Anasayfa
28 Temmuz 2022, 0:16
sizden4
Abone

Oruçluyken Gusül abdesti nasıl alınır ağza burna ne kadar su almalı

Oruçluyken Gusül abdesti nasıl alınır ağza burna ne kadar su almalı

Turkkizi
Selamun Aleykum. Oruçluyken Gusul abdesti nasıl alınır ? ağza burna ne kadar su almalı ?


Cevap: Oruçluyken Gusül abdesti nasıl alınır ? ağza burna ne kadar su almalı ?

turkan
Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Peygamberimiz oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır.

Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna vermelidir

Okudunuz mu?  Türkiye ne zaman refaha erecek

bir vakit namazı kaçıracak kadar cünüb durmak caiz değildir. Bu bakımdan oruçlu iken de gusül abdesti alınmalıdır. Ancak ağıza su verince gargara yapılmaz. Sadece ağıza suyu alıp boşaltırsınız.

Oruçlu kimse, (abdest sırasında) ağzını çalkalarken (mazmaza yaparken) veya burnuna su çekerken midesine kadar su girerse orucu bozulmaz. Çünkü o, suyun midesine gitmesini kast etmemiştir.

Okudunuz mu?  İmanda Vesvese İle Alakalı Dört Hadis Ve Şerhi

Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Yanılarak yaptıklarınızda size günah yoktur.Fakat kalplerinizin bile bile yaptıklarında size günah vardır.” Ahzâb Sûresi: 5


Cevap: Orucluyken Gusul abdesti nasıl alinir ? agza burna ne kadar su almali ?

ResûlÖzlemi
Normal abdest aldığınızda uyguladığınız kadar ağza ve buruna su verilebilir.


Cevap: Orucluyken Gusul abdesti nasıl alinir ? agza burna ne kadar su almali ?

MESUT1233
iyi günler ben bugün uyuyordum fakat sabah kalktım rüyalandım mı diye kontrol için 2-3 küçük beyazlık vardı iç aklatimde ama o kadar çok büyük değil şehvetle boşalmadımda gusül gerektirirmi ?

Okudunuz mu?  Tövbemi bozdum zil zurna sarhoş oldum

mum
< şevhetle boşalmadımda gusül gerektirirmi ? >
Sözünü ettiğin meni değildir, mezi olabilir. Gusül gerekmez.

Oruçluyken gusül abdesti nasıl alınır?

Oruçlu olan kişi abdest alırken dikkatli olmalıdır
Oruçlu iken gusül almak zorunda kalındığında ağza ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Gusül esnasında çok aşırıya kaçmadan ağıza ve burna su verilip iftardan sonra normal surette ağıza ve burna su verme işlemi tekrarlanabilir. Alimler abdest alırken dahi ağza ve burna su vermede aşırı gitmenin mekruh olduğunu haber vermişlerdir.
Cünüp olarak sabahlayan bir mümin gusül abdesti alırken mazmaza ve istinşak (ağza ve buruna su verme) anında boğazına su kaçırırsa orucu bozulur; kaza gerekir. Bu sebeple, cünüp olarak sabahlamamaya özen göstermek veya gusül abdesti alırken dikkatli olmak şarttır. (Şamil İslam Ansiklopedisi)
Oruçlu kimsenin istincada (büyük abdest temizliğinde) ve abdest alırken ağzına, burnuna su verirken aşırı gitmesi, fazla su doldurup taşırması mekruhtur. (Büyük İslam ilmihali)

Okudunuz mu?  Mümin kardeşinin kalbini kırmak

umutlucan
zaruret durumlarında mezhep taklidleri caizdir.


Kayıtsız Üye
Eğer mezi yada meni olduğunundan emin değilsen(yani hangisi geldiğinden tam kesin değilsen) gusül alman gerekir diye biliyorum.(ama yanlış da biliyor olabilirim ama nolursa olsun den hiç riske atma gusül al böylesi daha sağlıklı)

Okudunuz mu?  Abdestte burun kanaması

Kayıtsız Üye
Gusul abdesti aldim oruclu iken bilmiyodum agza çok su alip gargara yaptim ama su kacirmadim bildigime gore


yns1111
Selamun aleyküm oruçluydum ruyalandım gusül abdesti alırken ağzıma su verdim gargara yaptım iyice çalkaladım burnuma su verirkende içime doğru çektim biraz burnum yandı fakat benim bildigim kadarıyla içeriye su kaçmadı kaza gerektirir mi ?

Okudunuz mu?  Hz Adem (as)'den 2000 yıl önce cinler vardı ve ondan önce cinler imtihana tabiydi doğrumu?

ACİLSERVİS
Bir şey yutmamışsın zaten. Oruç bozulmaz kaza gerekmez.


hat
SelamunAleyküm Oruçluyken Gusül Aldığımda Ağzımı Sadece Yıkadım Boğaza Su Götürmedim Gargara Yapmadım Bide Burunun genzine kadar su çekmedim gusül kabul olurmu


arifselim
Aleykum selam. Ağza su vermişsen yeter, boğaza kadar gerek yoktur. Burnuna da aşırıya kaçmadan ama içini tamamen ıslanmasını sağlaman gerekir.

Okudunuz mu?  Helal kazanc ile ilgili bir soru

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm oruçlu iken ihtilam oldum gusül abdesti aldım lakin azımı sadece çarkaladım gargara yapmadım . garhara yapmam lazımmı şimdi tekrar gusül yerine sadece gargara yapsam olurmu ?


isalm
Gargara yapmana gerek yok guslün geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm kardeşlerim kafam çok takıldı gusul alırken yani niyetten sonra ağzıma şu verince bir elimle şofbeni tutuyorum diğer elime şu döküp sonrada o suyu ağzıma götürüyorum bu yüzden ağzıma şu az geliyor ben direk şofbeni elimde tutarak ağzımı yaklaştırıp içime şu çeksem olur mu 3 kere ?

Okudunuz mu?  Ders Yapmamak Günah Mı

oruçluyken gusül abdesti nasıl alınır, oruçluyken gusül nasıl alınır, oruçlu iken gusül abdest nasıl alınır

Bu kategoride yer alan Mürşid'e gitmeden zikir çekmek. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruçluyken Gusül abdesti nasıl alınır ağza burna ne kadar su almalı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.