Anasayfa
6 Ağustos 2021, 15:58

Kavga sözleri boşanma sayılır mı

Kavga sözleri boşanma sayılır mı

cesur_brave
Evli çift aralarında kavga ettiğinde ve bu kavga şiddetlendiğinde birbirlerine defol git ve seni istemiyorum gibi sözler söylüyorlar. Tabi sinirleri geçince normal hayatlarına devam ediyorlar bunların nikahları boş sayılır mı, tekrar nikah yapmaları gerekir mi?


Cevap: Kavga sözleri boşanma sayılır mı

seniseviyorum
Dini nikahin bozulma halleri sunlardir:
– Erkeğin karısına boş ol demesi
– Eşlerden birinin dinden çıkması
– Mahkeme yoluyla boşanmak

Okudunuz mu?  Sigara kullanmanın hükmü (Şafîye göre)

“Seni bıraktım, seni terk ettim” kelimeleri bir veya iki defa boşamaya, yani geri dönüşü mümkün olan boşamaya talak-ı rici denir. Yine de üç haktan biri gitmiş olur. Bu sözlerden biri bir defa söylendiğinde, pişman olursa, eski nikaha dönmek niyetiyle hanımının elini tutar veya öperse, tekrar nikah yapmadan iki bağ ile evliliğe devam eder.

Okudunuz mu?  Ruh göçü olur mu? İnsanlar öldükten sonra tekrar başka birinin bedeninde doğar mı?

Evlilikte üç tane bağ vardır. Boşama sözleri üç defa tekrarlanırsa, “Seni boşadım, boşadım, boşadım”, veya “Seni üç defa boşadım” derse üç bağı birden koparmış, geri dönüşü olmayacak şekilde boşamış olur. Üç kere boşayınca talak-ı rici, talak-ı baine dönmüş olur.

“Babanın evine git!”, “Defol git!”, “Cehenneme git!”, “Senin kocan değilim artık” gibi, başka manalarda da kullanılan sözler kinayeli, kapalı sözlerdir. Bu sözler, boşamak niyeti ile söyleyince boşamış olur. Buna bain talak, yani iddet müddeti içinde geri dönüşü olmayan kesin boşama denir.
Bu şekilde boşamada, iddet müddeti geçip yeniden nikah yapılmadıkça bir araya gelinemez.

Okudunuz mu?  Borçlu olarak ölen kişinin borçlarını ailesi mi ödemek zorundadır?

“Şart olsun”, “Dilediğini yap!” sözleri, boşamak manasına kullanılan yerlerde, hanımına böyle söyleyince, niyet etmese bile, bir bain talak olur.

Hanımına, anam, kızım, kardeşim demekle boşama olmaz. Fakat (Şimdiden sonra anam, kızım veya kardeşim ol) derse boşama olur.


Nikah gitmiş mıdır?

Kayıtsız Üye
Hocam ben talak konusunda çok hassasım eşim şunu yaparsan biter bitti gibi şeyler söyledi zamanında ki farklı zamanlarda hep söylüyor bunları sonrada ben talak kastetmedim niyete bakılır diyor. Ben de bir şeyden örnek verdim sen de bir daha bunları söylersen biter dedim o da bak işte ben senin kastettigini kasterim dedi. Ben de ben evlilik biter manasında kastettim dedim o yok ben onu kastetmedim ben senin öyle kastetmedigini düşündüm dedi. Bizim nikah gitti mi hocam? Çok korkuyorum

Okudunuz mu?  Diyanet kadavra fetvası verdi: Kadavra caizdir

Yorum: Kavga sözleri boşanma sayılır mı

arifselim
Bu konular hassas konular olup her iki tarafın ifadeleri alınmadan yani dinlenmeden bir cevap verilemez. Talak çok ciddidir ve talak ile şaka yapılamaz hafife de alınamaz.


Kayıtsız Üye
Eşimi dinlemedim dirdir ettim oda kendinden geçti ve beni yumrukladı senden boşanmak istiyom bıktım üç kere dedi sinirle bende tahrik ettim laflarımla git babanlara dedi sonra sordum hatırlamıyom bir kere dediğimi hatırlıyom dedi nikahımız var dimi hocam kendimi kaybetmesem vurmazdım diyor

Okudunuz mu?  Dede yetimi (babası, dedesinden önce ölmüş) torunun miras alması

arifselim
Aklı başından gidecek derecede bir sinirle yapılan boşama geçersizdir. Bu konularda her iki tarafın ifadesine başvurulmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Bir müftülüğe giderek durumunuzu anlatın ve ona göre hareket edin.

Bu kategoride yer alan Kabir taşına yazma, eşarp vb gibi şeyler bağlama uygun mudur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kavga sözleri boşanma sayılır mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.