Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:19
dualar
Yönetici

Peygamber efendimizin Akşam Namazından Sonra okuduğu dualar nelerdir?

Peygamber efendimizin Akşam Namazından Sonra okuduğu dualar nelerdir?

Fetva Meclisi
Akşam namazından sonra peygemberimizin okuduğu dualar

Allahım; selam Sensin, selam ve selamet de Sendendir. Çok yücesin, hayrın ve bereketin sınırsızdır ya Ze’1-Celâli ve’l İkram.

Allah’ı tüm noksan sıfatlardan tenzih ederim; bütün hamdler, övgüler, Âlemlerin Rabbi Allah’adır; Allah’tan başka tanrı yoktur; Allah çok büyüktür; güç ve kuvvet, yüce ve kuvvet sahibi olan Allah’ındır.

Sonra Ayetti’1-Kürsî’yi okur. Ayetü’1Kürsî’nin meali: "Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur; dâima diri, (yarattıklarını) koruyup yöneten ve hayatlarını devam ettirendir. Ona ne uyuklama arız olur, ne de uyku. Göklerde ne varsa, yerde ne varsa hepsi Onundur. İzni olmadan kim Onun katında şefaatte bulunabilir? Önlerinde ne varsa, arkalarında ne varsa, hepsini bilmektedir. Onun ilminden, kendisinin dilediği miktarın dışında bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü, gökleri ve yeri kaplamıştır. (Gökleri ve yeri) koruyup gözetmek, Ona ağır gelmez. O, yücedir, azamet sahibidir."

Okudunuz mu?  İnneke meyyitün ve innehüm meyyitün ne demek ?

Bundan sonra 33’er defa "SübhânAllah", "Elhamdülillah", "Allahu Ekber" çekilir. Sonra dua eder. Duadan sonra da 100 defa "Lâ ilahe illAllah" der.

Sonra şunu okur: Ey kalbleri evirip çeviren Allahım, kalblerimizi dinin üzerine sabit kıl.

Bundan sonra 10 defa istiâze ile besmele çeker. Bunların manaları şöyledir: (Allah’ın rahmetinden) kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahîm Allah’ın adıyla.

Biz ve mülk, Allah’a ait olduğumuz halde akşamladık. Onun ortağı yoktur. Ondan başka ilâh yoktur, dönüş Onadır. Biz ve bütün mülk Allah’a ait olarak akşamladık. Gökleri izni olmadıkça yerin üzerine düşmekten alıkoyan Allah’a, yarattığı, zürriyet halinde her tarafa saçtığı ve kusursuz meydana getirdiği şeylerin şerrinden sığınırım.

Okudunuz mu?  Dua ve Duada Haddi Aşma

Allahım, Senden imanda sıhhat, güzel ahlâkla bezenmiş, peşinden felah gelecek bir basan, katından rahmet ve afiyet, nezdinden mağfiret ve rızanı istiyorum.

Gökleri ve yeri yaratan, görüneni ve görünmeyeni bilen, herşeyin rabbi ve sahibi olan Allahım, şehadet ederim ki, Senden başka ilâh yoktur. Nefsimin ve şeytanın şerrinden, onun hile ve komplosundan, nefsime bir kötülük yüklemekten veya bir Müslümana kötülük dokundurmaktan Sana sığınırım. (3 defa)

. Allahım, Senden başka ilâh olmadığına, Senin bir olduğuna, şerîkin olmadığına ve Hz. Muhammed (s.a.v)’in Senin kulun ve rasûlün olduğuna, Seni, hamele-i arşını, meleklerini ve bütün mahlûkatını şahit tutarak akşamladım. (3 defa)

Okudunuz mu?  En çok okunan güzel Dualar

Allahım, dünyada ve ahirette Senden afiyet dilerim.

Allahım, dinim, dünyam, ailem ve malımda Senden af ve afiyet istiyorum. Allahım ayıplarımı ört ve beni korkularımdan emin kıl.

Allahım, önümden ve arkamdan, sağımdan, solumdan ve üstümden (gelecek tehlikelerden) beni koru ve ayağımın altından derdest edilmekten de Senin azametine sığınırım.

Rabb olarak Allah’tan, din olarak İslâm’dan, resul olarak Hz. Muhammed (s.a.v)’den razı olduk. Rabb olarak Allah’tan, din olarak İslâm’dan, nebî olarak da Hz. Muhammed (s.a.v)’den razı oldum. (3 defa)

Allahım, bedenime afiyet ver; Allahım kulağıma afiyet ver; Allahım gözüme afiyet ver; Senden başka ilâh yoktur.

Allahım, küfür ve fakirlikten Sana sığınırım. Allahım, kabir azabından Sana sığınırım; Senden başka ilâh yoktur. (3 defa)

Okudunuz mu?  Dualarım kabul olmuyor ne yapmalıyım?

Allah’ı her türlü eksiklikten tenzih eder ve Ona hamd ederim. Kuvvet ancak Allah’ın elindedir. Allah ne dilerse olur, olmamasını dilediği şey de olmaz. Bilirim ki, Allah her şeye kadirdir ve ilmiyle her şeyi ihata etmiştir.

İslâm fıtratı, ihlâs kelimesi Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in dini ve müşriklerden olmayan atamız hanif Müslüman Hz. İbrahim (as)’in milleti üzerine akşamladık. Yâ Hayy, yâ Kayyûm. Rahmetin hürmetine Senden yardım istiyorum, bütün işlerimi düzelt; beni nefsimle göz açıp kapayıncaya kadar dahi olsa baş başa bırakma.

Allahım, Sen zikredilmeye en lâyık olansın, ibadet edilmeye ancak Sen lâyıksın, (yardım) istenilenlerin en çok yardım edeni, saltanat ve güç sahiplerinin en şefkatlisi, kendisinden bir şeyler dilenilenlerin en cömerdi, verenlerin en eli açığı, her şeyin sahibi Sensin. Senin ortağın yoktur; eşi ve benzeri olmayan yegâne varlık Sensin. Senin zatından ve rızandan başka her şey helake mahkûmdur. Sana ancak Senin iznin ölçüsünde itaat edilir ve ancak ilmin dahilinde Sana isyan edilir. Sana itaat edilir, karşılığını verirsin, Sana isyan edilir, mağfiret edersin, her şeye en yakın şahit Sen, en yakın koruyucu da Sensin, nefislerin (arzularının) önüne geçer ve perçemlerden tutarsın. İnsanların fiillerini yazdın ve ecellerini takdir ettin. Kalbler Sana akar, gizli Senin yanında ayandır. Helâl Senin helâl kıldığın, haram da haram kıldığındır. Din, Senin teşrî buyurduğun; emir, Senin hükmettiğin;

Okudunuz mu?  Bir Karıncanın yağmur için yaptığı dua

Mahlûk, Senin mahlûkun; kul, Senin kulundur. Sen, Rauf ve Rahîm olan Allah’sın.

Göklerin ve yerin kendisiyle parıldadığı, yüzünün nuru hürmetine, Senin olan her bir hak hürmetine ve Senden isteyen kulların hürmetine, Senden beni bu sabah ve bu akşam affetmeni ve kudretinle Cehennem ateşinden korumanı diliyorum.

Okudunuz mu?  İnneke entet tevvabür rahim ne demek

"Allah bana yeter. Ondan başka ilâh yoktur. Ona tevekkül ettim. O, Arş-ı Azîm’in Rabbi’dir." (7 defa)

Allahım, Sen benim Rabbimsin; Senden başka ilâh yoktur. Beni Sen yarattın; ben Senin kulunum ve gücüm yettiğince Sana verdiğim ahd ve vaad üzerinde sabitim, işlediklerimin şerrinden Sana sığınırım. Üzerimdeki nimetlerini itiraf eder; günahlarımı da ikrar ederim. Beni bağışla. Zira günahları bağışlayan ancak Sensin.

Allah’tan başka ilâh yoktur; Allah büyüktür. Allah’tan başka ilâh yoktur; O birdir. Allah’tan başka ilâh yoktur; Onun ortağı yoktur. Allah’tan başka ilâh yoktur; mülk ve hamd Ona mahsustur. Allah’tan başka ilâh yoktur; güç ve kuvvet Allah’a mahsustur.

Okudunuz mu?  Duanın kabul şartları

Allahım, Senden imanda sıhhat, güzel ahlâkla bezenmiş iman, arkasından felah gelecek bir başarı, katından rahmet ve afiyet ve nezdinden mağfiret ve rızâ istiyorum.

Ne yerde ne gökte (adının anılması)yla hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın ismiyle ki, O Semî’ ve Alîm’dir. (3 defa)

Mahlûkâtının şerrinden Allah’ın tastamam kelimelerine sığınırım. (3 defa)

"Akşama girerken ve sabaha ererken Allah’ı teşbih edin. Göklerde ve yerde, geceye girildiğinde de öğleye ulaştığınızda da hamd, Ona mahsustur. Ölüden diriyi çıkarıyor diriden de ölüyü çıkarıyor ve ölümünden sonra da yeri diriltiyor. İşte siz de (kabirlerden) böyle (diriltilip) çıkarılacaksınız."

Okudunuz mu?  Mevlid duası

"Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur; dâima diri, (yarattıklarını) koruyup-yöneten ve hayatlarını devam ettirendir. Ona ne uyuklama arz olur, ne de uyku. Göklerde ne varsa, yerde ne varsa hepsi Onundur. İzni olmadan kim Onun katında şefaatte bulunabilir? Önlerinde ne varsa, arkalarında ne varsa, hepsini bilmektedir. Onun ilminden, kendisinin dilediği miktarın dışında bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü, gökleri ve yeri kaplamıştır. (Gökleri ve yeri) koruyup gözetmek, Ona ağır gelmez. O, yücedir, azamet sahibidir."

Biz ve bütün mülk, Allah’a ait olarak akşama ulaştık. Hamd Allah’a mahsustur. Allah’tan başka ilâh yoktur. O birdir. Ortağı yoktur. Mülk ve hamd Ona mahsustur. Onun herşeye gücü yeter.

Rabbim, bu gecenin ve daha sonraki gecelerin hayrını Senden istiyor, bu gece ve daha sonraki gecelerin şerrinden sana sığınıyorum.

Okudunuz mu?  Sohbetten sonra okunacak dua

Rabbim, tembellikten ve ihtiyarlığın dertlerinden Sana sığınırım. Rabbim, Cehennem’deki ve kabirdeki azaptan Sana sığınırım.

Allahım, tembellikten, kocamaktan, ihtiyarlığın dertlerinden, dünyanın fitnesinden ve Ahiret azabından sana sığınırım. Biz ve bütün mülk, Alemlerin Rabbi olan Allah’a ait olarak akşamladık.

Allahım, Senden bu gecenin hayrını, fethini, yardımını, nurunu, bereket ve hidayetini istiyor, bu gecenin şerrinden ve daha sonraki gecelerin şerrinden Sana sığınıyorum.

Allahım, imanı bize sevdir ve onu kalblerimizde tezyin et; küfrü, fıskı ve isyanı bize çirkin göster; bizleri rüşde erenlerden eyle.

Allahım, Senden, Seninle mutmain olmuş, Seninle karşılaşacağına inanan, kazana razı ve ihsanına kanaat eden bir nefis istiyorum.


Cevap: Peygamber efendimizin Akşam Namazından Sonra okuduğu dualar nelerdir?

HADİE
peygamber efendimiz tüm vakitler gibi akşam namazının vaktinde de dua okur okunmasını da isterdi namzdan sonra okunacak dular arasında yine ayetel kürside geçmektedir buda duanın ne kadar kıymetli olduğunu göstermektedir

Okudunuz mu?  Münâcâât-ı Kûbra (Büyük Dua)

peygamber efendimizin duası yerde ve gökte, peygamber efendimizin yatsidan sonra okudugu dua, namazdan sonra imamın okuduğu arapça dua

Bu kategoride yer alan Vefat edene hangi dua okunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimizin Akşam Namazından Sonra okuduğu dualar nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.