Anasayfa
7 Mayıs 2021, 19:36
Nedir
Abone

Kelam ne demek? Kelâm kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Kelam ne demek? Kelâm kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Kelam demek? kelam kelimesinim sözlük anlamı ne nedir?


Cevap: Kelam demek? kelam kelimesinim sözlük anlamı ne nedir?

Hoca
Kelam kavramının anlamı
Kelam kelimesinin sözlük anlamı

Sözlükte "söz, deyiş, cümle, hat ve işaret" gibi anlamlara gelmektedir. Sesle ifade edildiğinde lafz veya kavl; yazıyla ifade edildiğinde hat veya kitabet; işaretle ifade edildiğinde ise, remz veya resm adını alır. Kelâm, Allah’ın bir sıfatı ve Kur’ân’ın lafızları için de kullanılır.

Okudunuz mu?  Sevgi kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Yüce Allah’ın sübûtî ve kemal sıfatlarından olup Allah’ın zatı ile kaimdir. Kelâm, Allah’ın seslere, harflere ve bu harflerden meydana gelen kelime ve cümleleri tertip etmeye muhtaç olmaksızın mütekellim olmasıdır. Nitekim O, hem peygamberlerine kitap indirmiş, hem de bazı peygamberler ile de konuşmuştur: "Musa tayin ettiğimiz vakitte gelince Rabbi onunla konuştu."(Â’raf, 7/143); "De ki; Rabbimin sözlerini yazmak için denizler mürekkep olsa ve bir o kadarını da katsak, Rabbimin sözleri tükenmeden denizler tükenirdi."(Kehf, 18/109).

Okudunuz mu?  Hava durumu nedir sözlük anlamı

Kur’ân Allah kelamıdır ve mahluk değildir. Kelâm sıfatı, nefsî ve lafzî olmak üzere ikiye ayırılmıştır. Nefsî kelâm Allah’ın Zâtı ile kâim, mahiyetini idrak edemediğimiz ezelî bir sıfattır. Lafzî kelâm ise nefsî kelâma delâlet eden ses ve harflerden müteşekkil olan Kur’ân’ın lafzıdır. Bu lafzî kelâm ezelî olmayıp, hadistir.

Okudunuz mu?  Azim sözlük anlamı nedir ?

Kelam, İslâmî bilim dallarından biridir. İlk dönem İslâm bilginlerine göre Kelâm, Allah’ın zatını mebde’ ve meâda ilişkin sıfat ve fiilleri bakımından İslâmî ilkelere göre konu edinen bir ilimdir. Son dönem İslâm bilginlerine göre ise kelâm, ma’lumun (bilinenin) hallerini, dinî inançların yakinî delillerden çıkarılmasına vesile olması bakımından, konu edinen bir ilimdir. İnançlardan maksad, amelî konular olmayıp bizzat inanılması istenen hükümlerdir. Örneğin Allah vardır, birdir, ortağı yoktur. Alim, kâdir, işiten ve görendir. Kainatı yaratan, insanlığa peygamberleri gönderip kitapları indirendir ve ölüleri diriltendir.
Kaynak: Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Okudunuz mu?  Kelime-i şehadetin okunuşu ve anlamı

kelam ne demek, kelam nedir, kelam anlamı

Bu kategoride yer alan Kelime-i tevhid okuma adabı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kelam ne demek? Kelâm kelimesinin sözlük anlamı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.