Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:04
Sahabe
Yönetici

Arap Asıllı olmayan Sahabeler

Arap Asıllı olmayan Sahabeler

Necef_
Etiyopya ve Eritre Asıllılar (Habeşliler)

Necaşi: Habeş Kralıdır. Hristiyanlıktan islama girmiş, ve ilk muhacirleri devletinde korumuştur.

Vahşi ibni Harb:
Uhudda Peygamber sas. amcası Hamza ra. şehid etti. daha sonra müslümanlıgı seçti. bir çok savaşlara katıldı. peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkan müseylemetül kezzab isimli sahtekarı öldürdü.

Bilal ibni Ribah:
Köle iken müslüman oldu. ilk müezzin.

Usame ibni Zeyd:
Peygamberin evladı gibi büyüttüğü Zeyd ibni Harise nin oğludur. bu nedenle onu torunu gibi yetiştirmiştir.

Ummu Eymen Bereke:
Peygamberimizin babası Abdullahın kölesidir. peygamberin dogumundan ölümüne kadar da onun etrafında olmuştur. peygamber sas. hatice ibni huveylid ra. ile nikahlandıgında onu hürriyetini verdi. ilk kocasından Eymen isimli bir oğlu oldu. künyesi bu olundandır. daha sonra resullah sas. onu Zeyd ibni Harise ye nikahladı. ondan da usame ibni zeyd dogdu.

Okudunuz mu?  Maksimilyan diye bir sahabe varmış sanırım anlamını bilen var mı çok aradım ama bulam

ElNahdiah ve Ummu Ubeys: el nahdiah anne, ümmü übeys onun kızıdır. ikisi de köle iken müslüman olmuşlardır. müslüman olduklarında işkence gördüler.

harise bintil muammil (zunairah) : ummu ubeysin kızkardeşidir. işkeneceler yüzünden gözü kör olmuştur. bu üç kişiyi de özgürlüğüne ebu bekr ra. kavuşturmuştur. köle iken sahibi ömer ra. idi. ömer ra. müslüman değilken buna ve diğer ikisine işkence yapmıştır.

Lubeyna: bu da ömer ra. , müşrikken onun kölesi olan bir kızdır. islama girince sahibinden çok dayak yemiştir. hz. ömer müslüman degilken kendisi yoruluncaya kadar onu döverdi de o, yine imanına bağlı kalırdı. hz. bu bekr. ra. onu satın alıp hürriyetine kavuşturdu.

Okudunuz mu?  Dört Raşid Halife olan Hz. Ebu Bekr Hz.Ömer Hz.Osman Hz.Ali Doğum ve ölüm tarihleri

Kamar (comoros) Adaları Asıllılar:

Bu ada hind okyanusunda, afrikanın dogusu ile madagaskar adası arasında yer alır. kuzeyinde şeysel adaları bulunur. bu adaların islamla tanışması çok erken dönemlerdedir. adalıların anlattıgına göre islam bu topraklara Hz. Muhammed as. hayatta iken onu ziyaret edip geri dönen iki kişi tarafından getirilmiştir:
Fey Bedja Mwamba
Mtswa Mwandze

Kıpti (Mısır) Asıllılar:

Maria (Mary) El Kıpti: kıpti hristiyanlardan mısırlı bir köledir. Bizansın Mısır Valisi Mukavkıs iyi niyet gösterisi olarak peygambere hediye ettikleri 4 köle kızdan idi. Peygamberimizin eşleri arasına girdi. islama giren bu kadın, müminlerin de annesi oldu. resullahın sas. ibrahim adlı oglu ondandır.

Okudunuz mu?  Sahabe ve Sahabelere sövenler ile ilgili hadisler

Sîrîn bint Şam’ûn: Bu Marianın kızkardeşidir. Resullah sas. onu şairi Hasan ibni Sabit ile evlendirdi.

Helenleşmiş Arab:

Suheyb er-Rumi: daha küçükken habsedilmiş ve Bizansa imparatorluguna götürülmüştür. 20 sene boyuncu köle olarak satılmıştır. küçüklüğünden itibaren Yunanca öğrendiğinden nerdeyse bütünüyle arabçayı unutmuştur. daha sonra kölelikten firar edip mekkeye iltica etti. ağır aksanından ve sarışın saçlarından dolayı insanlar ona Romalı Suheyb olarak çağırmışlardır. mekke döneminde resullah sas. ile tanışıp islam girdi.

Okudunuz mu?  SÜHEYB-İ RUMİ --Allah yolunda malını mülkünü terkeden sahâbî

İsrail Asıllılar:

Abdullah ibni Selam: gerçek ismi muammer ibni suleymdir. yesrib yahudilerinin ulema sınıfından yüksek seviyede bir rabai dır. tevratın ayetlerinden ahir zaman peygamberinin tarifini okuduktan sonra islama girdi. müslüman olunca resullah sas. onun adını değiştirdi. islam olması yahudiler arasında büyük bir olay olmuştur. hayatta iken resullah sas. tarafından cennetle müjdelenmiştir.

Safiyye binti Huveyy: Hayber düştükten sonra esir edilen köleler içinde ve 17 yaşındaydı. Harun as. soyundandır. Resullah sas. onu nikahına aldı ve kendisi müslüman oldu. müminlerin annesidir.

Peştun Asıllı:

Kays Abdurreşid Han: resullahın sas. risalet haberleri etrafa yayılınca aşireti tarafından mekkeye islamı öğrenmesi için gönderildiği söylenir. nerdeyse tüm büyük peştun aşiretleri ona soylarını dayandırırlar.

Okudunuz mu?  Hz Alinin Kılıcı

İran ya da Fars Asıllılar:

Salmanı Farisi: gerçek adı Ruzbeh olup isfehanlı mecusi bir ailenin çoçugu iken hakiki dini aramak için bir rahip toplulugunun peşine takılıp Musul, Nusaybin , Ammuriye (şimdiki Emirdağına yakın bir yer) deki muvahhid papazların yanında eğitim gördü. hizmetinde olan son papaz ona yesrib de ahir zaman resulunun çıkacagını bildirmişti. hocası vefat edince bir arab kervanı ile anlaşıp medineye yola koyuldu. fakat kervandakiler ona ihanet edip kendisini köle diye beni kurayza yahudilerine sattıllar. islama girdikten sonra zekası bilgisi ve deneyimiyle müslümanlara çokça faydası oldu. hendek savaşındaki hendeklerin kazılması onun fikridir. çok sevilen biri oldugundan muhacir ve ensar onu kendilerine nispet etmek istemişlerdir. muhacirler onun muhacir ensar onun ensardan sayıldıgını iddia ediyordu. resullah sas. de bu iki gruba "o ne muhacirden ne de ensardandır, o bizden biridir, o benim ev halkımdandır (ehli beyttendir)" demiştir.

Okudunuz mu?  Meleklerin Yıkadığı Genç

Firuz el Deylemi:

Münebbih ibni Kamil: Horasandan Yemene gelip yerleşmiş, ve himyerli bir kadınla evlenmiş, bir şövalye. iki oğlu tabiin ilk devir kuşağından iki büyük islam alimidir: Vehb ibni Münebbih ile Hammam ibni Münebbih.

Salim mevla ebu hudeyfe: ebu huzeyfe ra. ın azadlısıdır. resullah sas. in kur’anı dört kişiden öğrenin dediklerinden biridir. diğer üçü ibni mesud, übeyy ibni kaab, muaz ibni cebel.

Okudunuz mu?  Şehitlerin efendisi

Bazan: Sasani imparatorluğunun Yemen valisi olup kisra 2nci Hüsrev zamanında yöneticilik yaptı. Hüsrev, Peygamber sas. den gelen islam daveti mektubuna çok kızıp büyüklük taslayınca yemen valisi Bazan a medineye bir birlik gönderip hz. resullah sas. tutuklayıp derhal kendisine gönderilmesini emrini verdi. bazan ise bu görev için sadece iki kişiyi memur edip medineye gönderdi. bu iki kişi resullah sas. den kendileri ile kisranın sarayına gelmesini istediler. resullah sas. red etti. ve adamların bazana gidip kısa zaman içinde hüsrevin bizzat kendi oğlu Kavaz tarafından suikasta uğryacagını söylemelerini istedi. Bazan da acele davranmayıp bekledi ve gerçekten de resullahın sas. dedikleri çıktı. hüsrev oglu tarafından öldürüldü. bunun üzerine Bazan ve yemen de ki kendi emrinde bulunan farslılar müslüman oldu. peygamber sas. bazanın yemen valisi olarak kalmasına izin verdi.

Okudunuz mu?  Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinin hayat hikâyeleri (Peygamberimizin ve Ashabın dilinden)

Tamil Asıllı:

Cheraman Perumal: Tamilde Kerela bölgesindeki müslüman halkın inanışına göre Kera hanedanlıgının krallarından biri olup, ayın ortadan bölünmesi mucizesine tanık olunca bunu araştırtmış, arab tacirlerinden medinede bir adamın peygamberlik iddiasında bulundugunu ve olayın onla ilişkilendirildiğini bu tacirlerden duyunca krallıgını payedip bir kaç budist adamıyla uzun bir arabistan seyahatine çıkar. Medineye varıp ebu bekr ra. vasıtasıyla peygamberle görüşür ve islamı kabul eder. kendisine tacuddin ismi verilir. diğer bir sahabi olan malik bir dinar ra. aracılıgı ile meleketine mektub gönderir, ve yöntecilerden halkın islama cagrılmasını istetip mescid inşaa edilmesini ister. kendisi bir süre daha islamı öğrenmek için medinede kalır. dönüş yolunda Umman da vefat eder ve oraya gömülür. Kerela bölgesinde inşaa ettirdiği söylenen camiinin hala temelleri yerinde olup bu kıtanın en eski mescidlerindendir. bu mescid kendi adı ile anılır. bir de yine aynı tarihlerde temeli olan malik bin dinar mescidi vardır.

Okudunuz mu?  Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) Hayatı

Tespit Edilemeyenler:

Addas: Taif civarından islama ilk giren sahabidir. şimdiki musul da bulunan ninovadan olup hristiyan bir köleyken islama girmiştir.


Cevap: Arap Asıllı olmayan Sahabeler

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok güzel bilgiler yardımcı oldunuz


bizans asilli sahabe, yahudi sahabeler, sahabeler

Bu kategoride yer alan Nesibe (Ümmü Umâre) (r. anhâ) Hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Arap Asıllı olmayan Sahabeler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.