Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:29
Namazlar
Yönetici

Hanefi Mezhebi Cemaatle Namaz

Hanefi Mezhebi Cemaatle Namaz

can.hoca
Cemaatla Namaz:

87 – Cemaatla namaz kılmak müekked sünettir.

88- İnsanlara imam olmaya en ehliyetli kimse onların

a) Sünneti en iyi bilenidir. Sonra sırası ile

b) En iyi okuyanı,

c) En takva sahibi olanı,

d) En yaşlı olanı,

e) Ahlâkı en güzel olanı ve daha sonra da,

f) Yüz itibarı ile en güzel olanıdır.

89 – imamın namazı uzatması doğru değildir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cuma Namazına Üst Üste 3 Hafta Gitmeyen Dinden Çıkar mı?

90 – Kölenin (F), bedevinin, körün, fâsıkın, zinadan doğanın, bid’at sahibinin imam olmaları mekruhtur. Fakat bunların öne geçip arkalarında namaz kılınması da caizdir. Kadınların ve âkil baliğ olmıyan çocukların (F) erkeklere imamlık yapması caiz olmaz.

91 -imama uyan tek kişi ise imamın sağ tarafinda, iki kişi veya daha çok iseler arkasında dururlar.

92 – Cemaatla namaz kılarken önce erkekler, sonra erkek çocuklar, sonra hunsâlar ve en arkada da kadınlar saf tutar. İmam, kadınlara da imam olduğuna niyet etmedikçe kadının imama uyması sahih olamıya-cağından erkekle aynı hizada olmanın hükmü ceryan etmez. Kadın ile aynı namazı kılarlarken kadın, erkeğin yanına durmuş olsa, erkeğin namazı bozulur (F).

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Farz Kılan Nafile Namaz Kılana Uyabilir mi?

93 – Kadınların cemaata’gelmeleri ve kendi aralarında cemaatla namaz kılmaları mekruhtur. Eğer kendi aralarında cemaatla namaz kılarlarsa içlerinden imam olan öne geçmeyip ilk safın ortasında durur.

94 – Bir Özrü bulunanın (F) özrü olmıyana, Kur’an okumayı bilmi-yenin bilene, çıplak olanın giyinmiş (F) olana, rükû ve secdeyi tam yapanın ima ile kılana ve sünnet kılanın farz namaz kılana (F) imamlığı caiz değildir. Bir farz namazı kılan başka bir farz namazı kılana da imamlık yapamaz (F).

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebinde kör olana cuma namazı farz mıdır?

Abdesti olanın (M) teyemmümlü olana, abdestte ayaklarını yıkamış olanın mesh etmiş olana, ayakta namaz kılanın (M) oturarak kılana, sünneti kılanın farzı kılana uyması caizdir.

İmamın, kendisine abdestsiz namaz kıldırdığını bilen namazını yeniden kılar (F).

95 – İmam şaşırmca cemaattan biri önünü açar; hatırlatır. Fakat imamdan başkasının önünü açarsa namazı bozulur. İmam namazda hiç Kur’an okuyamazsa başkasını öne çeker, bu caizdir (SM). İmam sabah namazında kunût yaparsa cemaat bir şey okumayıp susar (SF).

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cenaze Namazında Selam Vermenin Hükmü Nedir?

96 – Namazda mekruh olan işlen

1) Elbise ile oynamak, .

2) Parmakları çıtlatmak,

3) Elleri böğrüne koymak,

4) Erkeklerin uzun saçlarını kadınlar gibi toplayıp tepelerinde bağlamaları veya iki örgü haline getirmeleri ve bu kıyafetleri ile namaz kılmaları,

5) Elbiseyi omuza alarak yanlardan sarkıtmak,

Okudunuz mu?  Cuma namazına sonradan yetişen kişi

6) Köpek oturuşu gibi oturmak,

7) Sağa, sola dönmek, bakınmak,

8) Özürsüz bağdaş kurmak,

9) Zaruret olmadan çakıl taşlarını düzeltmek,

10) Eli ile (F) veya dili ile selâm almak,

11) Esnemek, gerinmek,

12) Gözleri yummak,

13) Tesbîh ve ayetleri saymak.

Okudunuz mu?  Seferi namaz hakkında bilgi

97 – Namaz içinde akreb ve yılan öldürmenin namaza bir zararı yoktur. Bir kimse namazda yer, içer, konuşur yahut mushafı açarak yüzünden okursa (SM) namazı bozulur. Ancak bunları cenneti veya cehennemi hatırlamakdan dolayı yaparsa bozulmaz.

Namazda iken abdestin bozulması:

98 – Namazda iken abdesti bozulan hemen abdest alıp geri kalan kısmını tamamlar (F). Fakat yeniden başlaması daha iyi olur.

İmamın abdesti bozulursa yerine cemaattan birini geçirir (F). -Namazda delirir, uyuya kalıp ihtilâm olur veya bayılırsa namazı bırakmış ve bozmuş olur.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebinde kimler ezan okuyabilir?

99 -Namazın sonunda "tahiyyâf’ı okuyacak kadar oturduktan sonra, daha henüz selâm vermeden abdest bozulsa, hemen abdest alınıp selâm verilir (F). Fakat kasten bozmuşsa namazı tamamlanmış olur (F).

Geçmiş namazları kaza etmek ve tertibin düşmesi:

100 -Geçmiş namazlar, hatırlandıkları zaman hazarda veya seferde geçtiklerine göre kaza edilirler[14].

101 -Geçmiş namaz, vakit namazından önce kaza edilir. Ancak zamanın azlığından, vakit namazının geçmesinden korkulursa önce vaktin namazı kılınır.

Okudunuz mu?  Ayaklarımız çıplak olarak namaz kılabilirmiyiz?

102 -Geçmiş namazlar kaza edilirken teetibe, yâni sıraya göre kaza edilirler. Tertib: Unutmak, vakit namazının geçme korkusu ve beş vakit namazdan fazla namazın kazaya kalması ile bozulur. Tertib bozulunca da bir daha geriye gelmez. .

103 -Geçmiş namazlardan kaza edilecek olanlar, beş vaktin farzları ve vitir namazıdır. Sabah namazının sünneti farzı ile beraber kazaya kalmışsa kaza edilir. Öğle namazının ilk sünneti de kendi vakti içerisinde farzdan sonra kaza edilir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Namazda Erkekler Ellerini Nasıl Bağlamalı?

Kaynak : El İhtiyar Kitabı İmam-ı Azam EBU HANİFE


Cevap: Hanefi Mezhebi Cemaatle Namaz

EHLİMAN
Cemaatle beraber namaz kılmak sünnettir.Sünnete uymak ve mümkün olduğu kadar cemaate devam etmek gerekmektedir.Tek başına kılınan namazdan kat kat üstün sevap bulunmaktadır.


cemaatle namaz nasıl kılınır hanefi, cemaatle namaz nasıl kılınır, İmama uyularak öğlen namazının farzı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Hanefi Mezhebinde Cuma Hutbesinde Ayet Okumanın Hükmü Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebi Cemaatle Namaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.