Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:04
sizden92
Abone

Yanımda söylenen sözlerin hepsini uyarmak zorunda mıyım?

Yanımda söylenen sözlerin hepsini uyarmak zorunda mıyım?

çaba
Yanımda bir sürü şey söyleniyor hepsini uyarmak zorunda mıyım?Yoruldum psikolojim bozuluyor küfre girmesinden korkulan bir şey söyleseler ve uyarmasam ne olur?Mesela biri hakkında ‘düşünsene birine gidiyomuş ona bunu kim yapıyomuş diye soruyo o da şurda şöyle bir şeyler(kendilerinin bir özelliğini söylüyor) görüyorum ama’ falan diyolar gaybı ancak Allah bilir bunu biliyolar ve şaka olarak söylüyorlar benim böyle bir sözü uyarmam gerek mi uyarmasam ne olur?

Okudunuz mu?  12 Yaşında İken Orucumu Bozdum Ne Yapmalıyım...

Cevap: Yanımda söylenen sözlerin hepsini uyarmak zorunda mıyım?

İnanc
Tanıdığımız ve tanımadığımız insanları, hatalarından ve günahlarından dolayı uyarmak zorunda mıyız? Eğer ikaz etmezsek bu kişilerin nasıl bir yükümlülüğü vardır?..

Kişinin tebliğ sorumluluğu, imkanları ölçüsünde ölünceye kadar devam eder. Ayrıca insanları hakka davet ederken bu davetin bir sınırı yoktur. O kişi hak yola ulaşıncaya kadar dine davet edilir.

Okudunuz mu?  Bilerek orucumu bozdum ne kadar kaza orucu tutmam gerekiyor

İrşâda muhatab olan, yani irşâd edilecek kimseler hem gayri müslimler ve hem de Müslümanlardır. Müslüman olmayanları irşâd; onları iman ve İslâm’a davet etmek demektir. Müslümanları irşâd ise; onlara imanın gereği olan salih amel ve güzel ahlâkı telkin etmektir. İrşâdı yapacak kimseler ise peygamberlerden sonra, salih müminler ve din bilginleridir.

Okudunuz mu?  Çocuğun günahı olur mu? Evladın günahları sevapları

İrşâd, dini bir emir olup Müslümanlar üzerine farz-ı kifayedir. Müslümanların içlerinden bir grup bu görevi yapınca diğerlerinin üzerinden düşer.

İnsanları irşâd edecek mürşidleri, din bilginlerini yetiştirmek Müslümanlar üzerine farzdır. Kur’an-ı Kerîm’de:

"Sizden, insanları hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten alıkoyan bir topluluk olsun." (Âl-i İmrân, 3/104)buyurulur.

Okudunuz mu?  Zina Kul Hakkımı?

Ümmet; grup, sınıf anlamınadır. "İçinizden irşâd görevini yapacak bir grup bulunsun" veya "sizden, emr-i bi’l ma’ruf ve nehy-i ani’l münker yapacak bir topluluk oluşsun" demektir.

Üniversite ortamında olsun başka ortamda olsun, irşadda bulunamamaktan dolayı ahirette birilerinin sizden hak taleb etmesi diye bir durum yoktur. İrşad farz-ı kifaye olduğu için toplumda ehil bir kişinin bu görevi yapması yeterlidir. Ama yine de her Müslümanın irşadda bulunmaya gayret etmesi çok faziletlidir.

Okudunuz mu?  Allah beni affedermi

İnsanları işlediği hatalardan dolayı uyarırken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü her insan hatasını kabul etmeyebilir. Bu da ters tepkiye sebep olur. Tavsiyelerimizi dinleyeceğinden emin olduğumuz kişileri uyarabiliriz. Çevremizdeki insanlara İslamiyeti anlatmanın en güzel yolu, onu hakkıyla yaşamaktır. En güzel tebliğ de budur.

Okudunuz mu?  Uzun yıllar fatihayı elhamdürillah diye okumak

Yalan

Kayıtsız Üye
Bir ortamda 3 kişiyiz 1 tanesi yalan söylüyor ve diğerini sürekli yalanlarıyla kandırıyor verdiği sözleri yalanla geçiştirip oyalıyor ben bunun farkındayım diğer kişiye bunu söylemelimiyim veya görmezdenmi gelmeliyim ? geleceği Allah bilir sadece ama ilerde zarar vereceğini hissediyorum bu zamana kadar kime karşı zarar gelicek diye hessettiysem herzaman içime doğan hislerim gerçek oldu. Günaha girmek istemiyorum kusur açmakta istemiyorum ahiret gününde bu karşıma çıkar ama yalan söylenen kişiyi çok değerli gördüğüm için göz yummakta istemiyorum ne yapmam gerekir yardım edin lütfen bir fikir veya dinimizde ne deniyor böyle bir şey ile ilgili teşekkür ederim

Okudunuz mu?  Bahailik dini nedir? Kısaca

Yorum: Yanımda söylenen sözlerin hepsini uyarmak zorunda mıyım?

arifselim
Öncelikle yalan söyleyen kişiyi uyararak yalan söylemesini engellemelisin. Kendisine yalan söylenilen kişiden ziyade yalancıyı uyarmak gerekir. Şayet yalan söylenilen kişi zarara uğrayacaksa o zaman uyarılır. Aksi takdirde gıybet ve fitneye sebebiyet verilmemelidir.

Bu kategoride yer alan Yemin edip pişman olmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yanımda söylenen sözlerin hepsini uyarmak zorunda mıyım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.