Anasayfa
23 Nisan 2023, 9:51
sizden1
Abone

Sahura kalktıktan sonra oruç tutmamak

Sahura kalkıp oruç tutmamak

Kayıtsız Üye
Sahura kalkmanin niyet oldugunu duydum.
Kalpten niyet etmemissen, bazi sebeplerden dolayi (hastalik, hayiz vs.) tutamatacagini biliyorsa, fakat sahura ailenle beraber kalkiyorsan, oruc tutmus ve bozmusmusmu
Oluyorsun yiyip ictigin için?

Buna kefaretmi gerekir?


Cevap: Sahura kalkmak niyet yerine sayılıyorsa oruç tutamayacağı ksin olan bir kimsenin sahura ailesi ile birlikte kalkm

Ercan
Hayır kardeşim gerekmez.
Sahura kalkmak, yemek yemek niyet yerine geçer ama sen oruç tutmak için sahura kalkmıyorsun. Yani o niyetle hareket etmiyorsun. İyileştiğin zaman ya da mazeretin sona erdiği zaman kaza edersin.


Cevap: Sahura kalkmak niyet yerine sayılıyorsa oruç tutamayacağı ksin olan bir kimsenin sahura ailesi ile birlikte kalkm

m.deniz
Kardeş mazeretin olduğu için oruç tutmayıp daha sonra kaza etmen lazım ayrıca keffarete gerek yok

Okudunuz mu?  Dua ediyorum sürekli ama ruhum daralıyor:(

Cevap: Sahura kalkmak niyet yerine sayılıyorsa oruç tutamayacağı ksin olan bir kimsen

Hoca
Sahura kalkışın niyet yerine geçmesi, Oruca gücü yetenler içindir.


Losof
arkadaşlar ramazanda sahura kalktım ve yemek yedim sonra dedimki yarın oruç tutmiyim dedim ve yattım hanefi mezhebiyim istediğimiz gün oruç tutup tutmamak kefaret gerektirirmi yoksa kazamı?


nurya
niyet etmemiş olduğun için kefaret gerekmiyor ama tutmadığın günün tutarsın kardeşim inşaALLAH


Losof
ama bir yerde okumuştum sahura kalkmakta niyet sayılırmış eğer niyet etmeyi unutursak


OkanÇolak
öyle bir durum değil sen örneğin içinden biliyorsun ama niyeti dilin ile söylemeyi unuttun onun için geçerli ancak sen tutmamışsın
niyet de etmemişsin o yüzden kazasını tutman gerekli kefaret söz konusu degil.

Okudunuz mu?  Tuvaletten sonra idrar damlası gelmesi

Kayıtsız Üye
ben akşam sahura kalktım ama niyet etmedim bu sabah ta kaltığımda oruç tutmamaya karar verdim niyet etmediğim için kefaret gerekirmi yoksa tutmadığım bu günün yerine başka bir gün tutabilirmiyim


arifselim
Niyet etmediğin için zaten oruçlu değilsin sana bir gün kaza gerekir ama bu yaptığın yinede büyük bir günahtır ve tövbe etmen lazım.


Kayıtsız Üye
Ben sahura kalktım ama içimden oruç tutmucam dedim sabah kalktım oruç tutayım dedim oruçlu sayılırmıyım


arifselim
Ramazanda orucu bozacak bir şey yapmadığın sürece öğle olmadan bir saat öncesine kadar niyet edilebilir. Bu durumda oruçlu sayılırsın.


sun
sahura kalkip niyet etmeden uyuyup sabah bir seyler yemenin hükmü nedir? sadece sahura kalkmak niyet yerine gecer mi? kefalet mi kaza mi tutulur?

Okudunuz mu?  Tırnaklarımı yiyorum siyah kan izleri oluyor gusle manimidir ?

arifselim
İçinden geçirdiğin düşünce sana niyet yerine geçerli olur. Sahurada bu niyetle kalkan kişi niyet etmiş olur. Sahurda oruç tutmayacağını söyleyen veya düşünen kişi oruçlu olmaz. Niyet edilmemişse bir gün kaza lazım gelir. Kefaret gerekmez.


Kayıtsız Üye
Ben sahura oruç tutmak için kalktım ama niyet etmedim sabahta ben bugün oruç tutmuyacam dedim bu kazamı yoksa kefaretmi sayılır

Sahura oruç tutmak için kalktım ama niyet etmedim sabahta oruç tutmayacam dedim çünkü niyet etmedim bu kazamı kefaretmi


arifselim
Sahura oruç tutmak için kalkmak bir niyettir! hem niyet etmeyip oruç tutmamak da büyük bir günahtır. Niyet edilmezse kefaret gerekmez ama Allah’ın soracağı hesabı unutmamak gerekir. Orucu bile bile tutmamak haramdır.

Okudunuz mu?  "Kainatın Efendisi" hakkında

Kayıtsız Üye
O gün oruç tutmayacaktım ama yinede alarm kurmuştum, belki fikrim değişir oruç tutarım diye.gece kalktım birşeyler yedim yattım niyet ettim mi hatırlamıyorum ama sahurdan sonra uyumaya çalışırken oruç tutmasam mı yarın hastaneye gitmem gerek orucumun bozulacağı bir durum olur diye hep düşündüm durdum ve şuan oruç tutmak istemiyorum. Yaptığımın karşılığını bilmediğimin için hala birşeylerde yemedim. Bozmuş gibi olmadım orucumu. Sizce ne yapmalıyım?


ACİLSERVİS
Oruç tıtmak Aşlahın emridir. Emir açık ve net değil mi. Her müslüman oruç tutacak.


Kayıtsız Üye
gece uyandım sahur yapmak için fakat öncesindede aklımda tutmamak vardı sahur esnasındada yarın oruç tutmuyacam dedim uyandığımda ikilemde kaldım kalktım sonuçta ve günahı var mı ?

Okudunuz mu?  Haram ve helal para ile alınan bilgisayar

Omer Faruk
Akil Baliğ bütün müslümanlara ister sahura kalksın ister kalkmasın Ramazan’da oruç tutmak ayet ile farzdır. Tutmamak haramdır. İmam Ebu Hanife’ye göre cezası 61 aralıksız oruç tutmaktır. İmam Şafi’ye göre her yediğin oruca bir gün kaza etmektir.


Kayıtsız Üye
Sahura kalktım.o gün niyetim oruç tutmaktı(ben her zaman sabah niyet ederim).sabah saat 8 civarı ihltilam olduğumu gördüm.ve şüpheli bir durum olduğunu düşünüp niyet etmedim.Bu durum neyi gerektirir?


mum
Niyet etmemek, oruç tutup bozmaktan daha büyük günah. Kaza gerekir


Kayıtsız Üye
Kardeşim sahura kalkmak da bir niyet öyle dilinle etmesende oluyo sen sahura niçin kalkiyosun Allah’ın emri orucunu tutmak için amacın zaten o senin oruç tutmak yani sahura kalkmak da bir niyet sayılır

Okudunuz mu?  Temizlik soruları

———————-

Ben hergün sahura kalkıyorum aile mecburiyetiyle ama oruç tutmak istemiyorum niyet de etmiyorum bazı kişiler de diyo ki sahura kalkmak da bir niyet sayılıyo diyorlar konuyu bilmediğim için de sabah kalkınca bişey yemiyorum belki oruçluyumdur orucum bozulmasın diye yardım eder misiniz lütfen


mum
Sahura kalksanızda niyetiniz tutmamak ise zaten niyetiniz geçersizdir.
Oruç tutmasanız hem dünyada hem ahirette çok ama çok pişman olacaksınz


Kayıtsız Üye
Ben sahura kalktım ama kolumda alçı vardı ve ben akşam ihtilâm olmuşum gusül abdesti alamadım o yüzden de sahura kalkınca ben oruç tutmayacam dedim oruçlu sayilir miyim sayilmaz miyim ikilemde kaldım lütfen cevap yazın

Okudunuz mu?  Namazın kabul olması için idrar iç çamaşırda avuç içi kadar bir alanı geçmeyecek değil mi?

ACİLSERVİS
Müslümanlar oruç tutmak zorundadır. Niyetini hala getirebilirsin. Kolunun alçıda olması veya cenabet olman oruca engel olmaz. Kolun hariç yıkanırsın alçılı kolunu da elinle mesh edersin.


Kayıtsız Üye
Hocam ben ramazinin dışında kaza orucu tutuyorum dün sahur yapacaktim iki lokma yedim ama tam sahurumu yapamadim bir şeyler oldu ben imsak a daha bir saat vardi ben yatağa uzandım dedim disimi fircaliyim öyle niyet ediyim dedim uyuya kalmisim bildiğim kadariyla kaza orucu imsak tan sonra niyet edilmiyor ben sahura kalktigim için niyetli miyim


mum
Hanefi mezhebine göre oruç çeşidi ne olursa olsun öğleye bir saat kalaya kadar niyet edilebilir.
Sahura kalkmanız bir niyet sayılır zaten oruç geçerlidir.
Size tavsiyem niyetinizi akşamda edin. bu sünnettir.

Okudunuz mu?  Sıkıntı için okunacak dua hakkında yardım edermisiniz.

Kayıtsız Üye
Hocam Ben cevabi gec verirsiniz dusuncesiyle bugün oruc tutmadım dedigim gibi sahura kalktım kaza orucu haric bugün niyet etmedim ama eğer sahura kalktigim sayiliyorsa bugünku bozdugum oruc icjnde oruc tutmalı mıyım


mum
< sahura kalktigim sayiliyorsa bugünku bozduğum oruc içinde oruc tutmalı mıyım >
Hayır. Nafile oruç sebepsiz bozulduğunda kazası gerekir, farz için gerekmez.


Kayıtsız Üye
Hocam rahatsiz ediyom ama farz için gerekmez demissiniz anlamadim


mum
Kaza orucu bozulduğunda ayrıca bir gün tutmak gerekmiyor ama nafile oruç bozulduğunda (bir nevi adama gibi olduğu için) yeniden tutmak gerekiyor.


Kayıtsız Üye
Gece sahurda ayaktaydım tutsam mı diye düşündüm tutmamaya karar verdim sabah oldu tutsam mı dedim. Gece tutmamaya karar vermiştim ama sabah yemek yersem Allah ben bilmeden bana günah yazar diye korkuyorum . Ne yapmalıyım?

Okudunuz mu?  Minarelerin şerefe kapıları hangi yönü gösterir

ACİLSERVİS
Bu düşüncelerin ve davranışlarından dolayı zaten günah işliyorsun. Sen Allah’ın emrini sorguluyorsun. Tutsam mı acaba da ne demek. Tutmak zorunda değil miyiz? Bu oruç Allah’ın bir ricasıymış gibi davranmak Müslümana yakışmaz.


Kayıtsız Üye
İyi günler ben sahura oruç tutmak için kalktım ama ezanı duymamışım, ezandan sonra bir şey yetip yemediğine emin olamadığım için oruç tutamayacağın diye niyetlendim ama oruçtutmak istediğim için yeniden tutmaya niyet len dim durum ne olur yardımcı olabilir isiniz.


ACİLSERVİS
Ezan sesinin duyulmayacağı bir yerde isen evinde saatin vardır telefonun vardır vaktin geçip geçmediğini herkes kolayca bilebilir. Vazgeçtim tutmak istemiyorum gibi şeylerde söz konusu olamaz. Oruç farzdır her Müslüman tutmak zorundadır. Orucuna devam et.

Okudunuz mu?  İçinde domuz yağı olma ihtimali olan gıdaları yemek caiz midir?

sahura kalkıp oruç tutmamak, sahura kalkip oruç tutmamak, sahura kalkıp oruç tutmamak günah mı

Bu kategoride yer alan İstediğim zaman bir kaç rekat namaz kılabilir miyim? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sahura kalktıktan sonra oruç tutmamak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.