Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:03

Allah için her şeyi görme ve her şeyi işitme sıfatları, ayrıca neden vardır?

Allah için her şeyi görme ve her şeyi işitme sıfatları, ayrıca neden vardır?

Şafii
Allah için her şeyi görme ve her şeyi işitme sıfatları, ayrıca neden vardır?

Sorunun Detayı- Allah’ın ilim, irade, tekvin gibi sıfatları varken semi ve basar sıfatlarının olmaması zaten düşünülemez. Yani her şeyi yaratan, bilen, her şeyi istediği gibi yapan Allah için her şeyi görme ve her şeyi işitme sıfatları neden ayrıca vardır? Zaten her şeyi biliyor, her şeyi yaratıyor, iradesini kısıtlayacak hiçbir şey yok, kudretine sınır yok, bu durumda görme ve işitme sıfatları neden ayrıca var? Bu durumda görme ve işitme sıfatlarını nasıl anlamak gerekir? – Allah’ın sıfatları birbirinin zorunlu sonucu mudur yoksa her biri bağımsız mıdır? Birbirleriyle ilgisi nasıldır, nasıl anlamak gerekir?

Okudunuz mu?  Yoldaki İşaretler- Akaid Soruları (test)

Allah’ın sıfatları birer faraziye değil, realitedir. Faraziyelerde oynama yapılabilir, fakat realitelerde değişiklik yapılmaz, yapılamaz.

Allah’ın hangi sıfatlara sahip olduğunu ancak Kur’an ve Sünnetten öğrenebiliriz. Allah Kur’an’da kendini Sami-Basir (işiten-gören) olarak takdim ettiğine göre, bunun aksini düşünmek elbette mümkün değildir.

Mesela, bizim iki gözümüz, iki kulağımız var; şimdi kendimizi tek gözlü veya tek kulaklı yahut da gözsüz, kulaksız olarak tanıtabilir miyiz? Tanıtamayız, çünkü o takdirde gerçek dışı beyanda bulunmuş oluruz.

Okudunuz mu?  Mantıken iman ettiği halde kalben zayıf imana sahip olmak

Sorudaki benzer bir düşünce, Allah’ın sıfatlarını inkâr eden mutezilelerde vardır. Onlar da Allah, sadece Zat-ı Akdesi ile bilir, görür, işitir, yaratır ve hakeza.. Her şeyi zatı ile yapar. Ayrıca zatından ayrı olarak sıfatları yoktur. O zatıyla Halıktır, Alimdir, Basirdir, Semidir, diyorlar. Ancak ehl-i sünnet alimlerinin ittifakıyla Allah’ın sıfatları da vardır, Kur’an’da ve Sünnette belirtildiği şekildedir.

Okudunuz mu?  Cennette bayanlara gılman mı verilecek?

Allah’ın sıfatları birinin zorunlu sonucu değildir. Çünkü onların hepsi de ezelde vardır. Ancak, sıfatlar arasında bir tenakuz, çelişki yoktur. Ve bu sıfatlar ayrıca birbirini sınırlandırırlar. Yani sınırsız olmalarına rağmen sınırlı sahalarda tecelli etmelerini ön görürler.

Mesela: Allah’ın kudreti sonsuzdur; her şey yapabilir. Fakat hikmet sıfatı, kudretin alanının hikmetli şeyleri yapmakla sınırlandırır.

Okudunuz mu?  Kabir azabı var mıdır, varsa bu bedene mi ruha mı yapılacaktır?

Adalet sıfatı yine kudret sıfatını âdil olan sahada işlemesini ön görür.

Rahmet sıfatı, merhamete aykırı işlerin yapılmasına izin vermez..

Böylece ilahî sıfatlar iç içe giren daireler gibi birbirine bakarlar, birbiriyle dayanışma içinde olurlar, birbirini tamamlarlar. Bir yerde yaratma işi varsa, orada Halık ismi yanında ilim, basar, kudret, hikmet gibi daha pek çok sıfatların tezahürü de vardır.

Okudunuz mu?  Sırat köprüsü Kuran-ı Kerimde geçiyor mu. Bunun ile ilgili bir açıklama var mı?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Allah için her şeyi görme ve her şeyi işitme sıfatları, ayrıca neden vardır?

ZİREGÜL
Allah herşeyi görendir kara gecede kara taşın üstünde kara karıncayı görendir ve herşeyi duyandır ona bir anda milyonlarca ses yakarırken o hepsini duyar ve işitir

Okudunuz mu?  Allaha inanmakta zorlanıyorum

Allahın her şeyi işitmesine ne denir, Allahın duyma sıfatına ne denir

Bu kategoride yer alan Kerim ismi tek konulur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah için her şeyi görme ve her şeyi işitme sıfatları, ayrıca neden vardır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.