Anasayfa
7 Nisan 2023, 9:07
Oruc
Yönetici

Niyet etmeden oruç bozmak günah mı

Niyet etmeden oruç bozmak günah mı

Kayıtsız Üye
Niyet etmeden oruç bozmak günah mı ? Oruca niyet etmeyen kişi orucunu bozarsa günah mıdır ?


Cevap: Niyet etmeden oruç bozmak günah mı

Muhasibi
Niyet etmediysen oruçlu olmuş sayılmazsın zaten…


Cevap: Niyet etmeden oruç bozmak günah mı

Kayıtsız Üye
– Bende niyetlenmedim ama çok hastayim orucumu bozmak istiyorum ama gunaha girermiyim biri beni aydinlatsin..

– Benim adakorucu borcum var ama niyetsiz oruçtuttuğum için adak kabul edilirmi bilmiyorum lütfen söyleyin


Yorum: Niyet etmeden oruç bozmak günah mı

arifselim
– Eğer oruç tutamayacak derecede hasta isen niyet etmiş olsan bile orucu bozman caiz olur. Geçmiş olsun.

Okudunuz mu?  Şeker hastası olan bir kişi ramazanda tutamadığı oruçları nasıl telafi edebilir?

– Adak orucuna niyet edilmeden tutulması caiz yani geçerli olmaz.


Kayıtsız Üye
Sahurda yemek yedim…Ama oruç tutmaya niyet etmedim…Bir şey yesem kaza mı kefaret mi gerekir…


arifselim
Oruç tutmaya niyet etmemişsen o zaman bir gün kaza gerekir. Eğer niyet eder ve bilerek bozarsan hanefi mezhebine göre hem kefaret hemde kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
İyi günler,
Oğlum hastanede olduğu için dün oruç tutmadım. Son yemeğimi dün öğleden sonra 2 de yedim.
Akşam bir simit ve yatmadan birkaç kuru pasta yedim. Bugün de hastanede olacağımızdan oruç tutmayacaktım ama dün gece aklımdan vesvese yapıp oruç diye geçirdim. Sahura da kalkmadım, sabah gün ışımadan oruçlu değilim diye aklımdan geçirdim, sonra acaba tutmalımıyım diye biraz bekledim ama nihayetinde bu kadar süre dayanamayacağım için yemek yedim. İçime bir vesvese düştü, hata mı ettim diye. Bugün için kaza orucu tutmam yeterli olur mu?

Okudunuz mu?  Cenabet oruç tutmak

iyi günler,
2 gündür oğluma hastanede refakat ettiğimden dün oruçlu değildim. dün akşam ise istemeden içimden oruç geçirdim. bu sabah ise sahura kalkmadım. kalktığımda sat 5 gibiydi ve gün ağırmamıştı yine de oruça niyetli değilim dedim. sonra belki dayanabilirim diye bekleyeyim dedim ancak bir gün önce oruçlu olmadığımdan en son yemeğimi bir gün önce 14 gibi yedim. akşam simit vs yedim ama oruç tutmaya halim olmaz diye sabah su içtim.
şimdi ise aklıma bir vesvese girdi, açama akşam oruç diye aklımdan geçti niyet etmiş miyimdir diye? sahura falan kalkmadım ama.
bugün için kaza orucu tutmam yeterli olur mu?
rica ediyorum cevap verin vesveseden kurtulamadım içim çok rahatsız.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?

Ancak kalben tutmayacağımı biliyordum. Neden kefaret gerekli tam anlamadım?
Rica etsem açıklayabilir misiniz?
Vesvese yapıp içimdem geçirdim ama kalben oruç tutmayacağımı biliyordum. Sahura da kalkmadım zaten.


arifselim
Hayırlı günler kardeşim. Cevabın bellidir. Eğer niyet etmişsen yani içinden bile oruç tutacağını geçirmişsen oruçlu hükmünde olursun. Niyetli olduktan sonra geçerli bir mazeret olmadan oruç bozulmuşsa hem kefaret hemde kaza lazım gelir. Allah şifalar versin.

Okudunuz mu?  Orucu hurmayla açmak sünnet midir ?

Kayıtsız Üye
Ben rüya gördüm boşalmışım orucun bozulduğunu düşündüm ele istimna yaptım birkaç gün sonra sadece zehirlenmek için istimna yapıyorken yanlışlıkla boşaldım kefaret gerekirmi ne yapmam gerekir teşekkürler


ACİLSERVİS
Böylece iki kez istimna yoluyla orucunu bozmuş oldun. 60 gün kefaret ve 2 gün kaza orucu tutmalısın.


Kayıtsız Üye
Hamileyım, gece yarın oruç Turucam dedim ama niyet etmedim oruç tutmak için bişeyler yedim sonra su içip niyet etmeden uyumuşum sabah imsaktan 1 saat sonra uyanıp su içtim migdem çok yanıyordu,hala orucum geçerli olur mi tutabılırmıyım


mum
İmsaktan sonra yiyen ve içenin orucu olmaz


Kayıtsız Üye
Ben ramazanin bir gununde kendimi tutamayarak yani istemeyerek elle (yanlis anlasilmasin masturbasyon yapmadim sadece dokundum) meni geldi tutmaya calistim şehveti gitti sonradan cikti kaza dedim ramazandan sonra tutacaktim .
Ayni olay ramazanin diğer gununde oldu bu sefer kefaret tutacakmiyim acaba ?

Okudunuz mu?  Eldeki yarıklara krem sürmek, cildi yumuşatmak için krem sürmek orucu bozar mı?

imam
Cinsel uzvunuzu mani çıkarmak amacıyla tutmamış sanız oruç bozulmaz Tamam meni çıkartmak için ellemişseniz kaza gerekir


ışıkcan26
Selamın aleyküm ben sahura kalkmadım ve sözel olarak oruca niyette etmedim amacım biraz vakit geçtikden sonra oruca niyet etmekdi ama annemin zorlaması ile yemek yedim benim bu orucu kazamı etmem lazım yoksa 61 günmü tutmam lazım


muvaffak
Oruç ve diğer ibadetler kişinin tamamiyle kendi hür iradesiyle Rabbinin rızasını kazanmak amacıyla yerine getirdiği emirlerdir. Zorlama ile orucun nasıl bir oruç olduğu ile alakalı söylenecek şeylerin özeti, o orucun aslında akşam ezanı okunana kadar sadece aç bırakılma süreci olduğudur. Kişi, oruç tutmak için hiç niyet etmezse sadece bir gün kaza orucu tutar. Keffaret ise, başlanan bir oruç sürecinin yarıda kesilip orucun bozulması durumunda (Hanefilere göre) altmış gün tutulması demektir.

Okudunuz mu?  Seçme Ramazan fıkraları

Kayıtsız Üye
Sahur için birşeyler yedim ama niyet etmedim imsaktan sonra. Namaz kıldıktan sonra kustum. Kusmadan sonra niyet edebilir miyim. Veya oruç tutabilirmiyim.


ACİLSERVİS
Sahur yapmış olman niyettir ve kusmakta orucu bozmaz. Orucun devam ediyor.


diyanet52
Ramazanda ben oruca niyetlenirken hep "niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucumu tutabildiğim yere kadar (dayanabildiğim yere kadar) tutmaya" diye içimden geçiriyorum. (Çocukluktan kalma bir alışkanlık) Ama iftara kadar oruçlu kalıyorum tabi.
Sahur vakti su içip içimden böyle geçirdikten sonra yattım uyudum. diyelim sabah uyandım tutamayacağımı düşündüm (hastalık yok ama ettiğim niyete güvenemedim, zaten dayanamadığım yere kadar demiştim diye düşünerek kaza orucu niyetiyle ara vermek istedim) ve oruca aykırı davranıp su içtim.
Şimdi… Böyle bir niyet kabul olur mu, eğer olursa bozmuş sayılır mıyım? Kefaret gerekir mi? Niyetime güvenmeyip kefaret gerektireceğini düşünmediğim ve bilmediğim için sorumlu olur muyum?

Okudunuz mu?  Nihat hatipoğlu kan aldırmak orucu bozar mı?

ACİLSERVİS
Çocukluğun bittiğini söylüyorsun ama sorunun devamında da tümünde de bir çocuğun hatta çocuğun bile sormaması gereken şeyler var.
O yüzden bu sorularla ilgilenmiyorum ve farklı bir şey söylemek istiyorum.
Bir dine bağlanmış ve iman etmişsin. Bu dinin adı İslamdır. Bu din seni kayıtsız şartsız mı kabul etti yoksa şartları mı var?
Elbette şartları var sende bağlılığını ilan ettiğine göre bunlara uyma zorunluluğun var.
1- Şehadet getirmek. Anlamını bileceksin.
2- Namazları kılmak
3- Oruç tutmak.
Ve iki madde daha var. Şimdi senden oruç tutmanı rica eden yok. bu bir emirdir ve zorunda olduğun bir durumdur. Hastalık yok dayanamadım hikayelerini 8-9 yaşından daha küçükleri söyleyebileceği hikayelerdir.
Asıl gerçek olan bunlardır söylemek bizden gayret edip düşünmek senden.

Okudunuz mu?  Şevval orucu ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm… ben emziriyorum kızım 1 yaşında ama henüz ek gıda alışkanlığı yok sürekli benden besleniyor ramazan boyunca susuzluktan dolayı oruç tutmadım yarında arife o gün bari tutmaya çalışayım dedim sahur yaptım inşAllah tutarım dayanırım vs. Diye avutuyordum kendimi ama niyet etmedim ne yazık ki sahuru biteli 4 saat olmasına rağmen öyle susadım ki ama niyet etmedim oruç tutmasam olur mu yani 61 gün kefaret mi gerekir yoksa günü gününe mi tutmam gerekir lütfen acil cevap emzirdiğim için ölüyorum susuzluktan ☹️

Okudunuz mu?  Bir şahıs oruçlu iken gül veya esans koklayabilir mi?

Ensar
ve aleyküm selam, sevgili kardeşimiz eğer sahura kalkmış ve niyet ermemişseniz bu durumda sizin için bir kefaret gerekmez, ramazan ayından sonra o günün kazasını tutarsınız. Kefaret, eğer niyet etmiş olsaydınız size farz olurdu. Hayırla kalın


niyet etmeden oruç bozmak günah mı, niyetlenmeden oruç bozmak, niyetsiz oruç bozmak günah mı

Bu kategoride yer alan Dudak Kanaması ve Oruç başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Niyet etmeden oruç bozmak günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.