Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:24
itikad
Yönetici

İstiva ve Uluv Ne Demektir?

İstiva ve Uluv Ne Demektir?

NuN
İstiva ve Uluv

Ehl-i sünnet Allah (cc.)’ın arşa istiva ettiğini ve Allah’ın (c.c.) uluv sıfatına sahip olduğuna inanır.
Uluv: Allah’ın (c.c.) hem sıfat hemde zat olarak en yücelerde olmasıdır.
Ör. Süphane Rabbiyel a’la, Süphane Rabbiyelazim
İstiva: Bir şeyin karar bulması, bir şeyin yukarıya doğru çıkması ve yukarıya doğru çıktıktan sonra belli bir yer üzerinde karar kılması demektir. Allah (cc.) Kur’anı kerimde yedi ayette istiva lâfzı ile arşa istiva ettiğini belirtmiştir. Ayetler Allah’ın (c.c.) bu sıfatının yedi kat göğün üzerinde gerçekleştiğini göstermektedir. Allah (cc.) şöyle buyuruyor:
 Semada olandan emin mi oldunuz? Bu ayetler hakkında batıl (fasit) teviller yapılmıştır. Demişlerdir ki burada kasıt meleklerdir. Burada hazf (silme yok etme) vardır vesaire vesaire… Bu teviller gitmeye gerek yoktur. Tevilcilerin tanımına göre bile tevil, tevil etmeyi gerektirici bir delilden dolayı lafzı zahirinden sarf etmektir. Burada bu nasları tevil etmemizi gerektiren bir delil yoktur. Bilakis bunları böyle kabul etmemizi gerektiren deliller vardır.

Ör.

1. Ben göklerdekilerin emini olmama rağmen siz bana güvenmiyor musunuz?¨

2. Peygamber (s.a.v) cariyeye Allah (c.c.) nerededir diye sorması onunda semada diye cevap vermesi ve Peygamber’im (s.a.v) onu azad et o bir müminedir demesi.

3. Aişe (r.ah) Ben duvarın arkasında ki kadının sesini duymazken Allah (c.c.) yedi kat göklerin üzerinden bu kadının sesini duyduda ayeti kerime indirdi. demesi

4. Zeynep (r.ah) diğer Peygamberin as. eşleri ona karşı övünürken, Siz yeryüzünde nikâhlandınız beni ise Allah (c.c.) yedi kat göğün üzerinde Peygamber’e (s.a.v) nikâhladı. demesi gibi…

Sonuç olarak Allah kendisinin arşa istiva ettiğini bu arşın yedi kat göğün üzerinde olduğunu ifade etmiştir. Peygamber (s.a.v) bunu bu şekilde insanlara yansıtmıştır. Selef ve Ehl-i sünnette bunu bu şekilde anlamıştır. Bizimde bu şekilde iman etmemiz gerekir.

Okudunuz mu?  Melek Rıdvan Kimdir ve Görevi nedir

Cevap: İstiva ve Uluv Ne Demektir?

ASUDE
yüce Allahın kürsisi gökteve yeri içine alacak kadar büyük biryerdedir demkki yüce Allah heryerde ama gökyüzü daha çok onun varlığını bileceğimiz yerdir


Yorum: İstiva ve Uluv Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Kanka Allah heryerde şuan benle ama senle de olabilir. Her şey kafada yeterki kaliteli sigara iç

Okudunuz mu?  Tevrat ne zaman indirildi

uluv ne demek, uluv sıfatı

Bu kategoride yer alan Melekler ve Görevleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstiva ve Uluv Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.