Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:14
missa94
Abone

Ezan makamlarının isimleri nelerdir?

Ezan makamlarının isimleri nelerdir?

lıb
Sabah makamı
Öğle makamı
İkindi makamı
Akşam makamı
Yatsı makamı

beş vakit ezan makamları


Cevap: Ezan makamlarının isimleri nelerdir?

Muhammed
Ezanın makamları

Her ezan makamıyla güzel.


Sabah ezanı bütün müezzinler tarafından saba, öğle uşak, ikindi rast, akşam segah, yatsı da hicaz makamında okunur.
5 vakit namazın ezanının hangi makamda okunacağı, o makamın insan ruhu üzerindeki etkilerine dayalı bir şekilde gerçekleşmektedir. Hicaz makamının uyku zorluğuna iyi geldiğini, insanları çok güzel uyutan bir makamdır. Bütün ninnilerin hicaz makamında söylenir, uykuya gitme namazı olan yatsı namazı ezanının da hicaz makamıyla okunur.

Okudunuz mu?  Namazda yanlış dua okumak

Segah makamının ise sürate çok müsait bir makamdır, akşama kadar yorulan beyni dinlendirdiği için akşam ezanlarının segah makamında okunur; insanları istirahat edecekleri evlerine huzurlu ve kafaları dinlenmiş şekilde göndermek amacıyla da ikindi ezanında rast makamının tercih edilir.

Öğle ezanının ise uşak makamında okunur, öğle saatlerinin insanlar için mola vaktidir. Uşak makamının vücudu istirahat ettirerek dinginlik verir.

Okudunuz mu?  Neva ismi kuranda geçiyor mu? Neva isminin arapça yazılışı

İnsanları sabahleyin uykusundan güzel ve dingin şekilde, kızdırmaksızın, öfkelendirmeksizin, zevkle ve istekle kaldırıp sabah namazını kıldırabilmek amacıyla pek latif ve pek yumuşak olan saba makamı tercih edilmiştir. Sabah ezanının hicaz makamında okunması durumunda insanların kalkamayıp uykularına devam edebilir.

Uşak makamında okunursa sanki insanın kafasına bir çekiçle vurarak uyandırmış hissi verir. Ezan saba makamında okunduğunda tatlı tatlı, uzun uzun okunduğu zaman o insanın hiçbir tepki vermeksizin tam aksine memnuniyet duygusuyla namaza kalktığı görülür.

Okudunuz mu?  Sigara içmeyeceğime yemin ettim puro içsem olur mu

ezan makam çeşitleri, ezan çeşitleri, ezan makam isimleri

Bu kategoride yer alan Ezan ve Sabah Ezanı Arasındaki Fark başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan makamlarının isimleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.