Anasayfa
4 Aralık 2021, 12:48
sizden3
Abone

Kan miktarı ve abdestin bozulması ?

Kan miktarı ve abdestin bozulması ?

sstrn
Selamun Aleyküm,Bugün cami avlusunda abdest alırken elim duvara sürtmüş ve kesilmiş abdestten sonra farkettim bende(yani nasıl bir insanın eli kesilir oluk oluk kan akarya benim elimde öyle kan akması olmadı) dershane hocama sordum abdestim bozulmuş mudur? diye o da bana çok akmadığı için bozulmaz dedi bende peçeteyle baktım çok kan belli değildi.İkindi namazımı kıldım.Daha sonra akşam namazı vaktine kadar abdestimi bozmadım.Sonra akşam namazımı kılmadan peçeteyle tekrar baktım yine çok az kan vardı bende bozulmamıştır diye kıldım akşam namazımı kıldım.Şu anda aklımda acaba abdestim olmadan namaz kıldım diye dinden mi çıktım diye düşünüyorum ne yapmam lazım dinden çıkmışsam bile gusül almadan (guslüm var) şehadet ve tevhit getirsem olur mu ?


Yorum: Kan miktarı ve abdestin bozulması ?

mum
Abdesti bozan kan miktarı

Hanefi mezhebine göre az kan / akmayan kan abdesti bozmaz. Şayet kan çıkmış ve yarayı aşmamışsa abdest bozulmaz.
Namaz kılan biri kan gördüğünde bakılır eğer dağılmamışsa namaz geçerlidir.

Okudunuz mu?  Elinin ayarı yok mu gibi sözler küfre girer mi

Cevap: Kan miktarı ve abdestin bozulması ?

sstrn
Çok tükürük kadar veya daha fazla çıkmadı sadece deride kaldı yani oluk oluk akmadı bu duruma göre abdestli namaz kıldım.ALLAH razı olsun. aydınlatmanız için


Cevap: Kan miktarı ve abdestin bozulması ?

Kayıtsız Üye
"Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar." Eğer taşmışsa bozulmuş oluyor abdestin, bu da kaza yapmanı gerektirir.


Kayıtsız Üye
Abdestiniz bozulmuş yani Allah kabül etsin ama Hanifi mesebine göre abdest bozulmuş lakin hoca böyle bir fetva verdiği içinde sorumluluğu üstüne almış o namazları kaza etmek en doğrusu .


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm,

Ben ilk öncelikle , akşam vaktini kılacaktım.Sonra, yüzümdeki sivilcenin patladığını , ( kanadığını ) fakat kanın sadece noktanın üzerinde olduğunu farkettim.Yani,kan diğer yerlere taşmamıştı. Bu sebeple, abdest almaya devam ettim. Sonra namazda ‘abdest alırken,yüzümü yıkarken yüzüm kanadı mı ?’ diye düşündüm.Birilerine sordum. Onlar da " abdest alırken kan görmediysen bozulmamıştır" dediler. Devam ettim. Bu sefer de onlarla konuşurken ‘ Namazımı tekrar mı kılsam ?’ dedim.Yani , şimdi abdestsiz mi namaz kılmış oldum, abdestte şüphe mk etmiş oldum ? Lütfen kaynak göstererk açıklarsanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Yemini bozarsak ne olur

arifselim
Aleykum selam. Normalde namazın sahihtir. Artık bu durumda şüphen oluştuysa o namazını kaza etmelisin.


Kayıtsız Üye
6 gundur adetliydim bugün 7 gun grce yatmadan banyo yapip sahura kalkip oruca niyetlendim sahurda tirnak ucu kadar iki leke gördüm camasirimda orucu tutmaya devam ediyorum şuan ama bu lekelerle bozulmus oluyormu namaz kilmaktada tereddutteyim ne yapmaliyim adetlerim hep duzensiz oldugundanda ne zaman biter kestiremiyorum


arifselim
Eğer adetin normal ortalama 6 günde bitiyorsa bu ufak lekeden dolayı orucun bozulmaz namazlarını da kılabilirsin. Ama daha fazla akıntı olursa bu adetten sayılır.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra ağza ve burna su vermediğini hatırlamak

Kayıtsız Üye
…Hayır sadece biraz kan burnumdan gelmişti Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
benim adet düzensizliğim var arada bir bir iki günlük kan geliyor annem üç gün beklememi söylüyor fakat o zamanda bir sürü kazam oluyor ben bir-iki gün bekliyorum sonra gusül almalı mıyım ? (ne zaman olacağım belli olmuyor)


arifselim
Sürekli adet düzensizliğin oluyorsa bunun için doktora gitmeni tavsiye ederim. Adetin en az süresi 3 gündür ve en fazla da 10 gündür. Ona göre hareket etmelisin.


Kayıtsız Üye
Kardeşim bir insan Allah’ın tek ilah ve Hz. Muhammed(s.a.v)’in de onun rasulü olduğunu kabul ettikçe ve imanın şartlarına uyduğu müddetçe dinden çıkmaz.Bu yüzden için rahat olsun.Hatan olan konularda da içten tövbe ettiğin vakit Allah affeder inşAllah.Hatanı kabul edip Allah’ın hükümlerine karşı çıkmadıkça dinden çıkma söz konusu olmaz.

Okudunuz mu?  Yabancı Bir Erkeğin Arkasında Namaz Kılınır Mı

————————–

Namazımın son rekatındayken bacağımı kaşıdım daha sonra secdeye eğildiğim zaman paçam bacağimdaki kanı etrafa yaydı ama az bir kan vardı. Namazım bittikten sonra baktığimda kan devam etmiyodu şimdi benim abdestim bozuldu mu


arifselim
Eğer çıkan kanın miktarı çıktığı yerden yayılacak kadar ise abdestin bozulur. Namaz kılarken bu olduğu için hem abdestin hemde namazın bozulmuş olur.


Kayıtsız Üye
Hayırlı ramazanlar
Abdest aldım ve kuran okumaya başladım otururken ayak tırnağım battı ve biranlık dalgınlıkla kopardım fakat kanamadı bende kurana devam ettim sonra kuranı kapatıp ayağa kalkınca tırnak kenarında azıcık kan akmış şimdi ramazan dolayısı ile arkadaşlarla cuz paylasip dua için okuyorduk okudugum sayfaları tekrar mı okumalıyım
Okurken kanın geldiğini görmedim abdestsiz kuran mi okumuş oluyorum


arifselim
Hayırlı ramazanlar. Abdestin bozulmuş olsa bile okuduklarını tekrar okumana gerek yoktur. Sadece abdestini bozar. Akan kan yerinden ayrılacak miktarda olursa o zaman abdest bozulur.

Okudunuz mu?  Dua ile kader değişirmi?

MuratAltugg
Selamun aleyküm. Benim sürekli kanayan bir yaram var. Her vakit için ayrı abdest alıyorum ancak bugün cuma olması hasebiyle ezan okunmadan 10 dk önce abdest aldım. Camide sünnetten sonran ayağımın kanadığını hissettim ve farza ı şekilde durdum acaba bu durumda bir beis var ?


arifselim
Aleykum selam. Sürekli kanayan bir yarası olan kişi özür sahibi olur ve her bir namaz vakti için bir abdest alması yeterli olur. Kanama olsa bile o namazın vakti çıkmadığı sürece abdest bozulmaz. Özür sahibi olan kişinin abdesti vakit girmesi ile değil, vaktin çıkması ile bozulur. Bu görüş imamı azamın görüşüdür ve fetva bunun üzerinedir. Örneğin güneş doğduktan sonra abdest alan kişi öğlenin girmesi ile abdesti bozulmaz. Ta ki ikindi vakti girmesi ile abdesti bozulmuş olur.


Kayıtsız Üye
< Ağızdan ve burundan, ön ile arkadan başka herhangi bir organdan sıvı halinde kan çıkması abdesti bozar. Şöyle ki:

Okudunuz mu?  Şahmeran duası nedir?

Akıcı bir halde ağızdan çıkan kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise, abdesti bozar, değilse, bozmaz. Bu renginden anlaşılır.

Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar. İğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste engel olmaz. El veya parmak ile silinmesi de zarar vermez. Yaradan çıkan irin ve sarı sular da hüküm bakımından aynıdır. Buna göre traş olurken ya da yara gibi başka nedenle çıkan kan, çıktığı yerin kenarına ulaşırsa abdest bozulur, ulaşmazsa bozulmaz.

Vücuttaki kabarcıklardan çıkan saf su da, sahih görüşe göre, kan hükmündedir. Diğer bir görüşe göre böyle bir suyun çıkması abdesti bozmaz. Bu görüşe uyuldugu takdirde, çiçek ve uyuz hastalıklarına tutulmuş olanlar için bir kolaylık vardır. Zaruret halinde bu görüşle amel etmekte bir sakınca olmadığı, İmam Hulüvanî’den nakledilmiştir.

Okudunuz mu?  Suya Necaset Karışması

Şafiîlere göre, önden ve arkadan başka diğer herhangi bir yerden gelen kan, irin ve sarı su sebebiyle abdest bozulmaz. Ancak çıkan kanın yıkanmasından sonra namaz kılınır.

Sorularla İslamiyet >
Kanayan yeri el veya parmakla silerseniz abdeste zarar vermez yazmışsınız. Kan etrafa yayılmadan peçeteyle kanı silersek Hanefi mezhebine göre abdest bozulur mu. Detaylı olarak açıklarsanız ve kaynak da belirtirseniz hoş olur. Teşekkürler şimdiden


mum
Az kan miktarı ise abdest bozulmaz. Ama silindiği halde kan çok ise abdest bozulur. Kan yara yerini aşmamalıdır


Kayıtsız Üye
Selamunaleykum hocam benim parmagim jiletle bir miktar kesildi ve yara bandi ile kapattim aradan iki saat gibi bir sure sonra abdest almak için cikarttim ve abdest alip ogle namazını eda ettim.isaret parmagim kesildigi için tesbihide o parmakla cektim ama namaz ve tesbih bitene kadar kanama yoktu yani tesbih bittikten sonra küçük nokta kadar kan cikmistI ve tasmamisti bu durumda kilinan namaza veya abdeste olan engeli nedir teşekkürler cevabiniz için

Okudunuz mu?  Kaza Namazı Var mı ? Yok mu ? Tartışması (Kur'an ve Hadi Işığında)

mum
< küçük nokta kadar kan cikmistI ve tasmamisti >
Akmayan kanın, Namaza da abdeste de bir zararı yoktur.


7velh0
Benimde ayak tırnağımda kan vardı dağılma yok ama sanki bir tarafa çok düz bir şekilde akmış gibi bu abdesti bozar mı.
Ayrıca bir kanın abdestten önce mi sonra mı geldiğini bilmiyorsak abdest bozulur mu ?


mum
Vücuttan çıkan kan bir damla miktarı ise yara ve çevresinde de almışsa sorun olmaz abdesti de bozmaz onunla namaz kılabilirsiniz Namaza da engel olmaz
Şayet söz ettiğiniz kan tırnak altında ise istediği kadar da alsın sorun yok


Kayıtsız Üye
Sivilceden akan kanın eğer sivilcenin üzerinde bir nokta olarak kalır ve dağılmazsa abdeste bir zararı olmayacağını okumuştum. Benim çok affedersiniz ama kalçamın üzerinde bir iki sivilce çıkmıştı. Sivilce üzerine oturunca veya hareket edince çok kolay tahriş olup kanayabilen bir yerde olduğu için sık sık kanıyordu. namaz için abdest aldım, abdestten sonra iç çamaşırımın üzerinde küçük noktalar şeklinde kan görünüyordu. Öyle çokça kanamamıştı fakat dediğim gibi sivilce kalçamın üzerinde olduğu ve kan küçük noktalar şeklinde olduğu için ben sivilcenin etrafına taşıpta kanamış gibi durmuyor diye düşündüm. Yani iç çamaşırı zaten sürekli kalçama temas ettiği için, o yüzden kan sivilcenin üzerinde kalıp etrafa taşmasa bile sürekli sürtünmeden dolayı iç çamaşırımda görünüyordur diye düşünüp namazı kıldım, fakat şimdi korkuyorum ya yanlış düşündüysem ve abdestim bozulduysa, namazım olmadıysa? ve abdestsiz namaz kılmak küfür olduğu için bundan dolayı küfre düştüysem diye

Okudunuz mu?  Dini konularda çelişkili durumda ne yapılmalı

Ensar
Bu kanama sizde herzaman oluyorsa ve siz abdest ten sonra namaz kılmadan kanın olmadığından eminseniz namaz kılabilrisiniz, lakin nezaman kanadığını bilmediyseniz tekrardan abdest almalısınız. Bu sizde hep oluyorsa her namaz için ayrı ayrı abdest almanız sizin için daha iyidir.

Okudunuz mu?  Hafız olmak istiyorum ne yapmalıyım

Hanefi mezhebinde akan kan eğer avuç içi genişliğinde ise bu namaza engeldir temizlemeniz gerekmektedir, avuç içinden az olan kan namaza engel değildir.
Şafii mezhebinde ise sivilce kanının namaza bir engel oluşturmadığı yöndedir.


ne kadar kan abdesti bozar, kan abdesti bozar mı, abdesti bozan kan miktarı

Bu kategoride yer alan Allah bizi yaratirken bize sormus mudur ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kan miktarı ve abdestin bozulması ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.