Anasayfa
30 Eylül 2022, 12:10
sizden4
Abone

Suizan hakkında bilgi

Suizan hakkında bilgi

ResûlÖzlemi
Selamun aleykum. ben 19 yasinda genc bir kardesinizim. Benim sorunum sudur: Yolda yururken gördüğüm bazi insanlar hakkinda durmadan icimde suizan besliyorum lakin su varki bu aklima gelen kotu zanlar kalbimi daraltiyor. yani hemen hemen hepsinde ya dilimle yada icimden durmadan estagfurullah diyorum. yani kalbim aklima gelen suizanlari red ediyor… bu bir vesvese midir ? acil yardim lutfen..

Okudunuz mu?  Zina yapmış biri zina yapmamış biriyle evlenirse dinden mi çıkar yoksa sadece günah mıdır?

Cevap: Suizan hakkinda bilgisi olan yardim eder mi

mumsema
SÛİZAN (SÛ-İZAN) NEDİR? KÖTÜ ZAN HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Kötü zann, fena tahmin, şüphe "Sû" "fenalık, kötülük" demektir.

"Sû-i hareket (kötü davranış)", "sûi ahlâk (kötü ahlâk)", "sû-i niyet (kötü niyet)" vb. gibi, "sû-izan" da, "kötü zan" anlamındadır. "Sû" kelimesi, verilen örnekler ve benzerlerinde, daima, "sıfat" anlamını ifade eder.

Okudunuz mu?  2 Aydır Yanlış Yöne Namaz Kılıyormuşum

"Zan" kelimesi ise, "sanma; farz ve tahmin etme; ihtimâle göre hükmetme" demek olduğu gibi, "şek, şüphe, tereddüd, vehim, hayâl" gibi anlamlara da gelir.

"Sû-i zann"ın zıddı (karşıtı), "Hüsnüzan (hüsn-i zan)"dır. "Hüsn", "güzellik, iyilik, hoşluk, olgunluk, mükemmellik" demektir. "Hüsn-i ahlâk (iyi – güzel ahlâk)", "hüsn-i hat (güzel yazı)", "hüsn-i niyet (iyi niyet)"… gibi, "hüsn-i zan"da, "iyi-güzel zan; bir kimse veyâ bir olayın iyiliği hakkında vicdânî kanâat" demektir.

Okudunuz mu?  Oruç keffaretimi 2 ay oruç tutmak yerine 60 kişiyi doyurarak yapsam olur mu?

Görüldüğü gibi, iki türlü "zan" vardır. Zan, "tahmin" ve "ihtimâl”e dayandığına göre, bu konuda alınacak tavır ne olmalıdır. Kur’ân ve Hadis, bu hususla ilgili davranışın nasıl olması gerektiğine açıklık getirmektedir: Kur’ân-ı Kerim’de: "Ey inanan (mü’min)ler! Zannın bir çoğundan kaçının. Çünkü bazı zan (vardır ki) günahtır… " buyurulmuştur (el-Hucurât, 49/12). Âyette, "zanların birçoğundan kaçınınız" denilmekte; sebep olarak da, "bazılarının günah olduğu ifade edilmektedir. Demek ki, zannın hepsi günah değildir; hattâ Allah’a ve mü’min (inanan)lere hüsn-i zanda bulunmak gereklidir. Nûr Süresi’nde: "Onu işittiğiniz vakit erkek mü’minlerle kadın mü’minlerin, kendi vicdanları (önünde) iyi bir zann’da bulunup da…" buyurulduğu gibi (en-Nûr, 24/12), bir Kudsî Hadis’de de:

Okudunuz mu?  Ayağımda sargı var nasıl gusül alacağım?

"Ben, kulumun, bana zannı gibiyim " diye vârid olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.s) de: "Her biriniz, Allah’a, hüsnüzan ederek ölsün"buyurmuş ve bir başka hadisinde de: "Hüznüzan, imândandır" demiştir.

Keşşâf ve benzeri büyük Kur’ân müfessirleri, "doğruyu ve yanlışı, açık belirtileriyle seçmeden, iyice gözleyip düşünmeden zanda bulunulmamasını" önemle tavsiye etmekte, "açıkta bir sebebi ve doğru belirtisi bulunmayan zannın harâm olduğunu, kaçınılması gerektiğini" belirtmektedirler. İhtimal üzerine hüküm olan zanlar, gerçeğe uymadığından, başkasına bühtan ve iftira olacağından, zanda bulunanı vebâl altına sokacaktır.

Okudunuz mu?  Cennet'i çok istiyorum ve hemen ölmek istiyorum

Bütün bunlardan, zan konusunda çok dikkatli olmak gerektiği ve "Sû-i zann"ın ise, kesinlikle yasak olduğu, açıkça anlaşılmaktadır. Sû-i zann’ın harâm olmayanı, yalnızca fısk ve fucûr (günahkârlık) ile tanınan kimselere karşı yapılanıdır. Durumu kesin olarak bilinmeyen birine hüsnüzan gerekmese bile, Sû-i zan da câiz değildir.

Okudunuz mu?  Dinimizce Resim yapmak günahmı?

Sû-i zan’dan kaynaklanan "tecessüs" hakkında da, daha önce verilen Hucurât Süresi’ndeki âyette, "tecessüs de etmeyin" buyurulmaktadır. Tecessüs, "Onun-bunun durumlarını araştırmak, eksik (kusur)lerini öğrenme isteği"dir. Allah tarafından yasaklanan bu davranışla ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.s)’de:

"Müslümanların eksiklerini, ayıplarını araştırmayın. Zira herkim müslümanların ayıplarını araştırırsa, Allah Teâlâ’da onun ayıb (kusur)ını tâkip eder, nihayet evinin içinde bile onu rezil ve rüsvây eder" buyurmuştur (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, İstanbul 1960, VI, 4471-4473; Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihâli, İstanbul 1957, 633-634).

Okudunuz mu?  Aile içerisinde açık giyinmek haram mı?

M. Süreyya ŞAHİN


Yorum: Suizan hakkında bilgi

hayatt_58
Hocam arkadaşım bir oyunda birine sanırım bir şey satacaktı bende arkadaşıma dedimki belkide adam seni kekliyor felan dedim ama bunu kalpten inanarak o karşıdaki adama doğrudan dolandırıcı manasında söylemedim ondan sonrada zaten şöyle dedim ”adama kekliyor demiyorumda yani” gibisinden bir şey dedim bu kul hakkı olurmu hocam?

Okudunuz mu?  Erkek arkadaş ile görüntülü konuşmak

Yorum: Suizan hakkında bilgi

Hoca
Tedbirli ol demek caiz ama karşı tarafı tanımadan sahtekar olduğunu ima etmek su-i zandır günahtır
Tövbe etmek gerekir.

Bu kategoride yer alan Gusül alırken aklıma kötü şeyler geliyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Suizan hakkında bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.