Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:02
sizden9
Abone

Mezarlığa ekilen meyve ağaçlarından yemek caiz mi?

Mezarlığa ekilen meyve ağaçlarından yemek caiz mi?

caferi
Mezarlığa ekilen meyve ağaçlarından yemek caiz mi?


Cevap: Mezarlığa ekilen meyve ağaçlarından yemek caiz mi?

imam
Kabre, mezarlığa ağaç dikilmeli mi, bunun ölülere bir faydası var mıdır?
Sorunun Detayı
Kabre çam ağacı dikmek, oradaki ölünün azabını hafifletiyormuş, bu doğru mudur? Dikilecek olan bu ağaç çam ağacı mı olmalı, yoksa başka ağaçlar da olabilir mi? Ağaç kabirin üzerine mi yoksa yan tarafına (kabir duvarının dışına) mı dikilmeli?

Okudunuz mu?  Namazla ilgili merak ettiğim bir kaç soru

Kabre ağaç dikmek sevaptır. Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır. Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır. Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.

Okudunuz mu?  Niyet getirirken (namaz abdest) vesvese ile uğraşıp duruyorum

"Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile, eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa, mutlaka dikin." (el-Münavi, Feyzu’l-Kadir, III/30)

"Kim ağaç dikiminde bulunursa, onun için ağaçtan hasıl olan ürün miktarınca Allah sevap yazar." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, V / 415)

"Her kim boş, kuru ve çorak bir yeri ihya edecek olursa, bu amelinden dolayı Allah tarafından mükâfatlandırılır. İnsan ve hayvan ondan faydalandıkça orayı ihya edene sadaka yazılır." (el-Münavi, Feyzu’l-Kadir, VI/39; Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, IV/67-68)

Okudunuz mu?  Rüyalanırken meninin dışarı çıkmasını engellemek

"Bir kimse bir ağaç dikse, o ağaç meyve verdikçe sevabı ona yazılır." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, V/480)

"Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadaka olur. Yine o ağaçtan çalınan meyve de o Müslüman için sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır. Herkesin ondan yeyip eksilttiği mahsul da onu diken Müslümanlara ait bir sadakadır." (Buhari, Tecrid-i Sarih, VII/122; Müslim, Musakat 2, no: 7)

Okudunuz mu?  Hangi surelerde kelimeleri uzatmak vacip

"Kişi kabirde bile olsa, yedi şeyden meydana gelen sevap devamlı olarak kendisine ulaşır:

Öğretilen ilim, halkın yararlanması için akıtılan su, açılan kuyu, dikilmiş ağaç, yapılan mescit, okunmak üzere bağışlanan Kur’an ve ölümünden sonra kendisine dua edecek evlat." (Münavi, IV/87)

Hz. Peygamber (s.a.s) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında koğuculuk yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (s.a.s) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. Bunu gören ashap, niye böyle yaptığını sorduklarında:

Okudunuz mu?  Uzanırken kulaklıkta kuranı kerim dinlemek caiz midir

"Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur." buyurmuşlardır.(Buhârî, Cenâiz, 82; Müslim, İmân, 34; Ebû Dâvud, Tahâret, 26)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Mezarlığa ekilen meyve ağaçlarından yemek caiz mi?

Ercan
Mezarlığa ekilen ağacın amacı, meyvesini toplamak, satmak, ticarette kullanmak olmadığına göre meyvesi yenilebilir. Yenilen her meyve de ağaç dikenin sadakası olur.

Okudunuz mu?  Küfre düşen birini uyarmak ?

mezarlıktan meyve yenir mi, mezarlıktaki meyveler yenir mi, mezarlıktaki meyve yenir mi

Bu kategoride yer alan Akıldan geçen kötü şeyler vesvesemidir yoksa bi Obsesif - Kompulsif Bozukluk mudur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezarlığa ekilen meyve ağaçlarından yemek caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.