Anasayfa
17 Temmuz 2023, 15:01
sizden3
Abone

Gusül abdestinde ağza ve burna su vermeyi unutursak

Gusül abdestinde ağza ve burna su vermeyi unutursak

ceydaa
merhaba bırsey sorucam niyet edip yıkansak sonra çıkarken agzımıza ve burnumuza 3 er kere su çeksek gusül salih olurmu cevaplarsanız sevinirim bütün bedeni yıkayıp suyu agzımıza ve burnumuza sonra çıkarken versek olurmu olmazmı


gusül abdestinde ağza su vermeyi unutmak

Şema
gusül abdestinde ağza su vermeyi unutmak

Gusül olur. ağza ve buruna su vermeyi unutan sonra ağzına ve burnuna su alsın yeniden yıkanmaya gerek yoktur.

< Kardeş 3 konu açtın ve 3 konu başlığın aynı.
Konu başlığı, konu içeriğini idade edecek şekilde olmalıdır.
forum kurallarını okuyalım ve uyalim. >


Cevap: Gusül aptesti

ceydaa
saoğol tamam uyarını anladım sıra önemli deyil yani maksat suyun bütün vucudu kaplaması ve agza burna su vermek dimi yani dediyim gibi kabuldür saol benı nasıl bır yükten kurtardın bılemezsin birde suyun tam alamıyla ağza ve burna ulaştıgından emin olmak için burna ve ağza fazla fazla yanı bırkerede 3 er kere deyilde 2 kere 3 erkere yada dafazla su verebılırmıyız


Cevap: Gusül abdestinde ağza ve burna su vermeyi unutursak

umutlucan
1 kre vermek farz 3 defa vermek sünnet daha fazlada vermen burnuna zarar verebilir.
1 kere farz oldugunu unutmayın.


ceydaa
tamam ama tamsu gitmiyorsa fazlafazla veremezmıyız bırde niyet ettim cüplüğü gidermeye desek yetermı burna agza su vermeyi lavaboda çıkarken kurulanmadabn yapıyorum olur dimi niyet edip suyun altına gırıyorum normal banyo yapıyorum ve ağza burna lavaboda su veriyorum olur dimi yardımcı olun doğrumu bu tüm bedeni yıkayıp agza ve burna sonra su vere blırmıyız olurmu

Okudunuz mu?  Allahuekber Demek

m_baran
Guslün Farzları
1- Guslün farzları, ağzı, burnu ve bütün vücudu birer kez yıkamak üzere üçtür. Bu farzlar, aşağıda bildirileceği şekilde yapılır.
2- Ağıza ve buruna bolca su alınmalı. Bu işe abdestle yapılan ağız ve buruna su vermelerden daha çok özen gösterilmelidir.
3- Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek, kulaklar ve göbek oyuğu yıkanacak. Su saçların, sakalların, kaşlann ve bıyıkların, aralarına ve altlarındaki deriye kadar geçecektir. Bunlar sık olsa bile, suyun ulaşması sağlanacaktır. Bunların araları ve dipleri kuru kalırsa, gusül tamamlanmış olmaz. Ancak kadınların başlarından aşağıya sarkmış olan saçlarının yıkanması şart değildir. Önemli olan bunların diplerine suyun geçmesidir. Erkeklerde bir zorunluk bulunmadığı için, böyle sarkmış olan saçlarının her tarafını yıkamak gerekir.
4- Kapanmış olan küpe deliklerinin içini de yıkamalıdır. Öyle ki, bu deliklerin ıslanmış olduğuna kanaat getirmelidir. Böyle bir kanaat yoksa, onları el ile ovarak ıslamalıdır. İçlerine zorla su geçebilecek bir halde olan küpe deliklerini de, içlerine su geçecek bir şekilde el ile ıslatıp yıkamalıdır.
5- Tırnaklar arasında kalan kurumuş çamurların ve göz çapakları gibi şeylerin altlarını da yıkamalıdır; bunu yapmak gereklidir. Fakat tırnaklar üzerindeki kirler, topraklar, kınalar gusüle engel olmazlar. Çünkü bunlar suyun geçmesine engel değildirler. Bu konuda köylü ile şehirli eşittir. Sahih olan görüş budur.
6- Bir özür sebebiyle sünnet olamamış kimsenin, organında toplanmış olan derinin içini de yıkaması lazımdır. Ancak açılmasında bir zorluk olursa, o zaman içi yıkanmaz. Çünkü bu deri bedenin dışından sayılır. Buraya kadar gelen bir sidik ile abdest bozulur.
7- Suyun geçmesini engelleyecek şekilde dişlerin arasında nohut büyüklüğündc sert yemek parçası bulunmamalıdır. Vücudun hiç bir yerinde suyun geçmesini engelleyecek balık pulu veya çiğnenip kurumuş ekmek parçası gibi bir şey de bulunmamalıdır. Çünkü bunların altlarına su geçmeyince, gusül sahih olmaz.
8- Birbirine bitişik olup da aralarında su geçirmeyecek bir halde bulunan parmakları yıkarken, su ile aralarını ovmalıdır, içi boş olan göbeğin içini de yıkamalıdır. Üzerlerinde pislik bulunmasa da, avret yerlerini su ile yıkayıp temizlemelidir. Bunların da kuru kalması gusülün sıhhatine engel olur.
9- Ayaklarda bulunan çatlaklar üzerine merhem koyulunca, eğer altlarını yıkamak zarar vermeyecekse, altlarını yıkamak gerekir. Zarar verecekse üstleri yıkanır. Bu da zarar veriyorsa, üzerlerini meshetmekle yetinilir. Mesih de zararlı ise, meshedilmez.
10- Bir kimse guslettikten sonra ağzını veya burnunu yıkamadığını veya bedeninden bir yerin kuru kaldığını anlarsa, yeniden gusletmesi gerekmez; yalnız o yerleri yıkaması yeter. Bu arada farz bir namaz kılmışsa onu tekrar kılması gerekir.
11- Gözlerin içini soğuk veya sıcak su ilc yıkamak güç ve zararlı olduğu için, ne abdest alırken, ne de guslederken gözlerin içini yıkamak gerekmez. Körler için de böyledir. Temiz olmayan bir sürme ile gözler sürmelenmiş olsa bile, bunu yıkamak gerekmez. Gözlerin hafifçe kapatılması hem abdest için hem de gusül için bir engel teşkil etmez. Yeter ki su, kirpiklere ve pınarlara ulaştırılmış olsun.
(Malikîlere göre. gözlerin ve ağız ile burnun içleri, bir de meydanda olmayan kulak deliği bedenin dışından sayılmaz. Bu bakımdan bunları abdestte ve gusülde yıkamak farz değildir; sünnettir.
Hanbelîlere göre, ağız ile burnun içleri yüzden sayılır. Onun için hem abdestte, hem de gusülde yıkanmaları farzdır.)
Takma olan gözleri çıkarıp abdest ve gusülde altlarını yıkamaya gerek yoktur. Bu yıkama zararlı olunca, zaten çıkarılmaları caiz olmaz.

Okudunuz mu?  Allah Hata Yapar Mı ?

ceydaa
Allah aşkına sen ne diyorsun havuza yada denize ve de banyoda olsun bütün vucüt ıslandıktan sonra ağza ve burna su alınmasıyla gusül gerçekleşir deniyor bunları bende bılıyorum ben banyoda zorluk çekıyorum alternatif arıyorum ben banyoda yıkanıp ağza ve buran lavaboda çıkarken su çeksek olurmu diyorum bunları bende bılıyorum sağolasın

Okudunuz mu?  Faşist (ırkçı) olmak günah mıdır?

ceydaa
ağza ve burna su vermeyı çıkarken yapsam niyet edip yıkanıp lavaboda ağza ve burna su alsak olurmu gusül


mum
gusül abdestinde ağza su vermeyi unutmak

< lavaboda ağza vgusül abdestinde ağza su vermeyi unutmake burna su alsak olurmu gusül >
ağza ve burna su başta da verilir sonda da


Kayıtsız Üye
Ben gusül abdesti alırken burnuma kaçıncı kez su verdiğimi unuttum ve 4 kere vermiş olabilirim ama diğer tüm farzları ve bildiğim sünnetleri yaptım guslüm kabul olur mu?

Okudunuz mu?  Karşı Cinsten Arkadaşla Aynı Evde Yaşamak Caiz Midir?

@hmet
gusül abdestinde ağza su vermeyi unutmak
< burnuma kaçıncı kez su verdiğimi unuttum ve 4 kere vermiş >
10 kere versen ne olacak ki?

Sen farz nedir, sünnet nedir, farz ve sünnetin hükmü nedir öğrenmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Gusulde burna unutup 2 defa su versek neyapmaliyiz


halilcan
hanefi mezhebine göre burna su vermek sünnettir vermezseniz de gusül gecerlidir kaldı ki siz 2 kere vermişsiniz ama tabii sünnet olan 3kere vermektir.


Kayıtsız Üye
gusül abdesti alırken sıkıntı yaşıyorum ara sıra olur böyle ama bir hafta önce çok sıkıntı çektim.

öncelikle agıza ve burna 3 kez su vermek zorunlu mudur yoksa 1 kez güzelce yıkamak yeterli midir. Tamam sünnet ayrı farz ayrı benim öğrenmek istediğim kabul olup olmayacağı…


serhaat47
< gusül abdesti alırken sıkıntı yaşıyorum ara sıra olur böyle ama bir hafta önce çok sıkıntı çektim.

öncelikle agıza ve burna 3 kez su vermek zorunlu mudur yoksa 1 kez güzelce yıkamak yeterli midir. Tamam sünnet ayrı farz ayrı benim öğrenmek istediğim kabul olup olmayacağı >
benım bildiğime göre 1 kez güzelce yıkarsanda kabul olunur fakat 3 kez yıkarsan sünnet oldugundan sevabınıda alırsın 🙂


Kayıtsız Üye
Ben gusül abdesti alirken acaba kuru yer kaldi mi diye devamli suphaye düşüyorum boylee olunca banyoda çıkmak 1 saati falan buluyor bu konuda yardımcı olabilirmisiniz

Okudunuz mu?  Ve lekel hamd'mi yoksa Lekel hamd'mi?

Crn
Kulaklari dustan ciktiktan sonra lavabida yikaraak sorun oluyomu


Kayıtsız Üye
Beyler 12 yaşında kardeşim var. Annem yıkıyor onu banyoda. Banyoda yıkanıp giyindikten sonra lavaboda ağzına ve burnuna su alıyormuş, gusül kabul olur mu diye soruyor. Annemden babamdan utandığı için sadece bana anlattı. Cevaplarınızı bekliyorum.


mum
gusül abdestinde ağza su vermeyi unutmak
< lavaboda ağzına ve burnuna su alıyormuş, gusül kabul olur mu diye soruyor >
Gusül kabul olur ama anne onu yıkamasın baliğ olmuş artık diz ile göbek arasını annesine bile görmemeli


Kayıtsız Üye
arkadaşllar ben gusül alırken önce burna sonra ağza su verdim geçerli sayılırmı


mum
< gusülde ağza kaç kere su verilir
>

en az bir defa, en fazla üç defa.

< önce burna sonra ağza su verdim geçerli sayılırmı >
Sıralama şart değildir, sünnettir. GUSLÜN MAKBULDÜR.
Ama sen önce ağza sonra buruna su ver. Sünnet sevabı alırsın.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm,alo fetvadaki bir çalışana kısa gusül aldığımı söyledim.Kısa gusülden kast,ağıza 3 defa,burna 3 defa ve bütün bedeni tepeden tırnağa şeklinde.Ve devam ettim soruma,dedim ki hocam bu abdesti alırken bir yerimiz kanadı,bi yaramızdan akıntı geldi,afedersin yellendik,idrar hali geldi vs gibi bir durum söz konusu oldu.Ne olur bu durumda guslü baştan mı almamız lazım gelir dedim.Hoca bana guslü baştan alacaksın dedi.Namaz abdesti değil yanlış anlaşılmasın gusül abdesti.Şimdi benim sorum şu,bu hocanın dediği mi doğru,yoksa devam mı etmeliyim o anda gusle.Allah rızası için cevap verin,kopyala yapıştır yapmayın.Bu gibi meseleler insanların kafasına takılıyor.Bu gusül meselesinde herkesin ağzından ayrı bişey çıkıyor ve ben bunlarla karşı karşıya gelmekten yoruldum.Allaha emanet olun.

Okudunuz mu?  Allah var mı

Kayıtsız Üye
Selâmün Aleyküm. Ağız a buruna su vermeyi unutmamız 5 saat gecip anca aklimiza gelirse gusulu tekrarlamamiz gerekiyor mu


Kayıtsız Üye
Umutlucan Allah razı olsun senden beni ole bir yükten kurtardn ki anlatamam


Emir_44
Ben gusül abdestimi alırken ağzımda gargara yaparken dışarı taşıyor bunda bir sorun olur mu
Birde her seferinde gusülde burnuma az su verdım dıye vesvese yapıyorum ve baştan alıyorum 1 tane burna su çekmek ile kabul olurmu?


Kayıtsız Üye
Kardeşim al geç guslünü şeytanın seni vesveseye sokmasına izin verme. Dünya insanları atomu parçalıyor. Takılma bu vesveselere.


Kayıtsız Üye
Sorun yok kardesim sadece namaz kılamazsın bastan namaz abdesti alman lazim


Kayıtsız Üye
Ben yeni gusül aldım fakat ağzıma ve burnuma hiç su vermedim sanırım tam hatırlamadım bu yüzden hemen gittim ağzıma ve burnuma su çektim gusül olur mu


mum
< hemen gittim ağzıma ve burnuma su çektim gusül olur mu >
Doğru olanı yapmışsın. Unutulan yer yıkanır.


Kayıtsız Üye
Sa ben gusül abdesti aldıktan sonra kać kere ağza kaç kere Burna şu verdiğimi unutuyorum gusül kabul olurmu ?


klav
Ağzına ve burnuna en az bir sünnet olan üç defa su vermek gerekir. En az bir defa su verdiysen zaten şartı yerine getirmiş olduğundan bu açıdan guslün geçerli olur.

Okudunuz mu?  Kadın erkeği boşayabilir mi?

Kayıtsız Üye
Gusül abdestini normal sırasıyla alıyorum. Ağzı burnu yıkayıp sonra da tüm vücudu yıkıyorum. Guslün sonunda tekrar sağlam olsun diye burnuma su veriyorum, bu doğru mudur? Guslüm geçerli olur dimi?


mumsema
< Guslün sonunda tekrar sağlam olsun diye burnuma su veriyorum >
Guslünüze bir zararı yok ama şüpheden dolayı yapıyorsanız bunu terkedin yoksa vesvese artar.


Kayıtsız Üye
Merhaba mumsema ben guslumü aldım tmm mı güslün sünnetiyle aldım.ama güslün farzındaki agıza su ve burna su vermedim.ama sünnetiyde namaz abdesti gibi alıyorum. he bide unuttum kurulanırken aklıma geldi.Ne yapmam gerekiyo ilk defa oldu bu


arifselim
Merhaba kardeşim. Gusül abdestinde ağza ve burna su vermen farz olduğu için bu gusül eksik sayılır. Ama bitirdikten sonra hatırlarsan sadece ağzına ve burnuna su vermen yeterli olur. Yeniden gusül almana gerek yoktur.


İhvancw
Kıymetli Kardeşim Ceyda biraz vesvese li bir halde olduğunuzu zannediyorum.Vesvese sizi yorar konulara fazla takılmayın tabi yapmışsanız.
Eğer ki hep oluyor diyorsanız.Abdest Namaz adabına bakıp önce eller sonra burun ağza su vermek takip ederseniz.Biiznillah sizin için daha kolay bir şekilde ibadetiniz silsile yolu ile kendiliğinden hallolacak Rabbim mübarek kılsın.


Kayıtsız Üye
Merhaba. Gusulde sünnetlerden birini bilmeden yapmazsak farzları yaptığımızdan dolayı gusül kabul olur mu


suheda
Gusül alırken sünneti unutmak gusle engel değil.

Okudunuz mu?  Maliki mezhebine göre ne kadar necis namaza engel dir?

Kayıtsız Üye
Merhaba gusül abdestinde çok takıntılı biriyim gusül abdestimi aldım fakat burnuma su çekerken hangi elimle o suyu sümkürdüğümü hatırlayamıyorum normalde sağ elime su alıp burnuma su cekip sol elle sümkürürüm vesveseye kapılmıyım diye abdestime devam ettim ama içimde şüphe kaldı şüpheyi gidermek için tekrar burnuma su çekmelimiyim yoksa sanmıyorum ama eminde değilim sağ elimle sümkürmüş olsamda abdestim kabul olurmu lütfen cevap verirmisiniz bu vesveselerden kurtulmak istiyorum :((((


ACİLSERVİS
Guslün farzlarını öğrenmek gerekir.
Guslün farzları üçtür: ağza ve burna su verip tüm vücudu yıkamaktır.
Bu maddede gördüğün gibi sağ elinle verip sol ile sümkür diye bir şey yok. O madde guslün sünnetlerinde var. Sünnetlerden birini ihmal etmek guslü geçersiz kılmaz. Sakıncası yok.


Kayıtsız Üye
İyi günler mumsema bu zamana kadar gusül abdesti cünupluk sebebi ve niyetiyle duşa girdiğimde söyleyerek değilde içimden niyetle bütün vücudu kuru yer kalmaycak şekilde yıkayıp ağzıma bir kez çalkalayıp burnuma bir kez su çekerek yapıyordum.(omuzlara ve başa 3er kez su vermedim)bu gusül sayılır mı?Yoksa bu zamana kadar hep küfür içinde mi yaşadım yani vebali büyük müdür? Gerçekten çok rahatsız oldum lütfen cevaplar mısınız?


arifselim
Bu şekilde aldığın gusüllerin geçerlidir. Farzları yerine getirdikten sonra gusül tamam olur. Omuzlara özel bir şekilde su dökmek farz değildir. Önemli olan farzları yapmaktır.


Kayıtsız Üye
Hocam iyi gunler konu gusül abdesti olunca ben vesveseye çok kapiliyorum ben gusül abdesti alirken bütün bedenimi yikadiktan sonra agzima burnuma su veriyorum bugün yine bütün bedenimi yikadiktan sonra sular kesildi agzima burnuma su veremedim ciktim disarida siseden gargara yaptim sonra arkadaşim soru sordu ona cevap verdim biraz onla konustum sonra burnuma su verdim sonrasinda yine vesveseye kapildim sular gelince agzimi burnumu yikadim ama yikamadan önce tuvalete girmistim gusül abdestim kabul olmus mudur

Okudunuz mu?  Ahirette'demi aynı kimseler olacağız? cennette bedenlerimiz aynı mı olacak?

isalm
Daha sonra ağzına ve burnuna su vermişsin guslün tamamdır sakıncası yok.


Mumk
Biraz önce gusül abdesti almak niyetiyle banyo yaptım. Fakat banyodan çıktığımda ağız ve burna su vermeyi unutmuşum. Musluktan ağız ve buruna su verdim. Gusül abdesti kabul olur mu?


Hoca
Gusülde unutulan yerler daha sonra yıkanabilir dini sakıncası yoktur. Guslün makbuldür.


Kayıtsız Üye
Hocam Selamun Aleykum Benim Sorum Olcaktı Benim Agızım İcinde Yara var Ve agzımın içindeki deriler kalkmıs bende şüpheye düsüp gusulden sonra agzıma su veriyorum hocam hiç abartmıyorum bir 15 kere vermissimdir hocam bu vesvese mi ve bunu yapmam mı gerekir huzursuz olmaya basladim Cevabınızı Bekliyorum ..


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam Peygamberimizin sünnetine uyalım şeytana uyup defalarca yapmaya gerek yok. İstediği kadar yara olsun sünnet olan üç defa yeterli.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm Hocam. Gusulden sonra ağıza ve burna su vermeyi unuttum ve 1-2 saat sonra aklıma geldi lavaboya girdiğim için abdestim bozuldu sanırım. ağzıma burnuma su verdim ama Gusulüm kabul oluyor mu?

Okudunuz mu?  Haram lokma yiyenin 40 gün duası kabul olmaz denir, bu cenabetlik içinde geçerli mi?

ACİLSERVİS
ve aleykümüsselam daha sonra ağza ve burna su verebilirsin sakıncası yok guslün olur.


Kayıtsız Üye
Kardeşim senin vesvesenin daha fazlasını ben 13 sene dir uğraşıyorum ve iy cene bu konu hakkında bilgi edindim ve sana yardımcı olim gusülü gerektiren hallerde wc ye gidip küçük abdestini yapman gerekiyor ve sonra banyoya girip makatını ve cinsel organını yıkıyorsun sonra ellerini 1 kere yıkıyorsun sonra ağza 1 kere su burna 1 kere su veriyorsun ve sonra normal banyo yapar gibi köpüklenip yıkanıyosun kuru yerim kaldımı şüp hesine düşmemek için alttan yukarı her yeri sırayla yıkayıp cıkıyosun agza 10 kere burna 2 kere de su versen abdestin kabul olur bunu unutma gusül alırken yada yıkanırken yellenmek bir yerinin kanaması yada başka bir şeylerin olması gusüle manı olmaz bunları uygularsan hiç bir sorun yaşamassın vesveseye oyuncak olmayın


gusül abdestinde ağza su vermeyi unutmak, gusul alirken ağza su vermeyi unutmak, gusül abdesti alırken burna su çekmeyi unutmak

Bu kategoride yer alan Baba ile konuyu anlaşamamak haksız yere kızmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül abdestinde ağza ve burna su vermeyi unutursak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.