Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:05
missa91
Abone

Abdest konulu vaaz

Abdest konulu vaaz

Kayıtsız Üye
abdest konulu vaaz


Cevap: Abdest konulu vaaz

Muhammed
Cuma hutbesi; temizlik ve Abdest
Kemer Müftüsü Mehmet Muslu, yayınladığı yazılı açıklamada, bu hafta Cuma günü Kemer’de bulunan tüm camilerde Temizlik ve Abdest konulu hutbe okunacağını belirterek hutbe hakkında bilgi verdi

Antalya İl Müftülüğü hutbe komisyonunca seçilen Antalya İli ve İlçelerinde 28 Kasım 2008 tarihinde Cuma günü tüm camilerde okunacak olan Temizlik ve Abdest konulu hutbe, Kemer Müftüsü Mehmet Muslu tarafından hazırlandı
Kemer’de bulunan tüm camilerde okunacak hutbede şu bilgiler verilecek; İslam’da bütün ibadetler ve her çeşit dini hayat temizlik üzerine kurulmuştur. Temizlik, gerek maddi gerek manevi olsun her Müslüman’ın mutlaka riayet etmesi gereken bir husustur. Yüce Rabbimiz mâide suresinde şöyle buyuruyor: Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzünüzü ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Cünüp iseniz, boy abdesti alın… Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor. Fakat sizi temiz kılmak ve size olan nimetlerini tamamlamak istiyor. Umulur ki şükredersiniz."(1) Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, Temizliğin imanın yarısı olduğunu (2); hiçbir namazın taharetsiz kabul olunmayacağını (3); abdest alırken yıkanan uzuvlardan günahların döküleceğini, kıyamet gününde Müslümanların, abdestin eseriyle yüzleri, el ve ayakları parlak olduğu halde çağrılacaklarını, ifade buyurmaktadır. Peygamberimizin sünnetinde, insan bedeninin temizliği yanında, elbisenin, namaz kılacağı yerin, evinin hatta yaşanan muhit ve çevrenin de temizliği söz konusudur. Vücut sağlığı için bu temizlik vazgeçilmezdir.

Okudunuz mu?  Kocam Bana Karşı çok Ilgisiz.hep Tartışıyoruz.

Abdest ve gusülde hem maddî, hem de manevî temizlik vardır. Abdest, Allah’ın huzurunda bulunmak demek olan namazın ön şartlarındandır. Namaz ise, insanı kötülüklerden alıkoymasıyla temizliğin ta kendisidir. Zira namaz, hem bedenî hem de ruhî temizliği gerektirir. İbadet görevini bu şekilde yerine getiren bir kimse ise ruhen dinlenmiş ve temizlenmiş olur.Abdestin nasıl alınacağını Sevgili Peygamberimiz (sav) den öğrenmekteyiz.

Okudunuz mu?  Kan ve idrar necis midir ?

Abdest alırken sünnetlerine ve adabına riayet etmeliyiz. Çünkü abdest, namaz ibadeti için önemli bir hazırlıktır. Mü’min en yüce makam olan Allah’ın huzuruna çıkarak, O’na kulluğunu, duasını, yakarışını ve aczini sunacaktır. Namaz kılmak bu yüce huzura çıkıştır, namaz kılınan yer ise bu yüce makamın dünyadaki sembolik yeridir. Bu nedenle kulun miracı olan ve Allah’la buluşmasını sağlayan namaz görevi hazırlıksız ve rastgele olamaz.

Okudunuz mu?  Beni nadir yahudilerinin medineden çıkarılma sebepleri nelerdir?

Abdest bir arınma ve manevi temizlik sağlaması yanında, başlı başına bir maddi temizlik ve pek çok tıbbi faydaları içinde barındıran bir ibadettir.Abdest almakla insan, dışarı ile temas eden organlarını yıkar, böylece bir çok mikrobun vücuda yerleşmesini önlemiş olur. Yine ağız ve burnun bir kaç defa yıkanması, boynun ıslak elle meshedilmesi, el ve ayakların yıkanması, vücuttaki kan dolaşımının, en uzak noktalardan uyarılması gibi bir pratik yarar sağlamaktadır. İşte on dört asır önce İslâmiyet, suyun altın olduğu bir noktadan yeryüzüne yayılırken, abdesti bu akıl almaz hikmeti içinde insanlığa sunmuştur.

Okudunuz mu?  Karınca duası okunuşu ve anlamı

Hutbemizin sonunda; Sevgili peygamberimizin şu sözünde, abdestin hem fizyolojik hem de manevî faydasını içeren derin bir hikmetin var olduğunu unutmayalım: "Öfke şeytandandır, şeytan ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak su ile söndürülür, o halde öfkelendiğiniz zaman onu yenmek için abdest alınız." (4)

1- Maide Suresi,Ayet,6 2- Davudoğlu, Ahmed, S. Müslim Terc.VeŞerhi, 2/269, Kitabü’t-Tahare,223. 3- Davudoğlu,a.g.e.2/275,Kitabü’t-Tahare,224,Bab:2; 4- Ebu Davud, Edeb,3.

Okudunuz mu?  Haklarımız ve Sorumluluklarımız nelerdir öğrenebilirmiyim?

abdest ile ilgili vaaz, abdest ile ilgili vaaz konusu

Bu kategoride yer alan Peygamber Efendimizin Abdest İle İlgili Hadisleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdest konulu vaaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.