Misafirlik Adabı Nedir Nasıl olmalı?

Misafirlik Adabı Nedir Nasıl olmalı?

Hoca
Misafirlik Adabı

A. Cüneyd Köksal

Abdülfettah Ebu Gudde’nin "Min Edebi’l-İslam" Risalesinde-2

8. Başkasının evine girmek için izin istendiğinde, gözü evin içine ve mahrem bölgelerine bakmaktan muhafaza etmelidir. Böyle bir davranış ayıp ve günahtır.

Sa’d b. Ubâde şöyle demiştir: "Bir adam, Resulullah’ın (a.s.) kapısının tam önüne gelip izin istemeye başladı. Bunun üzerine Resûlullah "Şöyle geç!" buyurarak adamın tam karşıda durmayıp azıcık yana geçmesini işaret etti. Sonra şöyle buyurdu: "İzin istemek, ancak bakış içindir." Yani içeriye baktıktan sonra izin istemek anlamsızdır. Yine Resulullah şöyle buyurur: "Bir kişinin izin istemeksizin evin içine bakması helâl olmaz, eğer böyle yaparsa içeri girmiş demektir."

9. Bir evi ziyaret ederken kişinin giriş ve çıkış sırasında incelikle hareket etmesi, gözünü sakınması ve sesini yükseltmemesi gerekir. Ayakkabıların yerinde çıkarılması ve çıkarıldığı zaman düzenli şekilde konulması, oraya buraya bırakılmaması lazımdır. Ayakkabı giyme adabı hakkında Resulullah (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Biriniz ayakkabı giydiğinde sağdan başlasın, çıkardığında da soldan başlasın; sağ ayakkabı ilk giyilen ve son çıkarılan olsun." Yine eve girerken ayakkabılar kontrol edilmeli, yolda üzerlerine bir şeyler bulaşmışsa giderilmelidir.

10. Ev sahibi misafirine oturması için nereyi göstermişse oraya oturmalı, başka bir yere oturmaya çalışmamalıdır. Her konuda ev sahibine uymalı, onun ikramını kabul etmelidir. Adiyy b. Hâtemi’t-Tâî (r.a.) Peygamberimizi ziyaret edip müslüman olmak için Medine’ye gelişini anlatırken diyor ki: "Resulullah beni evine götürdüğü zaman bana içi lif doldurulmuş deriden bir minder uzattı ve "Bunun üzerine otur." buyurdu. Ben de: "Hayır siz oturun." deyince; "Hayır, sen!" diye cevap verdi. Kendisi de yere oturdu.’

Hârice b. Zeyd, İbn Sîrîn’i ziyarete gelmişti. Onu, yanında minder olduğu halde yere otururken buldu. Onun yanına oturmak istedi ve şöyle dedi: "Senin kendi nefsin için razı olduğun şeye ben de kendi nefsim için razı oldum." İbn Sîrîn şöyle karşılık verdi: "Ben, evimde kendim için razı olduğum şeyi senin yapmana razı olmam. Sana emredilen yere otur!"

Misafirin, ev sahibinin özel yerine, o misafiri davet etmedikçe oturmaması lazımdır. Resulullah şöyle buyurur: "Bir kimse, başka bir kimsenin evinde ve sözünün geçtiği mekanda ona imam olmasın! Evinde, sahibinin oturduğu özel yere onun izni olmadan oturmasın."

11. Bir eve girildiği ve o evde misafir olarak gece kalındığı zaman, araştırıcı ve mütecessis kimseler gibi gözle etraf kolaçan edilmemeli, aksine misafirin sadece ihtiyacı olan şeylerle bakışını sınırlandırması gerekmektedir. Ağzı kapalı kasa, sandık, dolap, kese veya herhangi bir gizli şeyin açılması, İslâm edebine ve ev sahibinin o kişiyi evine sokmak ve evinde kalacak yer tahsis etmek suretiyle ona tevdi ettiği emanete aykırı düşer. Ziyarette âdab gözetilmeli, hüsn-ü muâşerete riayet edilmelidir.


Cevap: Misafirlik Adabı Nedir Nasıl olmalı?

EHLİMAN
Hepimiz bir yerlere misafir oluruz yada misafirlerimiz gelir.Misafirliğin de kendi içinde olması gereken bir adabı erkanı olmalıdır.Misafirlere hürmet etmek onlara ikramda bulunmak başlıca adablardandır.


Misafir adabi, misafirlikte oturma adabı, misafirin eve girme adabi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();