Anasayfa
15 Ekim 2021, 22:01
aile
Yönetici

İslama Göre Boşanma Sebepleri

İslama Göre Boşanma Sebepleri

Hasine
İslama Göre Boşanma Sebepleri

İslâm’da boşama, prensip olarak kocanın tek yanlı irâdesiyle ve mahkeme kararına gerek olmaksızın meydâna gelir. Koca, bizzat boşayabileceği gibi, bir vekil aracılığı ile de boşayabilir. Ya da karısına boşama yetkisi (tefvîz) verebilir. Diğer yandan bazı boşanma sebepleri ortaya çıkınca, kadının da mahkemeye baş vurarak evliliğe son verdirmesi mümkündür. Bu boşanma sebepleri altı maddede toplanabilir:

1. Hastalık veya özür: Evlilik akdi sırasında mevcûd olan veya evlilik sırasında meydana gelen bazı özür veya hastalıklar yüzünden kadının boşanmak hakkı vardır. Bunlar, akıl hastalığı, cüzzam ve zührevî hastalıklar gibi birlikte yaşama hâlinde zararı kaçınılmaz olan hastalıklardır.

2. Kocanın Nafakayı Sağlamaması: Kadının yeme-içme, giyim ve barınma masrafları kocasına âiddir. Koca varlıklı olduğu halde, eşiyle ilgilenmez ve onu açlık ve sefâlet içinde bırakırsa; kadının önce kocasından nafaka almaya çalışması, bu mümkün olmazsa, boşanmak için çâre araması hakkı olur. Koca fakir ise, kadınının onu yalnız bırakması, hattâ bu sebeple ondan ayrılmaya kalkışması, vefâsızlık olur.

3. Kocanın Evi Terketmesi: Kocanın evi terketmesi ve bu yüzden, sıkıntı ve fitneye düşmek tehlikesi karşısında kadının mahkeme aracılığıyla evliliğe son vermesi söz konusudur. Erkeğin hayat ve ölümüne dâir haber almaktan ümid kesildiği târihten îtibâren dört sene beklenir, bu zaman zarfında haber alınmadığı ve kadın boşanmakta ısrâr ettiği takdirde hâkim, ayrılığa hükmeder.

Okudunuz mu?  Kıskançlık ve evlilik

4. Kocanın Hapsedilmesi: Mâlikîler dışında çoğunluk müctehidlere göre, kocanın hapsedilmesi veya tutuklanması, yahut düşmana esir düşmesi bir boşanma sebebi değildir. Çünkü bu konuda âyet ve hadîs yoktur.

5. Şiddetli Geçimsizlik ve Kötü Muâmele: Eşlerin birbirlerinin şeref ve haysiyetlerine yönelik ithamları sonucunda çıkan soğuk tartışmalara şiddetli geçimsizlik denir.

Kötü muâmele ise, kocanın, eşini söz veya fiil ile rahatsız etmesidir. Sövmek, dövmek ve Allâh’ın haram kıldıklarını yapmaya zorlamak gibi davranışlar, kötü muâmeleler arasında sayılabilir.

Geçimsizlik her iki taraftan kaynaklanabilir. Mağdur olan eş, hâkime baş vurarak hakem yoluyla arabulma veya boşanma isteğinde bulunabilir.

6. Zinâ: Zinâ da evliliği sona erdirme sebebidir. Ağır ve yüz kızartıcı bir suçtur.

Boşanma, âileyi dejenere olmaktan koruyan bir tedbirdir. Aslında boşanma, çiftler için bir anlamda selâmet ve rahmettir. Boşanmayı yasaklamak, evlenmenin azalmasına sebep olabilir. Zîrâ, ihtiyaç halinde boşanamıyacağını bilen kimse, evlenmeye yanaşmaz. Gireceği bir kapının ebediyyen üzerine kapanacağını bilen insan, o kapıdan girmek istemez. Evlenenlerin azalması da, fuhşun artmasına ve âilelerin çözülmesine sebep olur. Bütün bu zararlar, neticede kadına dokunur.

Okudunuz mu?  Gençlik Sorunları ve Çözümleri

Cevap: İslama Göre Boşanma Sebepleri

rana
Rabbim tüm müslümanlara hakiki mutluluğu nasip etsin. (Amin)

"Ey Peygamber! Kadinlari bosamak istediginiz zaman iddetleri içinde bosayin ve iddeti hesaplayin. Rabbiniz olan Allah’tan korkun. Apaçik bir edepsizlikte bulunmadikça onlari evlerinden çikarmayin. Onlar da çikmasinlar. Bunlar, Allah’in koydugu sinirlardir. Kim Allah’in koydugu sinirlari asarsa, süphesiz kendine zulmetmis olur. Bilmezsin, belki de Allah bosanmadan sonra yeni bir durum meydana getirir" (Talak suresi/1).


Yanıt: İslama Göre Boşanma Sebepleri

ebuturab
amin paylaşımın için Allah razı olsun.daim dua inşAllah


Soru: İslama Göre Boşanma Sebepleri

mumsema
< İslama Göre Boşanma Sebepleri

1. Hastalık veya özür
2. Kocanın Nafakayı Sağlamaması
3. Kocanın Evi Terketmesi
4. Kocanın Hapsedilmesi
5. Şiddetli Geçimsizlik ve Kötü Muâmele
6. Zinâ
>
Allah cc müslüman aileleri fitne ve fesattan korusun. amin


_SILAM_
paylasim için Allah (cc) razı olsun, yalniz kaynak belirtirseniz çok memnun oluruz 🙂

Okudunuz mu?  İslamda Ailenin Önemi

imamhatipli42
Allah (cc) razı olsun. Rabbim hayırlı olan yuvaları bölmesin.


elmas42
esselam aleyküm.lütfen söylermisiniz erkeğin hanımını aldatması boşanma sebebi olurmu Allahü teala c.c. neden sabretmedin diye sormazmı.cevaplarsanız çok teşekkür ederim.Allah razı olsun.


Hoca
< esselam aleyküm.lütfen söylermisiniz erkeğin hanımını aldatması boşanma sebebi olurmu Allahü teala c.c. neden sabretmedin diye sormazmı.cevaplarsanız çok teşekkür ederim.Allah razı olsun. >
ve aleykumusselam ve rahmetullah.
İslamda eşini aldatan kişinin cezası ölümdür. yani ebedi boşanma:)
Karısını/kocasını aldatan eş ne işe yararki… yeri çöplüktür/cehennemdir.


Ecrinim
isabetli konu ve bilgiler için Allah c.c. razı olsun hocam
emeğinize sağlık


nisan21
ALLAH razı olsun bilgiler için. Benim bu konudan anladığım; kadında mahkemeye başvurarak eşinden ayrılabilir. Ben daha öncede burada ve başka bir yerde sormuştum eş istemeyince kadın mahkeme kararı ile ayrılsa bile nikahlı sayılır diye cevap almıştım. Şimdi ben eşimle ayrıldığım halde hala dini nikahım var mı yok mu? Burada yazan bir çok sebep bizde de vardı; ilgisizlik, aldatma(çocuk), alkol vs. Benim durumum nedir açıklayabilir misiniz?


imamhatipli42
< Ben daha öncede burada ve başka bir yerde sormuştum eş istemeyince kadın mahkeme kararı ile ayrılsa bile nikahlı sayılır diye cevap almıştım. Şimdi ben eşimle ayrıldığım halde hala dini nikahım var mı yok mu? Burada yazan bir çok sebep bizde de vardı; ilgisizlik, aldatma(çocuk), alkol vs. Benim durumum nedir açıklayabilir misiniz? >

Okudunuz mu?  Kadının Hayâ Perdesi Kalkınca

Almış olduğunuz cevap doğrudur hakimin boşaması yalnızca 1 talak için geçerlidir. Erkek diğer iki talakı vermediği müddetçe boşanmış sayılmazsınız. Bu durumu izah edebilecek ne güzel yer size en yakın müftülüktür. Biz durumunuzu tamamen bilmediğimiz için eksik bir bilgi vermiş olabiliriz.


guzelcem
ALLAH RAZI OLSUN verdiğiniz hayırlı bilgiler için… RABBİM cümlemisin yuvalarını bozmasın dirlik-birlik,huzur-mutluluk versin yuvalarımıza.AMİN.


Kayıtsız Üye
Sabir en aci meyvedir.. Bu meyveyi yiyen ölecegini sanir ama daha sonra essiz bir huzur yasayacaktir.. Tum aci, keder gibi o da gecicidir insaAllah…


ebrar
eşimle tanıştığımda bakire değildim ona durumumu söyledim.beni kabul edeceğini koruyup kollayacağını bildirdi evlendik.iki çocuğumuz oldu eşime sadakatliyim…çalışan bir bayanım kapandım ve hayatımı evime adadım ama kocam bana dayak ,hakaret,geçmişteki hatamda dolayı aşalama bunları yapıyor..en son beni aldattiğini açıkça söyledi.yuvam için 7 yıldır mücadele ediyorum ne yapmalıyım İslamiyete göre hükmü nedir…

Okudunuz mu?  Kıskanmak sünnettir

Kayıtsız Üye
hocam burda cevap verecek biri varsa bir soru sormak istiyorum


Kayıtsız Üye
Hoslandigim oğlan evli ama oda benden hoslaniyor evlilikleri iyiye gitmiyor bosancaklarmis ama kiz hamile kalmış ayri evde kaliyorlar bebek dogdukdan sonra bosancaklarmis ne kadar doğru bilmiyorum ben belki araniz duzelir dedim bebek dogdukdan sonra ama hiç sanmiyorum dedi ne yapcagimi nasıl davrancagimi bilmiyorum yaptigim günah midir ?


Kayıtsız Üye
Resmi nikahtan önce nişanlım ile dini nikahımız kıyıldı 12 günlük dini nikahımız varken beni boşadı boşamasının sebebi erkek kardeşim 20 yaşında ve trasvesti arkadaşları var doktor kendisinin eş cinsel olmadığını sadece psikolojik olarak özenti olduğunu belirtti, giyinişinde ve konuşmasında bir problem yok hiç belli olmuyor bıyığı ve sakalı var. Eski eşim travesti arkadaşları olduğu ve sapık ilişki yaşadığını kendi çevresinde rezil olacağını belirterek bu durumu öğrendiği zaman bir gün sonra benimle hiç konuşmadan aniden boşadı, ben onu seviyorum ve acı çekiyorum, helallik istemeden konuşmadan çözüme ulaşmadan boşadı beni, eski eşimin dinen beni boşama hakkı varmıdır ?


mum
< bide belediye nikahımız var dinen boşanmam durumunda resmi nikahımız düşer mi? >
Resmi nikahı bitirin ve kocanız 3 defa boşadım desin nikah düşer.

Okudunuz mu?  Evlada merhamet etmek

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam sorum su esimle ben birbirimizi çok seviyoruz ama eşim asla cocuk sahibi olamaz diyor doktorlar her tedaviyi denedik olmadı esimden ayrilsam gunahmidir seviyorumda Allah rizasi için bana yol gosterin aklim karisik ?


arifselim
Aleykum selam. Eğer seviyorsan bu şekilde devam edersin. Çocuk olamaması bir boşanma nedeni değildir ancak cinsel ilişkide sorunlar olursa o zaman bu bir boşanma nedeni için geçerli bir neden sayılır.


Kayıtsız Üye
Esim beni bu kaç kez aldattı ve ben affettim herseferinde en son akrabam ile olumsuz msj yakaladım bosanma dilekçesi verdim seviyorum ama bu ihaneti kendime yediremiyorum ailem kocana gidersen bizi sil diyolar sizce bu durumda bosanmak günah mı yoksa affedeyimmi lütfen yardımcı olun


arifselim
İhanet etmek aldatmak derken bu bir zina ise bunu itiraf ediyorsa veya kadınlarla haram ilişkiler yaşıyorsa bu durumda senin boşanma hakkın olur. Elbette güven veriyorsa eşine bir şans daha verebilirsin. En doğrusu bunu hem eşinin hemde kendi ailenle konuşmalısın.


Kayıtsız Üye
Slm ben 24 yillik evli bir bayanim esimle çok severek evlendik ama 24 yil boyunca çok aci cekdirdi bana halada öyle beni internette. Aldatiyo ve o bayanlarla görüsüyo ben buna tepki göösderdigimdede bana karismayacaksi diyo yada daha aksink yapip gözümün önündw yazisiyo onlarla bana sözlü sidet yada aşagiliyo yada dövüyo ondan ayrilmiya karar verdim dayakta var bana hoc saygidi yok hersey için benim suclu oldugumu söylüyo kendìsi madde bagimlisi sasirdim ne yapacagimi nasıl davranancagimi evde hix sesimi cikarmiyorum biseye kizmasin diye etrafinda hizmetci gibi dolasiyorum bosansam simdiye kadar xekdikleriminin sevabini alirmiyim dünyam içinndeyim evlatlarim için ayrilmak isdiyorum calisiyo ama yeterince eviyle ilgilimmiyo az çok para veriyo ama yetmiyo eve ve bunu anlamiyo san para verdim ne yaptin diye kiziyo kavga cikariyo 3 tane cocugumiz var onlarin ihdiyaclarini karsilamiyo eğer çok lazimsa cikarip veriyo para kendisi isdedigi gibo harciyo ne olur bana akil verin ayrilsam günahmi Allahimin hiç sevmedigi bir helal oldugunu biliyorum ayrilsam hatami yapmis olurum cocuklarimda isdemiyo babalarini bana kiziyolar neden ayrilmiyosun diyee kaldim arada mutsuzum huzursiuim o ne yaparsa sesimi cikarmamami isdiyo yoksa sunu yaparim bunu yapaeim diye beni tehtit ediyo yani kendi bekar gibi sorumsuuca yasiyo selamünalwyküm hayirli günler

Okudunuz mu?  Henüz yemek yemeyen erkek ve kız çocukların idrarının hükmü

arifselim
Aleykum selam hanım kardeşim. Allah sıkıntını gidersin ve size huzur versin. Her iki tarafı da bilmeden anlamadan ve dinlemeden sana şunu bunu yap demek eksik kalabilir veya hatalar olabilir. Bu anlattıkların elbette çok ciddi sorunlardır. Ama mutlaka ilk yapman gereken şey evliliğini nasıl kurtaracağın ile eşini bu kötü huylarından nasıl kurtaracağın olmalıdır. Boşanma daima en son çare olmalıdır. Çok güvendiğin ve bilgili kimselere danışarak hareket et. Sakın tek başına öyle bir karar verme. Allah yardımcın olsun.

Okudunuz mu?  Çok evlilik, birden fazla evlenmek, gizli nikahla yapılan çok evlilik caiz midir?

Kayıtsız Üye
Dinimizde zorlama yok. Boşanmak haram değil, gerekirse haktır. Anlattiginiz şekilde bir adamla evlilige devam etmeniz asıl vebal olan. Kendi sağlığınız & çocuklarınızın sağlığı , huzur ve mutluluğunuz için en kısa zamanda hukuki haklarınızı araştırıp, gerekli mercilerden yardım alarak bosanmaya dair harekete geçmelisiniz.


Kayıtsız Üye
Selamin aleykum hocam hocam kiz kardesim sekiz senelik evli kocasi aldatıyor sürekli tartisiyorlar evine bir kaç saatliğine geliyor sonra isim var deyip çıkıyor çocuklarıyla ilgilenmiyor aileside sürekli kardesime laf söylüyor huzurunu bozuyorlar kocası sürekli yalan söylüyor hocam bu sebeplerle kocasından bosanabilirmi

Okudunuz mu?  Anne ve Babasına kötü davranan insan bozması bir canavardır!

Prens
Burada İslam kalmamışki aldatmalar başıboş doşarı çıkmalar çocukla ilgilenmemek vs.. Boşamayı siz bir avukata danışın.


Kayıtsız Üye
Yani demek istedigim hocam kiz kardesim bu duruma gore dinimizce bosanma hakkina sahipmi gunaha girermi bosanarak kocası yalanlıyor itiraf etmiyor


Kayıtsız Üye
Ben 2 yıllık evliyim. Eşim sürekli ailemi kötülüyor benden uzaklaştığını söylüyor. İşten geliyorum yüzüme bakmıyor. Ailemden lisenin gelip gitmesini istemiyor. Yanlız kalmak kalabalıktan hoşlanmadığınız söylüyor. Benim ailem kalabalık bir aile ve ben de kalabalığı seven biriyim. Nasıl yapmam lazım bu evlilik nasıl devam eder.


Ona döneceğiz
Ve yahu arkadaş , boşanmak için mi evlenir evlenen, şeytanın en sevdiği iştir boşanmak arkadaşın da dediği gibi öncelikle evliliği kurtarmaya çalışmak kötü huyları için mücadele etmek lazım yoksa herkes boşansın o zaman neden evleniyor
Herkesde ayrı ayrı problemler elbette oluyor amma o en son çare. Daima Şeri ölçü dışında haksızlık varsa bile sabrın sonucunda mükâfat vardır
Herkes kafasından (Şeri hükmü unutup) hüküm verip hoca olmuşsa ; hem insanı vesveselerle hem yuvadan hem dinden eder. Aceleci olmayın acele şeytan işidir ve unutmayalım ki : şeytanın en sevdiği iştir boşanmak. Namaz ve sabırla Allah dan yardım istemelidir.
Eğer gerçekten çok daha kötüye gidiyor ise istişare edin sonuç karışık olursa mutlaka istihareye yatın 7 gün ard arda , rüya yorumlatacak sağlıklı güvenilir kişi yoksa bile veya rüya görülmese dahi bu 7 günün sonunda kalb hangi tarafa ağır basar ise onu yapmalıdır çünkü Hadis i Şerif de aynen bu geçmektedir.
Göreceksiniz mutlaka Allah yardım edecektir. Hayır nedir Ona yönetecektir.

Okudunuz mu?  Kocam Böyle İstiyor!

Araştırıp bakınız buna. Kimsenin vesvesesine asla kulak vermemelidir ve aceleci olmayın, eğer hiçbir çıkış bulamaz iseniz üzülmeyin çıkış çok yakındadır ve sabırla beklemelidir amma Allah’dan yardım ister isek.
Demez mi ayet de
Zorlukla beraber birde kolaylık vardır.

Sabırla Allah dan yardım bekler isek mutlaka çıkış var.


islama göre boşanma sebepleri, islamda boşanma sebepleri, islamda boşanma

Bu kategoride yer alan Eşlerin birbiri üzerindeki hakları (soru-cevaplı) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslama Göre Boşanma Sebepleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.