı üzerine de az sayıda kimsenin ayağa kalktığı görülür. Arkasından mahşerde toplanmış olan diğer insanlar hesaba çekilir.

Okudunuz mu?  Görgü kuralları ile ilgili güzel hoş ve kısa hikayeler

Efendimiz (s.a.s.) bir sabah sahabilerden birisine gecen nasıl geçti diye sorar. Sahabi de iyi geçti diye cevap verir. Peygamberimiz (s.a.s.) üçüncü seferinde Allah’a hamd ve şükürler olsun, iyi geçti cevabını alıncaya kadar aynı soruyu arka arkaya tekrarlar. Nihayet son cevabı alınca senden aradığın buydu diye buyurur.

Okudunuz mu?  Bismillah demeden tutulan balık yenir mi

Bir gün Hz. Aişe (r.a.) validemize ey Aişe! Resulullah’ın (s.a.s.) can çekici hallerinden gördüğünü bize haber verir misin diye sorulduğunda; Hz. Aişe hüngür hüngür ağladı ve şöyle devam etti: O’nun hangi durumu can çekici değildi ki? O bir gece bana geldi. Beraberimde yatağıma girdi. Bedenime dokunacak şekilde bana yaklaştı. Sonra:

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Hz. Aişe ile kaç yaşında evlendi. Dokuz yaşında evlendiğine dair rivayetleri nasıl değerlendiriyorsunuz.

Ey Ebu Bekir’in kızı! Rabbime ibadet etmem için bana izin verir misin? dedi. Ben de:

Ey Allah’ın Resulü! Ben sana yakın olmayı isterim. Fakat izin verdim dedim.

Kalktı; su kavasına varıp abdest aldı. Bolca su kullandıktan sonra namaza durdu. Göğsünü ıslatacak kadar ağladıktan sonra rüku’ya varıp ağladı. Ve Bilal gelip sabah namazını haber verinceye kadar bu durumu devam etti. Kendisine:

Okudunuz mu?  Namaz kılarken kelebek görmek

Ey Allah’ın Resulü! Senin gelmiş ve gelecek bütün günahlarının hepsini Allah bağışlamıştır. O halde neden ağlıyorsunuz? dediğim zaman:

Allah’a çok şükreden bir kul olmayayım mı? Neden böyle yapmayayım? Halbuki yüce Allah Kur’an’ında üzerime şu ayeti indirmiştir:

Göklerin ve yerin yaradılışında gecenin ve gündüzün gidip gelişinde elbetteki aklı selim sahipleri için ibret verici deliller vardır (Al-i imran 190)

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Yalan İle İlgili Hadisleri

şükür ile ilgili hadisler, şukur nasıl olur hadisi şerif, şükürle ilgili hadis

Bu kategoride yer alan Temizlik ile ilgili arapça hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şükür hakkında hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.