Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:54
missa4
Abone

Rüşvet vermek günah mı

Rüşvet vermek günah mı

Kayıtsız Üye
rüşvet vermek günah mı


Cevap: Rüşvet vermek günah mı

Snowdrop
Rüşvet, tek kelime ile haramdır. Allah rüşvet verene de, alana da lânet etmiştir. Rüşvetçilikle işini yoluna koymayı âdet edinen insan, makbul insan değildir. Haramla geçinmeyi esas alan kimse sayılır. Haramı esas kabul eden kimse ise ne Allah indinde, ne de kullar indinde makbul olur.

Okudunuz mu?  Hz. Muhammedin ağaç ile ilgili hadisleri

Bir hadîste Peygamberimiz:
— Rüşveti alan da, veren de Cehennemdedir, buyurmuştur.

Bu bakımdan rüşvete hiçbir zaman meşrû denemez, alan da veren de mazur sayılmaz. Ancak şu iki hususta rüşveti vermek zorunda kalan kimse inşaAllah mesul olmaz:
1 — Haksız yere hapse girme durumu söz konusu olunca vereceği rüşvetle mâruz kalacağı haksızlıktan kurtulmayı niyet eden kimse.
2 — Başkasının hakkını kendine çevirmek için değil de, kendinin verilmeyen hakkını almak için rüşvet vermek zorunda kalan kimse.
Bu iki durumda da kendi öz hakkını almak söz konusu dur. Başkasının hakkını kendine çevirmek gibi bir haksızlık söz konusu değildir.
İbn-i Âbidinde bu hususta bilgi vardır.

Okudunuz mu?  Şeytan Tüyü tabirinin gerçeklik payı varmıdır?

Cevap: Rüşvet vermek günah mı

Kayıtsız Üye
Rüşvet Hadisleri
Rüşvet ayetleri

Rüşvet Almak ve Vermek ile ilgili yazı

Hâkime veya yöneticiye, haklının haksız gösterilmesi ya da haksız olan bir şeye haklıymış gibi muamele edilmesi için rüşvet vermek günahtır. Kararda haksızlığa ve hak sahibinin zulme uğramasına yol açar. Kötülük yayılır. allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

Okudunuz mu?  Sabah namazını saat kaça kadar kaza yapmadan kılabiliriz?

Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken, insanların mallarından bir kısmını haram yollardan yemeniz için o malları hâkimlere vermeyin.

Bakara 188

Ebu Hureyre (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):

‘Yargıda rüşvet alan ve rüşvet verene Allah lanet etsin!’ buyurdu.

Okudunuz mu?  Beladan nasıl kurtulurum

Ahmed Müsned 2/387, Albânî Sahihu’l-Cami 5069

Hakkını almak için ya da haksızlıktan kurtulmak için verilen ise rüşvetten başka bir yolla mümkün olmuyorsa bu tehdide dâhil değildir.

Rüşvet, çağımızda geniş bir şekilde yayılmıştır. Öyle ki bazı memurlar için maaştan daha büyük bir gelir kaynağı olmuş, hatta birçok şirketin bütçesinde örtülü ödenek adı altında bir bend haline gelmiş. İşlemlerin birçoğu ancak rüşvetle başlar ve rüşvetle biter olmuş.

Okudunuz mu?  Allahın varlığına akli delil nedir?

Bu durumdan dar gelirliler çok büyük zarar görmektedir. Rüşvet sebebiyle görevler kötüye kullanılır olmuş ve rüşvet, çalışanların iş sahibine karşı dürüst davranmamalarına yol açmıştır.

İyi hizmet ancak rüşvet ödeyene sunulur. Ödemeyenin hizmeti ise ya kötüdür ya da geciktirilir ve önemsenmez. Kendisinden sonra gelip rüşvet verenler ondan çok daha önce işlerini bitirirler. Rüşvet nedeniyle, iş sahibinin hakkı olan paralar satış ve müşteri temsilcilerinin ceplerine girmektedir.

Okudunuz mu?  Kavga ve sinir anında boşanma

Bu ve bunun gibi nedenlere bakınca Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in bu suça ortak olanlara, rüşvet alan ve veren tarafa Allah’ın onları rahmetinden kovmasını dileyerek beddua etmesine şaşmamak gerek. Abdullah ibni Amr (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):

Okudunuz mu?  Sıkıntı ve başarı için okunması gereken dua hangisidir?

‘Allah’ın laneti rüşvet alan ve rüşvet verene olsun!’ buyurdu.

İbni Mace 2313, Albânî Sahihu’l-Cami 5114


rüşvet vermek günah mı, rusvet vermek gunahmi, rüşvetle işe girmek günahmıdır

Bu kategoride yer alan Hasta için şifa ayetleri zikirler okunacak dualar çekilecek tesbihler nelerdir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rüşvet vermek günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.