Anasayfa
4 Mart 2022, 18:31
missa9
Abone

Cünüp ne demek?

Cünüp ne demek?

Kayıtsız Üye
cünüp ne demek


Cevap: Cünüp ne demek?

Ercan
Cünüplük durumunda olan kişiye cünüp denir.

CÜNÜPLÜK

Bazı temel ibadetlerin yerine getirilmesine engel olan manevî kirlilik hali, gusül etmeyi gerektiren durum anlamına gelmektedir. Böyle kimseye cünüp denilmektedir. Kur’ân-ı Kerim’de bu anlamda cünüp kelimesi iki yerde geçmektedir (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6).

Okudunuz mu?  Kayın ateştir hadisi ve kaynağı

Bir kimse, şehvetle menisinin gelmesi (orgazm olması), rüyasında iken ihtilam olması ya da orgazm gerçekleşsin veya gerçekleşmesin cinsî münasebette bulunması halinde cünüp olur. İslâm dininde cünüplük manevî kirlilik olarak kabul edildiğinden, yıkanmadan namaz kılamaz, Kur’ân-ı Kerim okuyamaz, Kur’ân’a dokunamaz, Kabe’yi tavaf edemez ve mescitlere giremez. Temizlenmesi için yıkanması, bunun mümkün olmaması halinde teyemmüm etmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Dua ile ilgili şiirler

Cünüp kimsenin bu sayılanlar dışında yemesi, içmesi, uyuması, Allah’ı zikretmesi, dua maksadıyla dua anlamlı âyetleri okuması, yemek pişirmesi, çocuk emzirmesi caizdir. Bu haldeki şahsın kesmiş olduğu hayvanın eti yenir. Ancak cünüplükhali manevî kirlilik olarak kabul edildiğinden bir an önce gusledilmelidir.

Okudunuz mu?  Cünüplük ile ilgili hadisler hangileridir?

cünüp ne demek, cunup ne demektir, cunup ne demek

Bu kategoride yer alan Altın ve paranın zekatı nasıl hesaplanır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cünüp ne demek? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.