Anasayfa
22 Mayıs 2022, 16:35
Namazlar
Yönetici

Namazda süphe ve tereddüt

Namazda süphe ve tereddüt

rana
Namaz kılarken kaç rekat kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır?

Yapılan ibadet ve amellerin her türlü şüpheden uzak olması gerekir. Şüphe ve tereddütler amelin değerini düşürür ve kararsızlıklar meydana gelir. Bu yüzden sözgelimi dört rekatlı bir namazı üç rek’at mı, yoksa dört rek’at mı kıldığında ilk defa şüphe eden kimsenin bu namazı yeniden kılması gerekir. Nitekim Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Sizden biri namazında kaç rek’at kıldığı hususunda şüpheye düşerse namazı yeniden kılsın (Zeylâî, Nasbu’r-Râye, II, 173).

Okudunuz mu?  Kıyamet günü insandan sorulacak ilk şey namaz

Namazda sürekli olarak şüpheye düşüp kaç rek’at kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rek’at sayısını esas alarak namazına devam eder. Hz. Peygamber, Sizden biri namazında şüphe ederse, üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en az rek’âtı esas alarak namazına devam etsin buyurmuştur (Nesâî, Sehv , 24; İbn Mâce, İkâme , 132.). Buna göre dört rekatlı bir namaza başlayan kimse, kıldığı rekatın birinci rekat mı ikinci rekat mı olduğunda kuşkuya düşüp, bir tarafı tercih edemezse, kendisini bir rekat kılmış sayar ve birinci sayılan rekatın ikinci; üçüncü sayılan rekatın da dördüncü rekat olma ihtimali bulunduğu için, her bir rekatın sonunda ihtiyaten teşehhüt miktarı oturur, böylece dört oturuş yapmış olur ve sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.

Okudunuz mu?  Namaz kuranı kerimde kaç yerde geçiyor

Cevap: namazda süphe ve tereddüt

MECİDİE
namazda şüpe şeytanın vesvesesidir buna kulak vermemeli çok rahatsız ediyorsa tekrar kılınmalıdır bu gibi sık olan durumlarda Allah’a dua edip yardım istemek gerekir


Yorum: Namazda süphe ve tereddüt

abdullah66
namaza başlarken tekbiri alıyorum duaları okuyorum sonra tekbir de şüphe ediyorum acaba ellerimi kaldırdım mı ? Allahu ekber doğru söyledim mi diye bide namazda böyle şüphe gelirse sehiv secdesi yapsam namazım sahih olur mu ?

Okudunuz mu?  Kuran Ve Sünnete Göre Namaz Kılınışı

vesvesem gidecek şekilde cevap verin lütfen ya çok kötü hissediyorum kendimi . namazı tekrar tekrar kılıyorum . teşekkürler


namazda şüphe, namazda tereddüt, namazda suphe

Bu kategoride yer alan Namazı sesli mi kılmalıyız sessiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda süphe ve tereddüt Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.