Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:36
missa1
Abone

Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?

Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?

Kayıtsız Üye
Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?


Cevap: Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?

Hoca
Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır? sorusunun cevabı:

"Mukabele", Kur’an tarihi ile ilgili bir terimdir. Cibril (a.s)’ın her sene Ramazan ayında gelip Kur’an’ı Hz. Peygamber (s.a.s) ile karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder.

Okudunuz mu?  Kızım ismini beray efsa koymuştum yeni öğrendim ki efsa sihir büyü anlamlarına geliyormuş içim hiç rahat değil

Kur’an’ın Allah tarafından indirildiği şekilde muhafazası, âyet ve sûrelerin tertibinin doğru olarak tesbiti ve bunun kontrolü için Cibril (a.s) her sene Ramazan ayında, bir rivayete göre Ramazan ayının her gecesinde, Hz. Peygamber (s.a.s)’a gelirdi. Hz. Peygamber (s.a.s.) Kur’an âyetlerini Cibril’e okurdu. Buna "arz" denir. Aynı âyetleri, mukayese için, bir de Cibrîl (a.s) okurdu ki buna da "mukabele" denir.

Okudunuz mu?  Boy abdesti aldıktan sonra menimize dokunursak abdesti bozar mı

Kur’an, Hz. Peygamber’e âyet âyet nazil olduğundan her âyetin yeri, hangi sûrenin neresine yazılacağı Cibril (a.s) tarafından bildirilirdi. Rasul-i Ekrem de vahiy kâtiplerine bu şekilde yazdırır, hafızlar da buna göre ezberlerdi. Kur’an böyle özel bir itina ile ezberlenir ve yazılırken; Cibril (a.s) her senenin Ramazanında Rasul-i Ekrem’e gelir, nâzil olan âyetler müdârese ve tekrar arzedilmek suretiyle takrir edilirdi (Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid Terc, VII, 316).

Okudunuz mu?  Misk ve Amber neden yapılır?

Cibrilin Peygamber’e Kur’an’ı her sene muâraza etmesinin gayesi, Allah’dan Peygambere vahy ettiği Kur’an’ı kendisindekiyle karşılaştırmasıdır. Bunu da bakî kalanın kalması, nesholunanın gitmesi için bir pekleştirme, sabitliğini ebedî kılma ve bir koruma olarak yapıyordu. Bu maksat için Hz. Peygamber, ömrünün son yılı içinde Kur’an-ı Cibril’e iki defa arz etti. Cibril de Kur’an’ı onunla böylece iki kere mukabele etti.

Okudunuz mu?  104 kıtap indirilmesi doğrumu bunlardan 4 tanesi hak diğerleri nasıl gönderilmiş 104 kıtap gerçekmidir

Cevap: Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?

melle
Mukabele nasıl başlamıştır ? Kısaca

İlk mukabele yapan Peygamberimiz ile Cebrail’dir. Peygamberimiz (s) ile Cebrail arasında Karşılıklı Kuran okunarak başlamıştır .

Bu kategoride yer alan Gece yatamamanın sebepleri nelerdir? Neden Uyku Gelmez? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.