Anasayfa
2 Haziran 2021, 15:35
Sozler
Yönetici

Müzik ile ilgili sözler

Müzik ile ilgili sözler

NuN

  • Müzik
  • Hep aynı telden çalan müzisyen gülünç olur. Horace Mann
  • Müziğin ruhunu aşktan başka bir şeyle anlatamam. Wagner
  • Müzik aşkı besteler. Shakespeare
  • Müzik, erkeklerin kalbini alevlendirmeli, kadınların ise gözünü yaşartmalıdır. Beethoven
  • Müzik, hissin uğultusudur. Oscar Wilde
  • Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi
  • Müzik, ruhu günlük hayatın tozlarından siler. B. Auverbach
  • Saz çalmayan, tel kadrini ne bilir.

Cevap: Müzik ile ilgili sözler

rana

  • İfadenin güvenli oluşu konuşmacının düşüncesine nasıl kanatlar takarsa müzikte duyguya öyle……Müzik öğrencilerini sımsıkı tutar ses ve ölçüden kaçamazlar….Öyle sanıyorum ki her şeye ve her sanat duygusuna müzik duygusu eşlik etmelidir; İddiamı teori ve deneyimlerimle desteklemek isterdim…..(Goethe).
  • Müzik, ruhu kelimelerden daha etkili binlerce şeyle doldurur…. (MENDELSSOHN)
  • “sessizliği bilmeyen müziği tanımaz” (Wittengstein)

Yanıt: Müzik ile ilgili sözler

songeda
Müzik Batıldır Ilk Müzik Aletlerini Ve Müzigi Kabilin çoçukları Bulmuştur. Bizim Dinimizde Yeri Yoktur . Iyi Bir şey Olsaydı Peygamberimiz Mutlaka Bizelere Müzigi Tavsiye Ederdi.

Okudunuz mu?  Anne Baba ile ilgili sözler

Soru: Müzik ile ilgili sözler

talha b ubeydullah
müziksiz bir hayat yoktur…..


NuN
Müzik ile ilgili sözler


Birkereyemahsus
Selamun aleykum sevgili dostlar. Musiki, hayatımda önemli bir yer arz ettiği için bu konu hakkında bir iki kelam etmek istiyorum müsaadenizle.

Efendim, öncelikle müzik ilmiyle ilgili iki özdeyişi sizlerle paylaşarak “ya bismillah” demek istiyorum.

Okudunuz mu?  Sadaka ile ilgili sözler

“Musiki, aşıkın aşkını, fasıkın fıskını, dertlinin derdini, sevinçlinin sevincini arttırır. Musiki, Allah aşıklarının ruhlarının gıdasıdır…” – Mevlânâ Celâl-ed-din-i Rûmi (k.s)

“Musiki ahlakı beşeri arındıran mukaddes bir ilimdir.” – Hamamizade İsmail Dede Efendi

Hepinizin bildiği üzere -yani müslüman kardeşlerimizin bildiği üzere- Buhurizade Mustafa Itri’nin bestelemiş olduğu Tekbir (Segah makamında Salatı ümmiye: Allahu ekber Allahu ekber, la ilahe illAllahu Allahu ekber, Allahu ekber ve lillahilhamd. Yanlış yazdıysam affola) bir musikidir. Dini bir musikidir. Zaten musikinin en üst seviyesi, dini musikidir, bu ayrı bir konu.

Okudunuz mu?  Mesnevi'den Cevher Beyitler

Yukarıda bir kardeşimiz demiş ki, Müziği Kabil ve çocukları icad etmiş. Batıldır. Peki madem öyle diyelim, o zaman musiki hakkında veciz sözler söyleyen alimler/veliler de mi yanlış yapmış?

Her gün tüm müslüman alemi beş vakit namaza ezan-ı Muhammedi nin ilahi musiki nağmeleriyle çağrılmıyor mu? Itri’nin bestelediği “o ilahi besteler” tüm islam aleminin en çok okuduğu besteler değil mi? Dünya üzerinde böyle mübarek bir müzik var mı? Kurban bayramında, teravihlerde okunan o tekbirler de o zaman haram olmuyor mu?

Okudunuz mu?  Recep, Şaban ve Ramazan ayları ile ilgili sözler

Diyelim ki, Kabil’in çocukları icad etti müziği. Tüm suç Habil’i şehit etti diye Kabil’in olduğu halde, niye suçu onun çocuklarına yüklemeli? Bir müslüman anadan ve babadan kafir birisi doğduğu gibi, kafir ana-babadan müslüman bir çocuk da doğması muhtemeldir.

Ayrıca, müziği insanoğluna ilham eden kimdir? ALLAH’tır tabii. Beste yapan şahıs, müslim yahut kafir olsun, bu ilham ona Yaratıcı tarafından verilmiştir. Müzik, mukaddes bir ilimdir. Bu yüzden, haram olduğunu düşünmüyorum müziğin…


Abdullatif
Yazdığın şeylerin bir kısmı makul en azından, Itri’nin bestesi, ezanın makamları vs. bu noktalara katılmamak mümkün değil.
Ancak,
< Peki madem öyle diyelim, o zaman musiki hakkında veciz sözler söyleyen alimler/veliler de mi yanlış yapmış? >
Bizi ne mevlana hz. ne de dede efendi bağlar.Tabiki saygı duyarız hürmette kusur etmeyiz lakin bu konuda bizi bağlayan önce Kitab-ı Mukaddes sonra ise Efendimizin8sav) sünneti seniyyesi ve hadis-i şerifleridir.

Buradan buyrun ==>
forumduasi.com/fetvalar-bir-konu-hakkinda-verilen-fetva-sorusu-ve-cevabi/43413-muzik-dinlemek-caiz-midir-ilgili-hadisler-nelerdir.html

Okudunuz mu?  Tesettür ile ilgili sözler

< Bu yüzden, haram olduğunu düşünmüyorum müziğin… >
Yine şu ifade oldukça tehlikeli bir ifadedir, sizin düşünceleriniz sadece sizi bağlar ve bu düşünceler size ne kadar mantıklı ve makul gelse de, sorumluluktan kurtulmanızı sağlamaz.Samimi bir uyarı benimkisi..


Birkereyemahsus
Müziğin tabii ki dinimizce haram olduğunu biliyorum… Ama hangi müzik haram? Günahımı kabul ediyorum, amenna. Hem, var mı haram işlemeyen bir müslüman bana onu söyleyin. Allah dostu musunuz, tövbe haşa, nefsinizi yenmiş; evliya mısınız? Yahut, haşa Peygamber misiniz?

Okudunuz mu?  İslam Alimlerinden Ibretlik Sözler

Ben bu siteye güzel paylaşımlar için üye olmuştum gençler. Lütfen bizim gibi dinini öğrenmek isteyenleri dinden soğutmayın. Müzik, ilahi bir notalar bütünüdür. Bu da benim fikrimdir… Müzik dinleyerek ben sevaba girdiğimi düşünüyorum, çünkü bazı müzikler beni Allah’a yakınlaştırıyor. Bunu siz bilemezsiniz, buna siz karar veremezsiniz…

Maksadım kalp kırmak değildir, peşinen söyleyeyim. Ama üslubunuz insanı İslam dininden de soğutur. Halbuki bizim dinimiz kolaylaştırma dinidir. Lütfen böyle yapmayın…

Okudunuz mu?  İyimserlik ile ilgili sözler

Kabil Habil i öldürdü diye, Kabil in tüm torunları mı Allahsızdı? YAni müziği onların bulduğuna bu kadar nasıl emin olabiliyorsunuz ki?

Hamamizade Ismail Dede Efendi (ki mezarı Mekke, yahut medinede, hacca giderken orada şehid olmuş) ve müziğimizin en büyük bestecisi Buhurizade Mustafa Itri Efendi Segah salavatı (ki dünyada herkesin aynı ağızdan eksiksiz bir biçimde okuduğu bir eserdir bu) besteledi de haşa kötü mü etti?

Yapmayın sevgili arkadaşlar.

Hz. İbrahim (as) de putperest Azerden doğmuştur. Gül (teşbihte hata olmaz; yani Hz. İbrahim) dikenin (Azer) eseridir… Halbuki Hz. İbrahim Azer için dua etmişti. çünkü o kafir de olsa onun babasıydı…

Okudunuz mu?  Yardım ile ilgili sözler

Lütfen, biraz daha ileri görüşlü olalım. Mütevazi olalım. Dini sevdirelim…

Müzik dinliyor diye insanlara küçük gözle, alaycı bir tavırla bakmayalım. Müziği yasaklama ruhsatını insanlara bir beşer verebilir mi? Zaten böyle bir şey olsaydı, müzik olur muydu? Müziğin de bir bilim-fen dalı olduğundan haberiniz yok mu? Ayrıca, Türk Müziği makamlarından bihaber misiniz? Siz Türk değil misiniz? Milli Kültürümüzün büyük bestekarlarına, neyzenlerine, hanendelerine sahip çıkmıyor musunuz? Yani, lütfen sevgili genç arkadaşlarım…

Mehmet Akif Ersoy da musiki hakkında (meşhur udimiz ve bestekar Şerif Muhiddin TArgan) hakkında, Safahatında bir şiir yazmıştır. Yani, insanız hepimiz. Bırakın dileyen tasavvuf müzik dinlesin, isteyen benim gibi rock müzik dinlesin. İsteyen de hiç dinlemesin. İnsanların içini siz değil; Allah bilir…

Okudunuz mu?  Takva ile ilgili sözler

Saygı, sevgi ve muhabbetlerimle…


S. Duman
Bu anlamda çok farklı görüşler işitiyorum. Ama şu bir gerçek ki ne ile karşılaşırsa karşılaşsın Müslüman yıkıcı değil yapıcı olmalıdır. Özellikle her türlü müzik çeşidinin yaygınlaştığı bugünlerde…


Birkereyemahsus
İnsanoğlu değişken bir varlıktır ve her an düşünceleri aynı olacak diye bir kaide yoktur. Sadece fikirlerimi belirtmeye çalıştım. Maksadım kimseyi üzmek, kırmak, yıkmak değildi, haşa. Kusurumuza bakmayınız. Âşık Veysel demiş ya; koyun kurt ile gezerdi, fikir başka başkolmasa. Bizim de fikrimiz bu yönde. 🙂

Okudunuz mu?  İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak ile ilgili alimlerin sözleri

müzik ile ilgili sözler, müzikle ilgili sözler, beethovenın müzikle ilgili sözleri

Bu kategoride yer alan İbni Ataullah el-iskenderi sözleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müzik ile ilgili sözler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.