Anasayfa
4 Ağustos 2022, 21:52
Ahlak
Yönetici

Ayıp ve kusur araştırmamak

Ayıp ve kusur araştırmamak

Mucahid
AYIP VE KUSUR ARAŞTIRMAMAK

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

Değerli Müslümanlar ! …. İnananın en güzel meziyetlerinden birisi de, kardeşleri hakkında hüsnü zan beslemesi ve onların ayıbını, kusurunu ve açığını araştırmamasıdır …

Rabbimiz kerim kitabında şöyle buyurmaktadır :

Okudunuz mu?  Kibirden Nasıl Kurtuluruz?

İnsanları arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi ve ayıplamayı kendisine adet edinen her kişinin vay haline
HÜMEZE : 1 . AY.

…… وَلَا تَجَسَّسُوا يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ

Ey iman edenler ! Zannın bir çoğundan kaçının, çünkü zannın bir kısmı günahtır. Ve bir birinizin kusurlarını da araştırmayın……..

Okudunuz mu?  Tembellik ile ilgili bilgiler

HUCURAT . 12.AY.

(… Allah resulü s.a.v bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır : Sizleri zandan sakındırırım. Çünkü zan, sözlerin en yalanıdır. Bir birinizin eksiğini ve kusurunu görmeğe ve işitmeğe uğraşmayınız, bir birinizin hususi ve mahrem hayatını da araştırmayınız. Bir birinize haset etmeyiniz, bir birinize sırt çevirip küsmeyiniz ve bir birinize buğz ve düşmanlık da etmeyiniz. Ey Allah’ın kulları kardeşler olunuz. )

Okudunuz mu?  Yalan söylemenin zararları nelerdir madde madde

BUHARİ : 13.C.6046.S
MÜSLİM : 8.C. 2563.N

( …. Allah resulü s.a.v yine şöyle buyurmaktadır : Her biriniz kardeşinin gözündeki çöpü görür de, kendi gözündeki merteği unutur

İBNİ HİBBAN: SAHİH’DE – TERĞİB : 4. C.527.S

( … Yine bir hadislerinde : Ne mutlu kendi kusuru, alemin kusurlarından kendisini alakoyana )
BEZZAR : İYİ BİR İSNAD’LA – BULUĞUL MERAM: 4.C.412.S

Okudunuz mu?  Yalan ve Yalan söylemenin caiz olduğu yerler

( …. Muaviye r.a’dan. Resulullah s.a.v şöyle buyurdular : Eğer sen insanların ayıplarını araştırmaya kalkarsan,onları ifsad eder veya ifsad etmeğe ramak kalırsın. )

EBU DAVUD : 5.C. 4888.N
E.MÜFRED : 1.C . 248.N
HAKİM : 4.C . 378.S

Evet, gerçekten de ne mutlu o insanlara ki, başkalarının ayıp ve kusurlarını araştırmaktan ziyade, kendi ayıp ve kusurları ile uğraşırlar. Başkalarının açığını aramaktan ziyade,kendi açıklarını kapatmaya çalışırlar.

Okudunuz mu?  Bir Müslümanda Olmaması Gereken Çirkin Bir Haslet: YALAN

Cevap: Ayıp ve kusur araştırmamak

İZGEN
dinimiz kim ki kusurunu gördüğü kişinin kusurunu örtese Allahta o kişinin ayıbını örter denmiştir o halde ayıp ve kusur araştırmak insana yakışmayan bir haldir Allah o huyda olanlara yardım etsin


Kusur söylemek

Kayıtsız Üye
Birisi kendi yaptıklarına bakmayıp eski hatalarımdan bana laf ediyor ona iyilik yapmak istedim onu bile saçma sapan yerlere çekip demediğini bırakmadı ben onun kendi yaptıklarını kırılmasın diye yüzüne vurmuyorum bende onun kusurlarını ona söylesem günaha girermiyim ? Ondan vazgeçemiyorum da gerçekten bıktım ve yoruldum

Okudunuz mu?  Faiz Yiyenlerin ahiretteki cezası

Yorum: Ayıp ve kusur araştırmamak

arifselim
Böyle durumlarda en iyisi o kişilerden uzaklaşmaktır. Onun sana yaptıkları caiz olmadığı gibi seninde böyle davranmakla ondan bir farkın kalmamış olur. Belki ona uygun bir dille hatasını anlatmak uygun olur.

Bu kategoride yer alan Nifakın çeşitleri ve tehlikesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayıp ve kusur araştırmamak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.