Anasayfa
23 Nisan 2023, 10:52
missa04
Abone

Sultan şeyhmus kimdir?

Sultan şeyhmus kimdir?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar sultan şeyhmus kimdir sultan şeyhmus hakkında kısa bilgiler verir misiniz


Cevap: Sultan şeyhmus kimdir?

Hoca
SULTAN ŞEYHMUS(MUSA BİN MAHİN EL-MARDİNİ K.S.)

Hz. Abdülkadir Geylani devrinde yaşamış evliyanın büyüklerinden olan Şeyh Musa Ezzuli, Mardin’de yaşamış, orada vefat etmiştir. Kabri şerifleri, Mardin Şehrine yaklaşık 20 km. mesafede, Diyarbakır yolu üzerinde olup ziyaretgâh-ı enamdır. Kabri şeriflerinin bulunduğu makam ,aynı zamanda onun irşad faaliyetlerini sürdürdüğü dergahı idi.

Doğum ve vefat tarihleri bilinmemektedir.Ancak onun, Hz. Abdülkadir Geylani ile olan yakınlık ve samimiyeti, yaşadığı devir,hayatı ,tasavvufi kişiliği hakkında sarih bilgiler vermektedir. Hz. Abdülkadir Geylani’nin menakıbı hakkında telif edilmiş tüm eserlerde , onun ismi zikredilmekte, kişiliği anlatılmakta, Hz. Abdülkadir Geylani’ye olan bağlılığı , sevgisi ve edebi vurgulanmaktadır.

O, heybetli, gayet güzel görünüşlü, cemil, behi, duası kabul edilen, keramet sahibi büyük bir Hak dostu idi.Ulema ,O’nun büyüklüğünde ittifak etmişti.Irak velilerinin pek çoğu ,O’na talebelik yapıp feyzyab olmuşlar, Ondan icazet almışlardır. O, Resulullah’ı çok müşahede ederdi. O’nun duası bereketiyle hasta iyileşir, amanın gözü açılır, fakir, zengin olur, ihtiyaç sahiplerinin müşkülleri hallolurdu. Haber verdiği olaylar aynı ile vuku bulurdu. Pek çok kerameti, menakıb kitaplarında nakledilmiştir. Mardini adlı müellif, babasından şu şekilde nakleder ki; Şeyh Musa Ezzuli’nin, Resulullah’a ru’yet ve müşahedesi çok idi. Bütün hal ve fiilleri , Resulullah’ın siyretine uygundu.

Okudunuz mu?  Oruçken rahat olamama durumu

O, ve elenna lehül Hadid ayet-i celilesinin hükmünce , eliyle demiri tutsa , demir , onun elinde, her usta elindeki çamur gibi yumuşak olurdu. Mardin’de çıkan şiddetli bir yangının söndürülmesi için, halk ondan yardım istedi. O da,elindeki asasını ,yangının orta yerine atmaları için , halka verdi. Asayı yangına attıklarında yangın söndü. Yangının hiçbir şekilde tesir etmediği asayı alıp ona götürdüler.O şöyle buyurdular ki: Allahü Teala , benim elimin değdiği ve tuttuğu nesneyi yakmayacağını bana vaad etti. Kucağında küçük bir çocukla dua talebi için huzuruna gelen bir hanımefendinin çocuğuna dua buyurdular. Çocuk altı aylık olduğu halde yürümeye başladı. Çocuğa İhlas suresini okuttu. Çocuk fasih bir lisanla İhlâs suresini sonuna kadar okudu. O çocuktan ömrü boyunca bu hal gitmedi.Şeyh Musa’nın huzurundaki fesahatinin ziyadesiz ve noksansız aynı ile okumaya, hayatı boyunca devam etti.

Kabrine konulduğunda, kabir içinde namaz kılar gibi ayak üzere kıyam etti. Kabri genişledi. Bu hali gören Mardinliler, kendilerinden geçtiler. O ki Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.’leri Mardin’e geldiğinde abdest zamanı geldiğinde etrafta su olmadığını söylenince eline asasını alarak yere vurmuş ve kırk çeşme yerde birden bire bitivermiştir bu çeşmeler hala mardin de şeyhan bölgesinde mevcuttur. O, evliyalar sultanı, Gavsül Azam Hz. Abdülkadir Geylani’ye yakınlığı ile ma’ruftur. Hz. Abdülkadir Geylani, ona çok iltifatta bulunur ve onun şanını i’zam ederdi. Bir defasında , Hz. Abdülkadir Geylani çevresindekilere hitaben, ey Bağdat ahalisi! yakında sizin üzerinize öyle bir maarif güneşi doğar ki , bundan sonra bir daha onun misli zuhur etmez. O , Musa Ezzuli’dir buyurdular ve hacca gitmek üzere Bağdat’a gelen Şeyh Musa’nın iki günlük mesafeden karşılanması hususuna tam bir ihtimam gösterilmesini emr eylediler. Şeyh Musa Bağdat’a gelince , ona çok ikram ve ihtiramda bulundular. Tikrit’li Şeyh Yahya şöyle haber vermiştir. Biz babamla bazen Şeyh Musa’yı ziyaret için Tikritten Mardin’e , bazen da Hz. Abdülkadir Geylani’yi ziyaret için Bağdat’a gidiyorduk.Bir keresinde Şeyh Musa ile birlikte Bağdat’a geldik.

Okudunuz mu?  Cennete sevenler kavuşur mu?

Hz. Abdülkadir Geylani’nin meclisinde hazır bulunduk.Hz. Abdülkadir Geylani vaaz esnasında , bu ayağım bütün evliyanın boynu üzerindedir dediğinde , Şeyh Musa boynunu eğip alçalttı. Yine aynı zat haber vermiştir ki: Şeyh Musa hacca gitmek için Bağdat’a gelmişti. Ben de babamla beraber onun yanında idim.O , Hz. Abdülkadir Geylani ile bir araya geldiğinde, Hz. Abdülkadir’e öyle bir tazim, edeb, tebcil ve ihtiram eyledi ki Hz. Abdülkadir’den başka hiç kimsenin yanında öyle bir hal içinde olduğunu görmedik.Yalnız kaldığımız zaman ,Babam bunun sebebini ,ona sordu. O şöyle cevap verdi. Abdülkadir zamanımızdaki nasın hayırlısıdır. evliyanın sultanı ve ariflerin seyyididir. Meleklerin bile edeb ettiği o zata ,ben nasıl edeb etmeyeyim ? Şeyh Musa Ezzuli’nin, tasavvufun inceliklerine dair, manalarını ancak kamil velilerin anlayabileceği sözleri mevcuttur. Bu sözler , kaynak olarak kullandığımız eserlerde ifade edilmektedir. Ehlince oradan mütalaa edilmesi mümkün olan bu anlamı yüce ifadelerden örnek bir paragraf aşağıda verilmiştir.

Okudunuz mu?  Sıkıntı, depresyon, bunalım ve ruh daralması gibi durumlarda nasıl dua etmeliyiz?

Menazil ü meratib ü makamatın , tafsil-i meanisi vesairlerinin alasıdır ve tecmil ü tezyin-i sicillat ve muhadarat-ı makamatın şeair ve alaimidir ve bitarikıl keşf cemil-i külliyata nazaran , dekayık müttehide ve muttasıladır ve suver-i cüziyyata nazarla dahi mevzı u mevkı-i teşkilden munfasıldır. Bu büyük insanın hayatını paylaşmak istedim kabri Mardin’dedir her yıl milyonu aşkın insanlarca ziyaret edilir alemi islama büyük hizmeti olmuş veli insanlardan biridir şehid olmuş ve Mardin’in manevi koruyucusu hükmündedir. Evliyadan büyüklerin birbirlerine olan saygı ve sevgilerini bu yazıdan görebiliyoruz.

Şeyh Abdülkadir Geylani Hz. leri ile yaşamış oldukları çok güzel hatıraları ve beraberce geçirdikleri günler ve birbirlerine olan sevgi ve tevazuyu görebiliyoruz. Hz Şeyh Musa Ezzuli’nin çocukları ve onun torunları doğu illerinin bir çok yerlerine dağılmış ve Bitlis Siirt Van Muş gibi islama hizmet etmiş evliyaullahın çoğunun Şeyh Musa Ezzuli Hz. lerinin soyundan geldiği görülmektedir.


Cevap: Sultan şeyhmus kimdir?

Kayıtsız Üye
SULTAN ŞEYHMUS HZ. İLE İLGİLİ BİR RİVAYET

Onbirinci yüzyıldayız. Şam’dan Mardin’e bir müftü tayin edilir. Bir rivayete göre Şeyh Abdülkadir Geylani’nin en önemli öğrencilerinden. Vakur kişiliği, üstün ahlâkı, onu başkalarından ayrı kılıyor. Bir gün şehri ve şehirlileri yakından tanımak amacıyla ‘İnek Çarşısı’na iniyor. Kendi alemine dalmış halde ağır ağır yürürken, gözü bir kasap dükkanına takılıyor. Terazinin altına gizlice iliştirilmiş ve ancak dikkatle bakıldığında farkedilebilen birkaç yüz gram ağırlığındaki et parçası dikkatini çekiyor. Kasaba ‘Bu nedir?" diye sorduğunda, "Sana ne? Başka işin mi yok?" tarzında, hiç beklemediği bir cevap alıyor. Dahası kasap, hakaret edici bir üslupla onu dükkandan kovuyor. Elindeki asayla çengele asılı et parçasına dokunup, ‘Allah’ın izniyle, eski haline dön!’ diyor. Birden dükkanın ortasında sarı renkli bir inek beliriveriyor. Kasap, şaşkınlıktan dili tutulmuş bir halde neye uğradığını şaşırıyor. Mardin halkı bir anda bu olağanüstü olayla çalkalanıyor. Çarşı o günden sonra "İnek Çarşısı" diye anılıyor. Bugün türbesi, Diyarbakır yolu üzerindeki Sultanköy’de bulunan (Mardin’den yaklaşık 15-20 kilometre uzakta) Sultanşeyhmus’la ilgili anlatılan bir başka olay da şu: Mardin’de büyük bir yangın çıkıyor. Olay, Sultanşeyhmus’a iletildiğinde, gelenlere bastonunu verir ve der ki: "Bastonumu alevlerin içine atın!" Bastonun ateşe atılmasıyla birlikte yangın sönmeye başlar. ..

Okudunuz mu?  Türkiye'nin cemaat haritası

Cevap: Sultan şeyhmus kimdir?

Kayıtsız Üye
Türbecilik zihniyetine ve ondan para kazananların. Allah belasını versin. Sultan şeyhmusa iki dakika girip namaz kılmak için adamlar park ücreti istedi bir değil iki değil her ordan geçtiğimizde iki dakika namaz kılmak için park ücreti istemeleri sultan şeyhmusun makamına hakarettir. İğreniyorum bu durumdan.

Okudunuz mu?  Hz Muhammed ile ilgili kısa şiirler

Kayıtsız Üye
KIZLARIN İSMİ SULTAN ERKEKLERİN İSMİ ŞEYHMUS

Mardin’de çocuksuz kadınlar Sultan Şeyhmus Türbesi’ne koşuyor. Bu nedenle yöredeki kızların çoğunun adı Sultan, erkeklerinki ise Şeyhmus olmuş.

Mardin’deki önemli türbelerden birisi Sultan Şeyhmus Türbesi. Ramazan ayına girilmesi ile birlikte Mardin-Diyarbakır Karayolu’nun 25’inci kilometresinde yer alan Mardin Mazıdağı ilçesine bağlı Sultan köyünde bulunan türbe ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Yurdun dört bir yanından buraya gelenl vatandaşlar dualar okuyor ve dilekte bulunuyor. On ikinci asırda yaşadığına inanılan Sultan Şeyhmus’un gerçek ismi Musa Bin Mahin ez -Zuhi. Doğum ve ölüm tarihleri tam olarak bilinmiyor. Mardin’de vefat eden Sultan Şeyhmus, Şeyh Musa kabristanlığına defnedilmiş. Abdulkadir Geylani’nin talebelerinden Sultan Şeyhmus’un yetişip büyük bir veli olacağının hocası tarafından önceden müjdelediği anlatılır. ‘ÇOCUK SAHİBİ YAPIYOR’ İDDİASI Çocuğu olmayan kadınlar buraya geldiklerinde çocuk sahibi olacaklarına inanıyor. Bu nedenle yörede çok sayıda kızın adı Sultan, erkeğin adı ise Şeyhmus. Mardinli Şeyhmus Gazan da bunlardan birisi. Her yıl Sultan Şeyhmus Türbesi’ni ziyaret ediyor. Bir süre önce vefat eden annesi Yıldız Gazan’ın, gençliğinde çocuk sahibi olmak için bu türbeye gelip dua ettiğini belirten Şeyhmus Gazan şunları söylüyor: "Annem üç yıl art arda türbeyi ziyaret etmiş. Duasının kabul olması sonucu önce ablam dünyaya geldi ve adını Sultan koydular. İki yıl aradan sonra da ben dünyaya geldim. Benim adımı da Şeyhmus koydular. Annem ve babam vefatlarından önce benim sık sık türbeyi ziyaret etmemi ve 2 yılda bir adak kesmemi vasiyet ettiler. Bu vasiyeti yerine getirmek için ziyarette bulunuyorum. Annem ile babama tıbben çocuklarının olamayacağı teşhisi konulmuştu. Sadece benim olayım değil. Bugün Mardin genelinde bir çok erkeğe bu zatın ismi verilmiştir."

Okudunuz mu?  İyilik Güzel Ahlaktır Günah Ise Vicdanını Rahatsız Eden Ve İnsanların Bilmelerini İstemediğin şeydir

Kayıtsız Üye
Oglu Muhammed said midir


Kayıtsız Üye
Nerede bedava bir sey kaldiki arkadaşım turbeye gidiyorsun etrafinda otopark olan yere arabani koymussun kendi malini koruman ve araban için endiselenmemek için para vermissin onuda onada minnet ediyorsun otoparki yapmislar oralarinda bir gideri var oraya bakan orada calisan ve gozeten insanlar babasin hayrina calismiyorlar lutfenn


Kayıtsız Üye
Ben aydin da kaliyorum ama her mardine gittigimde mutlaka sultan sehmusa gidip o Allah dostunu ziyaret edip ruhuna fatiya okuyorum. Oraya gidip te ufak bir sey yada size yalnis gelen olumsuzluklara lütfen o Allah dostuna yansitmayin bizler Allah için ve Allahin sevdigi kul için gidiyoruz.


Kayıtsız Üye
Evet dediğiniz doğrudur ben sultan sehmuzun torunlarin da nim bizim koyun ismini verdiğimiz evde kendimizi belirttiğimiz için bizlerden ücret alınmıyor eskiden bizler bakıyorduk oralara sonra devlet ihaleyle bir başkalarına verdiler verdikten sonra bu şekilde oldu ıstanbul da ispark bile bu kadar almıyor bende sizler gibi kınıyorum metin oran

Okudunuz mu?  Bonzai içtikten sonra görülen hayal

Kayıtsız Üye
Öncelikle Selamün Aleyküm herkese öncelikle Eskişehir de ikamet ettiğim için ve orada tanıdığımız olmadığı için gitme imkanım yok inşAllah bir gün gidip orada namaz kılmak bize de nasip olur. Sizlerden bir ricam var orada olan yada yolu düşen olursa Allah rızası için benim için incir alabilir mi çocuk istiyoruz ancak nasip olmadı bu konuda gebe kalan çok olmuş neyse ücreti veririz. Lütfen yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler.


Kayıtsız Üye
Öncelikle Selamün Aleyküm herkese öncelikle Antalya’da ikamet ettiğim için ve orada tanıdığımız olmadığı için gitme imkanım yok inşAllah bir gün gidip orada namaz kılmak bize de nasip olur. Sizlerden bir ricam var orada olan yada yolu düşen olursa Allah rızası için benim için incir alabilir mi çocuk istiyoruz ancak nasip olmadı bu konuda gebe kalan çok olmuş neyse ücreti veririz. Lütfen yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler.


Kayıtsız Üye
Ben ziyaret dışında parettim. Yinede para aldılar. Ayrıca insanlar oraya eğlenmeye mi gidiyor ki para alınıyor. Evet bende diyorum. Allah bu tür yerleri ticaret aracı olarak kullananın belasını versin. Vakıf nasıl para alır aklım almıyor. Bağış dese anlarım. İlgili mercilere başvuracağım.


Kayıtsız Üye
benim iki bebeğimde karnimda öldü. şimdi de Allah izin verirse bir haftaya kadar sultanşehmus’a gidecem . incir isteyen arkadaşlar ben ancak faceden ulaşırim bir isim yazarsaniz. yalnızca kargo paranizi ödersiniz

Okudunuz mu?  İslama gizli davet kaç yıl sürmüştür?

Nazım elfani
Bende bir mardin yerlisi olarak.sultanşeyhmus türbesini çocukluğumdan beri ailece heryıl bayramlarda ziyaret etmeye dua etmeye giderdim.şu an başka şehirde ikamet ettiğim için uzun bir zamandır gidemedim.başımdan talihsiz bir iki ciddi kazalar geçti çok şükür şuan durumum iyi ve iki adak adadım sultan şehymus hz yoluna.iki hafta geçti kurban bayramı nedeniyle hem akraba ziyaret etmek ve birlikte sultanşehymus hz.adadığım adaklarımı vermeye.çok şükür yerine getirdim dileklerimi .şuna çok kızgınım.oradaki düzensizlik her yer pislik içinde çok kötü oldum böyle kutsal bir mekanı millet adeta ticaret merkezine dönüştürmüş olup bakım çevre temizliği inanılmaz kötü.ilgili makamlara sesleniyorum yetkili kişilere rica ediyorum o kutsal mekana çevresine insanca bir düzenleme hassasiyet gösterilip uygulamasını talep ediyorum.saygılar


Kayıtsız Üye
bizimde çocuğumuz olmuyor gitme imkanımızda pek yok incir konusunda yardımcı olursanız çok seviniriz nasıl iletişim kurabiliriz


Kayıtsız Üye
Merhaba bende incir istiyorum eğer giden biri varsa Allah rizasi için bana ulastirabilirmi incirin ucretinide vericem


Kayıtsız Üye
ben orda yaşadım ve orda büyüdüm siz bilmezsiniz oraya gidince yaşadıklarımı anlatılanlar gerçektir ..


Kayıtsız Üye
Merhaba ben bu incir tohumundan ayda 3 kez persembe gunleri aldim lakin ortada bebek yok asli yok yani tesadüf olmus olabilir hamile kalanlar


Kayıtsız Üye
Çok haklisiniz bende onun torunlarindanim.Bu biz torunlari olarak yaptigimiz bisey kesinlikle degildir.Orasi bizim elimizden alindi turizm olarak isletiliyor.

Okudunuz mu?  İçim sıkılıyor bunalıyorum

Kardeşim ben onun torunlarindanim o incir yerine onun ismiyle Allah’a dua etmenle Allahın izniyle olur


Kayıtsız Üye
Arabalardan para alınması türbe etrafına aşırı hediye dükanı be rant ne yaziki katılmıyorum hata hemen konu geçen her yerdr kınadım.Sultan PirHatap ın torunuyum.Sultan Şeyhmusun hocası türbesi yakındır bilen bilir.PirHatap türbesi de vakfa devredildi.Şu ana rant olayı yok inşAllah ilerde de olmaz.Bahçesinde yemek yapmak kurban kesmek gecelemek ücretsiz.Zaten gerekli miktar zaman zaman toplanıyor ve harcanıyordu.Sultan Şeymusta aile büyükleri vs. Kime sölediysek boş.Bu rant olayı sözkonusu olduğunda vAllahi onlar adına biz zor durumda kalıyoruz.Korkarım ilerde hemde yakın ziyarete girmek bille ücretli olacak.inşAllah olmaz.


Kayıtsız Üye
Biz onun soyundan geliriz oğlu şeyh said oğlu şeyh davud oğlu şeyhAhmed oğlu şeyh haydar oğlu şeyh şahap oğlu şeyh ahmed oğlu şeyh mahmud oğlu şeyh abdurrehim oğlu şeyh ibrahim oğlu mehmet ali oral ve biz mehmet siraç oral.
1 şeyh ahmed batman hewre köyğne yerleşmiştir (gunde seyida derler)onunda oğlu şeyh şahap şama gitmek üzere mardine civarı gelmiş ve rıssine ağası tarafından çok sevildiği için toprak verilip mardin ömerli taşgedik köyünü (derul zahferana bağlı bir medreseli köy) inşa etmesini rica etmiştir.şuan kütüğümüz oradadır. Dedelerden şeyh 2 .ci şeyh ahmedten sonra irşad yapılmamıştır
Dedem şeyh ibrahim zamanın da sultan şeyhmus türbesine hep idareci olması için çağrılmış ama her defasında dedem şunu dermiş; biz dedemizin türbesinden para kazanıyor dedirtmeyiz kemdimeze deyip teklifi red edermiş.ve biz bilirizki soy meşhep önemli değildir önemli olan takvadır.
Efendimiz s.a.s bir hadisi şeriflerinde .benden olanlar soyumdan değil yolumdan gidenlerdir .buyurmuş.
ALLAH cc himmetlerine nail eylesin inşaAllah

Okudunuz mu?  Ben kendime beddua ettim, sonrada pişman oldum tevbe ettim Kabul olur mu?

Kayıtsız Üye
Benim Annem anlatiyo yillar önce 55yaslarin bir bayanin çocuğu hiç olmamış bidtane bohcaci gelmiş kadına incir vermiş bunu yiyenin çocuğu oluyo demiş kadında bu yaşımda cocugummu olur artık demiş yinede yutmuş ama o incir ikizmis yapisikmis ikitanesi kadın o ay hamile kalmış ik tane ikiz kizlariolmuş benim komsumunda kız kardeşinin 12yil olmamış doktorlar tüp bebekte olmaz demişler bu incirden içmiş hamle kalmış şimdi bir oğlu var birde bu herkese gitmek getirmek nasip olmazmış ya sultan Şehmuz rüyada cagiriyomus yada gidemeyenlere rüya holuylan gönderiyi bilin iste din evet Rabbim dostunu vesile kılmıştır


sultan şeyhmus, sultan şeyhmus kimdir , sultan şeyhmus türbesi

Bu kategoride yer alan Berhetiyye Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sultan şeyhmus kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.