Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:54
missa91
Abone

Aile Hayatı ile ilgili hadisler

Aile Hayatı ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Aile Hayatı ile ilgili hadisler


Cevap: Aile Hayatı ile ilgili hadisler

Muhammed
Giriş:
Bu çalışma peygamberimizin (sav) hayatı ve hadisleri çerçevesinde aile hayatı ile ilgili bir insana gerekecek tüm bilgileri burada toplama gayretinin sonucudur. Peygamberimiz (sav) insanlığa örnek olarak Allah tarafından korunmuş ve terbiye edilmiş seçkin bir insandır. (Ahzap, 33:21) Nitekim peygamberimiz (sav) Rabbim beni en güzel şekilde terbiye etti ve edeplendirdi (Kenz, 11:406) buyurarak bu hususu bize haber vermiştir. Biz de peygamberimizin (sav) dilinden dindar bir insan, Allah rızasına uygun mutlu bir aile yapısı ve mutlu bir insanın özelliklerini sıralayacağız.

Hadislerde İyi Aile Ölçüleri:
1. Evlenen dinin yarısını korumuş olur. Diğer yarısı için kişi Allah’tan korksun…

2. Kişi saliha bir kadınla evlenmekten daha büyük bir hayra nail olmamıştır. Saliha kadın sen ona baktığın zaman içini rahatlatan, emrettiğin zaman itaat eden, yanında olmadığın zaman namusunu ve malını koruyan kadındır.

3. Bu ümmetin hayırlıları evli olanlardır. Öyle ise evlenin ve çocuk sahibi olun. Şayet çocuğun ölürse sabredersin; bu senin için mükâfat sebebidir. Büyürse sana dua eder ve yardımcı olur. Bu da senin için hayır ve mükafat sebebidir.
4. Kendinizi ve ailenizi cehennem ateşinden koruyun (Tahrim, 66:6) ayeti nazil olunca peygamberimiz (sav) hepiniz çobansınız ve hepiniz eli altındakilerden sorumlusunuz buyurdular.

Okudunuz mu?  Kulak kıkırdağını deldirmek günah mı?

5. Peygamberimiz (sav) kadınlara hitap ederken Sizle ev işi yaparken çektiğiniz sıkıntılar Allah yolunda savaşanların seviyesine çıkarır buyurdular.

6. Peygamberimiz (sav) bi’setten sonra ilk yıllarda Hira Mağarasında bulunuyor ve önceki gibi Allah’a ibadet ediyordu. Hz. Hatice (ra) onun yemeğini getiriyordu. Cebrail (as) peygamberimize Hz. Hatice sana yemek getirip geliyor. O gelince Allah’ın selamını ona söyle ve kendisini cennetle müjdelediğini haber ver! buyurdular.

7. Peygamberimiz (sav) evinde her erkeğin yaptığını yapar, koyunu sağar, söküğünü diker ve işlerini görürdü.

8. Peygamberimiz (sav) sahabeleri için yağlı yaptırdı ve kendi eliyle yağladı. Sonra sahabelerini davet etti ve beraberce yediler. (Beyhaki, Delâil-i Nübüvve, 6:91)

Okudunuz mu?  Üvey evlat caiz mi

9. Peygamberimiz (sav) gece hanımları ile sohbet eder ve ibadet ederdi. Bazen hanımlarının arkasında namaza dururlardı.

10. Peygamberimiz (sav) hanımları ile hoş sohbet eder, onlara oyunlar seyrettirir, şakalaşır ve yarışmalar yapardı.

11. Bir gün Hz. Aişe (ra) Beni nasıl seviyorsun? diye sordu. Peygamberimiz (sav) İpliğin düğümü gibi buyurdular. İpliğin düğümü nasıl olur? diyince peygamberimiz (sav) herkesin bildiği şekilde… buyurdular. (Ebu Nuaym, Hilyetü’l-Eviya, 2:44)

12. Peygamberimiz (sav) Hz. Ali (ra) ile tartışan kızı Hz. Fatıma’ya (ra) Kızım kocanla konuş, sıkıntını anlat, konuşmasına müsaade et, dinle ve akıllı ol! Bir kadın kocasının makul isteklerini yapmazsa kendisini büyük bir sıkıntıya sokmuş olur buyurdular.

Hadislerde Aile ve Geçim:
1. Kişiye günah olarak bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi yeterlidir.

2. En iyi sadaka ailene harcadığın şeydir.

3. Ailene harcadığının dışındaki en iyi sadaka az olup, zorlanarak verdiğin şeydir.

4. Paran varsa önce kendinden başla, sonra ailene ve en yakın akrabalarına harca.

Okudunuz mu?  Bast hali Nedir

5. Varislerini zengin bırakman, başkalarına muhtaç bırakmandan daha hayırlıdır.

6. Veren el alan elden üstündür. Harcamaya elinin altındakilerden başla…

7. En hayırlı harcama çocuğun anne-babasına yaptığı harcamadır. Allah yolundaki en iyi harcama
budur.

8. Allah’a güven ve mütevekkil ol. Mahlûkatından korunmak için Allah bana kâfidir. Dinim ve dünyamın korunması için rabbim bana kâfidir.

9. En hayırlı insan ailesi için faydalı ve hayırlı olan insandır.

10. Dilenmemek, helal kazanmak, komşu ve akrabaya yardımcı olmak ve çocuklarına bakmak için dünyayı isteyen kıyamette yüzü ayın on dördü gibi parlak olarak Allah’ın huzuruna gelecektir.

11. Bir adam çocuklarından birisine bağışta bulundu ve bu konuda peygamberimizi şahit tutmak istedi. Peygamberimiz (sav) Ben ancak hakka ve haklıya şahit olurum; yoksa şahit olmam buyurarak reddetti.

12. Peygamberimiz (sav) Bağışta ve davranışlarda çocuklarınıza adil davranın. Zaten siz de kendinize böyle davranılmasını istersiniz buyurdular.

13. Bir gün peygamberimizin (sav) sohbetinde bir çocuk geldi, dinleyicilerin arasından geçti ve babasının yanına vardı. Babası da onun başını okşayarak dizine oturttu. Az sonra aynı adamın kızı geldi ve babasının yanına vardı. Babası onun da başını okşadı ve yanına oturttu. Peygamberimiz (sav) hemen müdahale ederek Neden onu da diğer dizine oturtmadın? buyurdular. Adam bunun üzerine onu da diğer dizine oturttu. Peygamberimiz (sav) İşte şimdi çocuklarına adil davrandın buyurdular.

Okudunuz mu?  Genç kızlarda akıntı hakkında sorular

14. Bir sahabe Ya ResulAllah ben çocuğuma bir köle bağışladım dedi. Peygamberimiz (sav) Diğer çocuklarına da bağışladın mı? dedi. Adam Hayır! diyince O zaman onu geri al! buyurdular.

15. Peygamberimiz (sav) Hz. Hasan ve Hüseyin (ra) için birer koç akika kestirdi.

16. Çocuk doğunca sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunur ve yedinci günü akika kesilerek ziyafet verilir.

17. Allah zayıf, güçsüz, fakir, iffetli ve haramdan kaçan aile babasını sever.

18. Kızlarınız munis ve çok değerlidir; onları zorlamayın.

19. Dinini ve ahlakını beğendiğiniz birisi sizden kızınızı isterse onunla evlendirin. Böyle yapmazsanız yeryüzünde fesat olur.

Okudunuz mu?  Karı koca arasını düzelmesi için tesirli dua

20. Nikâh ince ve nazik bir iştir. Sizden biriniz kızını vereceği zaman iyice düşünsün.

21. Saygın ve soylu olanlar kendilerine denk olanla evlendirilmelidirler.

22. Kızını fasık birisine veren akrabalık ilişkilerini kesmiş olur.

23. Peygamberimiz (sav) Seveni sevdiğine kavuşturun buyurdular.

24. Üç şey ertelenmez: Vakti gelince namaz, hazır olunca cenaze ve kendisine denk olan dul kadının nikâhı…

25. Peygamberimiz (sav) kızın nasihat etti ve Kocana cariye ol ki o sana köle olsun. Ona usandıracak kadar yaklaşma, soğutacak kadar da uzaklaşma. Affedici ol ki seni sevsin. Öfkelenince konuşma ki saygını yitirmeyesin. Bil ki sevgi ve sıkıntı bir kalpte olursa sevgi gider ve sıkıntı kalıcı olur.

26. Peygamberimiz (sav) İyilikte oğluna yardımcı olan babaya Allah rahmet etsin diye dua etti.

27. Birisi peygamberimize gelerek kime iyilik yapayım? diye sorunca peygamberimiz (sav) anne ve babaya buyurdular. Onlar öldüler denince O zaman oğluna yardımcı ol buyurdular.

28. Peygamberimiz (sav) Çocuklarınıza beddua etmeyin, ola ki Allah kabul eder de sonra sıkıntıyı yine siz çekersiniz buyurdular.

Okudunuz mu?  Hz. Züleyha'nın gözlerinin açılması ve gençleşmesi doğru mudur? Bu konuda bir hadis var mıdır?

29. Peygamberimiz (sav) Bir baba çocuğuna Kur’ân öğrettiği, hac yaptırdığı ve evlendirdiği zaman ona olan hakkını ödemiş olur buyurdular.

30. Çocuğun baba üzerinde temel hakları Güzel bir isim koyması, eğitimini güzel yaptırması, ergenlik çağına gelince evlendirmesi ve hacca göndermesidir. Bunları yapmaz da çocuk günaha girerse onun günahı babasına da yazılır.

31. Peygamberimiz (sav) oğlu İbrahim’i görmek ve sevmek için sütannesinin evine giderdi. Sütbabası bir demirci olduğu için evi duman olurdu. Peygamberimiz (sav) oğlunu kucağına alır, sever, öper, okşar ve annesine geri verirdi.

32. Mallar ve çocuklar sizin için bir imtihan vesilesidir. (Tegabün, 64:14) ayeti onların bakımı, eğitimi ve sıkıntılarına katlanmanın insana büyük bir imtihan sebebi ve kişiyi günaha sevk ettiğini anlatmaktadır.

33. Büyükleri sayamayan, küçükleri sevmeyen bizden değildir.

34. Yüce Allah Musa’ya (as) şöyle buyurdu: Bana iman ve tevekkülden sonra en değerli amel çocuklara merhamet ve lütufta bulunmaktır. Onlar temiz fıtrat üzeredirler. Ölünce onları cennetime alırım.

Okudunuz mu?  Haram ve Helal İle İlgili Sorular ve Cevaplar

35. Peygamberimize (sav) Ölen müşrik çocukları nereye giderler? diye soruldu. Peygamberimiz (sav) Onlar cennete giderler. Zira cehenneme ancak yalanlayıp yüz çevirenler gider. Biz oraya yüz çevirip bizi yalanlayan şakilerden başkasını göndermeyiz (Leyl, 92:15-16) ayeti bunu haber vermektedir buyurdular.

36. Peygamberimiz (sav) Hz. Hasan ve Hüseyini kucağına aldı, sevdi ve öptü. Sonra Allahım! Ben onları seviyorum. Sen de onları sev ve onları sevenleri de sev buyurdular.

37. Peygamberimiz (sav) bir gün beşiğinde yatan Hz. Hasan’ın eteğini kaldırdı, göbeğini ve pipisini öptü.

38. Peygamberimiz (sav) seferden dönünce Hz. Fatıma’yı ziyaret eder ve başından öperdi.

39. Peygamberimiz (sav) Çocuk kokusu cennet kokusudur buyurdular. Gerçekten de çocuklar çok güzel kokarlar, ergenlikten sonra kokuları değişir.

40. Peygamberimiz (sav) Çocuğu olan onunla çocuklaşsın buyurdular.

41. Peygamberimiz (sav) süt emen bir çocuğu sevmek için kucağına aldı. Çocuk da peygamberimizin (sav) kucağına işedi. Annesi almak istedi, peygamberimiz (sav) çişini bitirene kadar dokunmayın buyurdular. Sonra elbisesini su ile yıkadı.

Okudunuz mu?  Hac ibadetinin kişiye ve topluma kazandırdıkları nelerdir

42. Peygamberimiz (sav) bilhassa çocuklara merhametli olunması ister ve Merhamet etmeyene merhamet edilmez buyururlardı.

43. Peygamberimiz (sav) Namazı uzatmak istiyorum; ama çocukların ağlamasını duyarak kısa kesiyorum buyurdular.

44. Peygamberimiz (sav) Allah sapıkların kalbinden merhameti çeker alır buyurdular.

45. Peygamberimiz (sav) Allah Rahmandır. Merhamet edene merhamet eder. Yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin buyurdular.

46. İnsanlara merhamet etmeyene Allah ahirette merhamet etmez.

47. Muhakkak ki Allah kullarından merhametli olanlara merhamet eder.

48. Koyuna bile acırsan Allah sana merhamet eder.

49. Bir kadın peygamberimizin (sav) meclisine geldi. Oturacak yer bulamadı. Bir adam kalktı ve ona yer verdi. Peygamberimiz (sav) ona sordu: Bu kadını tanıyor musun? Adam Hayır! dedi. Ona merhamet ettin buyurdular.

50. Peygamberimiz (sav) çocukların yanından geçerken onlara selam verirdi.

51. Çocuklarınız yedi yaşına gelince onlara namazı emredin. On yaşlarına geldikleri zaman yataklarını ayırın ve namaz kılmazlarsa hafifçe dövün.

Okudunuz mu?  Muharrem ayında vuku bulan kutsal olaylar

52. Peygamberimiz (sav) çocukları ilk safta namaza durdurmaktan sakındırırdı.

53. Sizin hayırlınız Kur’ânı öğrenen ve öğretenlerinizdir.

54. Çocuklarına Kur’an öğretene kıyamette altından bir taç takılır.

55. Bu ümmet çocuklarına Kur’an öğrettikleri sürece hayır üzere olacaklardır.

56. Çocukları ve büyükleri eğitmek Rabbin öfkesini söndürür.

57. Yüce Allah şöyle buyurdu: Mahlûkatı yaptıklarından dolayı cezalandırmak isterim. Kur’an
meclislerine, camileri dolduranlara ve Müslüman çocuklarına Kur’an ile eğitim verenlere bakarım ve öfkem diner de cezalandırmaktan vazgeçerim.

58. Allah’tan korkmaları konusunda nasihat et. Kamçıyı evde kapının arkasına (as). Ailenden sopayı eksik etme.

59. Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi cehennem azabından koruyun (Tahrim, 66:6) ayetini Hz. Ali (ra) Onlara eğitim verin diye tefsir ederdi.

60. Çocuklarınızı sevin ve onları terbiye edin. Bundan daha iyi bir hediye olmaz. Her aile reisi bu konuda sergiye çekilecektir. Özellikle ev halkına olan davranışlarından ve Allah’ın emirlerini öğretip uyguladıkları hususunda sorulacaktır.

61. Allah namazı, zekâtı ailesine emreden kulunu övmektedir. (Meryem, 19:55)

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde oruçluyken tükürük ve balgam yutmak

62. Hz. Lokman (as) Babanın çocuğunu dövmesi ekine gübre vermek ve bağcının bağını budaması gibidir demiştir.

63. İslam fıkhına göre bir öğretmenin çocuğa üç değnekten fazla vurması kısası gerektirir.

64. Terbiye etmek babadan ıslah etmek Allah’tandır. Allah’ın işine karışmayınız.

65. Allah müslümanı kendisinden sonra çocuğunda, torununda, evinde ve çevresinde korur. Babaları salih olduğu için onları korudu (Kehf, 18:82) ayeti buna delildir.

66. Yüce Allah İman edenlerin zürriyetlerini kendilerine katarak biz onları koruduk (Tur, 52:21) buyurarak mü’minlerin zürriyetlerinin de yükseltilerek korunacağını vaat etmişlerdir.


aile ile ilgili hadisler, aile ile ilgili hadisler ve ayetler, aile hayati ile ilgili ayet ve hadisler

Bu kategoride yer alan Tabutun üstüne örtülen yeşil örtünün adı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aile Hayatı ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.