Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:58
missa3
Abone

Peygamber Efendimizin Okuduğu Dualar

Peygamber Efendimizin Okuduğu Dualar

Kayıtsız Üye
Peygamber Efendimiz (S.A.V)’In Okuduğu Dualara örnekler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Peygamber Efendimizin Okuduğu Dualar

Darusselam
Peygamber Efendimizin Okuduğu Dualar

Sabahleyin Uykudan Kalkınca Okunacak Dua

Elhamdulillahillezi ehyana ba’de ma ematena ve ileyhi’n- nüşur.

Bizi öldürdükten sonra dirilten (uyuduktan sonra uyandıran) Allah’a hamdolsun. (kıyamette) O’nun huzurunda toplanılacaktır. (Buhari 11-96)

Her Sabah Okunacak Dua

Allahümme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennuşur.

Allahım! Senin yardımınla sabaha girdik, senin yardımınla akşama kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve (kıyamette) varış sanadır. (Ebu Davud 5067)

Her Akşam Okunacak Dua

Allahumme bike emseyna ve bike esbahna ve bike nahya ve bike nemutu ve ileykel masir.

Allahım! Senin yardımınla akşama girdik, senin yardımınla sabaha kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve dönüş yalnız sanadır. (İbn Mace, Dua 14)

Okudunuz mu?  Şafi meshebinde teşehhüdlerde salavat

Şirkten Korunmak İçin Okunacak Dua (Sabah-Akşam)

Allahumme inni euzu bike min en uşrike bike şey’en ve ene a’lemu ve estağfiruke lima la a’lemu inneke ente allamulğuyubi.

Allahım! Şüphesiz ben bilerek herhangi bir şeyi şirk koşmak (eş ve ortak tanımak) tan sana sığınırım.Bilmeyerek işlemiş olduğum(şirk ve hatalarım) ın senden bağışlanmasını dilerim. Şüphesiz ki bütün gaybları (gizli şeyleri) ancak sen bilirsin. (et-terğıb ve et-terhib 1-76)

Yemekten Sonra Okunacak Dua

Elhamdulillahillezi et’amena ve segana ve cealena müslimin.

Bizi nimetleriyle yediren ve içiren ve bizi İslam üzere bulunduran Allah’a hamd olsun. (Ebu Davud, At’ime 15)

Elbise Giyerken Okunacak Dua

Elhamdulillahillezi kesani haza ve razeganihi min ğayri havlin minni ve la guvvetin.

O Allah’a hamd olsun ki, benden bir kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve (bunu) bana rızık olarak verdi. (Tirmizi, deavat: 107)

Okudunuz mu?  Kocadan izinsiz saç kesme

Camiye Girerken Okunacak Dua (sağ ayakla girilir)

Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahummeğfir li zunubi veftah li ebvabe rahmetike.

Allah’ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah’ım , günahlarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. (Müslim, Müsafirin 68)

Camiden Çıkarken Okunacak Dua (sol ayakla çıkılır):

Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahumme inni es’eluke min fedlike, Allahumme e’sımni mineşşeytanirracim.

Allah’ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah’ım , Senden fazl-u (ihsanını) diliyorum. Allahım, beni rahmetinden uzaklaştırılmış şeytanın şerrinden koru. (Buhari, teheccüd 25)

Helaya Girerken Okunacak Dua (sol ayakla girilir):

Bismillahi Allahumme inni euzu bike minelhubsi velhebaisi.

Allah’ın adıyla, Allahım, her türlü pislikten ve pis olan şeylerden(erkek ve dişi şeytanların şerrinden) sana sığınırım." (İbni Mace, Teharet: 9)

Heladan Çıkarken Okunacak Dua (sağ ayakla çıkılır):

Okudunuz mu?  Din Görevlisi Tanımı, Anlamı, Kimdir, Görevleri

Ğufraneke, Elhamdulillahillezi ezhebe annil eza ve afani.

(Allahım!) Senin mağfiretini dilerim.Benden eza veren şeyleri gideren ve bana afiyet veren Allah’a hamdolsun. (İbni Mace, taharet 10)

Bir Meclisten (sohbet veya bir toplantıdan) Kalkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Subhaneke Allahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke."
Anlamı: "Allah’ım! Seni her türlü noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hiçbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum." (tirmizi, deavat: 38)

Su İçtikten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi segana azben furaten birahmetihi ve lem yec’alhu milhen ucacen bizunubina."
Anlamı: "Bize tatlı soğuk su içiren ve günahlarımız sebebiyle onu içilmez tuzlu su yapmayan Allah’a hamd olsun." (Ebu Nuaym)

Aynaya Bakarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahi Allahumme kema hassente halgi fehassin hulugi."
Anlamı: "Allah’a hamdolsun. Allah’ım! Benim yaratılışımı güzel kıldığın gibi ahlakımı da güzelleştir." (İbnüs-sünni, El- Ezkar: 270)

Okudunuz mu?  Pişmanlık ve kul hakkı

Aksırma Esnasında:

Aksıran kimsenin; "Elhamdulilllah" "Allah’a hamd olsun" demesi, o’nu işiten kimsenin de: "YerhamukeAllah" "Allah sana merhamet etsin" demesi gerekir. Aksıran kişi, yanında "YerhamukeAllah" denildiğini duyunca: "Yehdina ve yehdikumullah " " Allah bize ve size hidayet versin". Veya, "Yehdikumullahu ve yuslihu balekum" "Allah, sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin" demelidir. (Buhari, Edep: 125)

Vasıtaya Binerken Okunacak Dua:

Önce besmele okunur; üç tekbir getirilir. Sonra:

Okunuşu: "Subhanellezi sehharalena haza ve ma kunna lehu mugrinine ve inna ila rabbina lemungalibun."
Anlamı: "Bunu bizim hizmetimize veren Allah’ın şanı ne yücedir. O’nun ihsanı olmasaydı biz buna güç yetiremezdik. Muhakkak ki biz Rabbimize döneceğiz." (Zuhruf Suresi 13-14)

Eve Girerken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme inni es’eluke hayral mevleci ve hayral mehraci bismillahi ve lecna ve bismillahi haracna va alAllahi rabbina tevekkelna."
Anlamı: "Allahım! Her giriş ve çıkışımda senden hayır diliyorum. Allah’ın adıyla evimize girer, Allah’ın adıyla çıkarız ve Rabbimize dayanıp güveniriz." (Ebu Davud, Edeb: 112)

Okudunuz mu?  Karı - Koca arasının düzelmesi için okunacak Ayet ve Hadislerden Dualar varmı?

Evden Çıkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Bismillahi tevekkeltu alellahi la havle ve la guvvete illa billahil aliyyil azim."
Anlamı: "Allah’ın adını anarak (evimden çıkıyorum) ben, Allah’a dayanıp tevekkül ettim. (her türlü) kuvvet ve kudret ancak yüce Allah’ın yardımıyladır." (Tirmizi, deavat: 34)

Gece Uykudan Önce Okunacak Dua:

Okunuşu: "Bismike Allahumme emutu ve ehya."
Anlamı: "Senin adını anarak ölür ve dirilirim (uyur ve uyanırım) Allahım!" (Buhari, Deavat: 7)

l— (Allâhümme ente Rabbî la ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene âlâ ahdike ve va’dike mesteta’tü eûzü bike min şerri mâ sana’tü ebûu leke bi-ni’metike aleyye ve ebûü bizenbî fağfir lî feinnehû la yağfirü’z-zünûbe illâ ente.)

Okudunuz mu?  Siyah silüet görmek

Manası: "Allahım! Sen benim Rabbimsin, senden başka ilah yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum. Ben gücüm yettiğince sana verdiğim söz ve vadimi yerine getirmeye çalışıyorum.

Yaptığım işlerin kötülüğünden sana sığınırım. Bana verdiğin nimetlerini itiraf ediyorum. Günahlarımı da itiraf ediyorum. Beni bağışla. Zira günahtan ancak sen bağışlarsın." demekdir.

SALÂT-Ü MÜNFERİCE

2-(Allâhümme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen âlâ seyyidinâ Muhammed’ini-llezi tenhallü bihi’l-ukadu ve tenfericü bihi’l-küreb ve tukzâ bihi’l-havâicu ve tünâlü bihi’r-Regâib ve husn’ül-havâtimi ve yüsteskal-ğamâmü bir vechihi’l-kerîm ve alâ âlihî ve sahbihî fî küllî lemhatin ve nefesin bir adedi külli ma’lümîn leke).

Manası: "Allahım! Kendisiyle düğümlerin çözüldüğü, sıkıntıların dağıldığı, ihtiyaçların giderildiği, arzuların elde edildiği, güzel akibetlere kavuşulduğu, yüce zatıyla bulutların sulandığı efendimiz Muhammed (S.A.S.)’e, ehl-i beytine ve ashabına her an ve her nefeste sence malum varlıklar sayısınca tam bir salât ve selam eyle." demekdir.

Okudunuz mu?  Namaz göz zinasının günahını silebilir mi?

SALÂT-Ü MÜNCİYE

3-(Allâhümme salli alâ seyyidinâ Mııhammedin salâten tüncînâ bihâ min cemî-il ehvâlî ve’l-âfât ve takdî lenâ bihâ cemî-al hâcâti ve tutahhirünâ bihâ mîn cemî’is seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’led-derecâti ve tübelliğûnâ bihâ aksa’l gâyât min cemî-il hayrâti fil-hayâti ve ba’del memâti.)

Manası: "Allahım! Efendimiz Muhammed (S.A.S.)’e salât (selamet) eyle ki, o salâtla bizi bütün korku ve musibetlerden kurtarır, onunla bütün ihtiyaçlarımızı giderir, o sayede bizi bütün günahlardan temizler, bizi en yüce makamlara vardırır, dünyada ve öldükden sonra hayırlı olan en uzak hedeflere ulaştırırsın." demekdir.

TEVHİD DUASI

4- (La ilâhe illallâhü’l-Melikü’l-Hakk’ül-Mübîn. Muhammed’ür-Resûlullâh sâdık’ul-va’di’1-Emîn.)

(Sabah namazlarından sonra okunması efdaldir.)

5- (La ilâhe illallâhü’l-azîmül-Halim,

Lâ ilâhe illallâhü Rabbü’l-Arşi’l-âzîm,

Lâ ilâhe illallâhü Rabbü’s-Semâvâti’s-seb’ı ve Rabbü’l-Ardı ve Rabbü’l-Arşi’l-Kerîm).

Okudunuz mu?  Günlük zikir yapmak istiyorum ama bi programım yok

6- (İlâhî asaytüke bir cehlî ve kazâke, fa’fü annî bir hılmike ve rızâke, vekşif an kalbî hıcâbe ğafletî hatta erâke, yâ men lâ ta’cel bir ukûbetihî alâ men asâke, vec’al es’ade eyyâmî yevme likâke ve teveffenî, varda annî bir rahmetike, ya Erhamer-Rahimîn, ve’1-hamdü li’llâhi Rabbi’l-Alemîn).

Manası: "İlahi! Cehaletim sebebiyle sana ve hükmüne karşı geldim. Hilmin ve rızanla beni affet. Seni görebilmem için kalbimin perdesini aç. Ey kendisine isyan edeni hemen cezalandırmayan!

Sana kavuştuğum günü en mesud günüm eyle. Ey Merhametlilerin en merhametlisi benden razı olarak canımı al. Hamd alemlerin rabbi Allah’a hastır." demekdir.

7-Allâhümme sallî âlâ seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhime ve Musâ ve İsâ ve mâ beynehüm min’en-Nebiyyîne ve’1-Mürselîn salavâtullâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn).

Manası: "Allahım! Efendimiz Muhammed (S.A.S.)’e, Adem’e, Nuh’a, İbrahim’e, Musa’ya, İsa’ya ve aralarında geçen diğer nebi ve elçilere rahmet et. Allahın selam ve salâtı hepsine olsun." demekdir.

Okudunuz mu?  İkindi vakti ile akşam vakti uyumanın zararları nelerdir?

8- (Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü min ‘ez-zâlimîn. Rabbî amiltü sûen zalemtü nefsî ve ente Erham’ür-Rahımîn).

Manası: "Senden başka ilah yoktur. Seni noksanlıklardan tenzih ederim. Ben nefsime zulmedenlerden oldum. Rabbim! Kötülük yaptım. Kendime yazık ettim. Sen merhametlilerin en merhametlisisin." demekdir.

9- (Allâhümme tahhir kalbî min’en-Nifâkı ve amelî min’er-riyâi ve aynî min’el-hıyâneti, feinneke ta’lemühâinet’el-a’yüni ve mâ tuhfî’s-sudûr. Sübhânallâhi ve bir hamdihî, Allâhümm’ağfir lî zünûbî, ve vessi’ aleyye nzkî ve hassin hulkî, ve tayyib lî kisbî, Ve akni’nî mimmâ rezaktenî ve tuhricnî min’ed-dünyâ hattâ terdâ annî, bir rahmetike ya Erham ‘er- Rahımîn).

Manası: "Allahım! kalbimi nifaktan, amelimi riyadan, gözümü hainlikten temizle. Zira sen gözlerin hainliklerini ve gönüllerin sakladıklarını bilirsin.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizle ebu bekir efendimizin yaş farkları nasıldı

Ona hamdederek noksanlıklardan tenzin ederiz. Allahım! Günahlarımı bağışla, rızkımı genişlet, ahlakımı güzelleştir.

Kazancımı helal eyle.

Verdiğinle yetindir. Beni, benden çevirdiğin şeye yöneltme.

Ey merhametlilerin en merhametlisi! Rahmetinle benden razı olarak beni bu dünyadan göçür." demekdir.


Yorum: Peygamber Efendimizin Okuduğu Dualar

mumsema
peygamber efendimizin okuduğu dua

Allah’ım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru.

(Tirmizi, "De’avat", 70)


peygamber efendimizin günlük okuduğu dualar, peygamber efendimizin günlük duaları, peygamberimizin okuduğu dualar

Bu kategoride yer alan Horoz yumurtası yenir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber Efendimizin Okuduğu Dualar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.