Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:22
missa2
Abone

Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler

Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler

Kayıtsız Üye
Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler


Cevap: Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler

Fetva Meclisi
Hacamat ile İlgili Hadisler
Hacamatın faydaları ile ilgili hadisler

Bizlere üsve-i hasene yani en güzel örnek olarak gönderilen efendimiz (sav) sağlık alanında da en faydalı olan tedavi usullerini bildirmiştir.

Peygamberimiz (s.a.s)’in yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği işlerin şüphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun hayatı bizim için örnektir: Andolsun Allah’ın Resulu’nde sizin için Allah’ı ve ahireti arzu eden ve Allah’ı çok anan kimseler için (uyulacak) en güzel bir örnek vardır (el-Ahzâb, 33/21).

Zamanımızın tıp ve ilim adamları, hacamatın daha birçok yararlı ve tedavi edici tesirinin bulunduğunda ittifak halindedir.

Peygamberimiz üç şeyde şifa vardır .Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve kızgın bir aletle dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem. (8) buyurmuşlardır.

Ebu Kesbe el-Enmari radiyAllahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam basindan ve iki omuzu arasindan hacamat olur ve: Kim bu kandan akitirsa, herhangi bir hastalik için, bir baska ilacla tedavi olmasa da zarar gormez! buyururdu. Ebu Davud, Tibb 4, (3859); Ibnu Mace, Tibb 21, (3484).

Okudunuz mu?  Evde vefat eden kişi için ölüm raporu nasıl çıkarılır?

Muhammed’in bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır) (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3)

Mirac gecesinde yanından geçtiği bir melek grubunun Peygamberimize: ümmetine hacamatı emret! diye söylediğini Abdullah b. Abbâs (r.a) rivayet etmektedir (Ali Nâsıf, et-Tâc, III, 203).

Hz. Peygamber (s.a.s) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır) (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3).

Okudunuz mu?  Arkadaşım benimle konuşmuyor

Hz. Peygamber (s.a.s) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır (Buhârî, Savm, 22; Müslim, Hac 87, 88; Ebû Dâvûd Menâsik 35). İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber (s.a.s) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. Yani kan aldırmıştır (Buhârî, Tıb II; Ebû Davûd, Siyâm 29).

Ebu Kesbe el-Enmari radiyAllahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam basindan ve iki omuzu arasindan hacamat olur ve:

Kim bu kandan akitirsa, herhangi bir hastalik için, bir baska ilacla tedavi olmasa da zarar gormez! buyururdu.

Ebu Davud, Tibb 4, (3859); Ibnu Mace, Tibb 21, (3484).

Nâfi (r.a)’den rivayet edildiğine göre İbn Ömer (r.a) (Kendisine): Nâfi, kan (fazlalaşmak suretiyle) beni yedi. Bunun için sen bana bir hacamatçı getir ve genç bir hacamatçı seç. Ne yaşlı ne de çocuk hacamatçı seçme demiştir.

Nâfi der ki; İbn Ömer (r.a) şöyle dedi: Ben, Resulullah (s.a.s)’den şu buyruğu işittim: Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmak aklı ve hıfzetme (ezberleme) gücünü arttırır. Hâfız olanın da hıfzetmek kabiliyetini kuvvetlendirir. Artık kim hacamat olmak isterse Allah’ın ismini anarak perşembe günü hacamat olsun (İbn Mâce, Kitâbu’t-Tıb, 22).

Okudunuz mu?  Karı koca hakkı

İbn Hacer Buhârî şerhindeki Hacamat bölümünde özetle şu bilgiyi verir: Buhârı, Sahîhinde Hangi saat hacamat olur başlığı altında bir bâb açmış ve burada Ebû Mûsa’nın geceleyin hacamat olduğuna dair bir eseri ile Hz. Peygamber (s.a.s)’in oruçlu iken hacamat olduğuna dair İbn Abbâs (r.a)’ın bir hadîsini rivayet etmiştir.

İbn Hacer bununla ilgili olarak şöyle der: Hacamat olmak için uygun vakitler hakkında birkaç hadis vârid olmuş ise de hiçbiri Buhârî’nin sözkonusu ettiği şarta uygun değildi. Bana öyle geliyor ki: Buhârî hacamat işinin ihtiyaç olduğu zaman yapılabileceğine ve bunun belirli bir vakte bağlı olmadığına işaret etmek istemiştir. Çünkü hacamat işinin geceleyin yapıldığını ve Hz. Peygamber (s.a.s)’in oruçlu iken hacamat olduğuna dair hadîsi rivayet etmiştir.

Hz. Enes radiyAllahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam, boynunun iki tarafindaki damarlari ile iki omuzun arasindaki damardan hacamat olurdu.

Okudunuz mu?  Amin ecmain türkçe ne anlama geliyor

Ebu Davud, Tibb 4, (3860); Tirmizi, Tibb 12, (2052); Ibnu Mace, Tibb 21, (3483).

Hz. Ali radiyAllahu anh anlatiyor: (Bir gun) Cebrail Resulullah aleyhissalatu vesselam’a, Ahdaayn (boynun iki tarafindaki damar) hizasindan ve kahilden (iki omuzun arasi) hacamat olma emrini getirdi.

Hadisler

Ameller niyetlere göre değer kazanır. Sünnete uymak niyetiyle ve bize emanet olan vücudumuzun sağlığına kavuşması için yaptırdığımız hacamat bir ibadet değeri taşır. Çünkü ibadetlerimizi ve diğer görevlerimizi ancak sağlıklı bir bedenle tam olarak yerine getirebiliriz.

Tirmizi su ziyadede bulunur: (Resulullah aleyhissalatu vesselam) ayin onyedisinde, ondokuzunda ve yirmi birinde hacamat olurdu.

Tirmizi, Tibb 12, (2052).

Hz. Enes radiyAllahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim hacamat olmak isterse, ayin 17 veya 19 veya 2l’ini arasin. Sakin, kan fazlalasmak suretiyle birinize galebe calip onu oldurmesin.

Diger ‘hacamat’ kan verme Hadis’leri;

Okudunuz mu?  Hz. Aişe (r.a.) validemiz hangi hadisleri rivayet etmiştir?

Sahiheyn’de gelen bir rivayette şöyle denir: Resulullah aleyhissalatu vesselam hacamat olur, kimseye ucretinde zulmetmezdi.

Buhari, Icare 18; Muslim, Selam 77, (1577).

Ibnu Abbas radiyAllahu anhuma anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Haccam ne iyi kuldur; (fazla) kani giderir, beli hafifletir, gözu parlatir.

Ibnu Abbas der ki: Resulullah aleyhissalatu vesselam Mirac gecesinde, meleklerden murekkeb bir cemaate her ugrayisinda: Hacamat olmaya devam et! Ummetine de hacamat olmalarini emret! derlerdi.

Tirmizi, Tibb 12, (2054).

Hz. Enes radiyAllahu anh anlatýyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Mirac sirasinda yanlarindan gectigim her cemaat bana mutlaka Ey Muhammed! Ummetine hacamat olmalarini emret! demistir.

Hz. Cabir radiyAllahu anh anlatýyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir keresinde) atindan bir hurma kutugu uzerine dusmus ve ayagi cikmisti.

Ravi Veki’ der ki: Yani Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir incinmeden dolayi ayaginin ustunden hacamat ettirmistir.

İbn-i Abbas , Peygamber efendimizin şöyle dediğini nak leder: Kan alan kişi ne iyidir.Kan almak fazla kanı dışarı atıyor , Sulvün yükünü hafifletiyor ve gözleri kuvvetlendiriyor.

Okudunuz mu?  Hangi süre kaçıncı cüzde?

Ibnu Omer radiyAllahu anhuma (azadlisina): Ey Nafi bana kan galebe caldi, benim için bir haccam getir, getirecegin haccam genc olsun, yasli veya cocuk olmasin dedi. Devamla Ibnu Omer dedi ki: Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam’in: Ac karnina hacamat olma idealdir, (onda sifa ve bereket vardir) akli artirir. Hafizayi guclendirir. Hafiz olmak isteyenlerin hifzetme kabiliyetini artirir. Hacamat olmak isteyen Allah’in adiyla persembe gunu hacamat olsun. Cuma, cumartesi, pazar gunlerinde hacamat olmaktan kacinin. Pazartesi ve Sali gunu de hacamat olunuz. Carsamba gunu hacamat olmaktan kacinin: Cunku o, Eyyub aleyhisselam’in belaya dustugu gundur. Cuzzam ve alaca hastaligi
da sadece carsamba gunu veya carsamba gecesi zuhur eder dedigini isittim.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) 14 asır önceden ümmetine hacamatı (kan aldırmayı) tavsiye ediyor ve bunun çeşitli hastalıklara faydalı olduğunu şu şekilde bildiriyor:

Hacamat, bütün hastalıklara şifâdır. Aman hacamat olun.

Tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı hacamattır.

Tedavi olduğunuz şeyler arasında, şunlarda şifâ vardır: Hacamat, bal şerbeti ve dağlama. Lâkin ben dağlamayı sevmem.

Okudunuz mu?  Mezi ile meninin farkı

Aç karnına hacamat daha iyidir. Bunda şifâ ve bereket vardır. Akıl ve hafızayı ziyade eder.

Baştan hacamat olmak, eğer sahibi niyet ederse, yedi derde şifâdır: cinnet, baş ağrısı, cüzzam, baras, uyuklama, diş ağrısı, baş dönmesi.

Sıcağın şiddetinden, hacamatla korununuz. Zira sıcakta kan yoğunlaşır da adamı hasta eder, hattâ öldürür. (Râmûz el-Hadîs’ten)

Son hadîs-i şerifte, sıcakta kanın yoğunlaşacağı bildirilmiştir ki, bu durum su kaybı ile gerçekleşir. Bugün tıp, kanın yoğun olduğu polisitemia vera hastalığında kan almayı, bir tedavi şekli olarak kabul eder. Bu hastalıkta, diğer hadîste geçen başağrısı, başdönmesi, halsizlik ve fenalık hissi gibi şikâyetler vardır.

Peygamberimiz damardan veya deriden kan aldırmak,tedavi olduğunuz şeylerin en faydalılarındandır. (7) buyurmuştur.

Daha öncede kısaca açıkladığımız üzere yaşamımızda sağlığımızın merkezi konumunda olan kanımız kendine has muhteşem özellikleri ile sağlığımızın kalitesi hakkında çok kısa bir zaman içinde önemli oranda fikir sahibi olmamızı sağlamaktadır.

Okudunuz mu?  Namaz kılıyorum ama kötü ahlaklıyım

Yine peygamberimiz üç şeyde şifa vardır .Bal şerbeti içmekte,kan aldırmakta ve kızgın bir aletle dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem. (8) buyurmuşlardır.

(7) Bağdadi s. 45; E. Nuaym vr. 35 b.
(8) Buhari Tıp 7/12, İ. Mace Tıp H. 3491, Müsned 1/246

Şu anda da günümüzde burun kanamaları için kulak burun boğaz uzmanları ilaçlara cevap vermiyorsa burunun hemen ön kısmında kanamaya sebebiyet veren alanı koterle yakmaktadırlar .Cilt hastalıklarında ,kadın hastalıklarında da halen kullanılmakta olan koterle yakma işlemi günümüzde bir tedavi alternatifi olarak kullanılmaktadır. Peygamberimizin dağlamayı sevmem demesi ağrı yapmasına ve o dönemde dağlamanın gelişigüzel ve çok sıkça kullanılmaya başlanılmasından ileri gelmektedir.

Peygamberimizin hizmetlilerinden Selma (r.a) demiştir ki: Her kim peygamberimize başındaki bir ağrıdan şikayet etti ise Rasulullah ,ona: kan aldır! buyurmuştur. Her kim de ayaklarındaki bir ağrı veya yaradan şikayet etti ise ,ona da : ayaklarına kına yak! (9) buyurmuşlardır.
(9) E. Davud Tıp 3858, Tirmizi Tıp H. 3502

Okudunuz mu?  Yedi (7) Büyük Günah (hadis)

Peygamber efdendimizin bir çok yerde durumun gerektirdiği oranda başından kan aldırdığı , ihtiyaç duyduğu kadarda vücudunun diğer yerlerinden kan aldırdığı sabit olmuştur.Çene altından kan aldırmak diş , boğaz ağrılarına zamanında kullanıldığı taktirde fayda sağlar , başı ve el ayalarını fazla kandan arındırır.Ayağın üst kısmından kan aldırmak , topuğa yakın olan ana damarı keserek kana akıtmanın yerine geçer , uyluk ve baçaklardaki yaralara , kadınlarda görünen kaşıntı ve adet kesilmesine yarar sağlar.Göğüs altından kan aldırmak uyluktaki çıbanlara , uyuza , sivilcelere , nigris’e,basurlara , fil hastalığına ve sırttaki kaşıntılara faydalıdır.

Peygamberimiz ‘ Her kim ayın on yedi on dokuz ve yirmi birinci günlerinde kan aldırırsa kan hücumundan dolayı meydana gelen bir çok hastalıklardan şifa bulur.’ (10)buyurmuşlardır.
(10) E. Davud Tıp H. 3861; Tirmizi Tıp H. 2051

Ayrıca yine ‘Ayın on beş on yedi , on dokuz ve yirmi birinci günleri kan aldırınız ! Zira bu günlerde kan hücuma geçerek sizden birilerinizi öldürmesin.'(11) buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Sesli mahreç çalışması

Cevap: Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler

Üstad
Kan vermek hacamat yapmak şifa getiriyor


Yorum: Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler

mum
Hacamat oldum çok şükür, hacamatçı hoca ve belgeli hijyenik güzel çok beğendim ama 7 bardak yaptırdım her bardağın altına sırtıma 15 jilet çiziği baya acı geldi 🙂


Kayıtsız Üye
arkadaşlar ben bilmeyerek cumartesi günü hacamat yaptırdım birkaç hadiste çarşamba cuma cumartesi büğünlerin hastalık getireceği yazıyor bu konuda net bilgisi olan var mı


Kayıtsız Üye
Yani hastalık ihtimali yüksek diye rivayetlerde var gördünüz ama illa olacak değil korkmayın inşaAllah bişey olmaz. Ben de haccamım ve en tehlikeli olan çarşamba.


hacamat hadis, hacamat ile ilgili hadisler, hacamatla ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Kuranda recm yok neden islamda recm var deniyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.