Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:16
Makale
Yönetici

Yanık Buğdaylar Kitabının Özeti.

Yanık Buğdaylar Kitabının Özeti.

Muhasibi
Olaylar bir depremle başlar. Depremde göçük altında kalan insanları kurtarmak adına mallarını çalan Çivi Salih ile Çil Rasim giderek köyün zengini olmuşlar ve halkı iki koldan sömürmeye başlamışlardır. Sinan ise deprem zamanı insanların çığlıklarından delirmiştir. Deli Sinan Çivi Salih ile Çil Rasim’in samanlıkta yakar. Herkes bu işi Abdülkadir’in arkadaşı Bekir’den şüphelenir. Böylece Eğilmezler ile Abdülkadir arasındaki savaş başlamış olur. Eğilmezler babalarının intikamını almak için Bekir’i öldürürler. Abdülkadir ile Çivi Salih’in büyük oğlu Budak Hasan birbirlerini köy meydanında öldürürler. Andülkadir’in ailesi kimsesiz kalmıştır. Abdülkadir’in büyük oğlu Murat’ı eğilmezlerden Şakir köy meydanında öldürür. Dikçe Mehmet küçük yaşta olmasına rağmen abisinin katili Şakir’i yaralar, Keçi Selim’i de bacağından vurarak sakat bırakır. Dikçe mahkemede suçsuz bulunarak serbest bırakılır. Dikçe bir zengin tarafından şehirde okutulur. Yedi yıl sonra Dikçe Mehmet köyüne öğretmen olarak döner. Herkes silahların tekrar çekileceğini beklerken o köyünü kalkındırmak için küfre karşı mücadeleye kendisini adar. Çevresinde onu destekleyen insanlarda yavaş yavaş artmaya başlar. Kara Ali, Cemo, Pir Dede, Garip gibi herkes Dikçe’ye ılımlı bakar. Eğilmezler ise köydeki egemenliklerinin gitmesinden kaygılanarak Dikçe’ye karşı düşmanlıkları iyice artar. Köyde Dikçe’ye karşı fitne tohumları atarlar ama bunda da başarısız olurlar. Yeşildere köyü gitgide kalkınır, içinde bulunduğu küfürden uzaklaşır. Hatice Ana yiğeni gül ile dikçe Mehmet’i evlendirir. Dikçe düşmanı Kerim’in oğlunu okutmak için çabalar. Bu durumu Kerim hazmedemez. Diğer kardeşleri ile dikçe’yi yok etmeyi düşünürler ama her defasında da karşılarına bir engel çıkar. Dikçe’nin bir oğlu olur adını ölen abisi Murat’ın ismini koyar. Dikçe oğluyla dere kenarını dolaşırken Kerim ve Keçi Selim yüzünden çocuğunu dereye düşürür, Küçük Murat suda boğularak can verir. Üstüne üstelik Kerim Dikçe oğlunu suda boğdu diye jandarmaya şikayet eder, dikçe hapise atılır. Dikçe hapiste eğilmezler’in hepsini öldüreceğim diye yemin eder. Dikçe hapisteyken Kerim doğru yolu bulur, kötülüklerinden vazgeçer. Dikçe hapisten çıkışında köy meydanında karşılar ve ondan af diler. Göğsünü Dikçe’nin namlusuna dayar, Dikçe affetmek Allah’a mahsus diyerek Kerim’i vurmaz. Dikçe’nin annesi Hatice Kadın da Dikçe hapisteyken ölmüştür. Yeşildere köyü eski karanlık günlerinden çıkmış, kötü alışkanlıklarından sıyrılmış, işine gücüne ailesine sahip çıkar olmuştur. Dikçe’nin karşı köye tayini çıkar. Dikçe Gül’ü de alarak davasını yerine getirebilmenin verdiği gururla köyden gider.
2) KAHRAMANLAR:
Dikçe Mehmet: Romanın baş kahramanıdır. Mert, dürüst bir delikanlı, dini inanışları kuvvetli, insanlara yardım etmesini seven, insanların bilinçlenmesi için çalışan bir öğretmendir.
Abdülkadir: Dikçe Mehmet’in babası, sözünün eri , haksızlığa tahammülü olmayan bir kişiliktir.
Hatice Ana: Dikçe Mehmet’in annesi, çile , ızdırap acı çekmiş, hayatta mutluluğu yakalayamamış bir kadın
Gül: Dikçe Mehmet’in eşi
Deli Sinan: Olayların başlamasına neden olan köyün delisi.
Cemo: Dikçe’nin amcaoğlusu zorluklara ve güçlüklere karşı, yardımını esirgemeyen can arkadaşı.
Pir Dede: Dikçe Mehmet ile Abdülkadir’in akıl hocası, dindar, çevresine iyilik ve güzelliklerden bahseden bir şahsiyet.
Çivi Salih: eğilmezler ailesinin başı, halka zulmeden, haksız para kazanan, faizci, gözünü para hırsı bürümüş, inançları zayıf bir insan.
Çil Rasim: Çivi Salih’le beraber depremde hırsızlık eden, çivi Salih’in en yakın arkadaşı, köydeki kahvenin sahibi.
Budak Hasan: Çivi Salih’in en büyük oğlu, babasının kopyası.
Kerim: Budak Hasan’dan sonra Eğilmezlerin başına geçen korkak, inançsız, ama sonradan doğru yolu bulan bir kişilik.
Keçi Selim: her şeyi düzenbazlıkla yapmaya çalışan çevresine sürekli zarar veren, kinsar inatçı bir insan.
Şakir: Çivi Salih’in oğullarından Abdülkadir’in oğlu Murat’ı öld

Okudunuz mu?  Ey Leyl-i Lem- Ey Katre-i Dem...

Cevap: Yanık Buğdaylar Kitabının Özeti.

ASRIN
Başımıza gelen en büyük felakette ve bu felakketler içinde canlarını kurtarmaya yada göçük altında kalan kişilere yardım amaçlı onların canlarını kurtarmak için çaba harcarken diyer yanda menfaat uğruna yardım eden ve o kişilerin mallarını bulmaya çalışarak insan hayatını hiç saymalarıdır.

Okudunuz mu?  Çanakkale-Gezi Yazısı

yanik bugdaylar kitabi ozeti, Yanık buğdaylar kısa özet, yanık buğdayların kahramanları

Bu kategoride yer alan Onurlu İnsan Olmak! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yanık Buğdaylar Kitabının Özeti. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.