Anasayfa
7 Mayıs 2021, 19:30
Nedir
Abone

İftar nedir sözlük anlamı

İftar nedir sözlük anlamı

Kayıtsız Üye
iftar kelimesinin sözlük anlamı nedir ? iftar cümlesinin kelime anlamını kısaca açıklar mısınız ?


Cevap: Iftar nedir sözlük anlamı

mumsema
iftar kelimesinin sözlük anlamı

Dinî bir kavram olarak iftar, orucu açmak, oruçluya orucunu açtırmak, başlanmış orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak anlamlarına gelmektedir. Genel olarak iftar oruca aykırı davranışta bulunma manasına gelmekle birlikte, yaygın olarak, oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması için kullanılmaktadır.

Okudunuz mu?  Allahumme inneke afuvvun kerimun anlamı nedir?

Iftar sözlükte nedir? kısa kısa

@hmet
Kısaca İFTAR Nedir?

(الإفطار)

Orucu açmak anlamında fıkıh terimidir.

Sözlükte fatr yarmak, kesmek; yaratmak, icat etmek , bu kökten türeyen iftâr ve fıtr kelimeleri diğer bazı anlamların yanı sıra orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak gibi mânalara gelir. Kur’an’da fatr kökünün çeşitli türevleri kullanılmakla ve ayrıca oruçtan ve oruç tutmamayı haklı kılan bazı mazeretlerden söz edilmekle birlikte (el-Bakara 2/184-185, 187) kelime olarak iftar ve fıtr geçmez. Hadislerde ve sahâbe sözlerinde ise oruç ibadetiyle ilgili birçok ayrıntılı hüküm belirtilirken bu iki kelimenin yukarıdaki anlamlarda yaygın bir kullanıma sahip olduğu görülür. Bu mânaların her birinde iradî olarak oruca aykırı bir davranışta bulunma söz konusu olduğundan iftar âdeta imsak ve savm kelimelerinin karşıt anlamlısı gibi yer almıştır. Fıkıh literatüründe iftar kelimesi, sözlük anlamıyla bağlantılı olarak ister oruç açma isterse bozma ve oruç tutmama şeklinde olsun oruca aykırı bir davranışta bulunma mânasında kullanılmakla birlikte, bunlar arasında oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması mânasının daha belirgin olduğu ve kelimenin bu yönde terim anlamı kazandığı söylenebilir. Nitekim Türkçe’de de iftar orucu açma mânasına gelir.
Diyanet islam ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Muhlasın Anlamı Nedir ?

iftar nedir, İftar, oruç açmak anlamı kısaca

Bu kategoride yer alan Evrensel değer nedir sözlük anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İftar nedir sözlük anlamı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.