Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:25
sizden96
Abone

Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür?

Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür?

ezgi
Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür yoksa kinayeli boşama lafızları grubuna mı girer? Yani bu sözün neticesinde rici talak mı yoksa bain talak mı gerçekleşir? Bu sözden dolayı erkeğe niyetin ne diye sorulur mu yoksa direk bir talak mı sayılır?


Cevap: Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür?

Hoca
EVLİLİK BİTTİ sözü kinayeli bir sözdür ve söyleyen kişi niyeti neyse odur.

< Sarih ve Kinayî Talak

Sarih boşama, boşamadan başka mânâya gelmeyen bir sözdür. Kinayî boşama İse, boşama mânâsında açık olmayıp boşama mânâsına geldiği gibi başka mânâya da gelen sözdür. Bu bakımdan boşama, sarih ve kinayî olmak üzere ikiye ayrılır.

Okudunuz mu?  Kadının vücut temizliğini ve avret yerinin temizliğini başka birine yaptırabilirmi?

A. Sarih Talak

Sarih boşama, boşamadan başka bir mânâya gelmeyen lafızlardır. Bu da üç kelimedir; talak, firak ve serah. Bu lafızların talak’a delâlet ettikleri kesindir. Çünkü şeriatta bu lafızlar, genellikle bu mânâda kullanılır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de de bu mânâda kullanılmıştır.

Ey Peygamber! Kadınları boşamak istediğiniz zaman (=tallaktumû) onları (temizlenme) vakitlerinde (ve münasebette bulunmadan) boşamayın. (Talak/1)

Eğer dünya hayatını ve süsünü istiyorsanız, gelin size boşanma (=serahen) bedellerinizi vereyim ve sizleri güzellikle salayım.

(Ahzab/28)

Veya güzellikle onlardan ayrılın (=fârikû).

(Talak/2)

Bu kelimelerin tercümesi de sarih talak kabul edilir. Çünkü bu kelimeler o dilde talak mânâsında kullanılmaktadır.

Okudunuz mu?  El zinası, göz zinası ve halvet

A/b. Kinayî Talak

Kinayî boşama, kullanılan lafız boşama mânâsında açık olmayıp boşama mânâsına geldiği gibi, başka bir mânâya da gelen sözle olur. Meselâ enti baliyyetun (sen benden hâlisin), enti beriyyetun (sen benden

berisin), enti bettetun (aramız kesiktir), îzhebî haysu şi’te (dilediğin yere git), ilhakı biehlike (ailenin yanına git), habluki ala ğaribiki (yuların omu-zundadır, yani serbestsin), a’zibi (benden uzaklaş), ağrubi (benden ayrıl), enti aleyye haramun (sen bana haramsın) gibi kelimelerin tümünün boşanmaya delâlet etmesi kinaye yoluyladır. Çünkü bu lafızlar, boşanmaya delâlet edebileceği gibi, başka mânâlara da gelir.

Boşamada Kinayî Lafızları Kullanmanın Meşru Olduğunun Delili

Kinayî lafzın boşanmaya delâlet etmesinin delili, Hz. Aişe’den rivayet edilen şu hadîstir; "Cevn kızı (Umeyme), Rasûlulİah(a nikâh olunup) huzuruna girdirildiği ve Rasûlullah da ona yaklaştığı zaman ‘Senden Allah’a sığınırım!’ dedi. Bunun üzerine Rasûlullah ona ‘Sen şanı büyük olan Allah’a sığındın, artık ailenin yanına git!’ buyurdu".[3]

Okudunuz mu?  Cuma namazını kaçırdım ne yapmalıyım günahı varmı

Hz. Peygamber’in ‘ailenin yanma git’ demesi, kinaye yoluyla boşamanın meşruiyetine delildir.

Sarih ve Kinayî Lafızların Hükmü

Yukarıda anlattıklarımızdan, sarih lafızlarla yapılan boşamanın -boşama niyeti olmasa dahi- kesin olarak tahakkuk ettiği anlaşılmıştır,

Kinayî lafızlarla boşamaya gelince, -bu tür boşama halk arasında şöhret bulmuş olsa da- onda niyet şarttır. Meselâ boşama niyeti olmaksızın aleyye’l-haram (benim üzerime haram olsun), enti aleyye haram (sen bana haramsın) gibi lafızlarla boşama gerçekleşmez.

Tebük gazvesine katılmayan Ka’b b. Mâlik’e Hz. Peygamber, hanımından ayrılması için haber gönderdiğinde Ka’b b. Mâlik gelen haberciye (Huzeyme’ye) şöyle sordu:

Okudunuz mu?  Güneş gözlüğü ile namaz kılınır mı?

– Karımı boşayacak mıyım, yoksa ne yapacağım?

– Hayır, boşama! Yalnız ondan ayrı dur, hanımına yaklaşma!

"Bunun üzerine karıma ‘Haydi babanın yanına git, Allah bu iş hakkında hükmünü verinceye kadar orada kal’ dedim".[4]

Bu hadîs, boşama niyeti olmadan söylenen kinayî lafızlarla boşanmanın tahakkuk etmediğine delâlet eder.

Daha sonra Allah Teâlâ Ka’b b. Mâlik ve iki arkadaşını affettiğini bildirince, yeni bir nikâha gerek duymaksızın hanımını geri getirmiştir. Ka’b b. Mâlik boşamaya niyet etmediği için 5u sözlerle boşanma go ,-çekleşmemiştir.

>


Cevap: Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür?

ezgi
Hocam teşekkür ederim. Allah sizin gibi hocalarımızdan razı olsun.

Okudunuz mu?  Büyük Günah işleyen kişinin duaları kabul olur mu?

Cevap: Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür?

ezgi
Hocam gerçekten çok teşekkürler. Sorduğumuz bazı hocalar bunun sarih bir söz olduğunu ve niyetin sorulmayacağını, boşamanın niyete bakılmaksızın gerçekleşeceğini söylemişlerdi.İçimi rahatlattınız. Çok teşekkürler. Allah razı olsun.


Hoca
< Hocam gerçekten çok teşekkürler. Sorduğumuz bazı hocalar bunun sarih bir söz olduğunu ve niyetin sorulmayacağını, boşamanın niyete bakılmaksızın gerçekleşeceğini söylemişlerdi.İçimi rahatlattınız. Çok teşekkürler. Allah razı olsun. >
7 senedir bu güzel dualarınızla ayakta kalıyoruz. amin sizdende…
Sarih olsaydı bile tek talak gittiği için evlilik yine 2 talak ile devam ederdi.


ezgi
Ama sarih değil, değil mi hocam. Ben tek talağın gitmesine bile razı değilim. Nolur sarih olmadığını söyleyin. Çünkü böyle bir olay 6-7 kez yaşandı. Eşim her defasında niyetim öyle değildi sinirden söyledim dediği için biz devam ettik. Ama sarih olursa durum değişir. O zaman herhangi bir hakkımız kalmamış olur. Nolur hocam birkez daha cevap verin. Allah binlerce kez razı olsun.

Okudunuz mu?  Allahla ilgili bir vesveyi onaylamak insanı dinden çıkarır mı?

Hoca
< Ama sarih değil, değil mi hocam. Ben tek talağın gitmesine bile razı değilim. Nolur sarih olmadığını söyleyin. Çünkü böyle bir olay 6-7 kez yaşandı. Eşim her defasında niyetim öyle değildi sinirden söyledim dediği için biz devam ettik. Ama sarih olursa durum değişir. O zaman herhangi bir hakkımız kalmamış olur. Nolur hocam birkez daha cevap verin. Allah binlerce kez razı olsun. >
Ezgi Kardeş, yıllarca(20 yıl) hanefi ve şafii fıkhı öğretiyorum bildiğim kadarıyla cevp yazdım zaten.
Bu kinayeli bir sözdür. Kocan neyi kastetmişse o kabul edilir.
(çok sinirli bir anda söylenen talak lafızları da geçersidir)

Okudunuz mu?  Aşktan nasıl kurtulurum?

ezgi
Hocam Allah razı olsun. Bugün bütün gün bu yüzden hasta yattım. Bu nikah bittiyse şimdi ben ne yapacağım diye. 2 Çocuk var hocam. Onların yemeklerini bile veremedim üzüntüden. Nasıl, ne kadar dua etsem size yine de azdır hocam. Allah iki cihan saadeti versin inşAllah. Peygamberimize komşu eylesin sizi. Cennetin en güzel köşklerinde ağırlasın Allah sizi.


Kayıtsız Üye
Benim eşim de kavga esnasında bana ailem hakkında bir daha bişey dersen biter ya da bitti dedi. Orasını net hatırlamıyoruz. Ama sonra ben seni o an susturmak için dedim talak aklıma bile gelmedi dedi şimdi içim içimi yiyor. Ne olur bana da yardımcı olun.

Okudunuz mu?  Namazda tenahnuh iki harf çıkmaz ise namaz bozulur mu?

arifselim
Net hatırlamamakla size doğru bir cevap veremeyiz. Sizlere tavsiyem bir müftülüğe giderek durumu iyice anlatın ve size diyecekleri şekilde hareket edin.


Aysemeva
Arif bey muftulugu telefonla aradım yok sayılmaz dedi. Ama ben en kötü ihtimali düşünüyorum. En kötü ihtimalle kaç talak gitmiştir?


arifselim
Müftülüğün demesine göre hareket edebilirsin. En kötü ihtimal ile bir talakınız gitmiş olur. İsterseniz diyanetin alo fetva hattını da arayarak bilgi alabilirsiniz.


Aysemeva
Arif bey size çok zahmet verdim ama iki sorum daha olacak izninizle. Bir daha konuşmayacaksın dediği için eşim bu kullema lafzina girmiyor değil mi? Her konuştuğumda bir talak gitmesin? Bir de zinadan çok korkarım. Kinayeli söz olduğundan talak ı bain olduysa eğer zaten günaha girdikte ama en azından 2 yerden fetva almıştım ben. Onla rahatlamaya çalışıyorum ama yine de tam bir rahatlama için safiiye gore nikah kiydirsak yeniden nasıl olur? Bizim düğünden önce resmi düğün gecesi dini nikahimiz kıyıldı. Babamın izni vardı elbette evlenmemize ama babam fasik. Düğün gecemde sarhoştu zaten. Eşimin abisi nikahi kıydı babası ve yengesi şahitti. Yani abisi de şahitti. İki Salih şahit vardı ama benim velim yoktu. Arastirdigima göre velisiz nikah olmuyor. Bizim bu nikah safiiye uygun değil dimi? Safii hazretlerine uyup tam bir rahatlama yaşamak istiyorum eğer dediğim gibiyse. Hakkinizi helal edin sizi çok yordum.

Okudunuz mu?  Mastürbasyon İlleti, Lütfen Sonuna Kadar Okuyun. Benim Sorunum Başka.

boşama niyeti olmadan, evlilik bitti talak midir, boşama niyeti ne demek

Bu kategoride yer alan İnternetten(sinemada var olan) film izlemek kul hakkına girer mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kavga esnasında erkeğin bu evlilik bitti demesi sarih boşama sözü müdür? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.