Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:01
sizden04
Abone

Sevgi iman ve kardeşlik ile ilgili hadisler

Sevgi iman ve kardeşlik ile ilgili hadisler

Eyüp
Foruma yeni üye oldum kardeşlerim konuyu nereye açacağımı bilemedim kusura bakmayın 🙂 Sorularıma vakit kaybetmeden geçiyorum 🙂

1-Sevgi ve imanı birlikte ele alan , kardeşliği de vurgulayan birkaç hadis-i şerif yazarmısınız ?

2-Peygamber efendimizin arkadaşlarına hitaben “Kardeşlerime selam soyleyin” buyurduğunda, “Kardeşlerin bizler değil miyiz Ya RasullAllah” diye soran ashabına Peygamber efendimiz (s.a.s)’in verdiği cevap nedir ?

3-Hayvanları çok seven ve onlara çok değer veren sahabe kimdir ? Birkaç sahabenin ozelliklerini yazarmısınız ?

Sorularım bunlar kardeşlerim bu sorular sayfaya üye olmamada vesile oldu şimddiden teşekkür ederim 🙂

Okudunuz mu?  İnsanları şeytan gibi gösteriyorlar demek günah mıdır ?

Cevap: Sevgi iman ve kardeşlik ile ilgili hadisler

Eyüp
Lütfen arkadaşlar yardım edin.


Cevap: Sevgi iman ve kardeşlik ile ilgili hadisler

İnanc
< 2-Peygamber efendimizin arkadaşlarına hitaben “Kardeşlerime selam soyleyin” buyurduğunda, “Kardeşlerin bizler değil miyiz Ya RasullAllah” diye soran ashabına Peygamber efendimiz (s.a.s)’in verdiği cevap nedir ? >


Bir hadisde Hz. Peygamberin ahirzamanda gelecek kardeşlerini görmeyi arzu ettiği belirtiliyor. Bunun sebebi nedir?

Resulullah (asm.) birgün sahabelerine:
Ah keşke bana doğru, havuza gelen kardeşlerimi bir görsem de, içlerinde şerbetler olan kaselerle onları karşılasam. Cennet’e girmeden önce, onlara (Kevser) havuzumdan içirsem.

Okudunuz mu?  47 yaşında namaza başladım kaza namazlarımı nasıl kılacağım

Bu sözleri üzerine ona denildi ki:
Ey Allah’ın Resulü biz senin kardeşlerin değil miyiz?

O şöyle cevap verdi:
Sizler benim ashabımsınız (arkadaşlarımsınız). Benim kardeşlerim de beni görmedikleri halde bana inananlardır. Mutlaka ben Rabbimden sizinle ve beni görmeden iman edenlerle gözlerimi aydınlatmasını istedim (1).

Bir başka benzer hadis-i şerifte de şöyle buyurur:
Mutlaka kardeşlerime kavuşmamı arzuladım. (Bunun üzerine kendisini dinleyenler) şöyle dediler:
Biz senin kardeşlerin değil miyiz?

O şöyle cevap verdi:
Sizler benim ashabım ve kardeşlerimsiniz. Benden sonra da beni görmedikleri halde bana inanan bir topluluk gelecektir .

Okudunuz mu?  Yüze yapışan kepek gusle engel mi?

Bir zaman geçtikten sonra da şöyle buyurdu:
Ey Ebû Bekir, senin beni sevdiğini duyduklarından dolayı seni seven bir kavmi sevmek istemez misin? Sen de Allah’ın kendilerini sevdiği kimseleri sev. buyurdu. (2)

Bu hadis-i şeriflerde de, Resulullah (asm.) ahir zamanda, ümmetin fesadı zamanında, ihvanlarının (kardeşlerinin) bulunacağından söz ediyor. Kardeşlerim dediği kimselere iştiyak duyuyor. Ahirette kevser havuzu başında iken havuza doğru gelecek sağlam imanlı kardeşlerini görmeyi çok istiyor, onlara kevser havuzundan su dağıtmayı arzuluyor.

Okudunuz mu?  Psikolojim çok bozuk ne yapmalıyım

Şu halde Peygamber’in (asm.) iştiyakına, hasretine sebep olan o kimselerin herhalde, fedakar, sadık, metin, İslam için kendini ortaya koyabilen, bütün itilme-kakılma, horlanma, kınanmalara karşı yılmadan, aldırmadan Resulullah’ın ve ashabının yolunda olabilen kimseler olması gerekir. Bunlar Resulullah’ın kardeşleridir. O, bunlara kardeşlerim , ashabına arkadaşlarım ünvanını veriyor.

Hz. Peygamberin kardeşlerim dediği bu bahtiyarların, O’nu görmeden kuvvetli bir imanla O’na ve getirdiklerine inanmaları son derece önemlidir.

Ayrıca bu kimselerin önemli bir özelliği, Hz. Ebû Bekiri Resulullahı sevdiğinden dolayı sevmek veya, Ebu Bekir (ra.) gibi, Rasulullah’ı seven sahabeleri sevmektir.

Okudunuz mu?  Tırnaklarımızın ucunda çıkan şeytan tırnakları Gusüle Engel Olurmu?

Sahabelerin haline bakılırsa, onlar da ilerde gelecek bu iman erlerine, hidayet nurunun aydınlığından sapmayanlara karşı büyük bir ilgi duyuyorlar. Bu kimselerin Cennete girmeden önce kevser havuzu başına geleceklerinden bahsedildiğine ve Resulullah’ın onlara olan iştiyakına bakılırsa, onlar Resulullah’tan sonraki tehlikeli dönemde gelmelerine rağmen, imanlarını muhafaza edecekler, imanla kabre girecekler, cennetlik olacaklardır. (3) Yani Resulullah (asm.) onların imanla kabre gireceklerini haber vermektedir.

Kaynaklar:
1. Ramûzu’l-Ehadis s. 361, 4460 hadis (Ebu Nuaym, İbn-i Ömer’den) Ayrıca bk. Hak Dini IV, 2731 (Yuns suresi 62. ayeti ile ilgili olarak Evliyaullah’a havf, hüzün olmayacağı açıklanırken benzer bir hadis-i şerifin mealinden söz edilir): Hayatu’s-Sahabe. II, 567-568 (iki uzun hadisle buradaki hakikata temas ediliyor.
2. Age. s. 461. 5719 hadis. (İbn-i Asakir Bera b. Azib’den).
3. Benzer hadisler için bk. el-Metalibu’l-Aliye, 4241, 8424, Müslim, Taharet, 395 Kenu’l-Ummal, 345, 84.

Okudunuz mu?  Haset eden kişinin munafık olması ile ilgili hadis ve ayet var mı?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: 3 Tane Sorum var

Eyüp
İnanç kardeşim çok sağ ol 1 ve3. sorularıda yanıtlarsan veya yanıtlarsanız sevinirim..


Altundal

En üstün ve en değerli amel, sevdiklerinizi Allah rızâsı için sevmek, sevmediklerinizi de yine Allah rızâsı için sevmemektir (Terğîb)

Okudunuz mu?  Golf Oynamak Günah Mıdır?

Kardeşine gülümsemen, iyiliği emredip kötülükten sakındırman, yolunu şaşıranlara yol göstermen, yol üzerinde eziyet veren diken, kemik gibi şeyleri kaldırman, senin su kabından onunkine boşaltman sadakadır (Terğîb)

Îmânı kâmil olan insan sevdiği kimseyi ondan menfaat gördüğü için değil, sırf Allah rızâsı için sevmelidir Gerçek îman da budur (Terğîb-VI, 22)

Şüphesiz bir kısım adamlar vardır ki insanlara görünen işlerde cennet ehline yaraşan işler yaparlar Hâl bu ki onlar cehennem ehlidirler Ve yine insanlardan öyle kimseler vardır ki, insanlara görünen işlerde cehennem ehlinin yapacağı işleri yaparlar Hâl bu ki onlar cennet ehlindendir
(Buhârî-VI, H No: 110)

Okudunuz mu?  Çok karışık düşünceler yaşıyorum lutfen yardım edın gunahımı nasıl yok ederım

Üç sıfat vardır ki, bunlar kimde bulunursa, Allah o kimseyi himayesine alır ve onu Cennete koyar. Bunlar: Zayıflara yumuşak davranmak, anne ve babaya sevgi ve hürmet, emri altındakilere iyilikle muamele etmekdir.
Ravi: Tirmizi, Kıyame 48

Kıyamet günü, insanların Allah’a en sevgili ve mekân olarak en yakın olanı, âdil imamdır, Allah’a en menfuru, O’ndan mekân olarak en uzak olanı da zâlim sultandır.
Ravi: Tirmizi, 1329

Okudunuz mu?  Günümüzde Kız Aileleri neden erkeklerden çok şey ister oldu bununda vebali yok mudur?

Büyük cürümlerin en büyüğü, dünya sevgisidir.
Ravi: Deylemi

Allah’ım! Senden Seni sevmeyi, Seni sevenleri sevmeyi ve Senin sevgine ulaştıran ameli yapmayı isterim. Allah’ım! Senin sevgini, bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevgili kıl.
Ravi: Tirmizî, “Deavât”, 73

Müsafaha edin ki, kalblerdeki kin gitsin, hediyeleşin ki birbirinize sevgi doğsun ve aradaki düşmanlık bitsin.

İnsanlar arasında Allah’ın en çok sevmediği kimse, barışa yanaşmayan inatçı hasımdır.
Ravi: Buhari, Ahkam 34
alıntı

Okudunuz mu?  Adak etinden sahibi neden yiyemez ?

iman ve sevgi ile ilgili hadisler, peygamberimizin sevgiyle ilgili hadis i, dostluk ve kardeşlik ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Tv'de yada başka yerde birinilerinin öpüşmesini izlemek günah mıdır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sevgi iman ve kardeşlik ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.