Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:27
missa6
Abone

Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri

Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri

Kayıtsız Üye
Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri


Cevap: Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri

Darusselam
Cevap: Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri



Resulullah (sav)’a biri abid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti. "Alimin Abide üstünlüğü, benim sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir" buyurdu.
Kaynak: Tirmizi, İlm 19, (2686)

Yine Tirmizi’nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "…Aleyhissalatu vesselam sonra buyurdular ki: "Allah Teala Hazretleri, melekleri, semavat ehli, deliğindeki karıncaya, denizindeki balıklara varıncaya kadar arz ehli, halka hayrı öğretene mağfiret duasında bulunun"
Kaynak: Tirmizi, İlm 19

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Tek bir fakih, şeytana bin abidden daha yamandır."
Kaynak: Tirmizi, İlm 19, (2083)

Okudunuz mu?  Vedi nasıldır?

Resulullah (sav)’a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu: "Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır!" buyurdular. "Biz bunu sormadık!" demeleri üzerine: "Öyleyse o, Halilullah’ın oğlu, Nebiyyullah’ın oğlu Nebiyyullah’ın oğlu Yusuftur" buyurmuştu. Yine itirazla: "Hayır, bunu da sormadık" dediler. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Siz bana Arap hanedanlarından mı soruyorsunuz" dedi. "Evet (Ey Allah’ın Resulü!)" dediler. "Onların cahiliye dönemindeki hayırlıları, fıkıh öğrendikleri takdirde, İslam’da da en hayırlılarıdır!" cevabını verdi.
Kaynak: Buhari, Enbiya 8, 14, 19, Menakıb 1, 25, Tefsir, Yusuf 1; Müslim, Fezail 168, (2378)

Okudunuz mu?  Ya vedud kaç kere okunmalı

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Dinde fakih (bilgili) olan kimse ne iyi kimsedir! Kendisine muhtaç olununca faydalı olur, Kendisine ihtiyaç olmayınca ilmini artırır." [Rezin tahric etmiştir.]
Kaynak: Rezin

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim, benden sonra öldürülmüş olan bir sünnetimi ihya ederse beni seviyor demektir. Beni seven de benimle beraberdir." [Rezin tahric etmiştir]
Kaynak: Rezin

Resulullah (sav)’ın şöyle dediğini işittim: "Kim bir ilim öğrenmek için bir yola süluk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar. Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar alim için istiğfar ederler. Alimin abid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir."
Kaynak: Ebu Davud, İlm 1, (3641); Tirmizi, İlm 19, (2683); İbnu Mace, Mukaddime 17, (223)

Okudunuz mu?  Kainatta kaç tür alem vardır ?

İbnu Abbas (ra) dedi ki: "İnsanlara haftada bir kere hadis anlat. Buna uymazsan iki kere olsun. Daha çok yapmak istersen üç olsun. Sakın halkı şu Kur’an’dan usandırma! Halk kendi meselelerini konuşurken, senin onlara gelip, sözlerini keserek, bir şeyler anlatıp onları bıktırdığını görmeyeceğim. Onlar konuşurken süs ve dinle. Onlar sana gelip "Konuş!" diye talebte bulununca, istiyorlar demektir, o zaman konuşursun. Dua’da seci meselesine dikkat et ve ondan kaçın. Zira ben, Resulullah (sav) ve Ashab-ı Kiram’ın devrinde yaşadım, bunu yapmıyorlardı."
Kaynak: Buhari, Da’avat 20

Okudunuz mu?  Gusül abdestinin tam olmadığını bilmek

İnsanlara anlayacakları şeyleri anlatın. Allah ve Resulünün tekzib edilmelerini ister misiniz?
Kaynak: Buhari, İlm 49
Sen bir cemaate akıllarının almayacağı bir şey söylersen mutlaka bu, bir kısmına fitne olur.
Kaynak: Müslim, Mukaddime 5

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim, bir ilimden sorulur, o da bunu ketmedip söylemezse (kıyamet günü) ateşten bir gem ile gemlenir."
Kaynak: Ebu Davud, İlm 9, (3658); Tirmizi, İlm 3, (2651)

Okudunuz mu?  Hadisi şerifin türkçeleştirilmesi

Resulullah (sav) buyurdular ki: "VAllahi, senin hidayetinle bir tek kişiye hidayet verilmesi, senin için kıymetli develerden müteşekkil sürülerden daha hayırlıdir."
Kaynak: Ebu Davud, İlm 10, (3661); Buhari, Ashabu’n-Nebi 9; Müslim, Fedailu’l-Ashab 34, (2046)

Biz Ebu Said el-Hudri (ra)’a uğradık. O bize: "Resulullah (sav)’ın (bize) vasiyetine merhaba" (derdi ve ilave ederdi): Resulullah (sav) demişti ki: "İnsanlar (dinde) size tabidirler. Size (aktar-ı alemden yani) dünyanın her tarafından bir kısım erkekler gelip İslam dinini öğrenecekler. Onlar geldikleri vakit, onlara hep hayrı tavsiye edin."
Kaynak: Tirmizi, İlm 10, (3661)

Okudunuz mu?  Lilith isimli bir kadın Hz. Adem (as) ile aynı anda mı yaratıldı; Hz. Ademin ilk eşi o muydu?

korkuyorum. Bana (hepsinin yerini tutacak) cami bir kelime söyle!" "Bildiklerinde Allah’a karşı müttaki ol (bu sana yeter)!" buyurdular. (Rezin şu ziyadeyi yaptı: "…ve onunla amel et!")
Kaynak: Tirmizi, İlm 19, (2684)

Yanında bir miktar ilim olan kimseye, nefsini zayi etmesi münasib düşmez.
Kaynak: Buhari, bab başlığında kaydetmiştir (İlm 21)

Hz. Muaviye (ra)’yi işittim demişti ki: "Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işittim: "Allah kimin için hayır murad ederse onu dinde fakih kılar."
Kaynak: Buhari, Farzu’l-Humus 7, İlm 13, İ’tisam 10; Müslim, İmaret 98, (1038), Zekat 98.100, (1038); Tirmiz

Okudunuz mu?  23 yaşındayım yeni başladım namaza şimdiye kadar kılmadığım her vakti kılmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim?

Resulullah (sav) buyurdular ki: "İlim talebi için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır."
Kaynak: Tirmizi, İlm 2, (2649); İbnu Mace, Mukaddime 17, (227)

Aleyhissalatu vesselam: "Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur" buyurmuştur.
Kaynak: Tirmizi, İlm 2, (2650)


Cevap: Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri

Hoca
İlim Hakkında Peygamber Efendimizin Hadisleri

1. Bir kimse ilimden bir konu öğrenirse, onunla amel etsin veya etmesin bir rekât nafile namazdan daha hayırlı bir iş yapmış olur. şayet onunla amel eder veya öğrettiği kimse onunla amel ederse onun sevabı kıyamete kadar onun defterine yazılmaya devam eder.

Okudunuz mu?  Hayvanların cinsel organı yenir mi?

2. Alimlerinize ittiba ediniz. Biliniz ki âlimler dünyanın kandilleri ve ahretin ışık saçan lambalarıdır.

3. Âlimlerinize ikram ve hürmet ediniz, zira onlar peygamberlerin varisleridirler. Kim onlara saygı duyar ve ikramda bulunursa biliniz ki peygambere ve Allah’a saygı duymuşlardır.

4. Yüce Allah buyurdu: Allah’tan hakkı ile âlimler korkar ve haya ederler.

5. Allah kime hayır dilerse onu dinde ilim sahibi yapar.

6. Her âlimim diyenin ilmine itibar etmeyiniz ve meclisinde bulunmayınız. Ancak beş şeyden beş şeye çağıran âlimlerden istifade ediniz. Şüpheden yakîne, kibirden tevazuya, düşmanlıktan dostluğa ve kardeşliğe, dünyadan zühde ve ahirete rağbete, son olarak da riyadan ihlâsa çağıranlara değer veriniz. Gerçek âlimler bunlardır.

Okudunuz mu?  Kuluçka makinamdan civciv çıkarıyorum çıkardığım civcivlerin çoğu öldü günahını çekermiyim günahmı?

7. Kıyamette Allah’ın izni ile enbiyalar, ulemalar ve şehitler olmak üzere üç sınıf şefaatte bulunurlar.

8. İlimde muhkem, halîm, fakîh ve ulemâ olunuz.

9. İki nevi âlim vardır. Bir kısmı Allah için ilim öğrenir, dünyaya tamah etmez ve para karşılığında ilmini satmaz. İkinci kısım âlimler ilmi dünya için öğrenirler. Az bir para karşılığında satarlar. Allah bunları ateşten gemlerle gemler ve cehenneme atar. Sonra bir melek Allah bu kişiye dünyada ilim vermişken o bunun değerini bilmeyerek az bir dünya menfaati karşılığında satmıştır diye nida eder.

Okudunuz mu?  İnternetteki rüya tabirlerine inanmalı mıyız?

10. Âlimler sultanlardan ve iktidar sahiplerinden ve dünya nimetlerinden uzak durdukları sürece Allah’ın kullarının peygamberin varisi olarak gördüğü makama layık olurlar. İktidar sahiplerine yanaşır ve dünyaya dalarlarsa peygambere ihanet etmiş olurlar. Sizler bu gibi âlimlerden uzak durunuz.

Bu kategoride yer alan Koltuk altı koku giderici abdest bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber Efendimizin İlim Hakkındaki Hadisleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.