Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:01
missa91
Abone

Helal kazanç ile ilgili vaaz

Helal kazanç ile ilgili vaaz

Kayıtsız Üye
helal kazanç ile ilgili vaaz


Cevap: Helal kazanç ile ilgili vaaz

Muhammed

İLİ :ANTALYA
AY-YIL :KASIM-2008
TARİH :14.11.2008
HELAL KAZANÇ

Muhterem Mü’minler!
Müslümanın en başta gelen vazifelerinden birisi, Cenab-ı Hakk’ın rızası istikametindehelal dairede yaşamak ve helalinden kazanmaktır. Allah (c.c.) bizi imtihan etmek için bazı şeyleri helal, bazı şeyleri haram kılmıştır. Fakat helal dairesini o kadar geniş tutmuştur ki harama girmeye ne ihtiyaç, ne de mecburiyet vardır. Bununla birlikte haram dairesi mayınlı bölge gibi sayısız tehlikelerle dolu iken, helal dairede huzur vardır, mutluluk vardır. Yüce Rabbimiz birçok emir ve yasağı da sırf bizim iyiliğimiz, dünya ve ahiret mutluluğumuz için koymuştur. Bunlara riayet edilmesi halinde dünyamız bile cennete dönecek, uyulmadığında da hayatımızı karartacak birçok problemlere kapı açmış olacağız. Hutbemin başında okuduğum ayet-i celilede Rabbimiz mealen şöyle buyuruyor: Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken insanların mallarından bir kısmını haram yollarla yemeniz için o malları hakimlere (idarecilere veya mahkeme hakimlerine) vermeyin. (1) Bu ayette işaret edilmek istenen mânâ, daha ziyade rüşvet ve çıkarcılıktır. Ancak bununla birlikte hile ve aldatma ile elde edilen bütün kazançlar haramdır.
Konu ile ilgili diğer ayet-i kerimelerde de mealen:
Yerde hem sizin için hem de rızkları size ait olmayanlar için (gerekli) geçim vasıtaları yarattık (2) Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.(3)
Bu ayetler bize helal ve temiz rızıklardan istifade etmemizi, haram yollara girmememizi, yeryüzünde birçok helal rızk temin etme ve geçim vasıtaları bulunduğunu, yeryüzüne dağılıp Allahın lütfundan bunları istememizi emretmektedir.
Haramdan kaçınmak gibi helalkazanç sağlamak da farz bir emirdir. Hırsızlık, kumar, tefecilik, aldatma, hileli alış-veriş ve gasp gibi yollarla elde edilen bütün kazançlar haram kılınmıştır. Aziz Cemaat!İmanı kalbine sindirmiş, Allah’a tam inanıp itimat etmiş bir mü’minin düşüncesi, nasıl olursa olsun sadece para kazanmak değil; helalinden kazanmak olmalıdır. Helal kazanç yolları o kadar çoktur ki insan birazcık bir gayretle bunları elde edebilir. Yeter ki niyeti halis, inancı istikamette olsun. Böyle yapmayıp da Zaman değişti ne yapalım geçim meselesi diyerek haram yollara başvurmak, hayatını hem manen hem maddeten karartmak, aynı zamanda toplumsal huzurun bozulmasına da zemin hazırlamak demektir.
Haramda hayır da yoktur, bereket de. Kazançlarının helal olup olmadığını düşünmeden sadece dünyalık peşinde koşanlar dünyada huzur bulamadıkları gibi manevi hayatları da felç olur. Ne ibadetlerinin ne de yaptıkları iyiliklerin zevkine varabilirler.
Abdullah b. Ömer (r.a.) ın şu sözleri oldukça düşündürücüdür: Namaz kılmaktan yay gibi, oruç tutmaktan çöp gibi olsanız (zayıf düşseniz) bile haram ve şüpheli şeylerden kaçınmazsanız, Allah o ibadetleri kabul etmez .(4)

Okudunuz mu?  Allah'ın 99 isminde hangi isim neye iyi gelir.

Aziz Müminler!
Allah Rasulü haramdan kaçınma, helal lokma yeme konusunda öylesine emir ve tavsiyelerde bulunmuştur ki bunlar bize kurtuluşun helal yoldan başka bir yolla asla olamayacağını göstermektedir. Hutbemi kulağımıza küpe olabilecek hadis-i şeriflerin mealleriyle bitiriyorum:
Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu aldığı şeyin helalden mi haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez. (5)
Helal kazanç uğrunda yorgun olarak akşamlayan kimse günahları bağışlanmış olarak yatar. Allah kendisinden razı olarak sabahlar .(6)
____________________________
(1) Bakara 2/188
(2) Hicr, 15/20.
(3) Cum’a, 62/10.
(4) İhya ter. 2. c. sh. 239
(5) Buhari, Büyu’, 7,23.
(6) İhya Ter. 2.c.sh.237

Okudunuz mu?  Bazen şehvetlendiğimiz anda sıvı geliyor ama meni mi yoksa mezi mi bilmiyorum ne yapmalıyım

HAZIRLAYAN: BAHATTİN ATAKLI
AKSEKİ MÜFTÜSÜ


helal kazanç vaaz, helal kazanc ile ilgili sohbet

Bu kategoride yer alan Helal lokma ile ilgili hikayeler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Helal kazanç ile ilgili vaaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.