Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:39
Hadisler
Yönetici

Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler

Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler

Hoca
ZEKATVERMEMENİN CEZASI

2397- Ebu Zer (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’egeldim. Kâbe’nin gölgesinde oturuyordu. Beni görünce bana dönerek: Kâbe’ninRabbi hakkı için onlar zararda olan kimselerdir buyurdu. Kendi kendime: Eyvah benimle ilgili bir şey mi? indirildi, diyerek; Anam-babam senin yolunafeda olsun, kimdir onlar Ey Allah’ın Rasûlü! dedim. O da şöyle buyurdu: Malıçok olanlar ancak mallarını hayırlara ve iyilikle, sağındaki ve solundakimuhtaç ve fakirlere verenler müstesna buyurduktan sonra şöyle devam etti: Canımkudret elinde olan Allah’a yemin olsun ki deve ve sığırlarının zekatınıvermeyen bir kimse kıyamet günü getirilir de o hayvanlar daha bakımlı ve semizolarak o kişiyi ayaklarıyla çiğnerler ve boynuzlarıyla toslarlar. Sığır vedeveler bir sefer o kimsenin üzerinden geçtiler mi yeni baştan tekrar çiğnemeyeve toslamaya başlarlar. Bu böylece insanların hesabı görülünceye kadar devameder gider. (Buhârî, Zekat: 3; İbn Mâce,Zekat: 2)
2398- Abdullah (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir. Rasûlullah (s.a.v)şöyle buyurdu: Malı olup ta zekatını vermeyen kimseye o malı kıyamet günüçıplak başlı bir yılan olup boynuna dolanacaktır. Kişi ondan kaçmaya çalışacakfakat yılan onu kovalayacaktır. Sonra, Rasûlullah (s.a.v) Allah’ın Kitab’ındanbu sözün delilini getirip Âl-i İmrân 180. ayetini okudu: Allah’ınkendilerine ikram edip verdiği malları infak etmekte cimrilik gösterenler,biriktirdikleri malların kendileri için hayır olduğunu zannetmesinler. Aksinebu onlar için pek kötüdür. Bu derece cimrice sarıldıkları şey kıyamet günüboyunlarına tasma gibi geçirilecektir… (İbnMâce, Zekat: 2; Tirmizî, Tefsirul Kur’an: 4)

2399- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah(s.a.v)’den işittim şöyle diyordu: Kimin develeri var da darlıkta vebollukta onların zekatını vermiyorsa… Bunun üzerine ashab: Darlık vebolluk ne demektir dediler. Rasûlullah (s.a.v)’de: Kolaylık ve zorlukanlarıdır buyurdu. Kıyamet günü o develer daha hareketli daha şişmanbir halde gelirler ve geniş bir alana konulmuş olan sahiplerini çiğnerler,develerin sonuncusu gelince baştakiler tekrar gelerek çiğnemeye başlarlar, busüre miktarı elli bin sene olan kıyamet günlerinde sürüp gider ve tüminsanların hesabı görülünceye kadar bu böylece devam eder gider daha sonra kişigideceği yeri (Cennet – Cehennem) mutlaka görür. Yine kimin sığırlarıolur da darlıkta ve bollukta onların zekatını vermezse o sığırlar kıyamet günüdaha semiz daha hareketli ve daha haşin olarak getirilir ve sahipleriniayaklarıyla çiğnerler, boynuzlarıyla toslarlar ve tırnaklarıyla onu çiğnerlersondakiler bitince baştakiler aynı şekilde çiğnemeye ve toslamaya başlarlar. Buiş elli bin sene süren ahiret günlerince insanların hesapları görülünceye kadardevam edip gider ve o kimse gideceği yer neresi ise orayı da görür.

Yine kimin koyunları olur da bolluk ve darlıkta onların zekatını vermezsekıyamet günü o koyunlar daha hareketli daha semiz ve daha haşin olarakgetirilir ve bu koyunlar sahiplerini tırnaklarıyla çiğnerler, boynuzlarıylatoslarlar boynuzlarında hiçbir eksiklik ve kırıklıkta yoktur. Koyunlarınsondakiler bitince baştakiler yine aynı şekilde çiğnemeye başlarlar yine bu işelli bin sene sürer, ahiret günlerince insanların hesapları görülünceye kadardevam edip gider ve o kimse gideceği yer neresi ise orayı da görür. (Buhârî, Zekat: 3; İbn Mâce, Zekat: 2)


Yorum: Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Dünyadaki cezasi nedir onu anlamadım

Okudunuz mu?  Ahir Zamanın Hadisleri..

Yorum: Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler

mumsema
Zekat vermeyenlerin ahiretteki cezası belirlenmiştir dünyada ise, mallarına ve canlarına belalar gelmesi ve bereketin yok olmasıdir.
Çünkü malın için fakir hakkı kalıyor ve kul hakkı işleyen gibi dünyada da Allah ona rahatlık vermez.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz'in oturuşu hakkında hadisler

Yorum: Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler

imam
Cimrilik edip zekat vermeyelerin ahireteki cezası
Ali İmran Suresi 180. ayet

Allah’ın, kereminden kendilerine verdiklerini onun yoluna sarfetmede cimrilik gösterenler sanmasınlar ki, bu, kendileri için hayırlıdır. Yüce Allah önceki âyetlerde cihad hususunda canını feda etmeye şiddetle teşvik ettikten sonra, burada da Allah yolunda mal harcamaya teşvik etti ve malını bu yolda harcamada cimrilik gösterenleri şiddetli bir şekilde tehdit ederek buyurdu ki: Cimri, sanmasın ki, onun mal biriktirmesi ve onu infak hususunda cimrilik yapması ona fayda verir. Bilakis bu davranışı, hem dini, hem de dünyası hususunda ona Zaralıdır. Durum onların zannettiği gibi değildir. Bilakis bu cimrilik onlar için bir serdir. Cimrilik ettikleri şeyde kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Y’ani Allah, cimrilik yaptıkları mallarını, boyunlarına tasma yapacak, kıyamet gününde onunla azap göreceklerdir. Nitekim Buhârî’nin Sahihi’nde şöyle rivayet edilmiştir: Kime Allah mal verir de o kimse zekatını vermezse, kıyamet

Okudunuz mu?  Çok secde ile ilgili hadisler

gününde o mal, gözlerinin üzerinde siyah benek bulunan büyük bir yılan suretinde ona gösterilir. Yılan onu avurtlarından tutar ve: "Ben senin malınım, ben senin hazinenim" der.


zekat vermemenin dünyadaki cezası

Bu kategoride yer alan Ölülerin hakkında konuşmak ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zekat vermemenin cezası ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.